ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:

ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ
2022

Ρομπέρτο
Κούστας

DeepSea

Kερδίζοντας την ψήφο εμπιστοσύνης των εφοπλιστών και των επενδυτών σχεδόν από την έναρξη λειτουργίας της, η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης DeepSea που παρέχει λογισμικό για την παρακολούθηση και βελτιστοποίηση της απόδοσης των πλοίων, κατάφερε να πετύχει αλματώδη ανάπτυξη.

H εταιρεία που αποτελεί το success story του Ρομπέρτο Κούστα και του Κωνσταντίνου Κυριακόπουλου και έχει βραβευτεί από τη Lloyd’s List, έχει την έδρα της στην Αθήνα και απασχολεί πάνω από 70 υψηλής εξειδίκευσης εργαζόμενους.

Συνεργάζεται με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του κλάδου της ναυτιλίας, διαθέτει τα προϊόντα της σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει εξασφαλίσει ισχυρή χρηματοδότηση από κορυφαίες εταιρείες, όπως η Nabtesco Technology Ventures, ο επενδυτικός βραχίονας της ιαπωνικής Nabtesco Corporation, που αποτελεί ηγέτη στον αυτοματισμό της ναυτιλίας.

Ο CEO της εταιρείας Ρομπέρτο Κούστας μίλησε στο mononews για τις τεχνολογίες που αναπτύσσει η DeepSea, την ανάγκη μεγαλύτερης εγχώριας στήριξης στις ελληνικές tech startups της ναυτιλίας αλλά και τα σχέδια της για νέο γύρο χρηματοδότησης.

Ποιο είναι το αντικείμενο της εταιρείας και ο σκοπός της;

Καθώς οι περιβαλλοντολογικοί κανονισμοί τίθενται σε εφαρμογή, η ναυτιλία αντιμετωπίζει τη μεγάλη πρόκληση μείωσης των ρύπων και βελτίωσης της απόδοσης των πλοίων.

Η DeepSea, που ιδρύθηκε το 2017, φέρνει στην ναυτιλία ένα state of the art τεχνολογικό προϊόν, που έχει την δυνατότητα άμεσης μείωσης των ρύπων μέσω της βελτιστοποίησης της διαδρομής και της ταχύτητας που ακολουθεί ένα πλοίο για να φτάσει στον προορισμό του. Με την τεχνητή νοημοσύνη στον πυρήνα της, η DeepSea είναι ο βασικός συνεργάτης πολλών ναυτιλιακών εταιρειών που ψάχνουν για αξιόπιστες λύσεις που μπορούν να βελτιώσουν της απόδοση των πλοίων τους.

Ο στόχος μας ως εταιρία, είναι να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να μειώσουν τα καύσιμα που καταναλώνουν και τους ρύπους που εκπέμπουν τα πλοία τους, βελτιώνοντας την διαδρομή και καθορίζοντας την ταχύτητα που πρέπει να ακολουθήσει ένα πλοίο για να φτάσει στον προορισμό του.

Υπάρχει ανταπόκριση από τις ελληνικές εταιρείες για τις έξυπνες τεχνολογίες;

Η Ελλάδα είναι μια από τις σημαντικότερες δυνάμεις στη διεθνή ναυτιλία, και ένα μεγάλο μέρος των πελατών μας είναι Έλληνες πλοιοκτήτες. Η ανταπόκριση έχει αρχίσει να βελτιώνεται ραγδαία καθώς οι εταιρίες ολοένα και περισσότερο αντιλαμβάνονται πως μέσω της τεχνολογίας μπορούν να εξοικονομήσουν καύσιμα και επομένως άμεσα να «γλυτώσουν» χρήματα.

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή μας μπορούμε να πούμε πως γύρω στο 30% των πελατών μας είναι Έλληνες, με τους περισσότερους πελάτες να προέρχονται από Νορβηγία και Ιαπωνία. Ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν αξιοθαύμαστες προσπάθειες από ιδρυτές τεχνολογικών εταιρειών θα μπορούσε να υπάρχει περισσότερη εγχώρια στήριξη, αφού οι πελάτες όλων των ελληνικών tech startups στην ναυτιλία προέρχονται από το εξωτερικό.

 

Μετά από χρόνια έρευνας, και συνεργαζόμενοι με πάνω από 400 πλοία, έχουμε συνειδητοποιήσει πως κατά μέσο όρο ένα πλοίο μπορεί να βελτιώσει την απόδοση του κατά 12-16% μέσω συγκεκριμένων προτάσεων από την DeepSea.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες συνεργασίες σας και σε ποιες χώρες δραστηριοποιείται η εταιρεία;

Είμαστε μια εταιρία γρήγορα αναπτυσσόμενη και αντιλαμβανόμαστε πως για να κατακτήσουμε τους μακροπρόθεσμους στόχους μας χρειαζόμαστε συνοδοιπόρους στο ταξίδι. Μια ελληνική εταιρία που έχει υπάρξει στενός μας συνεργάτης είναι η Seanergy Maritime, που μας βοήθησε να αναπτύξουμε την Pythia, τεχνολογία βελτιστοποίησης της διαδρομής του πλοίου για μείωση των ρύπων.

Επίσης, έχουμε επιλέξει επενδυτές όπως η Nabtesco (με έδρα την Ιαπωνία) που μας παρέχουν πολύ μεγάλη βοήθεια στην εμπορική μας ανάπτυξη στην Ασία, αλλά και που μαζί σχεδιάζουμε καινούργια προϊόντα. Κυρίως όμως είμαστε ευγνώμονες και καλλιεργούμε σχέσεις με κάθε έναν από τους πελάτες μας, οι οποίοι μας βοηθούν συνεχώς να εξελισσόμαστε, και να τους προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες.

Πώς βοηθά η DeepSea Technologies στην ευθυγράμμιση της ναυτιλίας με το ESG;

Καθώς οι νέοι κανονισμοί θα τεθούν σε εφαρμογή τους επόμενους 12 μήνες – ειδικά ο CII και ο EEXI, σημαίνει πως η αξία των πλοίων θα κρίνεται από την ενεργειακή τους κλάση.

Εμείς όταν αρχίζουμε τη συνεργασία μας με μια ναυτιλιακή εταιρεία, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να αξιολογήσουμε γρήγορα την κατάσταση του στόλου της. Έπειτα μπορούμε μετά από μια παρουσίαση στο top management να προτείνουμε εξατομικευμένες λύσεις για την βελτίωση του κάθε πλοίου, έτσι ώστε να βελτιωθεί το CII rating και να κερδίσουν ενδεχομένως και χρήματα από τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου.

Μετά από χρόνια έρευνας, και συνεργαζόμενοι με πάνω από 400 πλοία, έχουμε συνειδητοποιήσει πως κατά μέσο όρο ένα πλοίο μπορεί να βελτιώσει την απόδοση του κατά 12-16% μέσω συγκεκριμένων προτάσεων από την DeepSea.

Οι επενδυτές στηρίζουν την DeepSea όπως αποδεικνύεται από τη μέχρι τώρα χρηματοδότηση της εταιρείας. Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Η εταιρεία μας βρίσκεται τώρα στο στάδιο κατά το οποίο έχουμε εξασφαλίσει παγκόσμια ζήτηση για τις υπηρεσίες μας και είμαστε ενθουσιασμένοι για το μέλλον μας αλλά και για το μέλλον της ναυτιλίας.

Έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις για ένα νέο επενδυτικό γύρο, με στόχο την ισχυροποίηση κάποιων συνεργασιών που μας έχουν φανεί πολύ χρήσιμες.