ΜΕΓΑΛΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:

REBUILDING GREECE:
Η ΕΛΛΑΔΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

ΜΙΧΑΛΗΣ
ΤΣΑΜΑΖ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ

ΟΟρισμένες φορές το αυτονόητο είναι εκείνο που θα σε πάει πιο μπροστά από όσο φαντάζεσαι. Στη νέα ψηφιακή εποχή που ζούμε, πρέπει όλοι μας, πολίτες, επιχειρήσεις και κράτος, να αποκτήσουμε digital mindset. Να πιστέψουμε στην τεχνολογία και να την αξιοποιήσουμε προς όφελός μας. Για να μπούμε στην νέα εποχή, δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι κάναμε πάντα. Χρειάζεται να είμαστε ανοιχτοί στο καινούργιο.

Αυτό υποστηρίζει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, προσδιορίζοντας και το βασικό όραμα που πρέπει να «οδηγεί» τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια. «Στον Όμιλο ΟΤΕ», λέει, «πιστεύουμε σε έναν κόσμο καλύτερο για όλους, με όχημα την τεχνολογία και την καινοτομία. Αυτό είναι το όραμά μας, όχι μόνο για την εταιρεία, αλλά και για τη χώρα».

Πού θέλουμε να βρίσκεται η Ελλάδα σε 5 χρόνια από σήμερα; Ποιο είναι το όραμά σας για τη χώρα μας;

Στον Όμιλο ΟΤΕ πιστεύουμε σε έναν κόσμο καλύτερο για όλους, με όχημα την τεχνολογία και την καινοτομία. Αυτό είναι το όραμά μας, όχι μόνο για την εταιρεία, αλλά και για τη χώρα.

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει άμεσα και ουσιαστικά τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ψηφιακή Οικονομία, ώστε σε μια πενταετία να βρίσκεται ανάμεσα στις ψηφιακά ώριμες χώρες. Διαθέτει ικανό ανθρώπινο δυναμικό, η οικονομία της βρίσκει σταδιακά τους βηματισμούς της, υπάρχει κινητικότητα σε επίπεδο επενδύσεων, ενώ υπάρχουν σημαντικοί κλάδοι όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και ο πολιτισμός που αν προχωρήσουν στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό πραγματικά θα απογειωθούν.

Αν συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή και επικεντρωθούμε στους παράγοντες που μπορούμε να επηρεάσουμε, τότε μπορούμε να κάνουμε σημαντικά βήματα μπροστά.

Εμείς ως Όμιλος ΟΤΕ εργαζόμαστε εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση. Επενδύουμε εντατικά σε δίκτυα νέας γενιάς που αποτελούν προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω και τη «ραχοκοκαλιά» του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας. Παράλληλα, με τις ολοκληρωμένες τεχνολογικές λύσεις που διαθέτουμε συμβάλλουμε στη βελτίωση της λειτουργικότητας των πόλεων και στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και τους φορείς του Δημοσίου.

Είναι στο χέρι μας να φτιάξουμε το μέλλον, δίνοντας προοπτικές ανάπτυξης για τη χώρα. Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τον κόσμο με την τεχνολογία.

Ποιες είναι οι άμεσες προκλήσεις στις οποίες πρέπει να αντεπεξέλθουμε ως χώρα και ως γενιά;

Digitalization, digitalization, digitalization. Ο κόσμος σήμερα αλλάζει πιο γρήγορα από ποτέ, χάρη στην τεχνολογία. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μονόδρομος για κράτη κι επιχειρήσεις και αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας. Όσες χώρες δεν συμμετέχουν στην ψηφιακή επανάσταση θα πάψουν να ανήκουν στα ανεπτυγμένα κράτη. Όσες επιχειρήσεις ή πολίτες δεν ακολουθήσουν την αλλαγή, θα μείνουν εκτός εποχής.

Ψηφιακός μετασχηματισμός δεν σημαίνει μόνο να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε χαρτί, ούτε ακόμη να βάζουμε ERP στις επιχειρήσεις μας, και να κάνουμε τις δουλειές μας ηλεκτρονικά, όπως πολλοί νομίζουν. Αυτό είναι το λιγότερο. Σημαίνει εξωστρέφεια μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, χρήση ΙοΤ και cloud, αναβαθμισμένη εμπειρία του πελάτη μέσω ψηφιακών καναλιών και ανάλυσης big data, ψηφιοποίηση λειτουργιών, καινοτομία ως σκέψη και πράξη. Και βέβαια πρακτικά σημαίνει μείωση κόστους, βελτίωση της παραγωγικότητας και νέες πηγές εσόδων.

Η ψηφιακοποίηση ανοίγει το δρόμο σε μια πραγματικά νέα εποχή, όπου όλα θα γίνονται ταχύτερα, αποδοτικότερα και φθηνότερα. Αποτελεί προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα και την πρόοδο της κοινωνίας, των επιχειρήσεων και της χώρας.

Πώς θα πείσουμε τους Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν στην Ελλάδα;

Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε σε όσες αλλαγές χρειάζονται για να επιστρέψουν οι νέοι άνθρωποι στην πατρίδα τους. Με τη μόρφωση, την κουλτούρα και την εργασιακή τους εμπειρία από το εξωτερικό είναι σίγουρο ότι μπορούν να δώσουν νέα πνοή στην ανάπτυξη της χώρας.

Στόχος δεν είναι να επανέλθουν στην πραγματικότητα που αφήσαν πίσω τους πριν 10 χρόνια, αλλά να δημιουργήσουμε μια νέα πραγματικότητα. Ένα νέο περιβάλλον διαφάνειας και ίσων ευκαιριών για όλους, με ποιοτικές θέσεις εργασίας που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους αυτούς να πετύχουν το όραμά τους εδώ, στη χώρα τους. Παράλληλα, ένα οργανωμένο Κράτος, βασισμένο στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, με οργανωμένες δομές σε όλα τα επίπεδα, που κάνει την καθημερινότητα των πολιτών ευκολότερη και προάγει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, θα δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης, που θα τους πείσει ότι στην Ελλάδα μπορούν να έχουν τουλάχιστον την ίδια ποιότητα ζωής που βρήκαν στο εξωτερικό.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης, που θα εκμεταλλευτεί και τις απεριόριστες δυνατότητες που μας δίνει σήμερα η τεχνολογία.

Πείτε μας μια ιδέα που, εάν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει την Ελλάδα πολλά βήματα μπροστά.

Ορισμένες φορές το αυτονόητο είναι εκείνο που θα σε πάει πιο μπροστά από όσο φαντάζεσαι. Στη νέα ψηφιακή εποχή που ζούμε, πρέπει όλοι μας, πολίτες, επιχειρήσεις και κράτος, να αποκτήσουμε digital mindset. Να πιστέψουμε στην τεχνολογία και να την αξιοποιήσουμε προς όφελός μας. Για να μπούμε στην νέα εποχή, δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι κάναμε πάντα. Χρειάζεται να είμαστε ανοιχτοί στο καινούργιο. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πόσο σημαντικός είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός για το αύριο της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας μας, και να τον κάνουμε πράξη. Να αλλάξουμε μόνοι μας και να προσαρμοστούμε, πριν αναγκαστούμε από τις συνθήκες. Στον Όμιλο ΟΤΕ το κάνουμε πράξη, δίνοντας πρώτοι το παράδειγμα. Γι’ αυτό υλοποιούμε ένα στρατηγικό πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού 360 μοιρών, που αλλάζει ριζικά τον τρόπο που λειτουργούμε, που παρέχουμε υπηρεσίες, που εξυπηρετούμε τον πελάτη και που αναπτύσσουμε τους ανθρώπους μας.

Είναι στο χέρι μας να φτιάξουμε το μέλλον, δίνοντας προοπτικές ανάπτυξης για τη χώρα. Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τον κόσμο με την τεχνολογία.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: