ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Ανήκει στην παγκόσμια ελίτ των σπουδαιότερων deal makers. Όντας ο μοναδικός Έλληνας που έχει κατορθώσει να φτάσει τόσο ψηλά στην «ιεραρχία» της διεθνοποιημένης αγοράς των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity funds).

Mε συσσωρευμένη εμπειρία 2,5 δεκαετιών στον χώρο των επενδύσεων, ο Νίκος Σταθόπουλος μετράει πλέον 15 χρόνια παρουσίας στο σχήμα της βρετανικής BC Partners. Στην οποία και έχει βάλει την προσωπική του σφραγίδα, ως επικεφαλής, αλλά και ως βασικός μέτοχος.

Η BC Partners είναι ένα από τα παλαιότερα επενδυτικά σχήματα στον κόσμο, καθώς το πρώτο fund της δημιουργήθηκε το 1986. Στην πορεία των χρόνων έχει αυξήσει αλματωδώς την εμβέλειά της, φτάνοντας σήμερα να έχει 30 δισ. δολάρια υπό διαχείριση κεφάλαια. Οι επενδυτικές θέσεις που τώρα έχει σε 117 εταιρείες ανά τον κόσμο μεταφράζονται σε 150 δισ. δολάρια με όρους συνολικής αξίας (enterprise value).

H Ελλάδα συγκαταλέγεται στις περίπου 20 χώρες που έχουν γίνει αποδέκτες των επενδυτικών κεφαλαίων της BC Partners. Πιστοποιώντας ότι βρίσκεται πάντα στο «ραντάρ» του Νίκου Σταθόπουλου, που εξ αντικειμένου είναι ένας από τους πλέον επιδραστικούς ανθρώπους των αγορών παγκοσμίως. Λαμβάνει άλλωστε κάθε χρονιά διακρίσεις από τους Financial News και το Bloomberg.

Η εξαγορά της τηλεπικοινωνιακής Forthnet μεσούσης της πανδημίας (τον Μάιο του 2020) φέρει κι αυτή την υπογραφή του Έλληνα «στρατηλάτη» των επενδύσεων, που γεννήθηκε στο κέντρο της Αθήνας και τα τελευταία 25 χρόνια διαμένει μόνιμα στο Λονδίνο, στην αριστοκρατική συνοικία του Τσέλσι. Διατηρώντας πάντα ανοικτή τη γραμμή επικοινωνίας με τη γενέτειρα, την οποία και επισκέπτεται, έστω και για λίγες μέρες, με κάθε ευκαιρία, παρά το βαρύ του πρόγραμμα και τα συνεχή ταξίδια ανά τον κόσμο.

Το deal με τη Forthnet είναι το τέταρτο κατά σειράν που κλείνει στην Ελλάδα ο Νίκος Σταθόπουλος. Η αρχή έγινε το 2005 όταν, ως partner τότε της Apax Partners, διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξαγορά της TIM Hellas. Της σημερινής δηλαδή Wind Hellas. Το 2006, ως επικεφαλής πιά της ΒC partners, έκλεισε τη συμφωνία με την Hyatt Regency. Ακολούθησε το 2015 η εξαγορά της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας Pharmathen. Για να έρθει μετά από 5 χρόνια η σειρά της Forthnet, στην οποία εκτιμάται ότι τα συνολικά επενδυτικά κεφάλαια θα είναι της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ. Με το στρατηγικό σχέδιο της ΒC Partners να είναι η δημιουργία ενός ισχυρού τηλεπικοινωνιακού πόλου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υπό την αιγίδα της θυγατρικής United Group.

Ο Νίκος Σταθόπουλος τέλειωσε το Κολλέγιο Αθηνών, έχοντας μία τάξη διαφορά από τον σημερινό πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Μπήκε πρώτος στο οικονομικό πανεπιστήμιο της Αθήνας (ΑΣΟΕΕ), τελείωσε αριστούχος, πήρε υποτροφία για το φημισμένο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (στο οποίο τώρα είναι μέλος του διεθνούς board) κι έπειτα μπήκε στον στίβο των αγορών. Όπου και θητεύει ως οξυδερκής κυνηγός επενδυτικών ευκαιριών.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα