ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ

Υπουργός Υγείας

Όταν παραλάμβανε το χαρτοφυλάκιο της Υγείας, δεν μπορούσε ούτε καν να το διανοηθεί πως θα βρισκόταν αντιμέτωπος με μια σαρωτική πανδημία που «χτυπά» μια φορά στα 100 χρόνια και αν…

Ο Βασίλης Κικίλιας πρόλαβε να ολοκληρώσει -κατά την Αριστοτέλους-  σημαντικές μεταρρυθμίσεις: την εφαρμογή του περίφημου αντικαπνιστικού νόμου και τη διάθεση ογκολογικών φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία, ώστε να εξαλειφθούν οι ουρές στον ΕΟΠΥΥ.

Λίγους μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο υπουργός Υγείας κλήθηκε να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση της νεότερης ιστορίας, μία λοίμωξη με πρωτοφανείς παγκόσμιες διαστάσεις και με συνέπειες που ακόμη και σήμερα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αχαρτογράφητες.

Τον Ιανουάριο του 2020, όταν ο ιός είχε αρχίσει ήδη να εξαπλώνεται επικίνδυνα στην Κίνα, ζήτησε ενημέρωση από την Κινέζα πρέσβη και άμεσα κινητοποίησε τον ΕΟΔΥ και επέλεξε τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ως επικεφαλής της προσπάθειας που μόλις ξεκινούσε.

Πολύ νωρίς, αποφάσισε τη λήψη δραστικών μέτρων (όπως η ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων) για τα οποία δέχτηκε έντονη κριτική.

Στη συνέχεια, και για όσο διήρκεσε το πρώτο επιδημικό κύμα, επέλεξε να δώσει στους επιστήμονες τον πρώτο λόγο με στόχο την πληρέστερη δυνατή ενημέρωση των πολιτών.

Ο ίδιος ασχολήθηκε με την επιχειρησιακή διαχείριση της κρίσης, συναντώντας βέβαια πολλαπλές δυσκολίες:  Το ΕΣΥ, «ματωμένο» μετά από 10 χρόνια πολιτικών λιτότητας, έπρεπε να ανταποκριθεί σε μια τόσο μεγάλη έκτακτη ανάγκη. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο έπρεπε να στηθούν σύγχρονες υποδομές ειδικών προδιαγραφών, μέσα σε εγκαταστάσεις που χρονολογούνται ακόμη και από τον προηγούμενο αιώνα! Το υγειονομικό προσωπικό -σε αρκετές περιπτώσεις ανεπαρκές και κουρασμένο- έπρεπε να ενισχυθεί και να εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση της άγνωστης νέας νόσου.

Στο δεύτερο και σφοδρότερο επιδημικό κύμα, με δεδομένη την κόπωση του πληθυσμού αλλά και την εντεινόμενη οικονομική δυσπραγία, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να «βγάλει μπροστά» την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με εβδομαδιαίες ενημερώσεις από τον ίδιο τον Βασίλη Κικίλια ο οποίος εξακολουθεί να έχει στο πλευρό του τους ειδικούς επιστήμονες. Εξάλλου, το «ραντεβού» με τον καθηγητή Τσιόδρα κάθε πρωί στις 8:30 είναι αδιαπραγμάτευτο!

Ο Βασίλης Κικίλιας φαίνεται πως κέρδισε το πρώτο στοίχημα της πανδημίας, αν κρίνει κανείς από τη δημοφιλία του: Στην πιο πρόσφατη σχετική έρευνα κοινής γνώμης (Opinion Poll), ο υπουργός Υγείας βρέθηκε πρώτος στην κατάταξη των υπουργών που ξεχωρίζουν για την «συνολική τους παρουσία και το έργο τους».

Όμως τώρα έχει μπροστά του ένα ακόμη μεγαλύτερο στοίχημα: αυτό του μαζικού εμβολιασμού κατά του νέου κορoνοϊού, το οποίο ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει ως το μεγαλύτερο υγειονομικό εγχείρημα που έχει οργανωθεί ποτέ στη χώρα. Το πρώτο βήμα σε αυτό το εγχείρημα θα είναι η εκστρατεία ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, που θα έχει ως κύριο στόχο να καμφθούν οι όποιες επιφυλάξεις απέναντι στο εμβόλιο – στοίχημα που φαίνεται πως κερδίζει.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα