ΑΚΗΣ ΣΚΕΡΤΣΟΣ

«Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου»… Αναμφίβολα σημαντική θέση για έναν 44χρονο Θεσσαλονικιό, που σπούδασε δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο και έκανε μεταπτυχιακά στην «Πολιτική Διαχείριση» και το «lobbying» στο περίφημο πανεπιστήμιο George Washington των ΗΠΑ. Έχοντας διατελέσει διαδοχικά, διευθυντής του γραφείου του Γιάννη Στουρνάρα (όταν εκείνος ήταν Υπουργός Οικονομικών), διευθυντής στο γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμένου, καθώς και γενικός διευθυντής του ΣΕΒ.

Ο Άκης Σκέρτσος είναι ένας ιδιαίτερος «άνθρωπος της εξουσίας» για τα ελληνικά δεδομένα. Μοιάζει περισσότερο με στέλεχος πολυεθνικής στο στυλ – ο τρόπος που ντύνεται, ο τρόπος που κουρεύεται, ο σκελετός των γυαλιών του, η προσέγγισή του στην δημοσιότητα. Αλλά και οι εκμυστηρεύσεις του έχουν μια αντισυμβατική χροιά. Καθώς στις (σπάνιες) συνεντεύξεις του έχει πει ότι δεν θεωρεί ότι θα είναι στην πολιτική για πάντα, ούτε τον ενδιαφέρει να είναι στο επίκεντρο της προσοχής. Ότι μία φορά που εκτέθηκε δημοσίως -όταν σχολίασε στα social media την εισαγγελέα της δίκης για την δολοφονία της Τοπαλούδη- ήταν λάθος. Συνήθως, η αυτοκριτική δεν είναι το ισχυρό σημείο των ανθρώπων της εξουσίας.

Εργασιομανής και λιγομίλητος, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για την θέση που τον τοποθέτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να τον εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα. Στο tablet του έχει τα πάντα για την πορεία του κυβερνητικού έργου και, το κυριότερο, έχει ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη για τον πρωθυπουργό την απόδοση των υπουργείων – και, φυσικά, των υπουργών. Πρόκειται για μία δουλειά που δεν φτιάχνει και πολλούς φίλους – ειδικά αν κάποιος θέλει να την κάνει σωστά. Και ο Σκέρτσος προσπαθεί να την κάνει σωστά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όσες φορές έχει «διαρρεύσει» η βαθμολογία των υπουργών, είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για ευσεβείς πόθους εκείνων που τα λένε ή τα γράφουν, μιας και ο άνθρωπος που έχει στην κατοχή του τους βαθμούς, δεν μιλάει. Και δεν μιλάει επειδή δεν έχει προσωπική στόχευση, αλλά θέλει να είναι μέρος ενός συστήματος που επιδιώκει να αλλάξει την Ελλάδα, όχι το προσωπικό του μέλλον.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί από τον Ιούλιο του 2019 να αλλάξει τον τρόπο της διακυβέρνησης. Θέλει το Μέγαρο Μαξίμου να λειτουργεί ως «στρατηγείο» της κυβέρνησης. Και ο Άκης Σκέρτσος είναι ένα από τα πρόσωπα με τα οποία επιδιώκει να το κάνει πραγματικότητα.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα