• κατάστημα IKEA

    κατάστημα IKEA

    H Ikea δρομολογεί τη δημιουργία της δικής της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο σουηδικός κολοσσός επίπλων σχεδιάζει να καλύψει κάθε ίντσα του χώρου που υπάρχει στον τελευταίο όροφο ενός εκ των 10 mega καταστημάτων που διαθέτει στην Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένων των ειδικά σχεδιασμένων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, με ηλιακούς συλλέκτες. Αυτή η κίνηση σε συνδυασμό με την […]

    H Ikea δρομολογεί τη δημιουργία της δικής της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

    Ο σουηδικός κολοσσός επίπλων σχεδιάζει να καλύψει κάθε ίντσα του χώρου που υπάρχει στον τελευταίο όροφο ενός εκ των 10 mega καταστημάτων που διαθέτει στην Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένων των ειδικά σχεδιασμένων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, με ηλιακούς συλλέκτες. Αυτή η κίνηση σε συνδυασμό με την αποθήκευση ενέργειας από μπαταρίες και άλλες τεχνολογίες θα δώσει τη δυνατότητα στο κατάστημα όχι μόνο να λειτουργεί με ενεργειακή αυτάρκεια αλλά να οδηγεί την πλεονάζουσα ενέργεια πίσω στο δίκτυο.

    «Στόχος είναι η χρησιμοποίηση των εμπορικών μας κτιρίων ως μέρος της παραγωγής καθαρής ενέργειας για την κοινότητα», δήλωσε ο Jan Gardberg, διευθύνων σύμβουλος της Ikea Australia, σε τηλεφωνική συνέντευξη. “Εξετάζουμε τι θα μπορούσε να σημαίνει στο μέλλον – ότι πρόκειται για “Ενέργεια από το Ikea”.

    “Επομένως, θα γίνουμε επίσης εταιρεία παραγωγής ενέργειας.”

    Η Ikea επενδύει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να τροφοδοτεί τις δραστηριότητές της για περισσότερο από μια δεκαετία και ο μεγαλύτερος δικαιοδόχος της, η Ingka Group, βρίσκεται σε καλό δρόμο για να παράγει περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια από ό, τι καταναλώνει φέτος, αφού επένδυσε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ (2,8 δισεκατομμύρια δολάρια) σε αιολική και ηλιακή ενέργεια την τελευταία δεκαετία. Η εταιρεία σκοπεύει να υλοποιήσει το πιλοτικό έργο σε ένα από τα καταστήματα της Αυστραλίας σε συνεργασία με κυβερνητικά στελέχη, δήλωσε ο Gardberg. Ωστόσο αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το σχέδιο, καθώς περιμένει τις τελικές υπογραφές από την παγκόσμια επιτροπή χρηματοδότησης της εταιρείας.

    Η επιλογή της Αυστραλίας για το λεγόμενο “μικροδίκτυο” δεν προκαλεί έκπληξη – η άφθονη ηλιοφάνεια και οι ισχυροί αιολικοί πόροι της χώρας, έχουν οδηγήσει σε άνοδο των έργων ανανεώσιμων πηγών τα τελευταία χρόνια.

    Η Ikea παρουσίασε επίσης αυτό το μήνα την προσφορά για οικιακή ηλιακή ενέργεια στην Αυστραλία – το πρώτο λανσάρισμα του συγκεκριμένου προϊόντος εκτός Ευρώπης. Είναι μια αγορά κορεσμένη – σχεδόν ένα στα τέσσερα νοικοκυριά έχουν ήδη πάνελ στις ταράτσες τους – αλλά ο Gardberg είναι πεπεισμένος ότι η Ikea μπορεί να ξεχωρίσει λόγω του υψηλού επιπέδου εξυπηρέτησης πελατών, των μεγάλων εγγυήσεων στα προϊόντα της και της παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας του εμπορικού της σήματος.