ΜΕΓΑΛΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:

REBUILDING GREECE:
Η ΕΛΛΑΔΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

ΧΡΗΣΤΟΣ
ΧΑΡΠΑΝΤΙΔΗΣ

Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Παπαστράτος Α.Ε.

Oπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος Α.Ε. κ. Χρήστος Χαρπαντίδης θα μείνει στην ιστορία ως ο μάνατζερ που έφερε στην Ελλάδα, εν μέσω ζοφερής κρίσης το 2017, μια γιγαντιαία διεθνή επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ από τη Phillip Morris International.

Έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη της, η Παπαστράτος αποτελεί ένα από τα τρία εργοστάσια του ομίλου στον κόσμο που παράγουν τις θερμαινόμενες ράβδους καπνού για το IQOS. Τότε ήταν που προστέθηκαν τετρακόσιες νέες θέσεις εργασίας σε μια εποχή έντονης αποβιομηχάνισης και υψηλής ανεργίας.

Πού θέλουμε να βρίσκεται η Ελλάδα σε 5 χρόνια από σήμερα; Ποιο είναι το όραμά σας για τη χώρα μας;

Ο κάθε ένας έχει το δικό του όραμα, τις δικές του προσδοκίες για το μέλλον της χώρας. Για εμάς, στην Παπαστράτος, αυτό το όραμα περιγράφεται με τρεις μόνο λέξεις. Τρεις λέξεις που είναι στο DNA μας, στην κουλτούρα μας και αποτελούν και την δική μας εταιρική δέσμευση: «προς το καλύτερο». Θέλουμε μια χώρα που θα ακολουθεί μια πορεία προς το καλύτερο, για όλους. Για την κοινωνία, όλους τους πολίτες, τους εργαζομένους μας, την οικονομία, όλο το επιχειρηματικό οικοσύστημα και την εταιρεία μας. Οραματιζόμαστε μια χώρα που θα οδηγεί και δεν θα ακολουθεί τις εξελίξεις, μια χώρα που θα απελευθερώνει την δυναμική που κρύβει μέσα της.

Πιο σημαντικό όμως ακόμη και από το όραμα, είναι η ευθύνη. Είναι το τί κάνουμε, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, ώστε το όραμα να γίνει πραγματικότητα. Δεν αναφέρομαι μόνο στην Πολιτεία και τους πολίτες, αλλά και στις επιχειρήσεις. Πρέπει να αφουγκραστούμε την κοινωνία και να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί σε αυτή την εθνική προσπάθεια.

"Η αλλαγή θα έλθει μέσα από πολλές μικρές ιδέες και όχι μία μεγάλη"

Ποιες είναι οι άμεσες προκλήσεις στις οποίες πρέπει να ανταπεξέλθουμε ως χώρα και ως γενιά;

Ο κόσμος «τρέχει». Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες σε κάθε επίπεδο. Εμείς, ως χώρα, για ένα μεγάλο διάστημα ήμασταν αποπροσανατολισμένοι, μουδιασμένοι από την βαθιά οικονομική κρίση. Στα χρόνια που πέρασαν έγιναν σημαντικά βήματα, έχουμε όμως πολύ δρόμο μπροστά μας. Οι προκλήσεις είναι πολλές, από τον εκσυγχρονισμό του κράτους και τη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για επενδύσεις, μέχρι τη στήριξη των συμπολιτών μας που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Η πιο σημαντική πρόκληση, ωστόσο, είναι να αποκτήσουμε σχέδιο. Ένα σχέδιο συγκροτημένο, ρεαλιστικό, που θα δανειστεί τις καλές πρακτικές άλλων χωρών και θα αξιοποιεί τις δυνατότητες της χώρας. Το μεγάλο στοίχημα για τη γενιά μας είναι να αλλάξουμε κουλτούρα, να καταλάβουμε ότι ο δρόμος για όσα ονειρευόμαστε δεν υπάρχει, πρέπει να τον δημιουργήσουμε. Το έχουμε κάνει ως λαός στο παρελθόν. Πρέπει να το κάνουμε ξανά.

Πώς θα πείσουμε τους Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν στην Ελλάδα;

Για να απαντήσουμε στο πώς θα τους πείσουμε να επιστρέψουν, πρέπει πρώτα να απαντήσουμε στο γιατί έφυγαν. Λίγο – πολύ όλοι μας έχουμε συγγενείς, φίλους που στα χρόνια της κρίσης ακολούθησαν το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα. Για κανέναν δεν ήταν μια εύκολη απόφαση. Αν συζητήσετε με Έλληνες του εξωτερικού θα σας πουν ότι ο βασικός λόγος που έφυγαν ήταν ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν τους επέτρεπε να ονειρευτούν, αλλά και να ζήσουν. Ο πλούτος της χώρας μας σε ανθρώπινο κεφάλαιο μένει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητος. Παιδιά με εξαιρετικές σπουδές, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας Έλληνες με εμπειρία και δεξιότητες, αποτελούν σήμερα ένα πολύτιμο κεφάλαιο για την ανάπτυξη και την πρόοδο άλλων κρατών.

Για να τους φέρουμε πίσω, πρέπει να εξασφαλίσουμε όλα αυτά που τους στερήσαμε. Σταθερό και ασφαλές περιβάλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, σταθερές θέσεις εργασίας με ανταγωνιστικούς μισθούς, δυνατότητα να κάνουν καριέρα επενδύοντας στα ταλέντα, τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται. Στην Παπαστράτος το έχουμε δει να συμβαίνει. Κάθε μέρα λαμβάνουμε αιτήσεις και βιογραφικά από Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι μάλιστα κάνουν καριέρα σε μεγάλες εταιρείες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί πολύ απλά γνωρίζουν ότι εδώ θα βρουν πολλά περισσότερα από έναν καλό μισθό, θα βρουν ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον, μια πλήρη εργαλειοθήκη για να εξελιχθούν, μια βάση για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.

Προτείνετε μια ιδέα που, εάν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει την Ελλάδα πολλά βήματα μπροστά.

Δεν πιστεύω στη μία μεγάλη ιδέα. Πιστεύω στις πολλές μικρές που θα φέρουν τη μεγάλη αλλαγή. Χρειάζονται «μικρές επαναστάσεις» για να κάνουμε το μεγάλο άλμα. Αυτό που με σιγουριά μπορώ να πω είναι ότι η τεχνολογία και η καινοτομία θα πρέπει να αποτελέσουν την μεγάλη εθνική μας επένδυση. Αυτές μπορούν να «ξεκλειδώσουν» την ανάπτυξη και την πρόοδο σε κάθε επίπεδο, από την οικονομία και τη σχέση του πολίτη με το κράτος, μέχρι την ποιότητα της ζωής μας. Το λέω με τόση σιγουριά γιατί η Παπαστράτος είναι η ίδια ένα ζωντανό παράδειγμα. Μέσα από τον ριζικό εταιρικό μας μετασχηματισμό περάσαμε σε μια νέα εποχή, σταματώντας οριστικά την παραγωγή τσιγάρων. Αλλάξαμε τα πάντα, για πάντα, φυσικά προς το καλύτερο. Νέες θέσεις εργασίας, προσανατολισμός στις εξαγωγές, καινοτόμα προϊόντα που εντάσσονται στη μεγάλη μας προσπάθεια να κάνουμε το κάπνισμα παρελθόν, για πάντα, και να οδηγήσουμε έναν κόσμο προς το καλύτερο.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: