210803132145_mononewsLogo_Wh

Η πανδημία αύξησε τα πλαστικά μιας χρήσης

Η πανδημία αύξησε τα πλαστικά μιας χρήσης

Η ξαφνική εμφάνιση της πανδημίας και η εξάπλωσή της, έκανε αναγκαία την χρήση πλαστικών υλικών, ιδιαίτερα σε εργαλεία νοσοκομείου και είδη υγιεινής. Η συνολική παραγωγή μασκών στην Κίνα αναμένεται να υπερβεί τα 100 δισεκατομμύρια το 2020, σύμφωνα με έκθεση της κινεζικής συμβουλευτικής iiMedia Research. Οι ΗΠΑ, δημιούργησαν ιατρικά απόβλητα ολόκληρου του έτους σε μόλις δύο μήνες στο αποκορύφωμα της πανδημίας, σύμφωνα με την συμβουλευτική εταιρεία, Frost & Sullivan.

Η πανδημία έχει προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στην παραγωγή, κατανάλωση και σπατάλη πλαστικών, σύμφωνα και με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος με τίτλο «Plastics, the circular economy and Europe’ s environment — A priority for action» («Πλαστικά, η κυκλική οικονομία και το περιβάλλον της Ευρώπης — Μια προτεραιότητα για δράση»).

Όπως αναφέρει η έκθεση, η πανδημία οδήγησε σε μια ξαφνική αύξηση παγκόσμια ζήτηση για προσωπικό εξοπλισμό προστασίας, όπως μάσκες, γάντια, φορέματα και απολυμαντικό εμφιαλωμένου χεριού.

Κατά τη διάρκεια  της πανδημίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι χρειάστηκαν 89 εκατομμύρια ιατρικές μάσκες το μήνα  μαζί με 76 εκατομμύρια γάντια εξέτασης και 1,6 εκατομμύρια σετ γυαλιών (ΠΟΥ, 2020).

Ως αποτέλεσμα των μέτρων που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, σε συνδυασμό με τις αυστηρές απαιτήσεις υγιεινής, τελικά ο  COVID-19 είχε σημαντική επίδραση στην κατανάλωση πλαστικών συσκευασιών και προϊόντων  μίας χρήσης όπως πλαστικά μαχαιροπήρουνα.

Καθώς τα περισσότερα εστιατόρια στην Ευρώπη παρέμεινα κλειστά πολλοί μετατόπισαν τις υπηρεσίες τους στην προσφορά φαγητού σε πακέτο και χρησιμοποιούσαν πλαστικό μίας χρήσης.

Αρκετοί μεγάλοι έμποροι καφέ έπαψαν να επιτρέπουν στους πελάτες να φέρουν επαναπληρώσιμα δοχεία, χρησιμοποιώντας ποτήρια μιας χρήσης στη θέση τους. Εν τω μεταξύ, η αύξηση των διαδικτυακών αγορών έφερε μια αύξηση της ζήτησης, σε είδη συσκευασίας προϊόντων από πλαστικό μίας χρήσης.

Αν και τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της εξάπλωση του COVID-19, η αύξηση της ζήτησης για αυτά τα προϊόντα, ενδέχεται να εμποδίσει τις προσπάθειες της ΕΕ για τον περιορισμό της ρύπανσης από πλαστικά ώστε να προχωρήσουμε προς έναν πιο βιώσιμο και κυκλικό τρόπο παραγωγής πλαστικού. Η παραγωγή, κατανάλωση και διάθεση πρόσθετων πλαστικών μίας χρήσης θα οδηγήσουν σε σοβαρότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον και το κλίμα όπως αυξημένοι ρύποι και εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, παραγωγή αποβλήτων και ο κίνδυνος αύξησης των πλαστικών απορριμμάτων.

Αναφέρονται στην έκθεση και άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία. Για παράδειγμα η μειωμένη οικονομική δραστηριότητα έφερε απότομες πτώσεις στις τιμές πετρελαίου κάνοντας σημαντικά φθηνότερο για τους κατασκευαστές να παράγουν νέα πλαστικά προϊόντα παρά να χρησιμοποιήσουν ανακυκλωμένα πλαστικά υλικά. Η χαμηλότερη ζήτηση στην αγορά για ανακυκλωμένα πλαστικά έχει έτσι, περιπλέξει το προσπάθειες πολλών δήμων της Ευρώπης να διαχειρίζονται βιώσιμα τα πλαστικά απόβλητα.

powered by

© Mononews 2021. All rights reserved.