ΜΕΓΑΛΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:

REBUILDING GREECE:
Η ΕΛΛΑΔΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

ΣΤΗΒ
ΒΡΑΝΑΚΗΣ

Chief Creative Officer, Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης

Με στόχο να εμπνεύσει τους Έλληνες να πιστέψουν στον εαυτό τους και να αξιοποιήσουν δημιουργικά τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και να προσελκύσει δυνάμεις από το εξωτερικό ο Στηβ Βρανάκης, από τη θέση του Chief Creative Officer στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης, επιδιώκει ένα βαθύ και ουσιαστικό rebranding της Ελλάδας, μια βαθιά και ουσιαστική αλλαγή.

Ο πατέρας του κατάγεται από τα Σφακιά και η μητέρα του από την Καλαμάτα, ενώ ο ίδιος μεγαλωμένος στο Βανκούβερ του Καναδά. Άφησε δε μια καριέρα στην Google, για να επιστρέψει και να προσφέρει στη χώρα του, ξεκινώντας ο ίδιος το Brain Gain...

Ο κ. Βρανάκης έχει βραβευτεί για δημιουργίες του, έχοντας εργαστεί σε έργα της Apple και της Amazon στο Ηνωμένο Βασίλειο, για λογαριασμό της NASA, των Ηνωμένων Εθνών και της UNICEF, ενώ με το rebranding της χώρας έχει καταπιαστεί και το 2013.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια εργαζόταν στο Δημιουργικό Εργαστήριο της Google σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Πρόκειται για το τμήμα του τεχνολογικού κολοσσού που απαρτίζεται από designers, κειμενογράφους, animators, παραγωγούς, κινηματογραφιστές και πολλούς ακόμη οι οποίοι συνεργάζονται με όλα τα τμήματα με στόχο την προώθηση των brands της Google αλλά και τη δημιουργία νέων.

Πού θέλουμε να βρίσκεται η Ελλάδα σε 5 χρόνια από σήμερα; Ποιο είναι το όραμά σας για τη χώρα μας;

Σε 5 χρόνια από σήμερα, ελπίζω η χώρα να έχει μπει σε μια πορεία προς μια άλλη κατεύθυνση ώστε η ψυχολογία να είναι και πάλι θετική, όπως ήταν το 2004, όταν είχαμε τις μεγάλες εθνικές επιτυχίες, την Ολυμπιάδα και πήραμε το Euro. Θέλουμε να έχουμε αυτή την ευφορία, αυτήν την αίσθηση επιτυχίας, αυτήν την περηφάνια και αυτοπεποίθηση. Να είμαστε πάλι ενωμένοι και με πίστη.

Έχοντας μεγαλώσει εκτός Ελλάδας και επιστρέφοντας τώρα στην Ελλάδα, βλέπω τη διαφορά τους δύο κόσμους, την Ελλάδα που έχουν στο μυαλό τους οι ομογενείς, όπως οι γονείς μου, και αυτή που βλέπουν όσοι ζουν εδώ...

Το όραμά μου είναι να συνδεθούν και πάλι οι δύο εποχές, η ένδοξη Ελλάδα του παρελθόντος και η Ελλάδα με την προοπτική του μέλλοντος. Γιατί η χώρα, που είναι γνωστή για την αρχαία της δόξα, έχει και σήμερα, εξαιρετικούς ανθρώπους, ταλέντα σε όλους τους τομείς σε όλον τον κόσμο που ξεχνάει να αναγνωρίζει τη σημασία τους και τα επιτεύγματά τους.

Το όραμά μου είναι πάντα να θυμόμαστε την αρχαία ιστορία μας, αλλά να κοιτάζουμε μπροστά και να ρίξουμε φως στους ξεχωριστούς Έλληνες που σήμερα πρέπει να συνδεθούν και να δημιουργήσουν μια σύγχρονη λαμπρή εποχή...

"Να συνδεθούν και πάλι οι δύο εποχές, η ένδοξη Ελλάδα του παρελθόντος και η Ελλάδα με την προοπτική του μέλλοντος"

Ποιες είναι οι άμεσες προκλήσεις στις οποίες πρέπει να ανταπεξέλθουμε ως χώρα και ως γενιά;

Το πρόβλημα είναι ότι η οικονομική κρίση έφερε κρίση εμπιστοσύνης στον εαυτό μας. Το έργο μας έχει να κάνει με το πώς θα επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους ώστε να μπορούν να πιστέψουν στους εαυτούς τους και στην επιτυχία τους. Για να μπορούν να κάνουν ξεκινήματα, να αρχίσουν startups να πιστέψουν στις δυνάμεις τους. Γίνεται αυτό. Γίνεται κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο, από ανθρώπους που τα καταφέρνουν και πετυχαίνουν ενώ ξεκινούν από το μηδέν.

H μεγαλύτερη πρόκληση είναι να αλλάξει ο τρόπος που οι Έλληνες αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους, να κερδίσουν πίσω τη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους κλείνοντας τις πληγές που άνοιξε η κρίση. Τα έχουμε καταφέρει για χιλιάδες χρόνια και μπορούμε να το επαναλάβουμε. Χρειαζόμαστε μια αλλαγή στο πώς σκεφτόμαστε και να αυξήσουμε την αλληλεγγύη. Αυτή είναι η δομική αλλαγή, που μπορεί να επηρεάσει και την οικονομία και την εικόνα της χώρας προς τα έξω.

Πώς θα πείσουμε τους Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν στην Ελλάδα;

Η μεγάλη μου επαγγελματική επιτυχία στην Google, όπου δούλεψα στο Δημιουργικό, στο πιο επιτυχημένο τμήμα στον κόσμο, ήταν ότι δημιούργησα τις συνθήκες και το περιβάλλον ώστε οι άλλοι να πετύχουν. Και τώρα αυτό καλούμαι να κάνω, να δημιουργήσω τις συνθήκες και το περιβάλλον ώστε οι άλλοι να τα καταφέρουν. Κι όταν τα καταφέρουν, τότε θα το δουν κι άλλοι και θα επιστρέψουν ενισχύοντας με τη δύναμή τους τη χώρα.

Εγώ άφησα μια εξαιρετική δουλειά για να πετύχω αυτό το στόχο στη χώρα μου. Νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού ονειρεύονται να επιστρέψουν στην Ελλάδα και αγωνίζονται να βρουν λόγους για να το κάνουν. Τους κρατούν στο εξωτερικό οι ευκαιρίες και το επίπεδο ζωής που έχουν κερδίσει.

Όταν ανακοινώθηκε η νέα μου θέση, έλαβα χιλιάδες μηνύματα από όλο τον κόσμο σε όλες μου τις σελίδες στα social media από στελέχη από όλο τον κόσμο που δήλωσαν έτοιμοι να βοηθήσουν. Όλοι ενδιαφέρονται για την Ελλάδα και τώρα που βλέπουν ότι γίνεται μια προσπάθεια, θέλουν να συμμετέχουν, υπάρχει τόση ενέργεια τόσος ενθουσιασμός. Το είδα από πρώτο χέρι. Και η παρουσία μου στέλνει αυτό το σήμα, ότι αν είσαι ταλαντούχος, δημιουργικός και έχεις να προσφέρεις στη χώρα, έλα!

Πείτε μας μια ιδέα που, εάν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει την Ελλάδα πολλά βήματα μπροστά...

Αλληλεγγύη κι ομαδικότητα και με αξιοποίηση της τεχνολογίας και της δημιουργικότητας να στοχεύσουμε στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει στην απομόνωση, πιστεύω πολύ στη δύναμη της ομάδας και της κοινότητας στην αλληλεγγύη.

Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ελπίδας, πρώτα στους Έλληνες, να δουν τα θετικά, όσα έχουν πετύχει και να αναδείξουμε πόσα ακόμη μπορούν να κάνουν και να τους ενθαρρύνουμε να τα κάνουν. Να δουλέψουμε μαζί για να ανοίξουμε δρόμους.

Η πραγματικότητα με την εικόνα βέβαια συνδέονται. Οι πραγματικές συνθήκες είναι η βάση για την εικόνα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τη Νέα Ελλάδα αν τίποτα δεν έχει αλλάξει, απλά γιατί κανείς δεν θα το πιστέψει. Οι ευκαιρίες για όλους, οι δυνατότητες επιτυχίας, το όραμα που γίνεται πραγματικότητα, αποτελούν τη βάση.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: