ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ

Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ο εξ απορρήτων, στο οικονομικό επιτελείο, άνθρωπος του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στον τρίτο όροφο του εμβληματικού κτηρίου επί της οδού Πανεπιστημίου, απέναντι από τα Προπύλαια, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών καλείται να διαχειριστεί μία σοβαρότατη οικονομική συγκυρία και τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετώπισε τη χρονιά που πέρασε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει η χώρα.

Από τους εμπνευστές του spending review, της επισκόπησης δαπανών, που δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο οι δαπάνες και τα έξοδα όλων των φορέων του Δημοσίου, ο υπουργός που λάνσαρε την έννοια της επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορονοϊό, αλλά και στέλεχος που πιστεύει βαθιά στην ανάγκη καλλιέργειας μιας κουλτούρας συνέπειας στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης καλείται να αντιμετωπίσει τη δύσκολη εξίσωση διαχείρισης των 32 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Για πρώτη φορά, τα χρήματα αυτά δεν θα αξιοποιηθούν από δράσεις του Δημοσίου, αλλά από «έξυπνα» και «πράσινα» σχέδια με επενδυτικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα που θα υποβάλλουν ο ιδιωτικός τομέας και οι επιχειρήσεις.

Τι είναι το «hot» σήμερα στη χώρα; Η πράσινη ενέργεια. Το 80% των κεφαλαίων θα κατευθυνθούν προς τα εκεί. Τι θα κάνει την Ελλάδα να ξεχωρίσει στο μέλλον; Οι καινοτόμες ιδέες. Μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που θα έρθουν από την Ευρώπη θα κατευθυνθούν λοιπόν προς τις startup επιχειρήσεις. Τι χρειάζεται για να αλλάξουν οι πόλεις; Νέα οικιστικά μοντέλα. Οδηγός, το ακίνητο του Παπαστράτου στον Πειραιά και η ανάπλαση του Βοτανικού με αποκορύφωμα τη δημιουργία γηπέδου από τον Παναθηναϊκό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, συνεπής στις φιλελεύθερες ιδέες του, είναι από τους εμπνευστές του σχεδίου «ενισχύουμε την εργασία και όχι την ανεργία», υποστηρίζοντας πως η μόνη αποτελεσματική στήριξη που μπορεί να παράσχει κανείς στους ανέργους είναι να τους βοηθήσει να βρουν δουλειά.

Ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν άλλωστε τον Θεόδωρο Σκυλακάκη στη μακρόχρονη παρουσία του στη δημόσια ζωή είναι η συνέπεια. Η δήλωσή του ότι «οι παροχές του σήμερα είναι οι φόροι του μέλλοντος», μπορεί να προκαλεί, φέρνοντας συνειρμούς λιτότητας, αλλά μία δεύτερη εξήγηση βάζει τα πράγματα στη θέση τους: «Όσο μεγαλύτερη η ανάπτυξη, τόσο το καλύτερο για όλους».

Είναι από τους πολιτικούς που δεν έχουν τσακωθεί με την αλήθεια. Κι αυτή, αν θέλετε, ήταν και η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σύμβουλος του οποίου υπήρξε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα