ΠΑΝΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Επιχειρηματίας

Με δραστηριότητες πολυσχιδείς, ο Πάνος Γερμανός είναι από τους κορυφαίους και πιο επιτυχημένους Έλληνες επιχειρηματίες.

Η πορεία του, όπως εύστοχα είχε παρατηρήσει κάποτε ένας παράγοντας της αγοράς, είναι παράλληλη με την οικονομική ενηλικίωση της Ελλάδας: Από τον Εμφύλιο, στην εποχή της μετανάστευσης, στο σχολείο της Αριστεράς, στην τεχνολογία, στις τηλεπικοινωνίες και στη διεθνοποίηση με ανταγωνιστικό τρόπο.

Ιδρυτής και βασικός μέτοχος του Olympia Group, ο Πάνος Γερμανός μπορεί να διατηρεί χαμηλό προφίλ και να αποφεύγει πεισματικά τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά είναι ένας εξέχον «μετρ» των επιχειρηματικών deals.

Διακρίνεται για τη διορατικότητά του σε ό,τι αφορά τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και καταφέρνει να εξασφαλίζει μεγάλες αποδόσεις, με ό,τι καταπιάνεται.

Γνωρίζει δε να αποχωρεί την κατάλληλη στιγμή, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Όπως έγινε προ μηνών και με την αποεπένδυση από την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Play στην Πολωνία, μέσω της οποίας έβαλε στα ταμεία του ομίλου Olympia 440 εκατ. ευρώ. Μια συμφωνία που ήταν από τα μεγαλύτερα γεγονότα της περυσινής χρονιάς. Απασχόλησε μάλιστα και τον διεθνή Τύπο, αφού αγοραστής ήταν ο γαλλικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Iliad.

Τα κεφάλαια από την αποεπένδυση ήδη επανεπενδύονται, όπως ακριβώς είχε δεσμευτεί ο έμπειρος επιχειρηματίας, σε μεγάλο βαθμό για την ενδυνάμωση των δραστηριοτήτων του ομίλου στην Ελλάδα. Δείχνοντας έτσι πως «δεν μένει στα λόγια», αλλά αποδεικνύει στην πράξη την εμπιστοσύνη του στην ελληνική οικονομία, με έμφαση στην ενίσχυση της παραγωγής και της καινοτομίας.

Μέσω της Sunlight, δρομολογεί αρχικά τη δημιουργία ενός νέου κέντρου Έρευνας & Ανάπτυξης στην Αθήνα, έργο προϋπολογισμού 105 εκατ. ευρώ και, στη συνέχεια, την εγκατάσταση νέας υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής μπαταριών λιθίου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ. Δυο επενδυτικές κινήσεις, οι οποίες, πέραν όλων των άλλων, θα συμβάλουν και στην τόνωση της απασχόλησης, αφού θα προκύψουν 650 νέες άμεσες θέσεις εργασίας. Στοιχείο ασφαλώς σημαντικό για τοn εν γένει αναπτυξιακό βηματισμό της χώρας.

«Στοίχημα» για τον 70χρονο επιχειρηματία παραμένει και η εδραίωση της Sunlight στις ΗΠΑ. Πρόσφατα έθεσε σε λειτουργία τη μονάδα συναρμολόγησης στη Βόρεια Καρολίνα που όχι μόνο θα αναβαθμίσει την παραγωγικότητα δυναμικότητα στο τομέα των μπαταριών έλξης κατά 200.000 στοιχεία ανά έτος, αλλά θα εξασφαλίσει και καλύτερους χρόνους παράδοσης των προϊόντων.

Στρατηγικού χαρακτήρα ήταν, όμως, και η απόφαση της Sunlight να ενώσει τις δυνάμεις της με την BMG Energy για να δημιουργήσουν μία ηγέτιδα εταιρεία στην αγορά αποθήκευσης ενέργειας της Ιταλίας. Σε μια χώρα όπου η Sunlight διαθέτει ήδη σημαντική παρουσία μέσω της μονάδας συναρμολόγησης SEBA Italy (SUNLIGHT European Battery Assembly). Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος της στρατηγικής της SUNLIGHT για την εδραίωση της παρουσίας της σε μεγάλες αγορές. Ειδικά στην ιταλική αγορά, η SUNLIGHT ενισχύει το αποτύπωμά της μέσα από ένα πλάνο επενδύσεων που αγγίζει τα €5 εκατ. για την περίοδο 2018-2022, ενώ η προοπτική της εταιρείας είναι να αυξήσει σημαντικά τα έσοδά της.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα