• Πολιτική

    mononews100: Πλέοντας σε αχαρτογράφητα νερά – Οι πολιτικοί που ξεχώρισαν το 2020

    • Νένα Σώκου
    Σακελλαροπούλου: Δεν χωρεί καμία υποχώρηση έναντι απαράδεκτων διεκδικήσεων και επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας

    Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Δημοκρατίας


    «Αν θες να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά μια τέτοια υγειονομική απειλή, που σημαίνει να μη φοβάσαι να κοιτάξεις την αλήθεια κατάματα, χρειάζεσαι σοβαρές και διορατικές ηγεσίες που να εμπνέουν εμπιστοσύνη στους πολίτες τους» (Νικόλας Χρηστάκης).

    Η πανδημία του νέου κορονοϊού άλλαξε τα πάντα στο πέρασμά της, βάζοντας το 2020 στις χρονιές εκείνες που θα γραφτούν για πάντα στην παγκόσμια ιστορία.

    Μέσα σε αυτό το διαφορετικό και δύσκολο πλαίσιο συντάχθηκε η φετινή λίστα των 100 πιο επιδραστικών προσωπικοτήτων στην Ελλάδα mononews100, το εκδοτικό εγχείρημα που δημοσιεύεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από το mononews.gr.

    Στο πεδίο της πολιτικής, ο κορονοϊός μετέβαλε δραματικά την ατζέντα, αφού ο πολιτικός κόσμος -και ειδικότερα η κυβέρνηση- έπρεπε να σηκώσει στους ώμους της το τεράστιο βάρος των συνεπειών της πανδημίας.

    Οι προτεραιότητες στον σχεδιασμό άλλαξαν αναγκαστικά μπροστά στην επέλαση του ιού: Λήψη πρωτόγνωρων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, στήριξη ενός ταλαιπωρημένου από την δεκαετή οικονομική κρίση δημόσιου συστήματος υγείας, οικονομική ύφεση, στήριξη πληττόμενων επιχειρήσεων, αποζημιώσεις σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που έμεναν χωρίς δουλειά, τηλεργασία, κλειστά σχολεία και τηλεκπαίδευση ήταν ορισμένα από τα πιο βασικά προβλήματα που απαιτούσαν λύση εδώ και τώρα.

    Επομένως, οι εμπλεκόμενοι υπουργοί δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την λίστα του mononews100.

    Πέραν της πανδημίας, η χώρας βίωσε στη διάρκεια του 2020 μια μεγάλη κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με το Oruc Reis να πλέει για εβδομάδες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, υποβάλλοντας την ελληνική άμυνα και διπλωματία σε ένα πολύ απαιτητικό τεστ, το οποίο πέρασαν με μεγάλη επιτυχία.

    Το μεταναστευτικό -ζήτημα δύσκολο που έφερε εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες- ήταν και φέτος ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, απαιτώντας λεπτούς και ισορροπημένους χειρισμούς.

    Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που έφυγε, με υψηλό συμβολισμό και ιστορική σημασία, είναι η εκλογή της πρώτης γυναίκας, της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Αν ο κορονοϊός δεν είχε φέρει τα πάνω κάτω σε όλο τον πλανήτη, η εκλογή Σακελλαροπούλου στο ύπατο αξίωμα της χώρας θα ήταν το γεγονός της χρονιάς που έφυγε.

    1. Κατερίνα Σακελλαροπούλου
    2. Κυριάκος Μητσοτάκης
    3. Γιώργος Γεραπετρίτης
    4. Αλέξης Πατέλης
    5. Γρηγόρης Δημητριάδης
    6. Άκης Σκέρτσος
    7. Στέλιος Πέτσας
    8. Κυριάκος Πιερρακάκης
    9. Νίκος Δένδιας
    10. Νίκος Παναγιωτόπουλος
    11. Χρήστος Σταϊκούρας
    12. Βασίλης Κικίλιας
    13. Θεόδωρος Σκυλακάκης
    14. Άδωνις Γεωργιάδης
    15. Νίκος Παπαθανάσης
    16. Νίκος Χαρδαλιάς
    17. Ελένη Σουρανή
    18. Μαργαρίτης Σχοινάς
    19. Άννα Διαμαντοπούλου
    20. Κώστας Καραμανλής
    21. Κωστής Χατζηδάκης
    22. Νότης Μηταράκης
    23. Λίνα Μενδώνη

    Διαβάστε επίσης:

    Οι επιχειρηματίες που έκαναν τη διαφορά το 2020

    mononews100: Η φιλανθρωπία ως ύψιστο κοινωνικό λειτούργημα – Οι ευεργέτες που ξεχώρισαν το 2020 με την προσφορά τους

    mononews100: Μεγάλοι πρωταγωνιστές και αφανείς ήρωες



    ΣΧΟΛΙΑ