ΜΕΓΑΛΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:

REBUILDING GREECE:
Η ΕΛΛΑΔΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

ΦΙΛΙΠΠΟΣ
ΒΕΝΕΤΟΠΟΥΛΟΣ

General Manager Marine, Intrepid Group.

Ο Φίλιππος Βενετόπουλος άνοιξε τα φτερά του και αναζήτησε επαγγελματικούς ορίζοντες μακριά από τον τομέα της κρουαζιέρας όπου με επιτυχία δραστηριοποιείται η οικογένειά του με τη Variety Cruises.

Χάραξε δικό του δρόμο πηγαίνοντας μάλιστα στη μακρινή Αυστραλία, να εργαστεί στην κορυφαία επιχείρηση στον τομέα του τουρισμού Intrepid Group, όπου πολύ σύντομα κέρδισε τη θέση του General Manager Marine.

Πού θέλουμε να βρίσκεται η Ελλάδα σε 5 χρόνια από σήμερα; Ποιο είναι το όραμά σας για τη χώρα μας;

Αγαπώ την Ελλάδα όπως αγαπώ την οικογένεια μου. Έχει ξεχωριστή θέση στο μυαλό μου, στην καρδιά μου, στην ψυχή μου. Θέλω να τη δω να ευημερεί, να καινοτομεί, να προοδεύει. Να γίνεται καλύτερη χώρα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Πιστεύω βάσιμα ότι οι Έλληνες με το μεράκι, την όρεξη για δουλειά, τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας μπορούμε να χτίσουμε την Ελλάδα που μας αξίζει.

Αρκεί να το πιστέψουμε πρώτα από όλα οι ίδιοι. Μπορούμε να πετύχουμε σπουδαία πράγματα στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις. Να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό μας. Να καταστήσουμε την Ελλάδα κέντρο πολιτισμού, τουρισμού και έρευνας.

Αυτό το τρίπτυχο -τουρισμός, πολιτισμός και έρευνα- είναι για μένα κομβικό για το μέλλον του τόπου. Οι συνέργειες στους τομείς τουρισμού και πολιτισμού είναι αναγκαίες για να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις δυνατότητές μας ως χώρα - προορισμός. Και, ταυτόχρονα, να αναδείξουμε το φυσικό μας κάλλος με την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας.

Αναφορικά με την έρευνα, εκτιμώ ότι η Ελλάδα διαθέτει λαμπρά μυαλά. Η επιστήμη και η τεχνολογία είναι τομείς στους οποίους οφείλουμε να πρωταγωνιστούμε. Είμαστε ένας μορφωμένος λαός, με μακρά παράδοση στις επιστήμες. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας αλλά και στους προγόνους μας να καταστήσουμε την πατρίδα μας κέντρο έρευνας και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών. Διαθέτουμε εξαιρετικά καταρτισμένο προσωπικό και συγκριτικά χαμηλό κόστος εργασίας. Μπορούμε να γίνουμε πόλος έλξης κολοσσών της έρευνας παγκοσμίως.

Βλέπω την Ελλάδα στο επίκεντρο της παγκόσμιας σκηνής. Όλοι εμείς οι Έλληνες να σκηνοθετούμε ένα καλύτερο αύριο. Μία Ελλάδα που προοδεύει ως σύνολο.

"Μπορούμε να πετύχουμε σπουδαία πράγματα στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις"

Ποιες είναι οι άμεσες προκλήσεις στις οποίες πρέπει να ανταπεξέλθουμε ως χώρα και ως γενιά;

Η Ελλάδα παραμένει στην σκιά της οικονομικής κρίσης. Εδώ και μια δεκαετία, οι πολίτες δοκιμάστηκαν σκληρά. Άντεξαν, με αξιοπρέπεια, δουλειά και υπομονή και τώρα μπορούν να κοιτάζουν το μέλλον με συγκρατημένη αισιοδοξία. Οι νέες προκλήσεις που απλώνονται μπροστά μας αφορούν στο ρόλο της Ελλάδας σε μια Ευρώπη που αλλάζει. Αφορούν στην κλιματική αλλαγή που επηρεάζει το σπίτι μας, τη Γη πάνω στην οποία υπάρχουμε. Η άμεση στρατηγική για την αντιμετώπισή της είναι ζήτημα όλων μας. Αφορούν, όμως, και στην τεχνολογική επανάσταση που συντελείται καθημερινά και την οποία δεν πρέπει να παρακολουθούμε αμέτοχοι αλλά, αντίθετα, οφείλουμε να καινοτομούμε και να ηγούμαστε. Εξάλλου, ανέκαθεν, οι Έλληνες αυτό πράτταμε με την εφευρετικότητα, το πάθος για γνώση, την πίστη και το ταλέντο μας.

Όλα αυτά είναι ζητήματα που μας αγγίζουν άμεσα και στα οποία μπορούμε και οφείλουμε να εμπλακούμε ενεργά.

Πώς θα πείσουμε τους Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν στην Ελλάδα;

Οι Έλληνες ανέκαθεν ταξίδευαν. Δεν φοβήθηκαν ποτέ τις αποστάσεις. Έφευγαν από την πατρίδα. Δούλευαν σκληρά και διέπρεπαν στο εξωτερικό. Δεν εκτιμώ ότι ο επαναπατρισμός των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό είναι υψίστης προτεραιότητας ζήτημα για την Ελλάδα του σήμερα. Αντίθετα, αποτελεί κορυφαίο στοίχημα για τη χώρα να πείσει τον ταλαντούχο Έλληνα να μείνει στο σπίτι του. Και να πείσει και τους ταλαντούχους ξένους να έρθουν στην Ελλάδα να εργαστούν. Αν οι υπόλοιπες πατρίδες είναι «πολυκατοικίες», η Ελλάδα είναι «ανάκτορο» με την μαγευτική φύση και γεωγραφική θέση με την οποία μας έχει ευλογήσει ο Θεός.

Προτείνετε μια ιδέα που, εάν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει την Ελλάδα πολλά βήματα μπροστά...

Δεν πιστεύω ότι μια ιδέα από έναν άνθρωπο μπορεί να πάει μια ολόκληρη χώρα ή τον κόσμο όλο μπροστά. Ο συνδυασμός πολλών έξυπνων ιδεών και καλών πρακτικών από το σύνολο της ανθρωπότητας -και της Ελλάδας φυσικά συμπεριλαμβανομένης- μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο ολόκληρο.

Εάν, ωστόσο, πρέπει να γίνει κάτι πρώτα από όλα για την Ελλάδα αυτό, κατά την άποψή μου, είναι η ψηφιοποίηση και η συντόμευση διαδικασιών. Μια διαδικασία που θα γλιτώσει χρόνο και κόπο από όλους. Ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρηματίες, εργαζόμενους, ανέργους, φοιτητές οι οποίοι ξοδεύουν το χρόνο και τα χρήματά τους μη παραγωγικά. Και φυσικά από τους δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους. Ένα βήμα που η Ελλάδα έπρεπε να είχε κάνει εδώ και χρόνια αλλά λόγω της κρίσης έμεινε πίσω.

Κάθε μορφή επιτάχυνσης διαδικασιών επιτρέπει στον άνθρωπο να αφιερώσει το χρόνο του ποιοτικά σε κάτι δημιουργικό, παραγωγικό. Είμαι βέβαιος ότι όταν η χώρα μας αποκτήσει σύγχρονες, ψηφιοποιημένες υπηρεσίες θα μπορέσει να αποδώσει πολύ καλύτερα.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: