ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

Υπουργός Πολιτισμού

Αναπτυξιακή δυναμική και εξωστρέφεια. Αυτοί ήταν οι στόχοι του υπουργείου Πολιτισμού για το 2020 κι αν επιτεύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό, αυτό οφείλεται στην αφοσίωση και την αποτελεσματικότητα της υπουργού, Λίνας Μενδώνη.

Η λαίλαπα της πανδημίας δημιούργησε έκτακτα περιστατικά και απαίτησε έκτακτες λύσεις. Και η Λίνα Μενδώνη τις έδωσε. Μέσω επιδοτήσεων στους ανθρώπους του πολιτισμού, προσκλήσεων έργου και του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», που διήρκεσε όλο το καλοκαίρι, καταβλήθηκε προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Δεν είναι μικρό το ποσό των 100 εκατ. ευρώ, που εξασφάλισε η ίδια για δημιουργούς και καλλιτέχνες, προκειμένου να καλυφθεί αυτή η ανάγκη, πολλώ μάλλον η διεκδίκηση 1,5 δισ. για τον πολιτισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Και δεν είναι μυστικό ότι χρειάστηκε να επιμείνει σθεναρά για την λειτουργία -όταν ήταν εφικτό βέβαια και με εξαντλητικά μέτρα προστασίας ασφαλώς-   των χώρων ψυχαγωγίας, όπως τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, οι αίθουσες συναυλιών, ώστε να μη νεκρώσει η πολιτιστική κίνηση.

«Χωρίς θέατρο και σινεμά θα οδηγηθούμε όλοι στον ψυχίατρο», όπως πολλές φορές έχει πει, άλλωστε. Αλλά και πέραν αυτού, όπως η ίδια πιστεύει «ο πολιτισμός διαθέτει μια εξαιρετικά ισχυρή κοινωνικοοικονομική δυναμική, γιατί διαπνέει και επηρεάζει σχεδόν όλες τις πτυχές της κοινωνικής, αλλά και της παραγωγικής δραστηριότητας».

Παρά την πανδημία, εμβληματικά και αναπτυξιακά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη: το πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι, η ανακαίνιση και επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης, η αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και η διασύνδεσή του με το «Ακροπόλ», το οποίο θα αφορά τον σύγχρονο πολιτισμό, ακόμη και θεσμικές αλλαγές όπως η αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, η δημιουργία του Μητρώου των Πολιτιστικών Επαγγελμάτων και η διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Με την προσθήκη ασφαλώς της επιτάχυνσης των έργων του ΕΣΠΑ σε όλη την Ελλάδα, και με την Λίνα Μενδώνη να «οργώνει» κυριολεκτικά τη χώρα, παρά τις αντίξοες συνθήκες, επιτυγχάνοντας αύξηση της απορροφητικότητας κατά 80%. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που οι πολιτικές επιθέσεις εναντίον της πέφτουν στο κενό. Γιατί τα έργα μιλούν.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα