ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ένας πολίστας στο Πεντάγωνο; Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μέλος της Εθνικής Νέων στην υδατοσφαίριση στις αρχές της δεκαετίας του 1980, βρέθηκε μετά τις εκλογές του 2019 στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και στις πρώτες θέσεις των δημοσκοπήσεων. Με την αγορά των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale και τις νέες φρεγάτες, ενδέχεται σε κάποιο διάστημα να είναι ο πολιτικός προϊστάμενος του πιο εκσυγχρονισμένου στρατού που είχε ποτέ η χώρα.

Για πολλά χρόνια, μία θητεία στο – ελληνικό – Πεντάγωνο σήμαινε για τον υπουργό μία σημαντική και χωρίς μεγάλο κόπο δημοτικότητα: τα νερά ήταν ήρεμα με την Τουρκία – αν εξαιρέσει κανείς την κρίση του ’87 και τα Ίμια του ’96 : ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, όμως, πήρε τη θέση τη στιγμή που ο πρόεδρος Ερντογάν προετοίμαζε εισβολές μεταναστών στον Έβρο και ζέσταινε τις μηχανές του Oruc Reis. Η συνταγή του υπουργού ήτα, απλή .Μίλα λίγο και κάνε όσο μπορείς περισσότερα.

Η σχεδιαζόμενη μεταναστευτική εισβολή της (περσινής) Καθαράς Δευτέρας αποκρούστηκε. Και έτσι αποφεύχθηκε το αδιανόητο, να κατακλυσθεί η Ελλάδα από ανθρώπους οι οποίοι θα προσπαθούσαν να περάσουν τα κλειστά σύνορα προς δυσμάς για να πλησιάσουν στην κεντρική και την βόρεια Ευρώπη. Όμως, εν μέσω πανδημίας, ο Ερντογάν τράβηξε προκλητικά το «χαρτί» του ερευνητικού σκάφους – προκαλώντας μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των ενόπλων δυνάμεων στην πατρίδα μας.

Ο Παναγιωτόπουλος πέρασε ένα μακρύ φθινόπωρο μέσα στο καλοκαίρι – με τα ελληνικά υποβρύχια να σημαδεύουν το Oruc Reis και τον ίδιο να κάνει ασκήσεις ψυχραιμίας στους αξιωματικούς. Έναν χρόνο νωρίτερα, είχε προλάβει να εντυπωσιάσει την Γαλλίδα ομόλογό του, μιας και μιλά πολύ καλά τα Γαλλικά. Και λίγο αργότερα, οι πληροφορίες που έφταναν στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν έως και θριαμβικές για τον υπουργό Άμυνας από την Καβάλα, ο οποίος έκανε πολύ καλή εντύπωση σε όλες τις διεθνείς συνεδριάσεις στις οποίες μετείχε.

Η Καβάλα έπαιξε πάντως το ρόλο της: στις 15 Ιανουαρίου του ’20 – και ενώ ο ιός δεν είχε κάνει ακόμα την μεγάλη του κίνηση, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος βρέθηκε στο Ισραήλ, αναζητώντας drones για να απαντήσει στην τουρκική παραγωγή. Εκεί, ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας για τα μη επανδρωμένα σκάφη τού μίλησε Ελληνικά: ήταν ένας Εβραίος με καταγωγή από την Καβάλα…

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα