ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:

ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ
2022

Θάνος
Σοφιός

Novisea, partner της Breakwave Advisors

H εταιρεία Breakwave Advisors, με ιδρυτή τον Γιάννη Κάρτσωνα και έδρα τη Νέα Υόρκη, προσφέρει υπηρεσίες Διαχείρισης Επενδύσεων στους τομείς της ναυτιλίας και των εμπορευμάτων. Πριν από τέσσερα χρόνια δημιούργησε το Breakwave Dry Bulk Shipping ETF (NYSE: BDRY) με στόχο να διευκολύνει τους επενδυτές να τοποθετήσουν κεφάλαια στη ναυτιλία με απλό και εύκολο τρόπο, εστιάζοντας στην αγορά ξηρού φορτίου. Το 2021 λάνσαρε σε συνεργασία με το Marine Money το Breakwave Sea Decarbonization Tech ETF (NYSE: BSEA), το οποίο επενδύει στις διεθνείς εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνολογίες για τη μείωση των θαλάσσιων εκπομπών άνθρακα.

Ο Θάνος Σοφιός, διευθύνων σύμβουλος της Novisea, partner της Breakwave Advisors, μίλησε στο Mononews.gr για τα δύο επενδυτικά προϊόντα της ναυτιλίας, το ρίσκο τους, τους επενδυτές στους οποίους απευθύνονται αλλά και τις προοπτικές τους.

Τι δείχνει η μέχρι τώρα πορεία του Breakwave Dry Bulk Shipping ETF;

To Dry Bulk Shipping ETF (NYSE: BDRY) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, στα Ποσειδώνια του 2018, στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, στα πλαίσια του Baltic Exchange Risk Forum. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό επενδυτικό προϊόν, μοναδικό παγκοσμίως, που είναι βασισμένο στα ναύλα του dry bulk.

Διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εδώ και 4 χρόνια και μπορεί κάποιος να το αγοράζει ή να το πουλάει όπως θα έκανε με οποιαδήποτε μετοχή.

Το BDRY δεν επενδύει σε μετοχές της ναυτιλίας αλλά απευθείας στα ναύλα, μέσω των αντίστοιχων συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (freight futures). Δίνει δηλαδή μία καθαρή έκθεση στην πορεία των ναύλων, χωρίς να επηρεάζεται από το πως πηγαίνουν οι ναυτιλιακές μετοχές στο χρηματιστήριο.

Τα κεφάλαια που διαχειρίζεται το BDRY ήταν την προηγούμενη χρονιά περίπου 75 εκατομμύρια δολάρια.

Σε ποιους απευθύνεται και πόσο υψηλό είναι το ρίσκο;

Το Breakwave Dry Bulk Shipping ETF απευθύνεται σε μεγάλα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια ή επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων που θέλουν να έχουν μία εύκολη και άμεση έκθεση στο dry bulk.

Τα ναύλα στη ναυτιλία, τόσο οι spot τιμές τους όσο και τα futures, έχουν έντονη μεταβλητότητα, συνεπώς αυτή η κατηγορία επένδυσης δεν είναι κατάλληλη για όλους τους επενδυτές.

Από την άλλη, λόγω της ιδιότυπης φύσης της ναυτιλίας, έχουν πολύ μικρή συσχέτιση, είναι ουσιαστικά non-correlated, με τις υπόλοιπες κατηγορίες επένδυσης.

Αυτό προσφέρει μια διασπορά που είναι απαραίτητη σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, σε μια περίοδο μάλιστα που όλες οι κατηγορίες επένδυσης υψηλού ρίσκου υποχωρούν ταυτόχρονα, σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Η κλιματική αλλαγή είναι μία από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας. Υπάρχουν εξαιρετικές ευκαιρίες όταν επενδύεις στις λύσεις ενός προβλήματος.

Το BDRY είχε εντυπωσιακή πορεία το 2021, με θεαματική απόδοση, καθώς τα προβλήματα που σημειώθηκαν στην αλυσίδα εφοδιασμού εκτίναξαν τα ναύλα. Τι γίνεται φέτος;

Πράγματι, τα ναύλα στο ξηρό φορτίο εκτινάχθηκαν το 2021. Η αλήθεια είναι ότι λόγω της πανδημίας και της διακοπής σχεδόν κάθε δραστηριότητας, η βάση απ’ όπου ξεκίνησε ήταν πολύ χαμηλά. Μέσα στη χρονιά, το BDRY σχεδόν τετραπλασίασε την αξία του, είχε απόδοση 283%. Ήταν, με διαφορά, το καλύτερο σε απόδοση ETF σε όλο τον κόσμο.

Φέτος, από την αρχή της χρονιάς είναι στο -20% περίπου. Πιστεύουμε όμως ότι ο ανοδικός κύκλος στο dry bulk shipping θα συνεχιστεί το 2022.

Ποιες είναι οι προοπτικές της αγοράς ξηρού φορτίου;

Αν και το υψηλό επίπεδο μεταβλητότητας το 2021 ενδέχεται να πλησιάζει στο τέλος του, ο τομέας ξηρού φορτίου παραμένει σε έναν ανοδικό κύκλο.

Οι λόγοι είναι η σχετικά χαμηλή αύξηση της προσφοράς διαθέσιμων πλοίων, η ισχυρή ζήτηση για εμπορεύματα και οι συνεχείς καθυστερήσεις και περιορισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα και στις υποδομές που επηρεάζουν τις εμπορικές συναλλαγές και τη ναυτιλία.

Αναμένουμε ότι οι κυβερνητικές πολιτικές, όσον αφορά στην ενεργειακή ασφάλεια, σε συνδυασμό με τις συνεχείς προσπάθειες για την απανθρακοποίηση (decarbonization) της ναυτιλίας, θα επηρεάζουν τη ροή των εμπορευμάτων που μεταφέρονται από πλοία ξηρού φορτίου και έτσι θα καθορίζουν έμμεσα την πορεία των ναύλων.

Το Breakwave Sea Decarbonization Tech ETF (NYSE: BSEA) είναι το πιο πρόσφατο προϊόν της Breakwave Αdvisors, που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο 2021 και επενδύει σε εταιρείες που αναπτύσσουν τις νέες τεχνολογίες για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στη ναυτιλία. Που στοχεύει η δημιουργία του;

Η ναυτιλία ευθύνεται για το 3% περίπου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, παγκοσμίως. Θεωρείται μία από τις βιομηχανίες όπου ο στόχος μείωσης των εκπομπών δεν θα είναι εύκολος και γι’ αυτό θα απαιτηθεί να αναπτυχθούν νέες, ειδικές τεχνολογίες και λύσεις. Συνεπώς, η ναυτιλία, όπως τη γνωρίζουμε, θα αλλάξει.

Οι επενδύσεις που χρειάζεται να γίνουν για αυτή τη μετάβαση είναι κολοσσιαίες. Είναι όμως κάτι που πρέπει να γίνει και οι εποπτικές αρχές έχουν ορίσει συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα. Και είμαστε ακόμη στην αρχή του εγχειρήματος. Ότι έχει ήδη αναπτυχθεί είναι ακόμη σε εμβρυακό στάδιο. Το BSEA λοιπόν, στοχεύει να εκμεταλλευτεί επενδυτικά την αναμενόμενη ανάπτυξη σε όλες αυτές τις νέες τεχνολογίες.

Πώς γίνεται η επιλογή των εταιρειών που επενδύετε;

To BSEA έχει σαν σημείο αναφοράς τον Marine Money Decarbonization Index ο οποίος δημιουργήθηκε για να παρακολουθεί την απόδοση των 40 έως 60 μετοχών που έχουν επιλεγεί. Αυτές περιλαμβάνουν εταιρείες που ασχολούνται με την ανάπτυξη εναλλακτικών καυσίμων, μπαταριών, τεχνολογιών δέσμευσης άνθρακα και υπεράκτιας ανάπτυξης αιολικής ενέργειας.

Για τις εταιρείες του Δείκτη ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες μεγέθους, κεφαλαιοποίησης και ρευστότητας. Κάθε τρίμηνο, γίνεται επισκόπηση και αναθεώρηση. Με δεδομένο ότι πολλές από αυτές τις τεχνολογίες βρίσκονται στα πρώτα στάδια ανάπτυξης και άλλες, καινούργιες μέθοδοι και λύσεις είναι πιθανό να εμφανιστούν, νέες εταιρείες θα ενταχθούν στον Δείκτη και κατ΄ επέκταση στο BSEA.

Πώς καθορίζετε το επίπεδο κινδύνου στο συγκεκριμένο ETF και σε ποιους απευθύνεται;

Το BSEA επενδύει σε μετοχές, οπότε το επίπεδο κινδύνου είναι αντίστοιχο πολλών άλλων μετοχικών ETFs. Υπάρχει μία τάση στην εποχή μας και μία στροφή προς τις επενδύσεις που αφήνουν θετικό περιβαντολλογικό αποτύπωμα.

Παρατηρούμε ότι όλο και περισσότερο, οι επενδυτές θέλουν να συνδυάσουν το οικονομικό τους όφελος με μία θετική συνεισφορά στο περιβάλλον ή/και την κοινωνία. Επιλέγουν να επενδύσουν στην πρόοδο και αναγνωρίζουν ότι οι εταιρείες που θα λύσουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις παγκοσμίως είναι οι καλύτερα τοποθετημένες για να αναπτυχθούν και να πετύχουν.

Η κλιματική αλλαγή είναι μία από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας. Υπάρχουν εξαιρετικές ευκαιρίες όταν επενδύεις στις λύσεις ενός προβλήματος. Το BSEA κάνει ακριβώς αυτό. Επικεντρώνεται στη λύση. Στην ανάπτυξη και εφαρμογή των τεχνολογιών για τη μετάβαση της ναυτιλίας σε ένα πιο πράσινο μέλλον.