ΜΕΓΑΛΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:

REBUILDING GREECE:
Η ΕΛΛΑΔΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

ΑΛΕΚΟΣ
ΦΑΣΙΑΝΟΣ

Ζωγράφος

Δεν έχει νόημα να μηρυκάζουμε ένα ιδεατό παρελθόν, μοιάζει να υπογραμμίζει ο Αλέκος Φασιανός, ο σημαντικότερος ίσως εν ζωή έλληνας ζωγράφος και οπωσδήποτε από τους κυριότερους που ξεπήδησαν μέσα από τη γενιά του τριάντα και άνθισαν τη δεκαετία του 1960. Και αυτό μάλιστα παρότι σπούδασε, μεταξύ πολλών άλλων, αρχαία ελληνική αγγειογραφία και βυζαντινή εικονογραφία – επιρροή εμφανής στις χαρακτηριστικές μορφές του: μία νεωτερική, ιδιαίτερη ματιά πάνω στην ελληνική ιστορία την οποία αφομοίωσε και μετουσίωσε με μία ανανεωτική, προσωπική ματιά, που ως τέτοια αφορά τη σύγχρονη κοινωνία. Αυτό εν γένει θεωρεί ζητούμενο για την Ελλάδα.

Στα ογδόντα τέσσερα χρόνια του σήμερα, κάτοικος Παρισιού και Αθήνας, μοιάζει πιο οξυδερκής αλλά και σύγχρονος, από πολλούς «κουρασμένους» νέους πολιτικούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να δανειστούν κομμάτι από την προοδευτική διαύγειά του.

Πού θέλουμε να βρίσκεται η Ελλάδα σε πέντε χρόνια από σήμερα; Ποιο είναι το όραμά σας για τη χώρα μας;

Το ιδανικό θεωρώ πως θα ήταν η Ελλάδα να κατάφερνε να επιδείξει ένα νέο πρόσωπο, απαλλαγμένο από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Δηλαδή την εικόνα μιας υγιούς, ευνομούμενης κοινωνίας όπου οι πολίτες θα εφαρμόζουν εξελιγμένα χρηστά ήθη σύμφωνα με τις σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.

Ποιες είναι οι άμεσες προκλήσεις στις οποίες πρέπει να αντεπεξέλθουμε ως χώρα και ως γενιά;

Δεν θα αναφερθώ σε πολιτικές ή γεωπολιτικές ή ακόμη και οικονομικές προκλήσεις τις οποίες όλοι λίγο έως πολύ γνωρίζουμε. Θα ήθελα όμως να υπογραμμίσω ότι κάθε νέα πρόκληση η οποία παρουσιάζεται χρειάζεται να πλαισιώνεται με παιδεία, σωφροσύνη, δύναμη του λόγου και συγκεκριμένη, καθαρή τακτική.

Πώς θα πείσουμε τους Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν στην Ελλάδα;

Το να επιστρέψουν στην Ελλάδα δεν αποτελεί ζήτημα πειθούς αλλά ζήτημα συνθηκών. Η ανάγκη οδηγεί πάντοτε στο αποτέλεσμα. Αν κάποτε επιτευχθεί η ίδια αντιμετώπιση που απολαμβάνουν στο εξωτερικό ως εργαζόμενοι και πολίτες, τότε θα επιστρέψουν.

Παλαιότερα, ως γνωστόν, οι Έλληνες μετανάστευαν ως εργάτες. Σήμερα υπάρχουν πολλοί επιστήμονες οι οποίοι χρειάζονται απλώς το κατάλληλο εργασιακό κίνητρο.

Κάθε νέα πρόκληση η οποία παρουσιάζεται χρειάζεται να πλαισιώνεται με παιδεία, σωφροσύνη, δύναμη του λόγου και συγκεκριμένη, καθαρή τακτική.

Προτείνετε μία ιδέα που, αν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει την Ελλάδα πολλά βήματα μπροστά.

Η Παιδεία, τα Γράμματα, οι καλές τέχνες. Η καλλιέργεια όλων αυτών έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αποτελέσει το όχημα που θα οδηγήσει ένα κράτος προς την εξέλιξη.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: