ΜΕΓΑΛΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:

REBUILDING GREECE:
Η ΕΛΛΑΔΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΧΑΝΔΑΚΑΣ

Ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού HOPE GENESIS

ΟΣτέφανος Χανδακάς, στα 48 του έτη, μπορεί να περηφανεύεται για την πορεία του στη μαιευτική και τη γυναικολογία, μια πορεία που ξεκίνησε από την Ιατρική Αθηνών και μία διατριβή με «άριστα».

Ακολούθησε η Αγγλία (ιατρικό MBA, πανεπιστήμιο Imperial) και η Αμερική (λαπαροσκόπηση, ρομποτική χειρουργική, υπογονιμότητα). Στο Λονδίνο μάλιστα διακρίθηκε το 2001 ως ένας από τους νεώτερους επιμελητές του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας (NHS).

Τα τελευταία χρόνια, οι δημιουργικές δυνάμεις του έχουν διοχετευθεί σε έναν κοινωνικό αγώνα εθνικής σημασίας.

Το 2015 ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική εταιρεία HOPEgenesis παρέχοντας δωρεάν τοκετούς και θεραπείες γονιμότητας σε κατοίκους ακριτικών περιοχών με σκοπό όλες οι γυναίκες να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα απέναντι στη μητρότητα, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας και την οικονομική τους κατάσταση.

Σήμερα, η HOPEGenesis έχει γιγαντωθεί, αποτελώντας ναυαρχίδα σε μια διευρυμένη πλέον εκστρατεία εθνικής εμβέλειας με σκοπό να ανατραπεί η δημογραφική κρίση στην Ελλάδα και το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων στις περιοχές με φτωχές υποδομές.

Ο οραματιστής Στέφανος Χανδακάς απολαμβάνει σταθερούς συνεργάτες από τον κρατικό και ιδιωτικό τομέα, ακόμη και την αμέριστη συνεργασία του Economist για τη διεξαγωγή του Economist Forum για τη δημογραφική κρίση στην Ελλάδα.

Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου η HOPEGenesis οργανώνει για το σκοπό αυτό μεγάλη φιλανθρωπική εκδήλωση στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Αθηνών (Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 4).

Έτσι θα συμβάλει και στην αναβίωση του ιστορικού Κολυμβητηρίου.

Η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία βίωσε τη μεγαλύτερη κρίση της μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ελληνική οικονομική κρίση αποτέλεσε παράγοντα ανατροπών σε κάθε επίπεδο επιφέροντας ηθική και κοινωνική αστάθεια με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο στις κοινωνικές δομές και τη συλλογική λειτουργία τους όσο και σε ατομικό επίπεδο και εν γένει στον πολιτισμικό ιστό της χώρας.

Ωστόσο, φαίνεται ότι έχουμε πλέον γυρίσει σελίδα.

Η Ελλάδα μοιάζει να εξέρχεται από την κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ιστορίας της βαδίζοντας προς ένα πιο αισιόδοξο μέλλον με προσδοκίες σε όλους τους τομείς και με μεγάλη προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας.

Αλλά και με την αναδιάταξη της κοινωνίας: νέες αρχές, νέες δομές, νέα προσέγγιση σε σημαντικά θέματα που αφορούν την καθημερινότητά μας.

"Για να ελαττωθεί η επίπτωση του δημογραφικού στη κοινωνία θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και οι μηχανισμοί εκείνοι που θα πείσουν τους χιλιάδες Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό να επιστρέψουν"

Προσωπικά για εμάς, το μεγαλύτερο πρόβλημα και η ισχυρότερη πρόκληση για την επόμενη πενταετία στην Ελλάδα αποτελεί το δημογραφικό.

Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας το οποίο κλιμακωνόταν τις προηγούμενες δεκαετίες παρουσίασε δυστυχώς εκρηκτική αύξηση κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Σήμερα αποτελεί το επιτακτικότερο θέμα προς επίλυση διότι δεν απειλεί μόνο την πολιτισμική και κοινωνική δομή και ζωτικότητα της χώρας, δηλαδή τον πληθυσμό της, αλλά και την ίδια την ανάπτυξη που τόσο πολύ αναμένουμε.

Η χώρα από το 2011 κινείται σε αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων, άρα πεθαίνουν περισσότεροι άνθρωποι από όσους γεννιούνται, γεγονός που είχε να σημειωθεί από το 1946.

Σημαντικές μελέτες της EUROSTAT έχουν ήδη σημάνει κώδωνα κινδύνου, υπολογίζοντας ότι ως το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα συρρικνωθεί στα 8.500.000.

Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό: ότι η πολυπόθητη ανάπτυξη θα δυσκολευτεί πολύ να πραγματοποιηθεί, ότι απειλείται ο κοινωνικός ιστός, το κοινωνικό κράτος, το δημόσιο σύστημα υγείας, το ασφαλιστικό σύστημα, που παραμένουν άρρηκτα συνδεδεμένα με όλους τους τομείς της οικονομίας.

Η λύση φαίνεται πολυπαραγοντική. Εμείς, η ομάδα της HOPEgenesis σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και άλλους φορείς, έχουμε για πρώτη φορά επισήμως καταγράψει το πρόβλημα.

Διαχωρίσαμε και τη σημασία του ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή όπου αυτό εντοπίζεται και εκδηλώνεται.

Πραγματοποιούνται συνεχείς έρευνες, παρουσιάσεις και ημερίδες για το δημογραφικό ώστε να διατηρηθεί αυτό το πολυπαραγοντικό ζήτημα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και να αντιμετωπιστεί καθολικά.

Το μεγάλο πρόβλημα του δημογραφικού πηγάζει από διαφορετικές αιτίες και επιζητεί αντίστοιχες λύσεις στις ακριτικές περιοχές, στις αστικές και στις ημιαστικές περιοχές.

Το κράτος χρειάζεται να προβεί σε χάραξη μακροχρόνιας πολιτικής την οποία η νέα κυβέρνηση διακρίνουμε ότι έχει ενστερνιστεί με σκοπό να μειωθεί το πρόβλημα μέσα στην επόμενη δεκαπενταετία.

Μέχρι σήμερα περισσότερες από 220 οικογένειες έχουν επωφεληθεί από το πρόγραμμα της HOPEgenesis σε περιοχές όπου επί σειρά ετών υπήρχαν ελάχιστες ή μηδενικές γεννήσεις ή μεγάλο αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων.

Παράλληλα, για να ελαττωθεί η επίπτωση του δημογραφικού στη κοινωνία θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και οι μηχανισμοί εκείνοι που θα πείσουν τους 400.000 νέους Έλληνες (άρτια εκπαιδευμένους, εξειδικευμένους, μορφωμένους Έλληνες) οι οποίοι διέφυγαν στο εξωτερικό κατά την διάρκεια της κρίσης, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Αυτό θα συμβεί αν εκεί αντιληφθούν ότι υπάρχουν δουλειές αλλά και οι κατάλληλες εργασιακές προϋποθέσεις ήτοι επαγγελματισμός, αξιοκρατία, σεβασμός για την εργασία τους. Συνθήκες, δηλαδή, συναφείς με αυτές που συνάντησαν στις άλλες χώρες όπου αναγκάστηκαν να μετοικίσουν.

Εάν λοιπόν, οι συγκεκριμένες παράμετροι εφαρμοστούν και κατορθώσουμε στα επόμενα χρόνια να ισορροπήσουμε την οικονομία, να επαναφέρουμε τις κοινωνικές δομές οι οποίες χάθηκαν στα χρόνια της κρίσης, να δημιουργήσουμε αναπτυξιακή προοπτική με νέες θέσεις εργασίας και επιτέλους να αισθανθούμε ότι η αξιοκρατία λειτουργεί για πρώτη φορά σε αυτή τη χώρα, τότε σίγουρα η επόμενη μέρα για την Ελλάδα θα είναι καλύτερη.

Με πυλώνα την αύξηση των γεννήσεων.

Ως πολιτεία, πρέπει οργανωμένα και συνολικά να μας απασχολήσει ότι θα μειωθεί ο αριθμός των Ελλήνων στα επόμενα χρόνια.

Αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα προς επίλυση στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: