ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, νυν Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Βαριά και ιδιαίτερα απαιτητική ατζέντα είχε εξαρχής ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και νυν Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, Κωστής Χατζηδάκης. Παρά ταύτα ανταποκρίθηκε με χαρακτηριστική αποτελεσματικότητα, κερδίζοντας τα σύνθετα και εξαιρετικά ουσιώδη «στοιχήματα» στη διάρκεια της περσινής και πολλαπλά δύσκολης χρονιάς.

Οι νέες προκλήσεις για τον 2021 κάνουν ακόμη πιο κρίσιμη συνεισφορά του στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βγει η Ελλάδα από την υγειονομική κρίση και να μπορέσει να αντιμετωπίσει με αυτοπεποίθηση το μέλλον.

Ο δυναμικός υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, είχε να παρουσιάσει λύσεις και νέες ιδέες σε κάθε πρόβλημα, με αποτέλεσμα τον τελευταίο χρόνο να έχει να παράξει ένα πλούσιο έργο.

Στην ενέργεια, αφού με τις επιλογές του απέτρεψε την «αιωρούμενη» χρεοκοπία της ΔΕΗ και έθεσε τις βάσεις για την ανάκαμψη της εταιρείας, επικεντρώθηκε στο σχέδιο δίκαιης μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών στη… μετά λιγνίτη εποχή. Με ταχύτητα προωθεί και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών ενώ με τον νόμο και το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» επιδοτεί με 100 εκατ. ευρώ την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Στήριξε μεγάλα διεθνή έργα όπως: τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB, το FSRU Αλεξανδρούπολης που παίρνει σάρκα και οστά, αλλά και τον αγωγό φυσικού αερίου TAP που ξεκίνησε να λειτουργεί.

Στις πράσινες δράσεις, εμβληματική θέση κατέχει ο περιβαλλοντικός νόμος 4685/2020 που απλοποιεί τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και εισάγει ένα νέο, ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις προστατευόμενες περιοχές. Με τον ίδιο νόμο απλοποίησε την αδειοδότηση των έργων ΑΠΕ, με στόχο την ενθάρρυνση των επενδύσεων και την ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. Παράλληλα, προώθησε σύγχρονο και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων,νόμο για τον περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης, ενώ επιτάχυνε τις διαδικασίες κτηματογράφησης και ενίσχυσε παράλληλα το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

Σήμερα ο πολυπράγμων υπουργός καλείται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, ενώ αφήνει παρακαταθήκη για τον διάδοχό του στο Υπουργείο Ενέργειας τα εξής:

Την υλοποίηση των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο στο Υπουργείο Ενέργειας αντιστοιχεί το 37% των πόρων και την προώθηση των μεγάλων ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων (ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΛΑΡΚΟ, ΔΕΔΔΗΕ, Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου στην Καβάλα, ΑΔΜΗΕ), που αναμένεται να κινητοποιήσουν μεγάλες επενδύσεις και να ενισχύσουν την προσπάθεια της οικονομίας να ανακάμψει.

Επίσης επίκειται η δημοπράτηση 17 νέων Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων και αναμένεται το νέο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξίας και της πολεοδομίας. Με το οποίο ο Κωστής Χατζηδάκης επεδίωκε, μεταξύ άλλων, να δώσει τέλος στην πολεοδομική αναρχία, να προστατεύσει την αξία της περιουσίας των πολιτών, αλλά και το περιβάλλον.

 

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα