ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

Ιδρυτής και Partner VentureFriends

O Απόστολος Αποστολάκης είναι ο επενδυτής που βρίσκεται πίσω από πολύ γνωστά «best sellers» της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής τα τελευταία χρόνια. Στην αλυσίδα των επιτυχημένων κινήσεών του προστέθηκε πέρυσι άλλος ένας εξέχων κρίκος. Επιβεβαιώνοντας ότι το επενδυτικό του ένστικτο είναι «λίρα εκατό».

Η πώληση της ελληνικών συμφερόντων Instashop, με τίμημα στα 360 εκατ. δολάρια, έσπασε κάθε ρεκόρ απόδοσης για startup εταιρεία. Το big deal αυτό του περυσινού Αυγούστου συγκαταλέγεται στα μεγάλα εταιρικά γεγονότα του 2020, το οποίο μάλιστα χαιρέτησε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην Instashop, που ιδρύθηκε το 2015 και λειτουργώντας σαν ψηφιακό παντοπωλείο εξαπλώθηκε από το Ντουμπάι σε αρκετές άλλες αραβικές χώρες (διατηρώντας στην Ελλάδα το τεχνικό της τμήμα), βασικός επενδυτής ήταν ο Απόστολος Αποστολάκης. Προσφέροντας μέσω του VentureFriends χρηματοδότηση 2,2 εκατ. ευρώ. Με συνέπεια να καρπωθεί τώρα τις τεράστιες αποδόσεις που «γέννησε» η αποεπένδυση, αποζημιώνοντας αδρά τους περίπου 60 μετόχους του venture capital fund.

O Απόστολος Αποστολάκης είναι ιδρυτής διαδικτυακών σημείων αναφοράς, όπως το e-shop και το e-food, αλλά και βασικός επενδυτής σε εταιρείες όπως το Taxibeat, ο Douleutas, το e-table κ.ά.. Τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στο VentureFriends, το επενδυτικό «όχημα» το οποίο έχει επενδύσει σε 3 χρόνια πάνω από 70 εκατ. ευρώ σε περισσότερες από 27 εταιρίες με εγχώριο και διεθνές αποτύπωμα.

To VentureFriends είναι ένα venture capital fund το οποίο έχει στόχο να επενδύσει και να βοηθήσει ιδρυτές τεχνολογικών εταιρειών να δημιουργήσουν διεθνείς εταιρείες «ηγέτες» στον χώρο τους.

Το VentureFriends 1 δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 και έκανε επενδύσεις σε 21 διαφορετικά startups, που δημιουργούν ένα μικρό οικοσύστημα. Από αυτές τις εταιρείες ήδη έχουν ξεχωρίσει κάποιες που αναπτύσσονται ραγδαία έχοντας σημαντικά έσοδα και επέκταση σε αγορές εκτός Ελλάδας. Το Blueground έχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και απόλυτα μεγέθη με παρουσία σε Αθήνα,  Dubai, Κωνσταντινούπολη, Νέα Υόρκη και Σαν Φρανσίσκο αλλά επίσης πολύ έντονα αναπτύσσονται το Welcomepickups με παρουσία σε 22 πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Το VentureFriends έχει αντλήσει συνολικά κεφάλαια ύψους 65  εκατ. ευρώ μέσα από 2 funds και έχει κάνει 22 επενδύσεις, εκ των οποίων οι 15 σε ελληνικές startups.

Η ομάδα του VentureFriends ξεκίνησε το 2016 και, μετά από δύο χρόνια επιτυχημένων επενδύσεων, «σήκωσε» επιπλέον 50 εκατ. ευρώ το 2018 κάτω από το σχήμα VentureFriends 2, με βασικό επενδυτή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) αλλά και σημαντική συμμετοχή από ιδιώτες επενδυτές.

Μέχρι σήμερα, έχει επενδυθεί το 80% των αντλημένων κεφαλαίων σε κάποια success stories του VentureFriends 1 και σε 10 νέες startups.  Η επένδυση του δεύτερου fund θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020 και στις αρχές του 2021 θα ξεκινήσει το VentureFriends 3.

Οι startups της VF σήκωσαν συνολικά 78,2 εκατ. ευρώ το 2019, από αναγνωρισμένους επενδυτές, μεταξύ των οποίων 10 διεθνή VCs, ενώ η VentureFriends συμμετείχε στις χρηματοδοτήσεις με 15,5 εκατ. ευρώ.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα