ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

Υπουργός Οικονομικών

Μέσα από τις συμπληγάδες πέτρες της πανδημίας κλήθηκε να περάσει το «καράβι» της οικονομίας ο Χρήστος Σταϊκούρας. Απαιτήσεις εξαιρετικά σύνθετες και συνθήκες πρωτόγνωρες για τον «τιμονιέρη» Υπουργό των Οικονομικών, που βρέθηκε στην ανάγκη να διαχειριστεί τα δύσκολα, στη διάρκεια της περυσινής «θαλασσοδαρμένης» χρονιάς. Με στόχο να κρατηθούν όρθιες και με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις τόσο η οικονομία όσο και η κοινωνία. Και αυτό το κατάφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας, όντας ένας από τους βασικούς κρίκους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τα στελέχη της οποίας συντάχθηκαν από κοινού στη μεγάλη μάχη.

Ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας ήταν εκείνος που έδωσε το «πράσινο φως» για τα αλληλοδιαδοχικά και στοχευμένα μέτρα στήριξης, το συνολικό κόστος των οποίων διαμορφώθηκε στα 24 δισ. ευρώ. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, «τα μέτρα για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας έπιασαν τόπο», προσθέτοντας ότι άλλα 7,5 δισ. θα διοχετευτούν στο πρώτο τρίμηνο του 2021. «Συνολικά 31,5 δισ. ευρώ, δηλαδή όσα χρήματα θα εισέλθουν στη χώρα τα επόμενα έτη από το Ταμείο Ανάκαμψης», όπως επεσήμανε ο ίδιος.

Μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις πήραν ανάσες. Το ίδιο συνέβη και με τις νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που λόγω δανειακών χρεών κινδύνευαν να χάσουν τα σπίτια τους.

Πέραν τούτων, η διατήρηση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας στα επίπεδα των 30 δισ., όπως επίσης και οι έξοδοι στις αγορές, από τις οποίες αντλήθηκαν πέρυσι 12 δισ., εγγράφονται ως θετικές υποθήκες της πολιτικής Σταϊκούρα. Ο οποίος πιστεύει ότι από το 2021 η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να εισέλθει σε έναν βιώσιμο αναπτυξιακό κύκλο.

«Είμαστε η χώρα με την τρίτη μεγαλύτερη αναπλήρωση εισοδήματος εν μέσω πανδημίας, λόγω των μέτρων στήριξης», τόνισε μεταξύ άλλων από το βήμα της Βουλής, στα μέσα Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Οικονομικών. Αυτό επετεύχθη με τη θεσμοθέτηση μέτρων για πλήρη κάλυψη των χαμηλών εισοδημάτων, ενώ άλλες χώρες κάλυψαν μόνο ένα μέρος, ενώ υπήρξε πλήρης κάλυψη και των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους σε πληττόμενες επιχειρήσεις, χωρίς επιβάρυνση των εργοδοτών. Ενώ υπήρξε μέριμνα και για τους αυτοαπασχολούμενους μέσω του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ταυτόχρονα, όχι μόνο δεν σχεδιάζονται νέοι φόροι, αλλά για το 2021 έχει ήδη ψηφιστεί η αναστολή για ένα χρόνο της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε όλα τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα καθώς και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%, με το οικονομικό επιτελείο να δίνει αποδεδειγμένα έμφαση στην παροχή κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων. Η αποτελεσματικότητα των οποίων έχει ήδη φανεί.

Και όλα αυτά ενώ ο Χρήστος Σταϊκούρας «τρέχει» αποκρατικοποιήσεις ταμπού, όπως της ΕΑΒ και της ΛΑΡΚΟ, και ταυτόχρονα έχει αναπτύξει θερμές σχέσεις με τους συναδέλφους του στο Eurogroup παίρνοντας «5 στις 5» θετικές αξιολογήσεις για την ελληνική οικονομία. Στοιχείο που έρχεται να επιστεγάσει με εύλογο τρόπο την επιδραστικότητα που ούτως ή άλλως έχει εκ του ρόλου του ο «τσάρος» της οικονομίας.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα