ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Παρασκευή και 13 του περυσινού Μαρτίου, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ορκίστηκε ενώπιον της Βουλής Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όμως τα ημερολογιακά τερτίπια, και οι όποιοι συνειρμοί μπορεί να τα συνοδεύουν, είναι για άλλους. Όχι για εκείνη.

Άλλωστε και αυτή καθ’ αυτή η επιλογή της για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα ήρθε να σπάσει τέσσερα ταμπού της ελληνικής πολιτικής ζωής. Για πρώτη φορά, το φύλο του πρώτου πολίτη της χώρας είναι γυναικείο. Για πρώτη φορά, εν ενεργεία ανώτατη δικαστικός επιλέχθηκε να αναλάβει τα πολιτειακά ηνία. Για πρώτη φορά, μία υπέρμαχος των δικαιωμάτων εκλέγεται σε αυτή τη θέση. Για πρώτη φορά, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξελέγη με τεράστια πλειοψηφία ένας άνθρωπος με έντονη παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα και με ένα προφίλ στο οποίο κυριαρχούν οι γάτες…

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έχοντας αποδείξει στη λαμπρή πορεία της στο δικαστικό σώμα την περιβαλλοντική της ευαισθησία -με αποφάσεις, όχι με ωραία λόγια-, έφτασε τον περασμένο Νοέμβριο στην Κάρπαθο για την επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού: εκεί, έδειξε για άλλη μία φορά την ευαισθησία της για τα ζώα, υιοθετώντας την Καλυψώ, μία όμορφη, αδέσποτη γατούλα που της παρέδωσε με κάθε επισημότητα η Φιλοζωική Δράση της περιοχής.

Όταν βγήκε η πρώτη απόφαση -«Ένοχοι!»- στη δίκη των Χρυσαυγιτών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δίστασε ούτε στιγμή: «Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής δείχνει ότι η δημοκρατία και οι θεσμοί της έχουν πάντοτε την δυνατότητα να ανατρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσής τους».

Όσοι βιάστηκαν να «προβλέψουν» ότι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα είχε δυσκολία να ανταποκριθεί στο ύψιστο πολιτειακό αξίωμα σε μία τόσο ταραγμένη εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πήραν αποστομωτική απάντηση. Καθώς η ίδια απέδειξε πολύ γρήγορα ότι ξέρει να κάνει όλες τις σωστές κινήσεις στα εθνικά θέματα.

Η επίσκεψή της στο  ακριτικό Καστελόριζο, σε μία στιγμή που το νησί είχε μπει στο στόχαστρο της Άγκυρας, το πιστοποίησε μία και καλή. Φροντίζοντας μάλιστα να μεταδώσει προς όλους  το ηχηρό της μήνυμα: «Το Καστελόριζο αποτελεί πολύτιμο κομμάτι της πατρίδας. Δεν έχει απλώς κορυφαία στρατηγική σημασία για τη διαμόρφωση και διεκδίκηση των δικαίων της Ελλάδας. Έχει ακόμα μεγαλύτερη ηθική σημασία. Είναι ο τόπος που συμπυκνώνει την έννοια του πατριωτισμού, στην ύψιστη έκφρασή της. Ο τόπος που έμεινε ελληνικός, σε πείσμα κάθε επιβουλής».

Και οι έντονες αντιδράσεις από την τουρκική πλευρά έδειξαν το αυτονόητο – η πρόεδρος τους ενόχλησε πολύ, άρα τα πήγε πολύ καλά… Όπως πολύ τα έχει πάει και με όλες τις άλλες πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο των καθηκόντων που ασκεί. Είτε πρόκειται για κρίσιμες επαφές με ομολόγους της είτε αφορούν γενικότερα ζητήματα της πολιτικής, αλλά και της ρέουσας καθημερινότητας.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα