ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΣΣΗΣ

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΗ

Το 2020 ήταν η χρονιά του Γιώργου Στάσση. Διορατικού αλλά και άκρως αποτελεσματικού μάνατζερ, που κατάφερε να πετύχει την ολική επαναφορά της ΔΕΗ. Τόσο σε ό,τι αφορά την οικονομική υπόσταση της εταιρείας όσο και στην έξωθεν καλή της μαρτυρία προς την επενδυτική κοινότητα. Ξεπερνώντας στόχους και προβλέψεις, που με τη σειρά τους συνέβαλαν στο να κατακτηθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς.

Οι πολύπλευρες κινήσεις του Γιώργου Στάσση είχαν ως αποτέλεσμα να βγει η ΔΕΗ από το σκοτεινό τούνελ της αμφισβήτησης και να υπερτριπλασιαστεί η χρηματιστηριακή της αξία. Πηγαίνοντας κόντρα στο περυσινό δυστοπικό περιβάλλον για τις ελληνικές μετοχές.

Πλέον, η ΔΕΗ έχει αφήσει πίσω της τα «βαρίδια» του παρελθόντος, κτίζοντας με συνέπεια και ορθολογισμό τις βάσεις για την επιστροφή στη βιώσιμη κερδοφορία. Γεγονός που ήδη αποτυπώνεται στις βελτιωμένες επιδόσεις του 2020. Με την αναμενόμενη λειτουργική κερδοφορία (με όρους EBITDA) να είναι στα επίπεδα των 900 εκατ. ευρώ. Απτή απόδειξη της επιτυχίας του 46χρονου Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της επιχείρησης και της συντονισμένης προσπάθειας που κατέβαλε γι’ αυτό το αποτέλεσμα. Μια προσπάθεια που αναζωπύρωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον από τα ξένα, κατά κύριο λόγο, funds αλλά και από εγχώρια χαρτοφυλάκια, που αγόρασαν το αναπτυξιακό story της ΔΕΗ. Η χρηματιστηριακή αποτίμηση της οποίας έφτασε στα τέλη της περσινής χρονιάς στα 1,72 δισ. ευρώ, ενισχυμένη κατά… 765,6 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Ο Γιώργος Στάσσης, με άξονα την μελλοντική πορεία της ΔΕΗ έχει καθορίσει τρεις πυλώνες στρατηγικής: Την εφαρμογή του «Green Deal» στην παραγωγή ενέργειας (με επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης και επικέντρωση των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), την ψηφιοποίηση και βελτιστοποίηση της λειτουργικής αποδοτικότητας σε όλες τις δραστηριότητές της, καθώς και την τοποθέτηση του πελάτη στο επίκεντρο της προσοχής με νέα προϊόντα και ανταγωνιστικά τιμολόγια, όπως επίσης και με την είσοδό της στην ηλεκτροκίνηση.

Έτσι προχωρά σταθερά την υλοποίηση του business plan που περιλαμβάνει την επέκταση στα 3 GW της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, την ψηφιοποίηση του δικτύου, την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης με δίκτυο 1000 φορτιστών αρχικά, που θα φτάσουν τους 10.000 στην τριετία, την επέκταση στο υδρογόνο και στην παραγωγή ενέργειας από απόβλητα, αλλά και το άνοιγμα στη χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνιών με μίσθωση χωρητικότητας σε οπτική ίνα.

Επόμενος στόχος, μαζί με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ είναι και η έκδοση ομολόγου, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ώστε να επιτευχθεί μείωση και του χρηματοοικονομικού κόστους.

Όπως έχει επισημάνει ο Γιώργος Στάσσης «η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ με διατήρηση του management στη ΔΕΗ θα λειτουργήσει ως επιταχυντής για μεγαλύτερη ανάπτυξη. Ώστε να αλλάξουμε πολύ γρηγορότερα και να πολλαπλασιάσουμε τη δυνατότητα “πράσινης” παραγωγής, να εξισορροπήσουμε πιο γρήγορα την μακροπρόθεσμη θέση μας και να μετατρέψουμε τη ΔΕΗ σε μία πραγματικά “Πράσινη Εταιρεία”».

Αν μη τι άλλο, ο διοικητικός ηγέτης της εταιρείας παίρνει εκ του αποτελέσματος την κορυφαία θέση του μάνατζερ της χρονιάς, για το 2020.

 

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα