• Winners & Losers

    Κάθε μήνα η δημοσιογραφική ομάδα του mononews.gr κρίνει και δημοσιεύει ποιοι είναι αυτοί που ξεχώρισαν στις προηγούμενες 30 ημέρες. Που ξεχώρισαν είτε θετικά είτε αρνητικά.

    4 Δεκεμβρίου 2020


    To mononews.gr παρουσιάζει κάθε μήνα το προφίλ των κερδισμένων και των χαμένων του μήνα που πέρασε: από την πολιτική, την επιχειρηματική και τη δημοσιογραφική σκηνή.

    Έτσι για τον μήνα Νοέμβριο η ομάδα του mononews.gr θεωρεί ότι κερδισμένοι και χαμένοι του μήνα είναι οι εξής:

    Κερδισμένοι

    Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank

    Γιάννης Βρούτσης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

    Οδυσσέας Αθανασίου, CEO Lamda Development

    Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Πρόεδρος ΤΕΜΕΣ

    Ιπποκράτης Ιωάννης Στασινόπουλος, CEO Viohalco

    Αριστοτέλης Παντελιάδης, CEO METRO

    Λάρα Μπαράζι Γερουλάνου, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP)

    Χαμένοι

    Απόστολος Βακάκης, Πρόεδρος Jumbo

    Νικόλαος Μακρόπουλος, Αντιδήμαρχος Αθηναίων

    Παύλος Πολάκης, Βουλευτής Χανίων ΣΥΡΙΖΑ

    Δημήτρης Χαντζόπουλος, Γελοιογράφος

    Άννα Στρατινάκη, Γενική Γραμματέας υπουργείου Εργασίας

    Νότης Σφακιανάκης, Τραγουδιστής

    Βασίλης Ψάλτης

    CEO Alpha Bank

    «Παρά την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, παραμείναμε αταλάντευτοι στην υλοποίηση του project Galaxy με την τιτλοποίηση των 10,8 δισ. ευρώ και την πώληση της Cepal Hellas», δήλωσε προ ημερών ο κ. Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου. Σημειώνοντας πως η  ολοκλήρωση του project Galaxy –ύψους 10,8 δισ. ευρώ- οδηγεί σε ουσιαστική εξυγίανση του ισολογισμού της Alpha Bank, με τον δείκτη καθυστερήσεων στην Ελλάδα να υποχωρεί στο 13%.

    Παράλληλα, η τράπεζα προχώρησε σε νέες χρηματοδοτήσεις ποσού 4,6 δισ. ευρώ. Σε αναστολή πληρωμών βρίσκονται δάνεια ύψους 4,2 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,1 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα».

    Η Alpha Bank, που παρουσίασε το 3ο τρίμηνο 44 εκατ. ευρώ κέρδη μετά από φόρους, υπερβαίνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών, πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τις Morgan Stanley, J.P. Morgan και Goldman Sachs. Οι επενδυτικοί οίκοι  χαρακτήρισαν την ισχυρή κεφαλαιακή θέση της Alpha Bank  «best-in-class», γεγονός που της επιτρέπει να επιταχύνει την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και την καθιστά την τράπεζα με το καλύτερο κεφαλαιακό προφίλ στην Ελλάδα, «με ισχυρή προοπτική να απορροφήσει με ευκολία τους κραδασμούς που προκαλεί η πανδημική κρίση», όπως σημειώνουν στις εκθέσεις τους.

    Να σημειωθεί ότι το «Project Galaxy» έχει περάσει στο τελικό στάδιο της συναλλαγής, καθώς μετά από αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών που υπεβλήθησαν στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, η Alpha Bank ανακήρυξε προτιμητέο επενδυτή την Davidson Kempner European Partners LLP. Στόχος είναι η συμφωνία να οριστικοποιηθεί έως το τέλος του έτους και η συναλλαγή να ολοκληρωθεί, μετά τη λήψη όλων των απαραίτητων εγκρίσεων, εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.

    Συγκεκριμένα μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, που είναι από τις μεγαλύτερες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο δείκτης των «κόκκινων» δανείων θα υποχωρήσει στο 13%  και ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 24% (από 43% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020). Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μειωθούν στα 4,8 δισ. ευρώ, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα περιοριστούν στα 8,9 δισ. ευρώ, από 18,3 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020.

    —Ε.Κ.

    Γιάννης Βρούτσης

    Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

    Η εγκατάσταση ηλεκτρονικών υπηρεσιών στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ξεκίνησε με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του, το 2012, με την πλήρη καταγραφή εργαζόμενων και συνταξιούχων.

    Τον προηγούμενο μήνα, ο κ. Βρούτσης προχώρησε σε μια ακόμη καινοτομία, ενεργοποιώντας την ηλεκτρονική καταγραφή και δημοσιοποίηση σε μηνιαία βάση των αιτήσεων συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί, αλλά και αυτών που εκκρεμούν για περισσότερες από 90 ημέρες μέσω του συστήματος «Άτλας». Με αυτόν τον τρόπο, μπαίνει τέλος στη συζήτηση σχετικά με το ύψος των ληξιπρόθεσμων ποσών που οφείλει ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, αλλά και το ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός των συντάξεων και για πόσο διάστημα βρίσκονται σε αναμονή.

    Η ηλεκτρονική καταγραφή θα συμβάλει στην υλοποίηση του επόμενου στόχου για τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, που δεν είναι άλλος από την ηλεκτρονική έκδοση όλων των νέων συντάξεων έως το τέλος του 2021. Ήδη στη νέα ψηφιακή διαδικασία, εντάχθηκε εδώ και λίγους μήνες η έκδοση των νέων συντάξεων χηρείας, καθώς και των νέων συντάξεων του πρώην ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση, περιορίζοντας σημαντικά το χρόνο αναμονής. Ο κ. Βρούτσης καλεί τους ασφαλισμένους να περιμένουν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης με την έλευση της νέας χρονιάς, προκειμένου να διεκπεραιωθούν με την ηλεκτρονική διαδικασία.

    —Α.Μ.

    Οδυσσέας Αθανασίου

    CEO Lamda Development

    Την πρώτη σημαντική στρατηγική συνεργασία για το Ελληνικό ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλους επιχειρηματίες προκειμένου, όταν υπογραφτεί με το Δημόσιο η σύμβαση μεταβίβασης των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ, το 2021, τα πρώτα έργα να ξεκινήσουν άμεσα.

    Η συμφωνία προβλέπει επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ με την ΤΕΜΕΣ (Costa Navarino) του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου. Από κοινού θα αναπτύξουν δύο  πολυτελή ξενοδοχεία σε συνδυασμό με τουριστικά – οικιστικά συγκροτήματα στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, κατά την πρώτη πενταετή φάση της ανάπτυξης. Η σύμπραξη έρχεται να υλοποιήσει το όραμα των δύο εταιρειών για την εδραίωση της Αθήνας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού, τοποθετώντας την Αθηναϊκή Ριβιέρα στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

    Όπως εκτιμάται, το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν από τον κ. Αθανασίου και άλλες συμφωνίες όχι μόνον για τα τουριστικά ακίνητα που θα γίνουν στο Ελληνικό, αλλά και για τις υπόλοιπες αναπτύξεις, όπως μεταξύ άλλων τα γραφεία.

    Η Lamda το τελευταίο διάστημα έχει πραγματοποιήσει σειρά από παρουσιάσεις και συζητήσεις σε Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες οι οποίοι δυνητικά ενδιαφέρονται για το Ελληνικό, με το μοντέλο της πρώτης αυτής συνεργασίας να θεωρείται ενδεικτικό του τι θα ακολουθήσει.

    —Τ.Η.

    Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος

    Πρόεδρος ΤΕΜΕΣ

    «Στόχος μας είναι να συμβάλουμε και εμείς, ώστε να καθιερωθεί το Ελληνικό και η Αθηναϊκή Ριβιέρα μεταξύ των πιο ποιοτικών προορισμών στην Ευρώπη» δήλωσε προ ημερών ο κ. Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος, Πρόεδρος του ΔΣ της ΤΕΜΕΣ.

    Προ ημερών ,η  ΤΕΜΕΣ μαζί με την Lamda Development ανακοίνωσαν τη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας για την από κοινού ανάπτυξη δύο σύγχρονων, πολυτελών ξενοδοχείων και των αντίστοιχων τουριστικών-οικιστικών συγκροτημάτων στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού. Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ.

    «Είναι χαρά και τιμή μας να συνεργαστούμε με την κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Lamda Development και να γίνουμε μέρος του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου στη χώρα μας. Με τη Lamda Development μοιραζόμαστε κοινές αξίες για βιώσιμη και αειφόρα ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντακόπουλος.

    Ο στόχος των δύο εταιρειών είναι η εδραίωση της Αθήνας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού, τοποθετώντας την Αθηναϊκή Ριβιέρα στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

    Η συμφωνία προβλέπει την δημιουργία  δύο πολυτελών ξενοδοχείων 5 αστέρων, το ένα στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά και το δεύτερο κατά μήκος του παραλιακού μετώπου. Και τα δύο ξενοδοχεία θα πλαισιώνονται από οικιστικά συγκροτήματα. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Lamda Development, στη Μαρίνα θα αναπτυχθεί εμπορική ζώνη με πολυτελή καταστήματα, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας. O σχεδιασμός των μονάδων θα ανατεθεί σε κορυφαία διεθνή αρχιτεκτονικά γραφεία, ενώ η διαχείρισή τους θα ανατεθεί σε διεθνούς φήμης εταιρείες διαχείρισης (hotel operators).

    Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη των μονάδων στο project του Ελληνικού, η οποία τελεί υπό την αίρεση, μεταξύ άλλων, της απόκτησης της Ελληνικό Α.Ε. από τη Lamda Development, θα γίνει μέσω δύο εταιρειών ειδικού σκοπού, στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων θα συμμετέχουν οι όμιλοι της ΤΕΜΕΣ και της Lamda Development, σε ποσοστό 70% και 30% αντίστοιχα.

    —Ε.Κ.

    Ιπποκράτης-Ιωάννης Στασινόπουλος

    CEO Viohalco

    Τα ηνία του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της χώρας, της VIOHALCO, ανέλαβε τον Νοέμβριο του 2020 ο Γιάννης Στασινόπουλος, εκπροσωπώντας την τρίτη γενιά της οικογένειας Στασινόπουλου και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τους πάνω από 9.500 εργαζόμενους του ομίλου.

    Ο 52χρονος Ιπποκράτης-Ιωάννης Στασινόπουλος, όπως είναι το πλήρες όνομά του, είναι ο δευτερότοκος γιος του Νίκου Στασινόπουλου, ήταν εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της VIOHALCO και ανέλαβε  τη θέση του CEO της εταιρείας, αντικαθιστώντας τον κ. Ευάγγελο Μουστάκα.

    Η μεγάλη πρόκληση της νέας του θέσης είναι να οδηγήσει το βιομηχανικό γίγαντα ακόμη πιο ψηλά, εξασφαλίζοντας και αποδόσεις.

    Η Viohalco S.A. έχει έδρα τις Βρυξέλλες και είναι εισηγμένη στο Euronext ως εταιρεία συμμετοχών (holding) ενός ομίλου εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της παραγωγής, μεταποίησης και της εμπορίας χάλυβα, χαλκού και αλουμινίου.

    Έχει διεθνή παρουσία με μονάδες σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσία, Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, είναι κυρίως εξαγωγικός  σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο και παρουσίασε  κύκλο εργασιών άνω των 4,2 δισ. ευρώ για το 2019.

    Η στρατηγική της  Viohalco είναι πάντα οι συνεχείς επενδύσεις «γιατί στη βιομηχανία, αν δεν επενδύεις συνεχώς, αποεπενδύεις».  Και ειδικά σε καιρούς κρίσης, όταν η παγκόσμια ζήτηση αναταράσσεται ή μειώνεται, ήταν προτεραιότητα για τον μεγάλο βιομηχανικό όμιλο να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά του με ευελιξία στα παραγόμενα προϊόντα και συνεχείς επενδύσεις.

    Το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας ο όμιλος το κέρδισε επενδύοντας, αλλά και με την αξιοπιστία και τη διεθνή φήμη του.

    Πλέον η πρόκληση για τον νέο Διευθύνοντα  Σύμβουλο είναι να αξιοποιήσει την ευκαιρία της μετά την κρίση περιόδου και να μετατρέψει το βιομηχανικό πρωταθλητή και σε πρωταθλητή αποδόσεων.

    —Μ.Π.

    Αριστοτέλης Παντελιάδης

    CEO METRO

    Ο έμπειρος λιανέμπορος δεν δίστασε να πάρει δημόσια θέση για τους ισχυρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης «περί κύματος ανατιμήσεων» στα σούπερ μάρκετ. Χωρίς περιστροφές και μισόλογα, ο επικεφαλής του ομίλου τροφίμων METRO, σε ένα φλέγον ζήτημα, εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία του, λέγοντας πως το σύστημα καταγραφής των τιμών δεν αντικατοπτρίζει πάντοτε την πραγματικότητα, ενώ καυτηρίασε και την πρόσφατη διάταξη για τον ορισμό πλαφόν στα περιθώρια κέρδους, σημειώνοντας πως η όλη προσέγγιση θυμίζει… «Σοβιετία».

    Ο 52χρονος επιχειρηματίας ξεχώρισε και στον επιχειρηματικό στίβο καθώς ύστερα από αρκετό διάστημα κατάφερε να επαναφέρει την METRO σε τροχιά υψηλής κερδοφορίας. Κάτι που, όπως άφησε ο ίδιος να εννοηθεί, θα αποτυπωθεί στα φετινά οικονομικά αποτελέσματα.

    Βασική αιτία για τις «χαμηλές πτήσεις» τα προηγούμενα χρόνια (για τα δεδομένα του κλάδου) ήταν η διάσωση της «Βερόπουλος», η οποία, όπως παραδέχθηκε, κόστισε ακριβά στην εταιρεία. Το γεγονός πως αναγκάστηκε να καταφύγει σε δανεισμό, αφού η εξαγορά έγινε χωρίς «κούρεμα» των υποχρεώσεων προς πιστωτές και προμηθευτές, πίεσε σημαντικά τα χρηματοοικονομικά έξοδα και κατ’ επέκταση τα χρηματοοικονομικά έξοδα.

    Αίσθηση προκάλεσε και η απόφαση του να συνεργαστεί με την πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, τη «συμμαχία» των αμιγώς ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων, δίνοντάς τους βήμα να προβάλλουν από κοινού τα προϊόντα τους σε μια κρίσιμη συγκυρία.

    —Γ.Μ.

    Λάρα Μπαράζι Γερουλάνου

    Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP)

    Έγινε η πρώτη πρόεδρος στην ιστορία της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP). Πρόκειται για ένα επίτευγμα μοναδικό, καθώς πρόκειται για έναν πλήρως ανδροκρατούμενο χώρο.

    Από τις Βρυξέλλες και για τα επόμενα τρία χρόνια, καλείται να προωθήσει τα αιτήματα του ευρωπαϊκού κλάδου σε μια κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση χαράζει τις πολιτικές για την πράσινη ανάπτυξη, στην οποία η ιχθυοκαλλιέργεια φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει ως κατεξοχήν «πράσινη δραστηριότητα».

    Η Ελληνίδα επιχειρηματίας με καταγωγή από την Συρία έχει απόλυτη επίγνωση των προκλήσεων που αναλαμβάνει. Πέρα από επικεφαλής των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς, η απόφοιτος του πανεπιστημίου Harvard κατείχε μέχρι πρότινος τη θέση του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας και γνωρίζει όσο λίγοι τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

    «Αποτελεί προσωπική τιμή αλλά και τιμή για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια», ανέφερε μιλώντας στο mononews.gr αμέσως μετά την εκλογή της στον προεδρικό θώκο της FEAP.

    Η κ. Γερουλάνου δηλώνει αισιόδοξη για τις προοπτικές της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, μετά την ανασυγκρότησή της.

    Θεωρεί πως οι Έλληνες παραγωγοί ιχθυοκαλλιέργειας έχουν μεγάλες δυνατότητες, υψηλή κατάρτιση και πλούσια εμπειρία, καθώς και αξεπέραστο επίπεδο τεχνογνωσίας όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

    —Γ.Μ.

    Απόστολος Βακάκης

    Πρόεδρος Jumbo

    Τα… «χέρια ψηλά» σήκωσε το ηλεκτρονικό κατάστημα της Jumbo, δηλώνοντας αδυναμία να εξυπηρετήσει τον τεράστιο όγκο των παραγγελιών που δέχθηκε μετά την πανδημία.

    Αρχικά ενημέρωσε το καταναλωτικό κοινό πως κατεβάζει ρολά μέχρι τις 26 Νοεμβρίου, ωστόσο με νεότερη ανακοίνωσή ανέστειλε τη λειτουργία «μέχρι νεωτέρας».

    Με το έξυπνο μήνυμα, «η αγάπη σας μας έβγαλε νοκ άουτ», η εταιρεία γνωστοποίησε μέσα από την ιστοσελίδα της ότι σταματά να δέχεται παραγγελίες προκειμένου να εξυπηρετήσει τον τεράστιο όγκο παραγγελιών που είχε λάβει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου για δώρα και άλλα εποχικά είδη (κυρίως Χριστουγεννιάτικα). Λέγεται πως ο αριθμός των παραγγελιών ξεπέρασε τις 70.000!

    Η κριτική που ασκείται στον ταλαντούχο επιχειρηματία, ο οποίος έχει αποδείξει τις ηγετικές ικανότητές του, είναι πως δεν προετοίμασε τις υποδομές έγκαιρα τις υποδομές του e-shop, παρ’ ότι όλα έδειχναν πως οι ηλεκτρονικές πωλήσεις θα αυξηθούν σημαντικά, πολύ περισσότερο σε περίπτωση που τελικά θα αποφασιζόταν ένα δεύτερο lockdown, όπως και έγινε. «Θύμα της τεράστιας επιτυχίας του», είπαν κάποιοι.

    Το e-jumbo.gr ξεκίνησε και πάλι να δέχεται παραγγελίες από την 1η Δεκεμβρίου, με το ερώτημα πάντως να παραμένει πόσο μπορεί να αντέξει ένα νέο μαζικό καταναλωτικό «κύμα» ενόψει της κορύφωσης της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων. Η «παραδοσιακή» πλέον αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει…

    Νικόλαος Μακρόπουλος

    Αντιδήμαρχος Αθηναίων

    Την ώρα που η χώρα στενάζει από τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, Νικόλαος Μακρόπουλος, φάνηκε σαν να ζει το δικό του δράμα στον δικό του κόσμο.

    Με μια επική ανάρτηση στα social media, σαν βγαλμένη από την σαπουνόπερα της δεκαετίας του ’80 Δυναστεία, και μάλιστα στη δημόσια σελίδα που διατηρεί ως αντιδήμαρχος Αθηναίων, γνωστοποίησε στο πανελλήνιο ότι νοσταλγεί το εξοχικό του σπίτι στο Baden Baden.

    Έκλεινε, μάλιστα, την ανάρτηση ευχόμενος να μπορέσει να ταξιδέψει σύντομα στο γερμανικό θέρετρο και να οδηγήσει την αγαπημένη Aston Martin του, για να ζήσει την απερίγραπτη γαλήνη του Black Forest. Δηλαδή του Μέλανα Δρυμού.

    Όπως ήταν αναμενόμενο, τέτοια ανάρτηση δεν είχε πολλές πιθανότητες να περάσει απαρατήρητη και ασχολίαστη. Τα social media την παρέλαβαν και… άλλαξαν τα φώτα στον κ. Μακρόπουλο.

    Ο ντόρος ήταν τόσο μεγάλος που ο αντιδήμαρχος κατέβασε την ανάρτηση και άμεσα εμφανίστηκε απολογούμενος στο δημοτικό συμβούλιο: «Πρόκειται για μια αστοχία εκ παραδρομής. Αντί να κάνω την ανάρτηση στον προσωπικό μου λογαριασμό στο facebook, την έκανα στη δημόσια σελίδα που διατηρώ ως αντιδήμαρχος. Όσο για τα σχόλια, πρόκειται για ανθρωποφαγία άνευ προηγουμένου».

    Είπε ακόμη ότι διατηρεί εδώ και 25 χρόνια κατοικία στο Baden Baden, μια και η σύζυγός του είναι Γερμανίδα.

    Από όλη αυτή την ιστορία, που σίγουρα ο κ. Μακρόπουλος δεν μπορούσε να προβλέψει τον αντίκτυπο της όταν πατούσε το publish, το συμπέρασμα είναι τα εξής:

    Κανείς δεν έχει δικαίωμα να απαγορεύσει στον Μακρόπουλο να έχει σπίτι στο Baden Baden και να το χαίρεται και να το νοσταλγεί. Όπως και την Aston Martin του. Όπως και όλα τα καλά του.

    Όμως, ο κ. Μακρόπουλος, έμπειρος στα του δημόσιου βίου και του δημόσιου λόγου, θα  έπρεπε να γνωρίζει πώς να προφυλάσσει τον εαυτό του.

    Για να αποφεύγει κακοτοπιές και συνειρμούς τύπου Μαρίας Αντουανέτας.

    Παύλος Πολάκης

    Βουλευτής Χανίων με τον ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας

    Κάποιος να του πάρει το πληκτρολόγιο από τα χέρια…

    Αυτό θα πρέπει να σκέφτονται στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν κρατάνε τα κεφάλια τους από τον πονοκέφαλο που προκαλεί συχνά πυκνά ο «αψύς» Παύλος Πολάκης, που φρένο δεν έχει σε όσα λέει και όσα γράφει.

    Ούτε μια ούτε δύο ήταν οι φορές που προκάλεσε έντονα στη διάρκεια αυτού του μήνα, δίνοντας αφορμές για σκληρά σχόλια και κριτική και κάνοντας τον πρωθυπουργό να μιλήσει στη Βουλή για «πολακισμό», ένα μείγμα αλαζονείας και ψευτομαγκιάς, όπως εξήγησε.

    Μια από τις κορυφαίες στιγμές του πρώην αναπληρωτή Υγείας ήταν η ανάρτηση φωτογραφίας στο Facebook από σπιτικό γλέντι εν μέσω καραντίνας, όπου μαζί με άλλα άτομα βρισκόταν καθισμένος γύρω από ένα τραπέζι, αγνοώντας κάθε μέτρο προφύλαξης για τη διασπορά του κορονοϊού.

    Κι εδώ να υπενθυμίσουμε ότι ο Παύλος Πολάκης είναι γιατρός με ειδικότητα γενικού χειρουργού-εντατικολόγου…

    Η πίεση προς τον Αλέξη Τσίπρα για την συμπεριφορά του πρώην υπουργού του ήταν τόσο μεγάλη, που ο Παύλος Πολάκης κλήθηκε στο Πειθαρχικό του ΣΥΡΙΖΑ για να δώσει εξηγήσεις.

    Λίγα 24ωρα αργότερα, μετά από αιφνιδιαστική επίσκεψη στο νοσοκομείο «Σωτήρια», προκειμένου να κάνει αυτοψία, προχώρησε και σε δηλώσεις στις κάμερες, χωρίς να φορά και πάλι μάσκα, την οποία κράταγε στα χέρια, αγνοώντας τα μέτρα προφύλαξης.

    Η επίσκεψη Πολάκη στο Σωτηρία ήταν η συνέχεια του καβγά που ξεκίνησε με τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, τον οποίο αποκάλεσε «ψεύτη» αμφισβητώντας τον αριθμό των κρεβατιών ΜΕΘ που λειτουργούν στο νοσοκομείο.

    Σε… υψηλό επίπεδο κινήθηκε και η κριτική του προς τον Σωτήρη Τσιόδρα αναφερόμενος στην μεταδοτικότητα του ιού στα παιδιά του δημοτικού. «Τι επιστημονικές μπούρδες είναι αυτές, κ. Σωτήρη μου, ότι τα παιδιά του Δημοτικού κολλάνε λιγότερο; Δεν μπορώ να βλέπω την ιατρική επιστήμη να μπαίνει στην υπηρεσία της αισχρής πολιτικής», είπε ο κ. Πολάκης υπονομεύοντας για ακόμη μια φορά την όποια αντιπολιτευτική επιχειρηματολογία του κόμματός του.

    Δημήτρης Χαντζόπουλος

    Γελοιογράφος

    Η γελοιογραφία ενέχει από τη φύση της ένα ρίσκο. Και όχι μόνον αυτό της απήχησης στο κοινό, αλλά και πιο σοβαρές καταστάσεις, αφού ενίοτε ο γελοιογράφος μπορεί να βρεθεί ακόμη και υπόλογος απέναντι στη δικαιοσύνη.

    Όχι, η «διαμάχη» Γιώργου Μπαμπινιώτη – Δημήτρη Χαντζόπουλου δεν θα μπορούσε ποτέ να οδηγηθεί σε κάτι παρόμοιο. Η παιδεία και το επίπεδο και των δύο δεν το επιτρέπει. Άλλωστε προνόμιο της γελοιογραφίας είναι να σατιρίζει, δείχνοντας πρόσωπα και καταστάσεις… ατιμωρητί. Επιπλέον, οι «θιγόμενοι» σπανιότατα αντιδρούν, σε κάποιους αρέσει κιόλας, αφού η αναφορά του ονόματός τους από έναν γελοιογράφο σημαίνει την ευρεία αναγνωρισιμότητά τους.

    Τι γίνεται όμως όταν ο σατιριζόμενος έχει γνώση, άνεση και λόγο να απαντήσει το ίδιο δηκτικά – χιουμοριστικά; Τότε, πολύ απλά, ο γελοιογράφος έχει βγει εκτός μάχης. Και σ΄αυτό το ιδιότυπο μπραντ ντε φερ (λέξη, που ο Μπαμπινιώτης θα απέρριπτε μετά βδελυγμίας)  ο Δημήτρης Χαντζόπουλος έχασε κατά κράτος. Είναι αυτό που λέμε… δεν ήξερες, δεν ρώταγες; Γιατί όταν σατιρίζεις κάποιον, καλό είναι να έχεις καλυμμένα τα νώτα σου. Για να μην σε πιάσουν οι άλλοι αδιάβαστο.

    Μικρούτσικος και Μωράκης, λοιπόν, ο Μπαμπινιώτης κατά Χαντζόπουλο; Ξενιστής, Πανδοχεύς, Χανιτζόπουλος ήταν η «πληρωμένη» απάντηση του Μπαμπινιώτη. Και χωρίς να κουραστεί πολύ πολύ, αράδιασε με ανάλαφρο χιούμορ όλες τις πιθανές εκδοχές προέλευσης του ονόματος του γελοιογράφου σ’ ένα γρήγορο μάθημα ετυμολογίας, που πάει πίσω στα τουρκικά χάνια και ακόμη πιο πίσω στα περσικά κτίσματα για διανυκτέρευση ανθρώπων και ζώων. Τόσο καλά. Και τόσο δραστικά.

    Στην καθημερινή αναζήτηση της πρωτοτυπίας και του «θέματος» προς σχολιασμό, εύλογο είναι να υπάρξουν και αστοχίες. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις κάποιος σκύβει το κεφάλι και αποδέχεται την ήττα του.

    Άννα Στρατινάκη

    Γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας

    Η προσωπική προβολή με στόχο την ανάδειξη του αδιαμφισβήτητα σημαντικού της έργου κατά τη διάρκεια της πανδημίας την οδήγησε στην ανακοίνωση αποφάσεων που ποτέ δεν είχαν ληφθεί, δημιουργώντας τεράστια αναστάτωση τόσο στην κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο όσο και σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

    Η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, βιάστηκε κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του δεύτερου lockdown, να ανακοινώσει ότι το δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί ολόκληρο επί του ονομαστικού μισθού των εργαζομένων κι όχι επί του πραγματικού λαμβάνοντας υπόψη τις ημέρες αναστολής.

    Μάλιστα ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική στην περιγραφή των συζητήσεων με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας προκειμένου να υπάρξει πλήρης κοστολογημένη αποτίμηση του κόστους κάλυψης του δώρου Χριστουγέννων. Κάτι που, όπως αποδείχθηκε, δεν ίσχυε και διαψεύστηκε από τους εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών.

    Κι όλα αυτά, τη στιγμή που η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας ενήργησε αυτόνομα, χωρίς δηλαδή να έχει προηγηθεί συνεννόηση και έγκριση για τα όσα διέρρευσε από τον πολιτικό της προϊστάμενο υπουργός Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

    Η κ. Στρατινάκη σκόρπισε φρούδες ελπίδες στους εργαζόμενους, καθώς το δώρο Χριστουγέννων θα υπολογιστεί επί του πραγματικού μισθού που έλαβαν, υπολογίζοντας την αποζημίωση των 534 ευρώ και των 800 ευρώ για τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους.

    Νότης Σφακιανάκης

    Τραγουδιστής

    Λίγο πριν εκπνεύσει ο Νοέμβριος, μεγάλος ντόρος δημιουργήθηκε γύρω από το όνομα του Νότη Σφακιανάκη, ο οποίος συνελήφθη για παράνομη οπλοκατοχή και κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών.

    Μπορεί να έχει κατακτήσει τις νυχτερινές πίστες και να έχει κερδίσει το προσωνύμιο «Άρχοντας της Νύχτας», ωστόσο, με τις αμφιλεγόμενες και συχνά ακραίες απόψεις που εκφέρει κατά καιρούς επί παντός του επιστητού, έχει βγάλει προς τα έξω ένα προφίλ που μόνο αρχοντικό δεν είναι.

    Από τις πολιτικές του πεποιθήσεις, όταν είχε ταχθεί υπέρ της Χρυσής Αυγής, μέχρι τις προκλητικές δηλώσεις του εναντίον των ομοφυλόφιλων, αλλά και της Εκκλησίας, ο Νότης Σφακιανάκης έχει καταφέρει να βρεθεί ουκ ολίγες φορές απέναντι από τον κόσμο, αλλά και τους συναδέλφους του, εκ των οποίων κάποιοι, μάλιστα, αρνήθηκαν να συνεργαστούν μαζί του. Ακόμα και τότε ο ίδιος δεν φάνηκε να πτοείται, καθώς συνέχισε μόνος του, με υπεροψία και έπαρση, αρνούμενος να ανακαλέσει ή, έστω, να υιοθετήσει μια πιο μετριοπαθή στάση.

    Αυτή τη φορά, όμως, ένα παράνομο 9άρι όπλο, ένα τέιζερ και 2 γραμμάρια απαγορευμένης ουσίας (κοκαΐνης), που βρέθηκαν στο πολυτελές τζιπ του με τα φιμέ τζάμια, έπειτα από τυπικό έλεγχο της αστυνομίας, οδήγησαν στη σύλληψή του.

    Κι όμως… Με την ίδια ακριβώς έπαρση που τον διακρίνει, εκείνος εμφανίστηκε χαλαρός και ευδιάθετος στο Τμήμα, όπου βρέθηκε να υπογράφει μέχρι και… αυτόγραφα!

    Ο Νότης Σφακιανάκης πλέον διώκεται ποινικά για το συμβάν, με τον ίδιο να λογοδοτεί στο Δικαστήριο και, κάπως έτσι, ο «Άρχοντας της Νύχτας» για ακόμα μια φορά αποκαθηλώνεται και καταλήγει στους χαμένους του μήνα που πέρασε…

    The Usual Suspects

    The people below could make any list of influencers, anytime, which is why we've given them their own.