• Business

    Instashop: Πώς έγινε το deal του αιώνα- Τι δηλώνει ο Απόστολος Αποστολάκης (Venture Friends) στο mononews

    Απόστολος Αποστολάκης, Ιδρυτής και Partner VentureFriends


    Αναμφισβήτητα πρόκειται για το big deal της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Γι αυτό και την εξαγορά της Instashop για 360 εκατ. δολάρια από τον κολοσσό Delivery Hero, χαιρέτησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά ελληνικής  Start-up επιχείρησης που έχει γίνει ως τώρα. “Με δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης που έχουν έδρα την Ελλάδα και αρχική ελληνική επένδυση, καταδεικνύει πως το οικοσύστημα των Start-up που έχουμε ανθεί και ενδυναμώνεται συνεχώς”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Η εντυπωσιακή συμφωνία απόκτησης της Instashop για 360 εκατ. δολάρια  ανέβασε τον πήχη των αποτιμήσεων για τις ελληνικές startups καθώς έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση αποτίμησης σε λίγα χρόνια και τη μεγαλύτερη απόδοση επένδυσης που έχει γίνει ποτέ σε ελληνική startup, αλλά και το υψηλότερο τίμημα εξαγοράς. Το προηγούμενο ρεκόρ τιμήματος πώλησης ελληνικής startup ήταν αυτό της Softomotive, που πωλήθηκε πριν από μερικούς μήνες στην Microsoft στα 150 εκατ. δολάρια. Όμως η Instashop όχι μόνο πωλήθηκε σε υπερδιπλάσιο τίμημα αλλά ήταν και μια πολύ νεότερη επιχείρηση μόλις 5 ετών.

    Η Instashop ιδρύθηκε το 2015 και μέχρι σήμερα είχε αντλήσει για την ανάπτυξή της, μόλις 7 εκατ. ευρώ, από επενδυτές. Οι VentureFriends  επένδυσαν 2 εκατ. ευρώ το 2018, και σήμερα αποεπενδύοντας επιτυγχάνουν τεράστιες αποδόσεις-ρεκόρ μέσα σε 2 μόλις χρόνια.

    Η μεγάλη επιτυχία της Instashop που έφτασε το 2020 τους 500.000 χρήστες συνδέεται με την πανδημία και τις αλλαγές που έφερε στις καταναλωτικές συνήθειες με τη στροφή στις ηλεκτρονικές αγορές. Η εξαιρετική επίδοση της συνδέεται άμεσα με την εκτόξευση της ζήτησης κατά τις  εβδομάδες της πανδημίας του COVID-19 και τις μεγάλες σε ποσότητες αγορές φαρμακευτικών, προϊόντων υγιεινής και τροφίμων, που πραγματοποιήθηκαν λόγω της έκτακτης κατάστασης. Η εταιρεία ανταποκρίθηκε με αξιοπιστία στην αυξημένη ζήτηση, και το 2020 τρέχει με διπλάσιο ρυθμό μεγεθών, θέτοντας νέες βάσεις για τη μελλοντική της ανάπτυξη και προσελκύοντας ένα σημαντικό επενδυτή.

    Αν και δεν ανακοινώνεται η αποτίμηση της  Instashop το 2018, είναι βέβαιο ότι οι Venture Friends που επένδυσαν εγκαίρως στη γρήγορα αναπτυσσόμενη εταιρεία υπερδεκαπλασίασαν τα κεφάλαιά τους, με τη συμφωνία αποεπένδυσης στα 360 εκατ. ευρώ, επιστρέφοντας μεγάλες αποδόσεις στους 60 μετόχους τους και στο Equifund που είχε χρηματοδοτήσει το 2018 με κεφάλαια το Venture Friends 2.

    Γιάννης Τσιώρης και Ιωάννα Αγγελιδάκη

     

    Τα 7 εκατ. έγιναν…360 εκατ. ευρώ σε δύο χρόνια

    Το InstaShop αποτελεί ουσιαστικά μία εφαρμογή, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να κάνουν τις παραγγελίες τους από σουπερμάρκετ, αλλά και τοπικά καταστήματα και να λαμβάνουν τα προϊόντα τους όποτε αυτοί θελήσουν, ακόμη και μόλις μισή με μία ώρα μετά από την παραγγελία.

    Οι καταναλωτές μπορούν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους απευθείας από το κινητό τους ή από υπολογιστή, με τρία απλά κλικ και να παραλάβουν τις παραγγελίες τους εντός ολίγων λεπτών ή σε προκαθορισμένη ώρα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, ανάλογα με την τοποθεσία του πελάτη, η εκτιμώμενη ώρα παράδοσης των παραγγελιών κυμαίνεται από 30 έως 60 λεπτά. Ο πελάτης μπορεί να πληρώσει είτε με μετρητά, είτε με κάρτα.

    Παρέχει στους καταναλωτές πρόσβαση σε μια ευρεία γκάμα καταστημάτων, που εκτείνεται από σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία και καταστήματα τροφίμων, έως φαρμακεία, pet shops και καταστήματα πώλησης ειδών σπιτιού. Η Instashop μέσα στο 2019 αναπτύχθηκε κατά 2.2% YoY, έφτασε τους 300 χιλιάδες χρήστες, ενώ εκτόξευσε την ανάπτυξή της μέσα στο 2020, αγγίζοντας τους 500.000 χρήστες.

    Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η Instashop δεν χρειάστηκε σημαντική υποστήριξη και κεφάλαια, αφού η ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει μια μεγάλη, γρήγορα αναπτυσσόμενη και κερδοφόρα startup εταιρία μέσα σε μόλις 5 χρόνια, με συνολική επένδυση ύψους μόλις 7 εκατ. δολαρίων. Τα 2 εκατ. ευρώ από αυτά μπήκαν το 2018.

    Η χρονιά που απογείωσε την εταιρεία ήταν το 2020, αφού η ικανότητα της InstaShop να αναπτύσσεται ραγδαία και να καλύπτει την απότομα αυξημένη ζήτηση συνέβαλε καίρια στην πρόσβαση σε φαγητό και φάρμακα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

    Με αυτό το ιστορικό, αλλά και με τα μεγέθη να αυξάνονται ακόμη περισσότερο η InstaShop δεν άργησε να μπει στο «ραντάρ” της Delivery Hero, εταιρεία η οποία φιλοδοξεί να κυριαρχήσει στην αγορά της παράδοσης φαγητού και τροφίμων παγκοσμίως. Η InstaShop αποδέχτηκε τη προσφορά εξαγοράς από τη Delivery Hero για το ποσό των $360M.

    Απόστολος Αποστολάκης: Ξεκινάμε το  Venture Friends 3 το 2021- Στηρίζοντας τις startups ενισχύουμε την ελληνική οικονομία

    Ο Απόστολος Αποστολάκης, Ιδρυτής και Partner της  VentureFriends, μίλησε στο mononews.gr για το τί φέρνει η μεγάλη αυτή επιτυχία. Το Venture Friends έχει αντλήσει συνολικά κεφάλαια ύψους 65  εκ. ευρώ μέσα από 2 funds και έχει κάνει 22 επενδύσεις εκ των οποίων οι 15 σε ελληνικά startups.

    Η ομάδα της VentureFriends ξεκίνησε το 2016 και μετά από δύο χρόνια επιτυχημένων επενδύσεων, «σήκωσε» επιπλέον 50 εκατ. ευρώ το 2018 κάτω από το σχήμα Venture Friends II, με βασικό επενδυτή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) αλλά και σημαντική συμμετοχή από ιδιώτες επενδυτές. Μέχρι σήμερα, έχει επενδυθεί το 80% των αντλημένων κεφαλαίων σε κάποια success stories του VentureFriends I και σε 10 νέες startups.  Η επένδυση του δεύτερου fund θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020 και στις αρχές του 2021 θα ξεκινήσει το Venture Friends 3.

    Όπως αναφέρει στο mononews ο  Απόστολος Αποστολάκης, Ιδρυτής και Partner VentureFriends, “η μεγάλη επιτυχία στην πώληση της Instashop σε αυτή την τιμή, επιστρέφει σημαντικές αποδόσεις στους μετόχους μας και στο Equifund. H επιτυχία της οφείλεται στην ομάδα του Instashop, που δούλεψε σκληρά για να καλύψει μια σημαντική ανάγκη της διεθνούς  αγοράς, στις ηλεκτρονικές πωλήσεις. Η συγκυρία της πανδημίας, επιτάχυνε την αύξηση της αξίας της εταιρείας και πέτυχε τεράστια αύξηση στην αποτίμησή της σε λίγο χρόνο”. 

    Σχετικά με τις επιπτώσεις ενός τόσο μεγάλου deal, o κ. Αποστολάκης σημειώνει: “Πιστεύω ότι αυτή η επιτυχία, θα βοηθήσει ώστε περισσότεροι επενδυτές να κατευθύνουν στο οικοσύστημα των startups τα κεφάλαιά τους, αλλά και περισσότεροι νέοι να στραφούν στην δημιουργία νέων startups. Πρέπει όλοι να στηρίζουμε τις νέες εξωστρεφείς  επιχειρήσεις γιατί αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας, και προσδίδουν μεγάλη αξία στην ελληνική οικονομία.”

    Ποιο είναι το Venture Friends

    To VentureFriends είναι ένα venture capital fund το οποίο έχει στόχο να επενδύσει και να βοηθήσει ιδρυτές τεχνολογικών εταιρειών να δημιουργήσουν διεθνείς εταιρείες ηγέτες στο χώρο τους.

    Το VentureFriends 1 δημιουργήθηκε το Φεβρουάριο του 2016, και έκανε επενδύσεις σε 21 διαφορετικά startups.που δημιουργούν ένα μικρό οικοσύστημα Από αυτές τις εταιρείες ήδη έχουν ξεχωρίσει κάποιες που αναπτύσσονται ραγδαία έχοντας σημαντικά έσοδα και επέκταση σε αγορές εκτός Ελλάδας. Το Blueground έχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και απόλυτα μεγέθη με παρουσία σε Αθήνα,  Dubai, Κωνσταντινούπολη, Νέα Υόρκη και Σαν Φρανσίσκο αλλά επίσης πολύ έντονα αναπτύσσονται το Welcomepickups με παρουσία σε 22 πόλεις σε όλο τον κόσμο.

    Το Instashop  δραστηριοποιείται στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Κατάρ και στην Αίγυπτο ενώ άλλες συμμετοχές του VentureFriends  είναι στα spotawheel, plum, novoville, blueground και accusonus.

    Οι Startups της VF σήκωσαν συνολικά 78,2 εκατ. ευρώ το 2019, από αναγνωρισμένους επενδυτές, μεταξύ των οποίων 10 διεθνή VCs, ενώ η Venture Friends συμμετείχε στις χρηματοδοτήσεις με 15,5 εκατ. ευρώ.

    Επιβραβεύτηκε η πρωτοβουλία του Γιάννη  Τσακίρη (υφυπουργός Ανάπτυξης σήμερα)

    Ο σημερινός υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, ήταν το 2018  Head of Division στο τμήμα Mandate Management/Equity του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF), εποπτεύοντας την ΝΑ Ευρώπη και ο άνθρωπος που προώθησε την ενίσχυση των venture Capital με κεφάλαια προκειμένου να τα επενδύσουν στο οικοσύστημα των ελληνικών startups.

    Το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund) ξεκίνησε τη λειτουργία του με κεφάλαια 260 εκατ. ευρώ, με τα οποία ενισχύθηκαν 9 Venture Capital μεταξύ των οποίων και το Venture Friends. Το Equifund ως χρηματοδότης των Venture Friends είναι επίσης στους κερδισμένους της  συμφωνίας, αφού έχει να λαμβάνει πολλαπλάσιες αποδόσεις για τα κεφάλαια που επένδυσε στους Venture Friends το 2018.



    ΣΧΟΛΙΑ