• Business

    Λάρα Μπαράζι Γερουλάνου στο mononews: «Τιμή η εκλογή στην προεδρία της FEAP – Στόχος μου η τόνωση της ευρωπαϊκής ιχθυοκαλλιέργειας»

    Λάρα Μπαράζι Γερουλάνου

    Λάρα Μπαράζι Γερουλάνου


    «Άρωμα γυναίκας» και Ελλάδας αποπνέει πλέον η FEAP, καθώς η Λάρα Μπαράζι Γερουλάνου έγινε η πρώτη πρόεδρος γένους θηλυκού στην ιστορία της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας.

    Από τις Βρυξέλλες και για τα επόμενα τρία χρόνια, καλείται να προωθήσει τα αιτήματα του ευρωπαϊκού κλάδου σε μια κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση χαράζει τις πολιτικές για την πράσινη ανάπτυξη, στην οποία η ιχθυοκαλλιέργεια φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει ως κατεξοχήν «πράσινη δραστηριότητα».

    «Αποτελεί προσωπική τιμή αλλά και τιμή για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια», σημειώνει μιλώντας στο mononews.gr λίγες ώρες αφότου εκλέχθηκε στην προεδρία της FEAP.

    Η Ελληνίδα επιχειρηματίας με καταγωγή από την Συρία έχει απόλυτη επίγνωση των προκλήσεων που αναλαμβάνει. Εξάλλου, προηγουμένως κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας και γνωρίζει όσο λίγοι τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

    Πρώτο μέλημά της, όπως λέει, είναι να εργαστεί για την προώθηση πολιτικών που θα συμβάλλουν στην τόνωση της ευρωπαϊκής παραγωγής ειδών ιχθυοκαλλιέργειας. Η οποία, όπως λέει, εδώ και δέκα χρόνια παραμένει στάσιμη ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει συρρικνωθεί εξαιτίας του σκληρού ανταγωνισμού από τις τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, όχι μόνο στα είδη της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας (τσιπούρα, λαβράκι, κα.) αλλά και στα υπόλοιπα είδη, όπως η πέστροφα, ο σολομός, κα.

    «Θέλουμε να είμαστε κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στις διαβουλεύσεις που γίνονται τόσο στην Κομισιόν όσο και στην Ευρωβουλή για το πράσινο μέλλον της Ευρώπης», υπογραμμίζει δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει και ξεκαθαρίζει πως θα προσπαθήσει να πετύχει κοινά αποδεκτές λύσεις, καθώς τα προβλήματα των ευρωπαίων παραγωγών είναι λίγο πολύ κοινά.

    Αισιοδοξία για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια

    Όσον αφορά στην ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, η κα. Γερουλάνου παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της πανδημίας δηλώνει αισιόδοξη για τις προοπτικές της μετά την ανασυγκρότησή της.

    «Έχουμε μεγάλες δυνατότητες, έχουμε πολύ ικανό ανθρώπινο προσωπικό με υψηλή κατάρτιση και πλούσια εμπειρία ενώ διατηρούμε την πρωτιά σε επίπεδο τεχνογνωσίας όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο…», σημειώνει με έμφαση.

    Αναγνωρίζει βέβαια πως οι Τούρκοι παραγωγοί, -οι οποίοι κερδίζουν ολο και μεγαλύτερο έδαφος σε αγορές που μέχρι πρότινος οι Έλληνες πρωταγωνιστούσαν-, έχουν επενδύσει αρκετά κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό τους και πλέον στέκονται επάξια στο διεθνή ανταγωνισμό.

    Χαρακτηρίζει θετική την πρωτοβουλία των Ελλήνων παραγωγών να επενδύσουν στο branding του ελληνικού ψαριού με την πρωτοβουλία «Fish «from Greece», τονίζοντας πως θα συμβάλει στην αύξηση των πωλήσεών τους. «Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να επικοινωνήσουμε την υψηλή ποιότητα του ελληνικού ψαριού», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Η επικοινωνία του αειφόρου τρόπου καλλιέργειας και της υψηλής διατροφικής αξίας του προϊόντος, υπογραμμίζει, είναι απαραίτητη για να αρθούν οι όποιες επιφυλάξεις εξακολουθούν να υπάρχουν ανάμεσα στους καταναλωτές. Κάτι που θεωρεί λογικό μιας και η ιχθυοκαλλιέργεια είναι σχετικά καινούρια δραστηριότητα. «Αν και σταδιακά τα πράγματα αλλάζουν», σημειώνει, «εντούτοις έχουμε ακόμη πολύ δουλειά για να δείξουμε στον κόσμο πως είμαστε απλώς αγρότες της θάλασσας».

    Κλείνοντας εκτιμά πως η στροφή των καταναλωτών σε πιο υγιεινές επιλογές διατροφής είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αύξηση της κατανάλωσης ειδών ιχθυοκαλλιέργειας.

    Ήδη, όπως λέει παρατηρείται μια σταθερή άνοδος της ζήτησης ειδικά στο κανάλι του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, σε αντίθεση με την αγορά του Horeca, η οποία πιέζεται από τους περιορισμούς για την ανάσχεση της πανδημίας.

    Για αυτό και προτείνει, οι Έλληνες παραγωγοί να εντείνουν τις προσπάθειες για την προώθηση των προϊόντων τους στα σούπερ μάρκετ, «ως μια επένδυση για το μέλλον».

    Who is Who

    Η κυρία Μπαράζι-Γερουλάνου ηγείται των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς από τη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου από το 1998. Στο παρελθόν εργάστηκε στις τραπεζικές επενδύσεις και εμπορικές συναλλαγές στην Credit Lyonnais Bank στη Νέα Υόρκη. Είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου Harvard των Η.Π.Α, με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Διεθνές Εμπόριο και τα Οικονομικά, και του πανεπιστημίου Columbia των Η.Π.Α., με πτυχίο στα Οικονομικά.

    Συμμετέχει στα Διοικητικά Συμβούλια πολλών κλαδικών συνδέσμων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών και της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας. Μιλάει άπταιστα Αραβικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Ελληνικά.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ