ΕΛΕΝΗ ΣΟΥΡΑΝΗ

Διπλωμάτης

Οι διπλωμάτες είναι εκείνοι που, όπως λέγεται,  κρατούν τον κόσμο σε μία κατάσταση «μη πολέμου»… Είτε πρόκειται για τις υπερδυνάμεις είτε πρόκειται για την Ελλάδα και την Τουρκία.

Από τον περυσινό Ιανουάριο, η πρέσβης Ελένη Σουρανή ανέλαβε τη διεύθυνση του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κινούμενη αθόρυβα και μεθοδικά, έχει επαφές με ανθρώπους «κλειδιά» σε πολλές χώρες. Όταν στα μέσα του περασμένου Ιουλίου συναντήθηκε με το δεξί χέρι του Ερντογάν και τον σύμβουλο της Άνγκελα Μέρκελ,  η πληροφόρηση ήρθε από την… την τουρκική πλευρά: ήταν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκείνος ο οποίος βγήκε και είπε ότι έγινε ένα μυστικό ραντεβού. Θέλοντας να πλασάρει την αίσθηση ότι η Τουρκία επιθυμούσε έναν κάποιο  διάλογο για τα προβλήματα που ή ίδια είχε δημιουργήσει στην σχέση της  με την Ελλάδα. Πριν να συνεχίσει τη μετέπειτα επιθετική  της συμπεριφορά. Φυσικά, με το πέρασμα των μηνών, ακόμα και οι πλέον καλοπροαίρετοι στο διεθνές περίγυρο με το καθεστώς Ερντογάν, αντιλαμβάνονται ότι το πράγμα δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ ακόμα – ο «σουλτάνος» παίζει σε τόσα ταμπλό που, δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα εκνευρίσει εκείνους που δεν πρέπει…

Η Ελένη Σουρανή, πάλι, δεν επρόκειτο ποτέ να «διαρρεύσει» τη συνάντηση στο Βερολίνο. Είναι άλλωστε ένα από τα πιο πεπειραμένα στελέχη της διπλωματικής υπηρεσίας της Ελλάδας και προφανώς ενστερνίζεται την περίφημη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ειδικά στο σκέλος για τα πράγματα «που γίνονται και δεν λέγονται».

Έχοντας περάσει από πολλά και διάφορα διπλωματικά πόστα, φημίζεται για το γεγονός ότι δεν μιλάει παρά εκεί που πρέπει να μιλήσει και γι’ αυτό έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πήρε «μετεγγραφή» από την Διεύθυνση Α4 του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία δεν είναι «άλλη μία» Διεύθυνση, αλλά το πιο απαιτητικό πόστο του υπουργείου, μιας και έχει να κάνει με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Ελένη Σουρανή διαθέτει την εμπειρία και έχει τις επαφές για να κάνει την δουλειά της, σε Παρίσι, Βερολίνο, Βρυξέλλες  Άγκυρα, αλλά και σε αρκετές άλλες πρωτεύουσες. Και, φυσικά, το γεγονός ότι οι συμμαχίες της Ελλάδας πληθαίνουν σε όλη την ευρύτερη περιοχή έχει σε σημαντικό βαθμό την σφραγίδα της.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα