ΒΑΡΔΗΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ

Επιχειρηματίας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Motor Oil

Η δεσπόζουσα φυσιογνωμία του Βαρδή Βαρδινογιάννη είναι εκείνη που μετά βεβαιότητας συνιστά το «οικόσημο» της μεγαλύτερης επιχειρηματικής οικογένειας της χώρας. Στην οποία η ευθεία «γραμμή αίματος» φτάνει σήμερα να απολήγει σε περίπου 50 άτομα. Αδέλφια, παιδιά, εγγόνια και πρωτανήψια.

Κρατώντας στα χέρια του τα διοικητικά ηνία του ομίλου της Motor Oil επί σχεδόν πέντε δεκαετίες, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης έχει πλέον θεσμική υπόσταση. Όχι μόνο σε επιχειρηματικό, αλλά και σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο. Με την έννοια του εκπεμπόμενου σεβασμού προς το πρόσωπό του. Στοιχείο που, αν μη τι άλλο, του προσδίδει αυξημένη και πολυεπίπεδη επιδραστικότητα.

Μεσούσης της πανδημίας, ο μεγάλος τιμονιέρης του ομίλου φρόντισε να μεταδώσει για ακόμη μία φορά το μήνυμα της κοινωνικής αλληλεγγύης.

«Να προσέχετε και να ενδιαφέρεστε για τον διπλανό σας», ήταν η ακροτελεύτια αναφορά του, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Motor Oil. Η οποία προσέφερε 50 νέας τεχνολογίας αναπνευστήρες, προκειμένου το Εθνικό Σύστημα Τγείας να ανταποκριθεί καλύτερα στη δύσκολη μάχη κατά του κορονοϊού.

Σε καθαρά επιχειρηματικό μέτωπο, η Motor Oil δέχτηκε κι εκείνη με τη σειρά της τις παρενέργειες που επέφερε στο ευρύτερο πεδίο της οικονομίας η υγειονομική κρίση. Έχοντας όμως διασφαλίσει αποτελεσματικές γραμμές άμυνας, με όπλο την εξέχουσα πιστοληπτική της ικανότητα και τα συνακόλουθα μεγάλα αποθέματα ρευστότητας που έχει στη διάθεσή της.

Όλα αυτά, με την αναπτυξιακή στρατηγική να εδράζεται σε τρεις πυλώνες: Τη διαρκή βελτίωση των δραστηριοτήτων του διυλιστηρίου, την επέκταση του αποτυπώματος στη λιανική, όπως επίσης και την ενίσχυση των θέσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό. Παράλληλα και με διαδοχικές παραχωρήσεις μετοχών, ο όμιλος απομείωσε τη θέση του στην Optima Bank.

Στις 6 Αυγούστου 2020 συμπληρώθηκαν 19 χρόνια από τότε που η Motor Oil μπήκε στο χρηματιστήριο. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, η εταιρεία παρήγαγε συνολικά καθαρά κέρδη 2,31 δισ. ευρώ (περί τα 2,5 δισ. σε επίπεδο ομίλου), πλήρωσε φόρους που αθροιστικά φτάνουν στα 970,86 εκατ. ευρώ, ενώ οι χρηματικές διανομές προς τους μετόχους (μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου) έφτασαν τα 1,554 δισ. ευρώ. Τηρώντας στο ακέραιο τις δεσμεύσεις Βαρδινογιάννη προς τους επενδυτές, στους οποίους εξ αρχής είχε αναφέρει: «Ένα πράγμα θέλω να ξέρετε. Η Motor Oil θα είναι πάντα κοντά στους μετόχους και ποτέ δεν θα παραλείψει να τους δίνει μερίσματα. Όσοι μείνουν μαζί μας θα το καταλάβουν καλύτερα».

Οι αναφορές αυτές αντικατοπτρίζουν τις βασικές αρχές του ιστορικού ηγέτη της εταιρείας, που κατέχει σήμερα τις θέσεις του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου. Στο πλάι του, ως εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, βρίσκεται ο πρωτότοκος γιος του, Γιάννης Βαρδή Βαρδινογιάννης, που τυπικά και ουσιαστικά έχει λάβει το «δαχτυλίδι» της διοικητικής διαδοχής στον όμιλο.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα