• Business

    Οι επιχειρηματίες που έκαναν τη διαφορά το 2020

    • Δημήτρης Κόκκορης

    Η αφρόεσσα επιχειρηματικότητα αποτυπώνεται και πάλι ευδιάκριτα μέσα από την κατά σειρά δεύτερη ετήσια παρουσίαση των 100 επιδραστικότερων Ελλήνων στο μεγάλο αφιέρωμα του mononews.gr Mononews100.

    Λαμβάνοντας ως βάση τις επιτυχημένες πρωτοβουλίες στο κατ’ εξοχήν δύσκολο και ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον του πανδημικού 2020, οι Έλληνες επιχειρηματίες και μάνατζερ έχουν τη δική τους, ξεχωριστή θέση στο γενικό σύνολο. Τη θέση αυτή ανέλαβε να ανιχνεύσει και να φωταγωγήσει το mononews.gr. Η συντακτική ομάδα του οποίου συνέδεσε το παζλ των δεδομένων, ακολουθώντας μια σειρά κριτηρίων που συνιστούν την επιτυχία.

    Τα πρόσωπα που προέκυψαν διαδραμάτισαν πέρσι σημαίνοντα ρόλο στο επιχειρηματικό πεδίο δραστηριοτήτων, εντός αλλά και εκτός συνόρων. Με συνέπεια να βαθμολογούνται με υψηλό βαθμό επιδραστικότητας. Είτε πρόκειται για παλαιά και ηχηρά ονόματα στο επιχειρείν είτε για νεότερης γενιάς στελέχη, που είχαν καθοριστική συμβολή στα πεπραγμένα του 2020.

    Έτσι, ανάμεσα στα πιο επιδραστικά πρόσωπα συγκαταλέγονται: Ο Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, που ανήγαγε την πολύπαθη εταιρεία στο πιο θελκτικό turnaround story της περυσινής χρονιά. Πετυχαίνοντας την ολική επαναφορά της εταιρείας, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και από πλευράς ενδιαφέροντος των επενδυτών.

    Ο Γιώργος Περιστέρης, που με τις πολύπλευρες κινήσεις του διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην ολοένα και διευρυνόμενη επιχειρηματική εμβέλεια του ομίλου της ΓΕΚ Τέρνα. Συστατικό στοιχείο του οποίου είναι η «πράσινη» Τέρνα Ενεργειακή, που αναδείχθηκε το χρηματιστηριακό «πουλέν» του 2020.

    Ο εξαιρετικά έμπειρος «στρατηγός» του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, ο οποίος υλοποίησε τον μετασχηματισμό του τηλεπικοινωνιακού γίγαντα της χώρας. Οδηγώντας τον σε αναπτυξιακή τροχιά, με «όπλο» τις νέες επενδύσεις και με εστιασμένο ενδιαφέρον για το ψηφιακό «αύριο» των 5G δικτύων.

    Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος κοίταξε την κρίση κατάματα, έχοντας ήδη φροντίσει να αναμορφώσει ορθολογικά τη δομή του ομίλου. Ποντάροντας με επιτυχία στη διαφοροποίηση και τις συνέργειες που προκύπτουν, μεταξύ των επιμέρους δραστηριοτήτων. Από την άλλη πλευρά τα «πράσινα» έργα που υλοποίησε, τον κατατάσσουν πλέον ανάμεσα στους 10 κορυφαίους στον κόσμο, των EPS κατασκευαστών.

    Ο Πάνος Γερμανός επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι είναι ο «Μίδας» των deals, εκχωρώντας έναντι 440 εκατ. ευρώ την τηλεπικοινωνιακή play στην Πολωνία. Ανοίγοντας αμέσως μετά ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, μέσω της Sunlight.

    Ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO της Microsoft Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας διαδραμάτισε κομβικό ρόλο για την επενδυτική συμφωνία του μισού δισ. ευρώ. Η οποία προβλέπει τη δημιουργία δύο data center στην Αττική, από την πανίσχυρη τεχνολογική εταιρεία.

    Ο μεγάλος τιμονιέρης της Motor Oil, Βαρδής Βαρδινογιάννης, ανέπτυξε δράση σε επιχειρηματικό, αλλά σε επίπεδο κοινωνικής αρωγής. Με τον Όμιλο να κινείται στους άξονες της βελτίωσης των δραστηριοτήτων του διυλιστηρίου, την επέκταση στη λιανική και την ενίσχυση της θέσης του στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

    Ο μεγιστάνας Σπύρος Λάτσης συνέχισε να υπερασπίζεται σθεναρά το μεγάλο project στο Ελληνικό, φορέας υλοποίησης του οποίου είναι η Lamda Development.

    Με διεθνείς περγαμηνές και διακρίσεις ο εξόχως επιδραστικός Νίκος Σταθόπουλος, της BC Partners, υλοποίησε την εξαγορά της Forthnet.

    Ο «Mr Costa Navarino», Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, συμφώνησε με τη Lamda Development για την από κοινού επένδυση 300 εκατ. ευρώ στο παραλιακό μέτωπο του Ελληνικού.

    O Κρητικός ξενοδόχος Hλίας Κοκοτός κατάφερε να κάνει την κίνηση ματ, ενισχύοντας ραγδαία στο πολύ δύσκολο περυσινό καλοκαίρι για τον τουρισμό τα μεγέθη του Elounda Peninsula.

    Ο Απόστολος Αποστολάκης, του VentureFriends, πέτυχε ρεκόρ απόδοσης από τη θέση του σε startup εταιρεία, καθώς η πώληση της Instashop έφτασε στα 360 εκατ. δολάρια.

    Ο Γιώργος Λινάτσας και ο Αντώνης Αχιλλεούδης, που μαζί και με τον Δημήτρη Αθανασόπουλο κινούν το AXIA Ventures Group, ήταν πέρυσι πίσω από τις κυριότερες επιχειρηματικές συμφωνίες και συναλλαγές. Πιστοποιώντας τον επιδραστικό τους ρόλο στην αγορά.

    Εκτός από αυτά υπάρχουν και άλλα ονόματα που ξεχώρισαν στον επιχειρηματικό στίβο μάχης και παρουσιάζονται αναλυτικά από το mononews.gr. Με καθοριστικό στοιχείο την επιτυχία. Η «αρχιτεκτονική» της οποίας βασίζεται κατά τον Οδυσσέα Ελύτη στα «τρία Τ»: Ταλέντο, Τόλμη, Τύχη…