ΜΕΓΑΛΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:

REBUILDING GREECE:
Η ΕΛΛΑΔΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΒΛΑΧΟΥ

Managing Director, Ελλάδα & Κύπρος, Mondelez

Να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της νέας γενιάς.
Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο για την Κατερίνα Βλάχου, Managing Director της Mondelez στην Ελλάδα και την Κύπρο, η οποία πιστεύει πως η Ελλάδα διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να εξελιχθεί σε μια χώρα πρότυπο ανάπτυξης, καινοτομίας, σταθερότητας και πολιτισμού. Αρκεί να επενδύσει σε νέες τεχνολογίες, σε εκπαίδευση που κοιτάζει μπροστά με ορίζοντα το μέλλον, στην περαιτέρω αξιοποίηση των φυσικών πηγών ενέργειας, σε υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας στον τουρισμό, στην ανάδειξη του αγροτικού της πλούτου, στη βιώσιμη ανάπτυξη. Και, πάνω από όλα, στους νέους.

Πού θέλουμε να βρίσκεται η Ελλάδα σε 5 χρόνια από σήμερα; Ποιο είναι το όραμά σας για τη χώρα μας;

Η Ελλάδα διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να εξελιχθεί σε μια χώρα που να στέκεται επάξια στο διεθνές περιβάλλον ως πρότυπο ανάπτυξης, καινοτομίας, σταθερότητας, πολιτισμού. Η αξιοποίηση όλων των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας σε συνδυασμό με ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό πλάνο θα συντελέσει στην επίτευξη του οράματος που έχουμε για τη χώρα μας. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, ο φυσικός μας πλούτος, το υψηλό μορφωτικό επίπεδο αποτελούν μια εξαιρετική βάση για να στηρίξουμε το όραμά μας. Ωστόσο, για να φτάσουμε στο στόχο οφείλουμε ως χώρα να επενδύσουμε μεταξύ άλλων σε νέες τεχνολογίες τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στη λειτουργία του κράτους. Σε εκπαίδευση που κοιτάζει μπροστά με ορίζοντα το μέλλον, στην περαιτέρω αξιοποίηση των φυσικών πηγών ενέργειας, σε υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας στον τουρισμό, στην ανάδειξη του αγροτικού μας πλούτου μέσα από τα προϊόντα ΠΟΠ και φυσικά στη βιώσιμη ανάπτυξη.   Σημαντική προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου μας αποτελεί η πιστή τήρηση ενός εθνικού master plan για το οποίο θα πρέπει να υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο συμφωνίας στα βασικά του σημεία - τις πολιτικές, κοινωνικές και πλουτοπαραγωγικές δυνάμεις της χώρας.

Ποιες είναι οι άμεσες προκλήσεις στις οποίες πρέπει να αντεπεξέλθουμε ως χώρα και ως γενιά;

Οι παθογένειες της χώρας μας είναι γνωστές και στη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών τις συζητήσαμε εκτενώς προκειμένου να εντοπίσουμε τους λόγους που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο. Είναι δεδομένο ότι η μείωση της γραφειοκρατίας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας, της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες προκειμένου η χώρα μας ανταποκριθεί στις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις. Υπάρχουν όμως και σημεία στα οποία ως χώρα θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη έμφαση. Το πρώτο είναι να αποκαταστήσουμε τη φήμη της χώρας μας διεθνώς. Είναι γνωστό ότι μια φήμη που χτίζεις χρόνια μπορεί να διαλυθεί μέσα σε λίγα λεπτά και ύστερα για να τη ξαναχτίσεις απαιτείται διπλάσια προσπάθεια. Αυτήν την προσπάθεια όμως οφείλουμε να την κάνουμε. Το δεύτερο και πιο σημαντικό, κατά την άποψή μου, είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της νέας γενιάς στη χώρα μας και να την κάνουμε να πιστέψει στις δυνατότητες που έχουμε και σε όλα όσα μπορούμε να επιτύχουμε.

"Πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της νέας γενιάς στη χώρα μας και να την κάνουμε να πιστέψει στις δυνατότητες που έχουμε και σε όλα όσα μπορούμε να επιτύχουμε"

Πώς θα πείσουμε τους Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν στην Ελλάδα;

Το brain drain αποτέλεσε μια από τις τραγικές συνέπειες της κρίσης που βίωσε η χώρα. Χιλιάδες νέοι άνθρωποι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και τους αγαπημένους τους ανθρώπους για να αναζητήσουν αυτά που δεν έβρισκαν στην Ελλάδα. Το brain drain δεν αφορά μόνο στην ανεργία αλλά και στη γενικότερη αποστροφή των νέων ανθρώπων προς το παλιό και το αναχρονιστικό. Αυτό που λείπει για τους συμπολίτες μας που αποφάσισαν να  φύγουν στο εξωτερικό και βασική προϋπόθεση για να επιστρέψουν δεν είναι απλά μια καλή ποιοτική δουλειά αλλά ένα ευρύτερο περιβάλλον μακροπρόθεσμης σταθερότητας μέσα στην οποία θα νιώσουν την ασφάλεια να αναπτυχθούν επαγγελματικά και προσωπικά. Είναι σαφές ότι για τη δημιουργία πολλών και ποιοτικών θέσεων εργασίας απαιτείται η προσέλκυση άμεσων επενδύσεων. Ωστόσο, για τη συντήρηση και βιωσιμότητα μιας υγιούς αγοράς εργασίας απαιτείται η σταθερότητα και η αξιοκρατία.

Προτείνετε μια ιδέα που, εάν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει την Ελλάδα πολλά βήματα μπροστά.

Πιστεύω ακράδαντα ότι αν κάνουμε τα βασικά ως χώρα, όπως είναι για παράδειγμα η μείωση της γραφειοκρατίας στην επιχειρηματικότητα, η εισαγωγή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες από την πολιτεία και η συμφωνία σε ένα βασικό στρατηγικό πλάνο για την ανάπτυξη της χώρας στα επόμενα χρόνια, δεν θα κάνουμε απλώς βήματα αλλά άλματα. Μεταξύ αυτών όμως πρέπει να συμπεριλάβουμε και την εμπιστοσύνη την οποία οφείλουμε να δείξουμε στη νέα γενιά, που αποτελεί το μέλλον. Αυτή η εμπιστοσύνη όμως πρέπει να υποστηριχτεί με πράξεις. Για παράδειγμα, η ελληνική πολιτεία θα μπορούσε να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ενίσχυσης ελληνικών startups με fast track διαδικασίες η οποία θα ενίσχυε άμεσα την νεανική επιχειρηματικότητα σε τομείς με αναπτυξιακό πρόσημο και υψηλή προστιθέμενη αξία όπως είναι η τεχνολογία, και η έρευνα και ανάπτυξη.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: