ΜΕΓΑΛΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:

REBUILDING GREECE:
Η ΕΛΛΑΔΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ

Διευθύνων Σύμβουλος Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Το μεγάλο ζήτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε είναι πώς η Ελλάδα θα αξιοποιήσει και θα ενισχύσει περαιτέρω την αναπτυξιακή δυναμική της, τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, κ. Αλέξανδρος Δανιηλίδης, συμμετέχοντας στο μεγάλο αφιέρωμα του mononews.gr. Κοινός στόχος για όλους μας, παραγωγικούς και πολιτειακούς φορείς, είναι να έχουμε χτίσει σε μερικά χρόνια από τώρα μια ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία, θωρακισμένη από κινδύνους που οδήγησαν στην κρίση. Έτσι, την ερχόμενη περίοδο, θα πρέπει να εργαστούμε με κατεύθυνση την ανάκτηση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τη διαμόρφωση ενός νέου περιβάλλοντος που θα ευνοεί την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και τις επενδύσεις, τονίζει, προτείνοντας να ακολουθήσουμε όλοι μία νέα προσέγγιση: μία προσέγγιση που θα μας βγάλει εκτός του comfort zone μας, εκεί όπου ο εφησυχασμός δεν χωράει, προκαλώντας μας να σκεφτόμαστε έξυπνα, δημιουργικά και καινοτόμα.

Πού θέλουμε να βρίσκεται η Ελλάδα σε 5 χρόνια από τώρα; Ποιο είναι το όραμα για τη χώρα;

Η χρονιά που διανύουμε αποτελεί σημείο ορόσημο για την ελληνική οικονομία και για τη χώρα γενικότερα. Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής ύφεσης με τις γνωστές συνέπειες για την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, έχει δημιουργηθεί μια νέα αναπτυξιακή δυναμική. Το μεγάλο ζήτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε είναι το πώς η Ελλάδα θα αξιοποιήσει και θα ενισχύσει περαιτέρω αυτή την αναπτυξιακή δυναμική.

Κοινός στόχος για όλους μας, παραγωγικούς και πολιτειακούς φορείς, είναι να έχουμε χτίσει σε μερικά χρόνια από τώρα μια ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία, θωρακισμένη από κινδύνους που οδήγησαν στην κρίση. Έτσι, την ερχόμενη περίοδο, θα πρέπει να εργαστούμε με κατεύθυνση την ανάκτηση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τη διαμόρφωση ενός νέου περιβάλλοντος που θα ευνοεί την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και τις επενδύσεις.

Ποιες είναι οι άμεσες προκλήσεις στις οποίες πρέπει να αντεπεξέλθουμε ως χώρα και ως γενιά;

Θεωρώ σημαντικό να διαμορφωθεί ένα ξεκάθαρο και σταθερό φορολογικό και επενδυτικό πλαίσιο. Η αβεβαιότητα που επικράτησε τα χρόνια της κρίσης, αποτέλεσε, άλλωστε, έναν από τους κυριότερους αποτρεπτικούς παράγοντες επενδύσεων. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα μειώσουν τη γραφειοκρατία, θα ευνοήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της διοίκησης και των επιχειρήσεων, θα εκσυγχρονίσουν το ρυθμιστικό περιβάλλον και θα προωθήσουν την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, θα απαλείψουν παθογένειες που αποτελούν τροχοπέδη για τις επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί νέα αναπτυξιακή δυναμική στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα μειώσουν τη γραφειοκρατία, θα ευνοήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της διοίκησης και των επιχειρήσεων, θα εκσυγχρονίσουν το ρυθμιστικό περιβάλλον και θα προωθήσουν την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, θα απαλείψουν παθογένειες που αποτελούν τροχοπέδη για τις επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί νέα αναπτυξιακή δυναμική στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Πώς θα πείσουμε τους Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν στην Ελλάδα;

Οι Έλληνες που έφυγαν τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα το έκαναν αναζητώντας ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση και καλύτερη ποιότητα ζωής. Κατά συνέπεια για να επιστρέψουν θα πρέπει να πειστούν ότι η Ελλάδα είναι πλέον ένας αξιόπιστος επαγγελματικός προορισμός που αναζητά και επιβραβεύει το ταλέντο αλλά και ότι η χώρα προοδεύει και εξασφαλίζει στους κατοίκους της ποιότητα ζωής ανάλογη με αυτή που απολαμβάνει κανείς σε άλλες χώρες του δυτικού κόσμου. Ευθύνη των παραγωγικών εταίρων της οικονομίας είναι να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις αλλά και τις θέσεις εργασίας που θα μπορέσουν να προσελκύσουν τους Έλληνες της νέας διασποράς. Ως εταιρεία συμμετέχουμε στο Brain Regain, μία πρωτοβουλία με όραμα τον επαναπατρισμό στελεχών για την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας. Στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία συμμετέχω ενεργά ως μέντορας τόσο εγώ όσο κι άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας μας. Την ίδια στιγμή, στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία δημιουργούμε ένα περιβάλλον συνεχούς επαγγελματικής και προσωπικής εξέλιξης για τους εργαζόμενους μας που υπερβαίνει τα όσα ορίζει η στενά εννοούμενη εργοδοτική σχέση, γιατί θέλουμε να μας επιλέγουν όχι μόνο ως περιβάλλον εργασίας αλλά και ως προοπτική ζωής.

Ποιες φρέσκιες ιδέες θα οδηγήσουν την Ελλάδα πολλά βήματα μπροστά;

Μία θετική πλευρά της πολυσύνθετης κρίσης που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι η «αφύπνιση» της δημιουργικής καινοτόμου σκέψης ενδεχομένως και ως αντίδραση στα πολλαπλά αδιέξοδα που αντιμετωπίσαμε. Η σκέψη αυτή γεννά ιδέες σε μικρή ή μεγαλύτερη κλίμακα - το βλέπουμε στις επιχειρήσεις αλλά και ευρύτερα στην οικονομία και στην κοινωνία - ικανές να συμβάλλουν στη θετική αλλαγή που προσδοκούμε στη χώρα. Δεν θεωρώ, λοιπόν, ότι είναι συγκεκριμένες ιδέες που θα βοηθήσουν αυτή την ανάπτυξη, αλλά μία συγκεκριμένη προσέγγιση. Μία προσέγγιση που θα μας βγάλει εκτός του comfort zone μας, εκεί όπου ο εφησυχασμός δεν χωράει, προκαλώντας μας να σκεφτόμαστε έξυπνα, δημιουργικά και καινοτόμα.

Θετική αλλαγή όμως στη χώρα, κατά την άποψή μου, θα φέρει και η στήριξη της ελληνικής παραγωγής, του πρωτογενή τομέα και της μεταποίησης. Κλάδοι στους οποίους η χώρα μας μπορεί να κάνει τη διαφορά και οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: