• mononews100_Ευεργέτες

    Οι ευεργέτες που ξεχώρισαν το 2020 με την προσφορά τους

    Κοινωνία

    mononews100: Η φιλανθρωπία ως ύψιστο κοινωνικό λειτούργημα – Οι ευεργέτες που ξεχώρισαν το 2020 με την προσφορά τους

    • Μαρία Θερμού

    Αν η φιλανθρωπία αποτελεί σε όλες τις εποχές και σε όλο τον κόσμο ύψιστο κοινωνικό λειτούργημα, που έρχεται σε αρωγή ανθρώπων και ολόκληρων κοινοτήτων, που αντιμετωπίζουν δυσεπίλυτα προβλήματα επιβίωσης, περίθαλψης, εκπαίδευσης ή ό,τι άλλο, το 2020, χρονιά της απόλυτης δοκιμασίας σε κάθε επίπεδο, ήταν περισσότερο από ποτέ αναγκαία.

    Στην αναπάντεχη πρόκληση, όμως, της αντιμετώπισης της πανδημίας, που απείλησε να καταστρέψει πρώτα και κύρια το σύστημα υγείας και συνακόλουθα τις δομές της κοινωνίας, πολλοί έλληνες δωρητές, γνωστοί ήδη από το παρελθόν για τις ευεργεσίες τους, ανταποκρίθηκαν με την προσφορά τους, που ήρθε να καλύψει τόσο τις νέες και άμεσες όσο και τις μακροχρόνιες ανάγκες. Είναι εκείνοι που με το έργο και το παράδειγμά τους δείχνουν τον δρόμο για μια κοινωνία αλληλεγγύης και ανθρωπισμού. Γι΄αυτό και μόνο δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από το μεγάλο αφιέρωμα του mononews.gr στους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του 2020: το mononews100. Παρά το γεγονός ότι οι λόγοι που ξεχώρισαν είναι πολλοί και πολυδιάστατοι.

    Ο δωρητής είναι είδος που σπανίζει ούτως ή άλλως. Γιατί δεν έχει να κάνει μόνον με την οικονομική ευχέρεια καθενός αλλά και με τη διάθεση της προσφοράς, την εγρήγορση στην αντίληψη των προβλημάτων, αλλά και την ευαισθησία στην κατανόηση του πόνου και της απόγνωσης του άλλου. Πρόκειται για ένδειξη γενναιοδωρίας ψυχής δηλαδή και όχι απλώς και μόνον μιας οικονομικής βοήθειας.

    Όταν η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη δημιουργούσε πριν από 30 χρόνια τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», ίσως κι εκείνη ακόμη δεν φανταζόταν ότι ως σήμερα χιλιάδες παιδιά θα είχαν σωθεί μέσα από τις ιατρικές δομές που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο αυτού του έργου. Ένα ευρύ ανθρωπιστικό έργο με παροχή βοήθειας, που ειδικά την περασμένη χρονιά είχε αποδέκτες και άτομα που πλήττονται περισσότερο από την υγειονομική κρίση.

    Το Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο της Νέας Ιωνίας αλλά και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή βρίσκονται στην κορυφή του στέμματος της σπουδαίας φιλανθρωπικής δράσης της κυρίας Αλίκης Περρωτή, αλλά και η γενναιόδωρη συνεισφορά της στο Ναυτικό Νοσοκομείο με την πτέρυγα 4Ν, που έκτοτε φέρει το όνομά της, έχει ευρέως αναγνωριστεί. Σ’ αυτά να προστεθούν τα δύο υπερσύγχρονα αμφιθέατρα στην Σχολή Ευελπίδων ενώ η συνεργασία της κυρίας Περρωτή με δύο ακόμη δωρητές, το Ίδρυμα Νιάρχος και τον πρόεδρό του Ανδρέα Δρακόπουλο, καθώς και τους Θανάση και Μαρίνα Μαρτίνου, απέδωσε πρόσφατα την αναμορφωμένη μονάδα εντατικής θεραπείας και του τμήματος επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

    Ο Θανάσης και η Μαρίνα Μαρτίνου βρίσκονται εξάλλου, τα τελευταία χρόνια ειδικά, στην πρώτη γραμμή της φιλανθρωπίας, καθώς οι δωρεές τους στον τομέα της υγείας, όπως η αγορά 200.000 τεστ κορονοϊού (Covid-19 Ag Rapid Test) και οι νέοι θάλαμοι στη Νοσηλευτική Μονάδα 6Α του 401 ΓΣΝΑ, αλλά κι και η δρομολογημένη κατασκευή νέου κτηρίου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Ασκληπιείου είναι εντυπωσιακές. Χωρίς να υπολείπονται οι δωρεές στην Εκκλησία, στον αθλητισμό, στη ναυτιλία, ακόμη και σε οικογένειες της Θράκης με την χορήγηση επιδόματος για το τρίτο παιδί.

    Η προσφορά είναι συνώνυμη όμως και με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που πρωτοπορεί και διεθνώς, αλλά με την Ελλάδα να απολαμβάνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και του Ανδρέα Δρακόπουλου. Αρκεί να σημειωθεί ότι η τελευταία δωρεά για τη δημιουργία χώρων για 174 νέες κλίνες ΜΕΘ και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας σε 15 νοσοκομεία της χώρας, ύψους 16,4 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

    Υγεία και πολιτισμός ήταν το δίπτυχο που κυριάρχησε το 2020 στην φιλανθρωπική και χορηγική δραστηριότητα του Ιδρύματος Ωνάση με δωρεά στην εκπόνηση της εθνικής εκστρατείας για την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στον εμβολιασμό κατά της COVID-19 αλλά και με τη σπουδαία επίσης χορηγία του Αντώνη Παπαδημητρίου στην αναβάθμιση των υπηρεσιών της Ακρόπολης με την εγκατάσταση νέου ανελκυστήρα για ΑμΕΑ διαδρομές αλλά και τον φωτισμό των μνημείων της.

    Επίσης, χάρις στη δωρεά του Βαγγέλη Μαρινάκη, της Αγγελικής Φράγκου και της ΙΟΝ Α.Ε. καλύφθηκε το κόστος 14 νέων κλινών ΜΕΘ στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας με τον κ. Μαρινάκη να προχωρεί και στην προσφορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Τζάνειο Νοσοκομείο.

    Στις ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά της χώρας στοχεύει εξάλλου η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» με την πρόεδρό του, κυρία Αλεξάνδρα Μαρτίνου, να έχει εντείνει τις προσπάθειες τον χρόνο που πέρασε στα ακριτικά σχολεία του δήμου Ορεστειάδος, παρέχοντας υπηρεσίες εκπαίδευσης.

    Τελευταίος, αλλά όχι έσχατος σ’ αυτή τη μικρή αναφορά των Ελλήνων που προσφέρουν υπηρεσίες στην πατρίδα τους για το κοινό καλό, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δωρίζει χιλιάδες μάσκες για την προστασία από τον κορονοϊό σε γειτονιές της Αθήνας και συγκεντρώνει τρόφιμα για τους ανθρώπους της γειτονιάς όπου μεγάλωσε τα Σεπόλια. Κινήσεις που φανερώνουν ήθος και ευγένεια ψυχής.