• Πολιτική

    Μητσοτάκης: «Το πρόβλημα ειναι ο Πολακισμός» – «Αρκετά με τα ιδεολογικά άβατα, δεν είναι προνόμιο της Αριστεράς το Πολυτεχνείο»

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Στην κριτική που ακούστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως προς τους θανάτους στην Ελλάδα, τις ελλείψεις του ΕΣΥ, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και την πορεία του Πολυτεχνίου απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την εξέλιξη της πανδημίας.

    «Επέλεξα στην πρωτολογία μου να είμαι όσο το δυνατόν πιο συγκεντρωμένος να απαντήσω σε ερωτήματα που τέθηκαν από την αντιπολίτευση κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση να μην ανέβουν οι τόνοι και να εκπέμψουμε σε αυτή την αίθουσα εικόνα αν μη τη άλλο συναίσθησης της κρισιμότητας της κατάστασης», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος στη συνέχει επιτέθηκε στον Γιάνη Βαρουφάκη.

    »Ξεκινώ από τον τελευταίο ομιλητή. Δεν ήταν εικόνα και λεξιλόγιο κ. Βαρουφάκη αυτό που υιοθετήσατε. Αναλογιστείτε τις δικές σας ευθύνες για την κατάσταση που οδηγήσατε τις τράπεζες και δεν θυμάμαι να επιδείξατε ευαισθησία για τους Έλληνες και τους συνταξιούχους όταν γυρίσατε σπίτι και είπατε στην σύζυγό σας «αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες». Ας έχουμε αίσθηση των ιστορικών μας ευθυνών και ειδικά εσάς για το τρίτο μνημόνιο και το κλείσιμο τραπεζών σας βαρύνουν πολλές ευθύνες», ανέφερε.

    Στη συνέχεια 0 κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Αλέξη Τσίπρα.

    «Να απαντήσω σε ένα σχόλιο που μου έκανε εντύπωση. Πριν ανέβετε στο βήμα διανείματε την ομιλία σας στους δημοσιογράφους. Και ξεκινώντας την ομιλία σας είπατε πόσο αυτάρεσκος ήμουν. Αυτά τα είχατε γράψει πριν καν με ακούσετε. Μα είναι δυνατόν να τα κάνετε αυτά τα πράγματα;», ανέφερε.

    «Είπατε ότι λειτουργούν 9 μονάδες στο Σωτηρία. Η δική μας ενημέρωση από τον διοικητή νοσοκομείου είναι ότι λειτουργούν όλες και αυτό μετέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής. Τι έγινε μετά; Ο κ. Πολάκης με χυδαίο υβρελόγιο επιτέθηκε στον ΠτΒ με αχαρακτήριστες εκφράσεις λέγοντας ότι δεν λειτουργούν 50 κλίνες. Εδώ δύο πράγματα συμβαίνουν. Ή εμείς έχουμε λάθος εικόνα και θα απομακρυνθεί ο διοικητής ή ο Πολάκης λέει ψέματα και πρέπει να τον απομακρύνεται», ανέφερε.

    «Το πρόβλημα όμως είναι ο Πολακισμός. Ένα μίγμα αλαζονείας, ψευτομαγκιάς. Αυτό είναι ο Πολακισμός και δεν μπορείτε ούτε εσείς να αποστείται. Ο κ. Πολάκης ήταν απών αλλά το πνεύμα του ήταν παρών και το εκπροσωπήσατε. Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν είστε ο φέρελπις νέος πολιτικός αλλά ο αποτυχημένος πρώην πρωθυπουργός. Όσο πιο περίπλοκα είναι τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τόσο πιο ρηχό φαίνεται το επίπεδό σας».

    Παράλληλα επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής Αντιπολίτευσης και για την απόφασή του να να χρησιμοποιήσει τα στατιστικά για τους θανάτους, παρουσιάζοντας τα με παραπλανητικό τρόπο, χρησιμοποιώντας την ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με το πρώτο κύμα, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τα νούμερα της βάσης, τα οποία ήταν πολύ διαφορετικά για κάθε χώρα. Έτσι, ενώ για παράδειγμα η Ελλάδα έχει κρούσματα λιγότερα των 50 καθημερινών θανάτων, παρουσιάζεται να έχει μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, σε σχέση με τα μονοψήφια νούμερα της πρώτης φάσης, από χώρες με τριψήφια νούμερα θανάτων όπως η Πορτογαλία, καθώς η αρχική βάση είναι τελείως διαφορετική.

    Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, οι βασικοί δείκτες που έχουν νόημα να συγκρίνονται είναι αυτός των θανάτων ανά 1 εκατ. κατοίκους και αυτός του επιπέδου επιπλέον θνησιμότητας σε σχέση με το αναμενόμενο για μια περίοδο, δείκτες στους οποίους η Ελλάδα παραμένει πολύ χαμηλά.

    «Σας ζήτησα να μην χρησιμοποιήσουμε στατιστικά θανάτων», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Θέλω να καταθέσω, λοιπόν, τα χθεσινά νούμερα: 82 στην Πορτογαλία Βέλγιο 685, πάνω από 800 στην Ιταλία την ήμερά που στην Ελλάδα είχαμε 45». «Η στατιστική είναι αδυσώπητη και κάποια στιγμή μπορεί να το καταλάβετε. Αυτός είναι ο τραγικός δείκτης απολογισμού. Υπάρχει κι άλλος δείκτης της επιπλέον θνησιμότητας. Πόσοι παραπάνω άνθρωποι πεθαίνουν λόγω κάποιας ιδιαίτερης κρίσης. Αυτά είναι τα στοιχεία και είναι τα μόνα συγκρίσιμα».

    «Σταματήσετε να σπεκουλάρετε πάνω σε αυτούς τους αριθμούς» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν έχετε δικαίωμα να αμφισβητείται τα επίσημα στοιχεία».

    Ανάλογη ήταν και η απάντησή του για τον αριθμό των τεστ, επισημαίνοντας πως και εδώ οι αριθμοί των τεστ που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα είναι στο ίδιο επίπεδο με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα ανέφερε πως η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε μαζικά αξιόπιστα rapid tests, ενώ αποκάλυψε πως θα προστεθεί απόθεμα 2 εκατ. rapid tests για τυχαίες δειγματοληψίες.

    Αναφορικά με τις εντατικές, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως οι ίδιοι οι γιατροί λένε πως έγιναν αυτά που ζητούσαν και δεν γίνονταν τόσα χρόνια. «Ποιον περιμένετε πως θα πιστέψουν οι πολίτες, κ. πολιτικοί αρχηγοί, εσάς ή τους γιατρούς;», ανέφερε.

    Εξήγησε παράλληλα πως χρειάζεται χρόνος, πόρους και προσωπικό για την αύξηση των κλινών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχει κάποιο ατελείωτος αριθμός ενταντικολόγων και ειδικευμένου προσωπικού που μπορούν να επανδρώσουν όλες τις μονάδες. Π«ράγματι μέσα στην κρίση κάναμε πράγματα που σε άλλες συνθήκες θα καθυστερούσαν», πρόσθεσε.

    Όπως μάλιστα ανέφερε, ρωτώντας τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδράς Ξανθό, επί ημερών και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και παλαιότερα, υπήρχαν ασθενείς που δεν έβρισκαν κρεβάτι σε ΜΕΘ, κάτι που μέχρι τώρα στην παρούσα συγκυρία δεν έχει συμβεί. Αλλά και πως πάντα, ακόμα και επί ΣΥΡΙΖΑ, σε όλο τον κόσμο, υπήρχαν περιπτώσεις ασθενών που πέθαιναν από διάφορες ασθένειες εκτός ΜΕΘ, καθώς τον τελευταίο λόγο στο ποιος θα διασωληνωθεί έχει πάντα ο γιατρός.

    «Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι εντατικολόγοι σε συνεννόηση με οικογένειες και για να μην υποφέρει ο άνθρωπός τους αποφασίζουν να μην δια σωληνωθεί όχι γιατί δεν υπάρχουν εντατικές αλλά γιατί αυτό επιλέγουν ως ορθό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Αναφορικά με τα ΜΜΜ, ο κ, Μητσοτάκης ανέφερε πως έγινε μια μεγάλη προσπάθεια στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη για την αύξηση των λεωφορείων και του αριθμού των οδηγών. Ειδικά δε στη Θεσσαλονίκη, στην οποία η προηγούμενη διοίκηση Παππά στον ΟΑΣΘ παρέδωσε μια τραγική κατάσταση. Άλλωστε, όπως ανέφερε, αν πράγματι το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν τόσο καλό στο συγκεκριμένο χώρο, θα φρόντιζε η ίδια η αξιωματική αντιπολίτευση να το αναδεικνύει σε αυτή την κατάσταση, σε αντίθεση με τα όσα αναφέρει στην κριτική της. «Διαβάζουμε στον απολογισμό που έχετε κάνει για την κυβέρνηση την δική σας και δεν βρίσκουμε ούτε μια παράγραφο για τις εντατικές και τα ΜΜΜ Δεν λέτε τίποτα γιατί απλά δεν κάνατε τίποτα», δήλωσε.

    Όπως όμως τόνισε με νόημα προς την αξιωματική αντιπολίτευση, οι διαγωνισμοί που κρίθηκαν παράνομοι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν. «Εσείς είχατε ετοιμάσει τσατρα πατρα έναν διαγωνισμό που δεν πατούσε πουθενά. Δεν νομίζω να περιμένατε να τον νομιμοποιήσουμε», ανέφερε.

    Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως σύμφωνα με έρευνες η επίπτωση των ΜΜΜ στην εξάπλωση της πανδημίας δεν είναι τόσο μεγάλη όσο άλλες δραστηριότητες. Μάλιστα, σύμφωνα με γαλλική μελέτη για τις μεταφορές, η επίπτωσή τους είναι της τάξης του 1,2%.

    Τέλος ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον Γιάνη Βαρουφάκη χαρακτηρίζοντας «σαχλαμάρες» τα όσα ανέφερε για το Πολυτεχνείο περί ακροδεξιών εμμονών της κυβέρνησης. Όπως ανέφερε και στο Πολυτεχνείο, όπως και στην αντίσταση, υπήρχαν μέσα πολίτες διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων και όχι μόνο Αριστεροί. Απλά η διαφορά τους ήταν πως κάποιοι επέλεξαν να μην κάνουν καριέρα πάνω στην εξέγερση, όπως ορισμένοι άλλοι.

    «Άντε να τελειώνουμε με τα ιδεολογικά άβατα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «Δεν είναι προνόμιο της Αριστεράς το πολυτεχνείο».

    Στρεφόμενος προς τον κ. Βαρουφάκη σχολίασε τη φράση του περί «υπεύθυνης ανυπακοής» λέγοντας πως «δεν είστε ο Μαχάτμα Γκάντι». Όπως μάλιστα ξεκαθάρισε τόσο προς τον αρχηγό του ΜέΡΑ25 όσο και προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα, κανένα κόμμα, ούτε το ΚΚΕ ούτε το ΜέΡΑ25 δεν εξαιρούνται από τα μέτρα. «Εδώ έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία και οι νόμοι ισχύουν για όλους. Ενημερώνω τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Κουτσούμπα πως ότι ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες ισχύει και για τους ίδιους. Κανείς δεν εξαιρείται».

    Διαβάστε ακόμα: 

    Την Αθηνά Λινού πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας για υπουργό Υγείας

    Βουλή live – Μητσοτάκης για πανδημία: Έρχονται μέρες δύσκολες, όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας – Από Ιανουάριο το εμβόλιο

    Τσίπρας: Έχετε χάσει την μπάλα – Δεν μπορείτε να διαχειριστείτε την πανδημία



    ΣΧΟΛΙΑ