210803132145_mononewsLogo_Wh

Πρωτοβουλίες εταιριών για την ανακύκλωση

Πρωτοβουλίες εταιριών για την ανακύκλωση

 

Κοινωνική πλατφόρμα Future Loading από την Coca-Cola στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο του παγκόσμιου οράματος της εταιρείας για «Έναν Κόσμο χωρίς Απορρίμματα», η Coca-Cola στην Ελλάδα σχεδίασε την κοινωνική πλατφόρμα Zero Waste Future με στόχο να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων, βοηθώντας τους ουσιαστικά να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν στην καθημερινότητά τους τις αρχές της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας.

Το Zero Waste Future ξεκίνησε το 2018 πιλοτικά από τη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τον δήμο της πόλης, την ΜΚΟ Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) και την start-up The New Raw και έκτοτε έχει διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του και σε άλλους τομείς και περιοχές, όπως ο 37ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών, περισσότερες από 300 επιχειρήσεις καφεστίασης και φιλοξενίας, καθώς και δημοφιλείς ελληνικές παραλίες. Πρόσφατα, η κοινωνική πλατφόρμα διεύρυνε το πεδίο δράσης της και στο Γκάζι στην Αθήνα, όπου μαζί με τον Δήμο Αθηνών και την ΟΕΑ φιλοδοξεί να συμβάλλει στην αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης στην περιοχή και την εκπαίδευση των επαγγελματιών και ιδιοκτητών επιχειρήσεων καφεστίασης και φιλοξενίας σε θέματα ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας.

Έως σήμερα, μέσα από το Zero Waste Future, περισσότεροι από 510 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών έχουν συλλεγεί καθώς και περισσότεροι από 480.000 πολίτες έχουν ενημερωθεί και ευαισθητοποιηθεί μέσω δράσεων εκπαίδευσης που επικεντρώνονται στην ανακύκλωση και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

 

European Recycling Tour 2021

Πάνω από εκατό πρεσβευτές του Κάθε Κουτί Μετράει (Every Can Counts) βρέθηκαν τον Ιούλιο σε περισσότερες από 19 ευρωπαϊκές τοποθεσίες την ίδια ημέρα και ένωσαν τις φωνές τους για έναν κοινό σκοπό: να ενθαρρύνουν τους πολίτες να διατηρούν τους δημόσιους χώρους καθαρούς και να τους βοηθήσουν να ανακυκλώσουν τα άδεια κουτάκια αλουμινίου, όπου κι αν βρίσκονται.

Πάνω από εκατό πρεσβευτές του Κάθε Κουτί Μετράει (Every Can Counts) βρέθηκαν σε περισσότερες από 19 ευρωπαϊκές τοποθεσίες την ίδια ημέρα και ένωσαν τις φωνές τους για έναν κοινό σκοπό: να ενθαρρύνουν τους πολίτες να διατηρούν τους δημόσιους χώρους καθαρούς και να τους βοηθήσουν να ανακυκλώσουν τα άδεια κουτάκια αλουμινίου, όπου κι αν βρίσκονται. Έναυσμα για το European Recycling Tour 2021, μια νέα καμπάνια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με σύμβολο τα χαρακτηριστικά πράσινα σακίδια ανακύκλωσης, αποτέλεσε η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Έτσι, από τις όχθες του ποταμού Ardèche στη Γαλλία και του Pražská Náplavka στην Πράγα, μέχρι τις παραλίες Siófok στην Ουγγαρία και του Αλίμου, αλλά και εμβληματικά πάρκα όπως το Rio της Μαδρίτης, το Prater της Βιέννης και το Vondelpark του Άμστερνταμ, οι ενθουσιώδεις backpackers του Κάθε Κουτί Μετράει έκαναν αισθητή την παρουσία τους σε πολλές γωνιές της Ευρώπης.

Karabinis Medical: Θα τοποθετήσει 4.000 κάδους σε ένα χρόνο

Η Karabinis Medical με παραγωγική, εισαγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα στα ιατρικά αναλώσιμα προϊόντα, στα συμπληρώματα διατροφής, στα φυσικά προϊόντα περιποίησης και στις διαγνωστικές ιατρικές συσκευές, παρουσίασε  το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Η Φροντίδα για το Περιβάλλον είναι στο DNA μας», μια πρωτοβουλία της Karabinis Medical και των συμπληρωμάτων διατροφής «Science of Nature» (SON), σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και το Ελληνικό Φαρμακείο.

Το πρόγραμμα αφορά την ανταποδοτική ανακύκλωση των πλαστικών συσκευασιών των συμπληρωμάτων διατροφής.

Μέσω του προγράμματος αυτού η Karabinis Medical καλεί τους καταναλωτές να επιστρέψουν στο φαρμακείο τις άδειες συσκευασίες των συμπληρωμάτων διατροφής που έχουν χρησιμοποιήσει, και να τις τοποθετήσουν στον ειδικό κάδο ανακύκλωσης, δίνοντας τους τη δυνατότητα να συμβάλουν και οι ίδιοι ενεργά στη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, προς όφελος όλων μας.

Με 300 ειδικούς κάδους ανακύκλωσης ήδη τοποθετημένους σε φαρμακεία σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, η εταιρεία έχει στόχο στο διάστημα των επόμενων 12 μηνών οι κάδοι να φθάσουν τους 4.000, καλύπτοντας μεγάλο μέρος των φαρμακείων σε όλη την Ελλάδα.

Κύπρος: Ανακυκλώνεις και κερδίζεις

Στην Κύπρο θα κατατεθεί σύντομα νομοσχέδιο που θα προνοεί την επιβολή μικρής χρέωσης στις τιμές διαφόρων συσκευασιών από ανακυκλώσιμα υλικά. Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές θα καλούνται να πληρώνουν πρόσθετο ποσό εάν αγοράζουν μπουκάλια, κουτιά αναψυκτικών και διάφορες χάρτινες συσκευασίες. Η χρέωση θα επιστρέφεται στον καταναλωτή σε περίπτωση που επιστρέφει αυτές τις συσκευασίες για ανακύκλωση.

Για το σκοπό αυτό, το νομοσχέδιο θα προνοεί την τοποθέτηση ηλεκτρονικών μηχανών σε διάφορα σημεία σε κατοικημένες περιοχές, οι οποίες θα δέχονται την επιστροφή συσκευασιών και θα πιστώνουν ανάλογα τον καταναλωτή είτε μέσω πιστωτική κάρτας είτε μέσω της παραχώρησης σχετικής απόδειξης για νέες αγορές.

Procter & Gamble: Νέα μέθοδος ανακύκλωσης

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, σε συνεργασία με την Procter & Gamble, ανέπτυξε μια διαδικασία τριών βημάτων για την αποσύνδεση των υπεραπορροφητικών πολυμερών από τις πάνες και να τα  ανακυκλώνουν σε υλικά παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται σε επιδέσμους. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύονται στο Nature Communications. Η μέθοδος έπρεπε να είναι ενεργειακά αποδοτική και ικανή να χρησιμοποιηθεί σε βιομηχανική κλίμακα.

Η Anne McNeil, καθηγήτρια χημείας και μακρομοριακής επιστήμης αναφέρει ότι τα πάντα συνήθως ανακυκλώνονται και καταλήγουν χαμηλής ποιότητας πλαστικό που χρησιμοποιείται σε ίνες χαλιών. Η χημική ανακύκλωση στοχεύει στη χρήσης της χημείας για την κατασκευή ενός υλικού προστιθέμενης αξίας ή τουλάχιστον ενός υλικού τόσο πολύτιμου όσο το πρωτότυπο.

 

Αέναη ανακύκλωση PET από την Carbios

Η κοινοπραξία εταιρειών Carbios, L’Oréal, Nestlé Waters, PepsiCo και Suntory Beverage & Food Europe – ανακοίνωσε την επιτυχή παραγωγή των πρώτων στον κόσμο πλαστικών φιαλών PET ποιότητας, που παράγονται εξ ολοκλήρου από ενζυματικά ανακυκλωμένο πλαστικό.

Κάθε συμμετέχουσα εταιρεία έχει κατασκευάσει επιτυχώς δείγματα μπουκαλιών – βασισμένα στην ενζυματική τεχνολογία ανακύκλωσης PET της Carbios – για κορυφαία προϊόντα όπως τα Biotherm, Perrier, Pepsi Max και Orangina.

Η ανακάλυψη είναι το αποτέλεσμα της σχεδόν 10ετούς έρευνας και ανάπτυξης της Carbios-της γαλλικής εταιρείας που πρωτοπορεί σε βιο-βιομηχανικές λύσεις για να δώσει νέο κύκλο ζωής των πλαστικών και των υφαντικών πολυμερών.

Προσαρμόζοντας ένα ένζυμο που συναντάται σε σωρούς κομποστοποίησης, η Carbios βελτίωσε την τεχνολογία και τη βελτιστοποίησε ώστε να διασπάσει οποιοδήποτε είδος πλαστικού PET (ανεξάρτητα από το χρώμα ή την πολυπλοκότητα) στα δομικά στοιχεία του, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να μετατραπεί σε νέο, παρθένο πλαστικό ποιότητας .

 

SK Global Chemical: Με 10% στη Loop Industries και σχέδια για μονάδες ανακύκλωσης

Στη Loop Industries με έδρα το Κεμπέκ επένδυσε 56 εκατ. δολ. ο κολοσσός παραγωγής πλαστικών SK Global Chemical για να την βοηθήσει να αναπτύξει την επιχείρηση ανακύκλωσης με αποπολυμερισμό της συσκευασίας PET, αποκτώντας ποσοστό 10% στη Loop. Η Loop Industries   διαθέτει μια διαδικασία χωρίς πίεση και χαμηλή θερμότητα για να διασπάσει το PET σε μονοαιθυλενογλυκόλη (MEG) και τερεφθαλικό διμεθυλεστέρα (DMT), χημικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή νέου PET.

Επίσης συμφώνησαν στη δημιουργία joint-venture στην Ασία για να επενδύσουν σε μονάδες  ανακύκλωσης συσκευασίας PET και πολυεστερικές ίνες σε όλη την Ασία. Η SK θα κατέχει το 51% της κοινοπραξίας και η Loop θα κατέχει το 49%,   και σχεδιάζουν να ξεκινήσουν την κατασκευή της πρώτης μονάδας το 2023. Έως το 2030, σχεδιάζουν να κατασκευάσουν άλλα τέσσερα εργοστάσια στην Ασία, με συνολική ικανότητα ανακύκλωσης PET 400.000 τόνων ετησίως.

Η Heinz παρουσίασε «το πρώτο 100% ανακυκλώσιμο καπάκι» για τα ελαστικά μπουκάλια  συσκευασίας. Το μοναδικό νέο καπάκι – φτιαγμένο από ένα καινοτόμο ενός τύπου υλικό – δημιουργήθηκε μετά από οκτώ χρόνια έρευνας και επενδύοντας 1,2 εκατομμύρια δολάρια για να βρει ένα κατάλληλο καπάκι αντικατάστασης για τα βολικά και εξαιρετικά δημοφιλή ελαστικά μπουκάλια, με πωλήσεις ένα δισεκατομμύριο κομμάτια παγκοσμίως το 2020.

Η  Novolex που παράγει και ανακυκλώνει πλαστικές σακούλες   εξαγόρασε την Flexo Converters USA, που παράγει ανακυκλωμένες χαρτοσακούλες.

H Samsung ανακοίνωσε ότι χρησιμοποιεί ανακυκλωμένο πλαστικό αξίας 55,1 εκατομμύρια λιρών στο τμήμα ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης το 2020. Η εταιρεία έχει στόχο να χρησιμοποιήσει ανακυκλωμένο πλαστικό αξίας 551 εκατομμύρια λιρών από το 2021 έως το 2030.

powered by

© Mononews 2021. All rights reserved.