210803132145_mononewsLogo_Wh

Κοινωνική Πλατφόρμα Zero Waste Future

Κοινωνική πλατφόρμα Zero Waste Future

Πιστή στο παγκόσμιο όραμά της για έναν Κόσμο χωρίς Απορρίμματα, η Coca-Cola στην Ελλάδα έχει αναλάβει να υποστηρίξει ενεργά ένα πρωτοπόρο και μακροπρόθεσμο πλάνο με στόχο να κάνει τη θεωρία της κυκλικής οικονομίας, πράξη στην καθημερινότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρία πραγματοποιεί από το 2018, την κοινωνική πλατφόρμα Zero Waste Future, που έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει και να εμπνεύσει  τους πολίτες να υιοθετήσουν ορθές πρακτικές διαχείρισης των απορριμμάτων στην καθημερινότητά τους, ακολουθώντας τις αρχές της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας.

Γιατί τα απορρίμματα μπορούν να έχουν μια δεύτερη και τρίτη ζωή, συνιστώντας πόρους ενός νέου κύκλου ανάπτυξης και οδηγώντας σε ένα κόσμος όπου τίποτα δε πάει χαμένο.

Αρκεί να τα αξιοποιήσουμε σωστά.

Η κοινωνική πλατφόρμα Zero Waste Future, βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την Παρέμβαση, την Εκπαίδευση και την Αλλαγή Συμπεριφοράς.

Κάθε πυλώνας αφορά σε συγκεκριμένες δράσεις σχετικά με την πρόληψη και τη διαχείριση των απορριμμάτων, οι οποίες πραγματοποιούνται μέσα από συνεργασίες με φορείς, ΜΚΟ, οργανισμούς και επιχειρήσεις, καθώς και μέσα από τη σύμπραξη με τον δημόσιο τομέα, αλλά και με τη συμμετοχή των ίδιων των πολιτών.

Το Zero Waste Future ξεκίνησε πιλοτικά από τη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τη ΜΚΟ Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης και τη start-up The New Raw, φιλοδοξώντας να την καταστήσει την πρώτη πόλη της Ελλάδας με προοπτική μηδενικών απορριμμάτων.

Για τις ανάγκες αυτού του σκοπού, η εταιρία μαζί με την Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης, δημιούργησαν το πρώτο Σχέδιο Πρόληψης για τη Θεσσαλονίκη, που αποτελεί στην ουσία το πρώτο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που εκπονήθηκε ποτέ στην Ελλάδα, το οποίο παρουσιάστηκε στις αρχές Μαρτίου. Πρόκειται για έναν αναλυτικό οδηγό με συγκεκριμένες δράσεις και προληπτικά μέτρα, προκειμένου να αποκτήσει η πόλη προοπτική μηδενικών απορριμμάτων και με στόχο να μειώσει την κατά κεφαλήν απόρριψη πλαστικού κατά τουλάχιστον ένα κιλό το χρόνο.

Έκτοτε, το Zero Waste Future έχει διευρύνει το πεδίο δράσης του και σε άλλες περιοχές και τομείς της καθημερινότητας.

Οι Δράσεις της κοινωνικής πλατφόρμας Zero Waste Future

Ήδη έχουν υλοποιηθεί με επιτυχία μια σειρά από δράσεις που εντάσσονται σε κάθε έναν από τους πυλώνες του προγράμματος:

1) Η δράση «Ανακυκλώνω στην Παραλία» αποτελεί το πρώτο ολιστικό πρόγραμμα για «on the go» συλλογή και ανακύκλωση τεσσάρων διαφορετικών υλικών, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2018 σε 5 περιοχές-παραλίες της Ελλάδας: στο Δήμο Θερμαϊκού, στο Δήμο Χανίων, στο Δήμο Νάξου, στο Δήμο Μαραθώνα και στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια οργανωμένη προσπάθεια, με δράσεις και ενημερωτική εκπαιδευτική εκστρατεία, με στόχο την ενίσχυση της Ανακύκλωσης, για πρώτη φορά, στις παραλίες αλλά και τις παράκτιες περιοχές, ώστε να μην καταλήγουν τα απορρίμματα στη θάλασσα.

2) Η δράση «Print your City», μια πρωτοβουλία μέσα από την οποία τα πλαστικά απορρίμματα που συλλέγονται από την ανακύκλωση μετατρέπονται σε χρηστικά αντικείμενα με την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Για τρεις εβδομάδες πέρσι τον Νοέμβριο, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση να δουν την πόλη τους «αλλιώς». Μέσα από το ειδικά σχεδιασμένο microsite, οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν  το δικό τους τρισδιάστατο εκτυπωμένο έπιπλο και να επιλέξουν  τη γειτονιά της πόλης τους που ήθελαν αυτό να τοποθετηθεί. Τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα έπιπλα από ανακυκλωμένο πλαστικό τοποθετήθηκαν στην πλατεία ΧΑΝΘ τον Ιανουάριο, ως αποτέλεσμα της επιλογής των ίδιων των πολιτών, μεταμορφώνοντας ένα κεντρικό σημείο της πόλης.

3) Το Zero Waste Lab, το πρώτο κέντρο ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα, που δημιουργήθηκε στο χώρο της ΔΕΘ – Helexpo στη Θεσσαλονίκη  άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό τον Απρίλιου του 2019. Σκοπός του Zero Waste Lab ήταν η ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την ανακύκλωση και τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας μέσα από μια βιωματική εμπειρία. Παράλληλα διέθετε ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, αποτελώντας ιδανικό προορισμό για τα σχολεία τόσο της Θεσσαλονίκης, όσο και της ευρύτερη περιοχής, με επισκέψεις από την Καβάλα, τη Δράμα και τον Βόλο για παράδειγμα, καθώς και για όλους τους πολίτες.

4) Το 2019 η κοινωνική πλατφόρμα Zero Waste Future διεύρυνε το πεδίο δράσης της σε 9 πολυσύχναστες ελληνικές παραλίες και 27 παραλιακές επιχειρήσεις. Οι δράσεις περιλάμβαναν την τοποθέτηση περισσότερων από 100 κάδων χωριστής ανακύκλωσης τεσσάρων ρευμάτων, που σύμφωνα με τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία, διέθεταν ξεχωριστό ρεύμα για τις πλαστικές φιάλες. Η ενέργεια συνδυάστηκε με δράσεις καθαρισμού προκειμένου να διατηρηθούν οι παραλίες όμορφες και καθαρές και προγράμματα εκπαίδευσης των ιδιοκτητών και του προσωπικού των επιχειρήσεων.

5) Την ίδια χρονιά, το Zero Waste Future «έτρεξε» στον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο. Με βασικό μήνυμα «Τρέχουμε και Ανακυκλώνουμε», η Coca-Cola συμμετείχε ως επίσημος χορηγός στο μεγάλο αθλητικό γεγονός, απευθύνοντας ανοιχτό κάλεσμα στους συμμετέχοντες και τους επισκέπτες του δρομικού γεγονότος να συλλέξουν και να ανακυκλώσουν τα πλαστικά μπουκάλια για τη δημιουργία υπαίθριων γυμναστηρίων από ανακυκλωμένο πλαστικό. Στο πλαίσιο των δράσεων, περισσότεροι από 500 μπλε, καφέ και ειδικοί κάδοι για τα πλαστικά μπουκάλια, τοποθετήθηκαν κατά μήκος της ιστορικής διαδρομής, όσο και στα σημεία «Zero Waste spots» στο Παναθηναϊκό Στάδιο, σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο,, τον Δήμο Αθηναίων και την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Ακόμη, με στόχο την προώθηση της ανακύκλωσης και της κυκλική οικονομίας, η εταιρεία φιλοξένησε στο περίπτερό της, τρισδιάστατα εκτυπωμένα όργανα γυμναστικής από 100% ανακυκλωμένο πλαστικό, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως το πλαστικό μπορεί να έχει και δεύτερη ζωή.

6) Πρόσφατα το Zero Waste Future διεύρυνε το πεδίο δράσης του σε μία από τις πιο γνωστές περιοχές της Αθήνας, το Γκάζι. Το Zero Waste Future Γκάζι ξεκίνησε πιλοτικά στο τέλος του 2020 από την Coca-Cola στην Ελλάδα σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηνών και την Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) και σχεδιάστηκε για να συμβάλλει στην αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης στην περιοχή και την εκπαίδευση των επαγγελματιών και ιδιοκτητών επιχειρήσεων HoReCa σε θέματα ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας. Στο πλαίσιο των δράσεων, 18 ειδικοί κάδοι διαχωρισμού απορριμμάτων 4 ρευμάτων έχουν τοποθετηθεί σε επιλεγμένα σημεία γύρω από την πλατεία στο Γκάζι, καθώς επίσης και στην πλατεία Κουλούρη και 7 καφέ κάδοι από τον Δήμο Αθηναίων συμβάλουν στην συλλογή των οργανικών απορριμμάτων των 79 επιχειρήσεων καφεστίασης και όχι μόνο, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Παράλληλα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, καθημερινά ένα κινητό «πράσινο» σημείο επισκέπτεται 15 γνωστές πλατείες της Αθήνας, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να ζυγίζουν τα ανακυκλώσιμα υλικά τους και να κερδίζουν εκπτωτικά κουπόνια, που μπορούν να αξιοποιήσουν σε μια από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις του προγράμματος.

Τα Αποτελέσματα

Έως σήμερα, περισσότεροι από 510 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών έχουν συλλεγεί καθώς και περισσότεροι από 480.000 πολίτες έχουν ενημερωθεί και ευαισθητοποιηθεί μέσω δράσεων εκπαίδευσης που επικεντρώνονται στην ανακύκλωση και τη 2η ζωή των πλαστικών απορριμμάτων.

powered by

© Mononews 2021. All rights reserved.