ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΗΣ

Επιχειρηματίας

Μπορεί να είναι αλλεργικός στη… δημοσιότητα, αλλά κανένας δεν αμφιβάλλει για την τεράστια επιδραστική ισχύ του Έλληνα κροίσου Σπύρου Λάτση.

Μόνιμος κάτοικος της γαλλόφωνης Γενεύης, ο 74χρονος σήμερα Δρ. Σπύρος Λάτσης είναι εκείνος που έχει αναλάβει από το 2003 τη διαχείριση της περιουσίας του πατέρα του, του θρυλικού καπετάν Γιάννη Λάτση. Ο οποίος, κατά τον αστικό μύθο, φέρεται να είχε πει στα παιδιά του: «Για δουλειές πάντα έξω. Στην Ελλάδα μόνο φιλανθρωπίες»…

Όπως και να ‘χει, το σίγουρο είναι ότι για τον εργασιομανή μεγιστάνα Σπύρο Λάτση, που αποφεύγει τις διακοπές, η Ελλάδα αποτελεί έναν σημαίνοντα επιχειρηματικό κρίκο. Κεντρικός άξονας του οποίου είναι το γιγαντιαίο επενδυτικό project της αξιοποίησης της έκτασης στην περιοχή του Ελληνικού. Με τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου διεθνούς εμβέλειας, φορέας υλοποίησης του οποίου είναι Lamda Development.

Παρά την πανδημική κρίση, η ροή των εξελίξεων εκπέμπει αισιόδοξα μηνύματα για το εμβληματικό αυτό έργο. Μάλιστα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που το καλοκαίρι επισκέφθηκε το εργοτάξιο του Ελληνικού, δήλωσε ότι «αυτός ο τόπος θα γίνει κυψέλη ανάπτυξης».

Η Lamda Development, μετά την αύξηση κεφαλαίου των 650 εκατ. ευρώ, προχώρησε τον Ιούλιο του 2020 σε έκδοση εταιρικού ομολόγου, με το οποίο αντλήθηκαν 320 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η συγκεκριμένη αυτή έκδοση προσέλκυσε τον μεγαλύτερο αριθμό επενδυτών (10.544) στην τετράχρονη ιστορία της αγοράς αυτής.

Εξέχουσας σημασίας βεβαίως είναι και η στρατηγική συμφωνία με τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου για τη δημιουργία δύο πολυτελών ξενοδοχείων στο παραλιακό μέτωπο του Ελληνικού. Με την αξία της επένδυσης να εκτιμάται στα 300 εκατ. ευρώ.

Από το μετοχικό σχήμα της Lamda Development αποχώρησε η Μαριάννα Λάτση, εκχωρώντας το 8,42% των μετοχών, έναντι τιμήματος 84,2 εκατ. ευρώ.

Αν και η αδελφή του Σπύρου Λάτση αποσπάστηκε από τον μετοχικό πυρήνα της Lamda Development, εν τούτοις τόσο ο ίδιος όσο και η δεύτερη αδελφή του, Μαργαρίτα, παραμένουν φυσικά στη μετοχική εμπροσθοφυλακή της εταιρείας. Στην οποία, μετά κι από τις νέες αγορές, κατέχουν το 42,19%. Στηρίζοντας πλήρως το έργο ανάπτυξης στο Ελληνικό. Πρόκειται άλλωστε για ένα project το οποίο στην κυριολεξία το έχει πάρει πάνω του ο Έλληνας κροίσος, τα περιουσιακά στοιχεία του οποίου ξεπερνούν τα 2,7 εκατ. ευρώ. Σε αυτά συγκαταλέγεται και η ισχυρή μετοχική του θέση στα ΕΛΠΕ, όπου και ελέγχει το 45%.

Η κάμψη των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων μέσα στο 2020 απομείωσε μεν τον μετοχικό του πλούτο, αλλά αυτό μπορεί να διορθωθεί από μια ανοδική αντίδραση των τιμών. Κάτι που ασφαλώς το γνωρίζει καλύτερα ο φιλοσοφημένος διδάκτωρ της οικονομίας.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα