ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΤΕΛΗΣ

Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού της Προεδρίας της Κυβέρνησης

Σοβαρότητα, προσήλωση στον στόχο και αντικειμενική ανάλυση των δεδομένων. Αυτό είναι το βασικό τρίπτυχο που χαρακτηρίζει τον τρόπο με τον οποίο κινείται ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τη στιγμή που κλήθηκε να μιλήσει για κάποιες από τις κρίσιμες κυβερνητικές κινήσεις. Και δεν μάσησε τα λόγια του: η «διάσωση» της Aegean, του ιδιωτικού «εθνικού αερομεταφορέα» της χώρας, που χτυπήθηκε σκληρά -όπως όλες οι αεροπορικές εταιρείες- από την πανδημία, θα γίνει με χρήματα του Δημοσίου και των μετόχων. Αλλά το κράτος δεν θα επιδιώξει μία κρατικοποίηση, θα περιμένει να απολαύσει τα κέρδη του όταν επανέλθει η κανονικότητα – και οι τουρίστες. Σπεύδοντας παράλληλα να προσθέσει, με τη δεύτερη αναφορά του, ότι η αναθεώρηση του νόμου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) καθιστά επωφελή για το Ελληνικό Δημόσιο τη συμμετοχή του στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς εντός του 2021, οπότε και θα σηματοδοτηθεί η επανιδιωτικοποίηση της Τράπεζας. Για την οποία τόνισε ότι είναι η ραχοκοκαλιά του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Συμπληρώνοντας ότι η καινούργια χρονιά θα είναι εξαιρετική για τις τράπεζες.

Εν ολίγοις, ο Αλέξης Πατέλης είναι ένας 50άρης που έχει προλάβει να κάνει μία μεγάλη, διεθνή καριέρα στα χρηματοοικονομικά και τώρα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη χάραξη του οικονομικού οδικού χάρτη για την Ελλάδα. Όντας από τις πιο σημαντικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν ληφθεί υπόψη ότι το Δημόσιο δεν είχε συνηθίσει να δουλεύει με ανθρώπους που είχαν προηγουμένως πετύχει στον ιδιωτικό τομέα και επομένως, δεν είχαν ανάγκη να «βολευτούν» σε μία θέση.

Με δραστηριότητα πολυσύνθετη, ο Αλέξης Πατέλης καλύπτει ένα ευρύτερο φάσμα ενδιαφερόντων, που ξεκινά από την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και κινήσεων με άξονα την ανάπτυξη και φτάνει μέχρι για «ευαίσθητες πτυχές» των επιχειρήσεων και του τραπεζικού συστήματος.

Ήταν ανάμεσα σε εκείνους που είχαν ενεργό ανάμειξη στην υλοποίηση της μεγάλη συμφωνίας με Microsoft. Για την οποία ο ίδιος έχει πει πως το «μυστικό συστατικό» της επιτυχίας δεν ήταν άλλο από την πειθώ του Πρωθυπουργού.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε επίσης καθοριστική συμβολή στο να δρομολογηθεί νομοθετικά το αφορολόγητο του 50% των εσόδων για μια επταετία, σε όσους μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα. «Έλα για τον ήλιο, μείνει για τους φόρους και την τεχνολογία» ήταν η επωδός του προσκλητηρίου που απηύθυνε ο Αλέξης Πατέλης. Τονίζοντας τα δελεαστικά δεδομένα για εκείνους που θα έρθουν να εγκατασταθούν και να εργάζονται από την Ελλάδα.

Παράλληλα, ο ίδιος ηγείται της προσπάθειας και για την προσέλκυση στη χώρα ξένων τραπεζών, που λόγω Brexit αφήνουν το Λονδίνο.

Οι περισσότεροι Έλληνες έμαθαν για τον Αλέξη Πατέλη από την αναπαραγωγή που είχε στο Ίντερνετ η συνέντευξή του στην «Καθημερινή» με την οποία έσπασε μία καλή τα στερεότυπα της ομοφοβίας. Με θάρρος και τόλμη για το… αυτονόητο.

Κατά τα άλλα, ένας άνθρωπος σαν τον Αλέξη Πατέλη έχει και το αυτονόητο σημαντικό «μερίδιο» στην επιδραστικότητα.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα