ΜΕΓΑΛΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:

REBUILDING GREECE:
Η ΕΛΛΑΔΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

CEO Praxia Bank

Ήρθε η ώρα να «χτίσουμε» πάνω στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και να προσελκύσουμε επενδύσεις σε τομείς της οικονομίας που έχουν θετικές προοπτικές. Θα το πετύχουμε με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και προσήλωση στον κοινό στόχο.

Η κ. Αναστασία Σακελλαρίου, CEO της Praxia Bank, της πρώτης ψηφιακής ελληνικής τράπεζας μιλώντας στο mononews.gr, θυμίζει πως και η ίδια άφησε το 2009 μία καριέρα στο εξωτερικό για να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Απόφοιτος των Πανεπιστημίων Warwick και Reading και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με ειδίκευση στο International Banking & Financial Services, εργάστηκε σε μεγάλες τράπεζες στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, όπως είναι η Deutsche Bank, η Salomon Brothers και η Credit Suisse.

Με την επιστροφή της στην Αθήνα, το 2008, εντάχθηκε στον όμιλο της τράπεζας Πειραιώς και στη συνέχεια στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ στις αρχές του 2013 τοποθετήθηκε επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πού θέλουμε να βρίσκεται η Ελλάδα σε 5 χρόνια από σήμερα; Ποιο είναι το όραμά σας για τη χώρα μας;

Το στοίχημα για τα επόμενα 5 χρόνια είναι να μπει η Ελλάδα σε μια σταθερή τροχιά ανάπτυξης, σε μια νέα, υγιή βάση, ανακάμπτοντας ουσιαστικά από την περίοδο ύφεσης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ταχεία υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και η δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος που θα επιτρέψει στην ιδιωτική πρωτοβουλία να ανθίσει και να δημιουργήσει αξία για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Πρέπει να «χτίσουμε» πάνω στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και να προσελκύσουμε επενδύσεις σε τομείς της οικονομίας που έχουν θετικές προοπτικές.

Σε αυτή την κατεύθυνση, όλοι έχουμε έναν ρόλο τον οποίο πρέπει να επιτελέσουμε. Εμείς στην Praxia bank, δημιουργήσαμε από την αρχή μία τράπεζα για να μπορέσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εξελιχθούν και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε την καταναλωτική πίστη για να δώσουμε τη δυνατότητα στους ιδιώτες πελάτες μας να έχουν πρόσβαση σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών που δημιουργήθηκαν με σύγχρονες τεχνολογίες ώστε να προσαρμόζονται στις ανάγκες τους. Μία σύγχρονη, ευέλικτη και ανταγωνιστική τράπεζα που θα τους παρέχει χρηματοδότηση για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. Και έτσι να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα. Η Praxia bank είναι ένα ζωντανό παράδειγμα: πρόκειται για μια άμεση ξένη επένδυση-ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας.

"Να επιτρέψουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία να ανθίσει και να δημιουργήσει αξία για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία"

Ποιες είναι οι άμεσες προκλήσεις στις οποίες πρέπει να ανταπεξέλθουμε ως χώρα και ως γενιά;

Η μακροχρόνια ύφεση έχει αφήσει ένα σημαντικό επενδυτικό κενό που δεν επιτρέπει να αναπτυχθεί η παραγωγική δυναμικότητα της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτό συμβάλλουν αρνητικά οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, η εκτεταμένη γραφειοκρατία και η πολυνομία, οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης. Όλα αυτά έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζουν την προσέλκυση και την υλοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων.

Αντίστοιχα, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και η προβλεπόμενη δημογραφική μείωση του πληθυσμού, οι οποίες θα έχουν μεσοπρόθεσμα σημαντικές επιπτώσεις στην αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας μας.

Πώς θα πείσουμε τους Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν στην Ελλάδα;

Οι νέοι άνθρωποι που έφυγαν στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια είναι στην πλειοψηφία τους στελέχη υψηλού επιπέδου, με γνώση και δεξιότητες που τους κάνουν διεθνώς ανταγωνιστικούς. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς θα επέστρεφαν στην Ελλάδα αν υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες.

Εγώ για παράδειγμα μετά από μια επαγγελματική πορεία 18 ετών στο Λονδίνο, επέστρεψα στην Ελλάδα το 2009. Ήταν ένα μάλλον τολμηρό βήμα. Δέκα χρόνια μετά, και έχοντας υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης, έχω αποκτήσει ανεκτίμητη εμπειρία τόσο σε ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες, όσο και σε θεσμικά όργανα όπως το ΤΧΣ όπου -με τους συνεργάτες μου- συντονίσαμε την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και επιβλέψαμε δύο γύρους ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Και πιο πρόσφατα, στην Praxia bank, όπου χτίσαμε από το μηδέν την πρώτη 100% ψηφιακή τράπεζα στην Ελλάδα.

Το στοίχημα είναι να δημιουργήσουμε αυτές τις ευκαιρίες: ποιοτικές θέσεις εργασίας με δυνατότητες εξέλιξης σε αξιοκρατική βάση, ικανοποιητικές απολαβές και μακροπρόθεσμη προοπτική. Για να δημιουργηθούν αυτές τα επόμενα χρόνια, χρειάζονται επενδύσεις, ελληνικές και ξένες, ώστε να προσελκύσουμε συνεργάτες με εμπειρία στο εξωτερικό που θα αποφασίσουν να κάνουν το βήμα και να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Προτείνετέ μας μια ιδέα που, εάν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει την Ελλάδα πολλά βήματα μπροστά...

Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και προσήλωση στον κοινό στόχο. Αυτά θα μας επιτρέψουν να κάνουμε το μεγάλο άλμα μπροστά. Με συνεχή προσπάθεια, επιμονή και προσαρμοστικότητα, όλα είναι δυνατά.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: