• Οι υπέροχες 15, ο θρίαμβος των Μυτιληναίου, Στάσση, Εξάρχου και Κόκκαλη, η κόκκινη κάρτα στη Λαζαράκου για τη Folli, οι επενδύσεις της ATTICA Group, η νέα επιτυχία του Μυλωνά και ένα QUIZ με τον millionaire και τη Σταχτοπούτα

    «Η γνωστή δημοσιογράφος και τέως μπασκεμπολίστρια με ύψος 1,83 με τις διάσημες τσάντες Saint Laurent και Dior και τα ρολόγια ROLEX, είναι φουλ ερωτευμένη με γνωστό, ωραίο και fit, fund manager.
    Μάλιστα δεν την νοιάζει, όπως παραδέχεται εάν είναι παντρεμένος η πλούσιος (που είναι και τα δυο)!»

    image

    Και οι 15 ήταν υπέροχες

    Πόσο υπέροχο μπορεί να είναι το ελληνικό χρηματιστήριο;

    Η λάμψη χθες ήταν δεδομένη για την ελληνική αγορά (αλλά και για τη WALL STREET, τον DAX στη Γερμανία κ.λ.π.), καθώς μια σειρά από μετοχές έδωσαν εκπληκτικά κέρδη στους μετόχους τους.

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.299 μονάδες.

    Καταρχήν οι μετοχές που έκαναν ρεκόρ 52 εβδομάδων ήταν έξι.

    ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 Intrakat ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05 Intracom ΙΝΤΚΑ 2,02% 3,54 Trastor ΤΡΑΣΤΟΡ 0% 1,19 Lavipharm ΛΑΒΙ 3,61% 0,86 και ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ 2,74% 1,50

    Άριστη  συμπεριφορά, είχαμε ακόμα και για ΚΛM, ATTICA GROUP ΑΤΤΙΚΑ 1,69% 2,40 ΚΟΥΕΣ ΚΟΥΕΣ 8,70% 6,00 ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 3,15% 2,62 ΚΕΚΡΟΨ ΚΕΚΡ -1,86% 1,58 EUROBANK, ETE, Πειραιώς και MYTILINEOS ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00

    Φυσικά η μετοχή που προσφέρει μόνο απογοήτευση για μια ακόμα φορά ήταν του ΟΤΕ ΟΤΕ 0,84% 14,34

     

    Η κούρσα της Mytilineos

    Χθες αγαπητοί αναγνώστες, προέβλεψα ότι θα γίνει μάχη κεφαλαιοποιήσεων μεταξύ MYTILINEOS και ΟΤΕ.

    Δεν πέρασαν 17 ώρες από τον χθεσινό WISEMAN, και στη συνεδρίαση της Τρίτης, η MYTILINEOS έκλεισε με άνοδο 2% και η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα 5,273 δισ. ευρώ.

    Ο ΟΤΕ έχασε 1,31% και πλέον η αξία του (market cap) είναι στα 5,350 δισ. ευρώ.

    Η διαφορά τους πλέον στα 77 εκατ. ευρώ.

    Προχθές η διαφορά ήταν στα 400 εκατ. Ευρώ.

    Οι αγορές είναι αμείλικτες αλλά δίκαιες.

    Ποιος το περίμενε πριν λίγα χρόνια;

     

    Το θαύμα του Στάσση

    Η ΔΕΗ έκανε χθες θαύματα και έκλεισε στα 11,22 ευρώ.

    Το όραμα και τα σχέδια του CEO της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση, έχουν οδηγήσει την εισηγμένη σε κεφαλαιοποίηση 4,3 δισ. ευρώ.

    Στα τέλη Ιανουάριου θα παρουσιαστεί στο Λονδίνο σε θεσμικούς επενδυτές, όλο το σχέδιο των επόμενων ετών μετά και την εξαγορά της ΕΝΕΛ Ρουμανίας.

    Τέτοιους manager χρειάζεται η χώρα.

     

    Ο θρίαμβος του Εξάρχου

    Η Intrakat «ξέσπασε» για μια ακόμα φορά χθες στο ταμπλό.

    Η μετοχή του CEO της εταιρείας Αλέξανδρου Εξάρχου, έχει πλέον κεφαλαιοποίηση 700 εκατ. ευρώ και η τιμή της είναι στα 4,30 ευρώ.

    Ο όγκος των συναλλαγών άγγιξε χθες τα 753.00 χαρτιά, όμως τα 480.000 έγιναν σε πακέτα.

    Εντύπωση προκάλεσε ότι 230.000 χαρτιά «άλλαξαν» χέρια στα 3,80 ευρώ, ενώ η μετοχή εκείνη την ώρα «έπαιζε» στα 4,30 ευρώ.

    Το τελευταίο πακέτο των 250.000 τεμαχίων έγινε στα 4,30 ευρώ.

    Πιθανολογείται ότι και τα δυο πακέτα τα αγοράσαν ξένοι θεσμικοί.

    Άπαντες αναμένουν το big deal που θα ανακοινώσει η εισηγμένη και σας έχει προϊδεάσει εδώ και περίπου 45 ημέρες ο WISEMAN.

     

    Ο θρίαμβος του Κόκκαλη

    Intracom και ΚΛΜ, οι δυο εταιρίες του ομίλου του Σωκράτη Κόκκαλη έκαναν εξαιρετική κούρσα.

    Η Intacom έκλεισε στα 3,17 ευρώ με όγκο συναλλαγών 201,000 μετοχές.

    Επίσης και η Intralot μπορεί να έκλεισε αμετάβλητη, αλλά έκανε σημαντικό όγκο συναλλαγών 1.870.000 μετοχές.

    Και εκεί «προβλέπω» να γίνονται σύντομα θαύματα!!!

     

    Κυριάκος Μάγειρας: Θέλουμε μεγάλες επενδύσεις στα λιμάνια μας

    H ATTICA GROUP έχει μπροστά της ένα επενδυτικό πρόγραμμα 1 δισ. ευρώ.

    Όπως εξήγησε χθες σε συνέδριο, ο πρόεδρος της ATTICA, Κυριάκος Μάγειρας:

    «Η εισηγμένη είναι έτοιμη για την επόμενη μέρα της ελληνικής ακτοπλοΐας, μέσα από ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα έως 1 δισ. ευρώ, το οποίο όχι μόνο έχει σχεδιαστεί αλλά έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται. Ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, ψηφιακού μετασχηματισμού ενσωμάτωσης τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και περιβαλλοντικής αναβάθμισης των πλοίων.

    Η ακτοπλοΐα είναι ένα εθνικό προϊόν.

    Καλούμαστε να την αντιμετωπίσουμε ως μέρος της εθνικής μας υποδομής που λειτουργεί αναπτυξιακά και καλύπτει τις ανάγκες της νησιωτικής Ελλάδας.

    Βεβαίως, για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται όχι μόνο να εκσυγχρονιστούν τα πλοία, αλλά και οι λιμενικές υποδομές.

    Περιμένουμε να γίνουν επενδύσεις στα λιμάνια ώστε η χώρα μας να έχει τις υποδομές που αντιστοιχούν στο τουριστικό προϊόν που θέλουμε να πουλάμε.

    Χτίζουμε 5στερα ξενοδοχεία σε προορισμούς που έχουν λιμάνια ενός αστέρα.

    Χρειαζόμαστε σύγχρονα λιμάνια με υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας και ποιοτικές υπηρεσίες».

    Σύμφωνα με τον έμπειρο και ταλαντούχο κ. Μάγειρα:

    «Η Attica έχει ολοκληρώσει την ενσωμάτωση της ΑΝΕΚ και έχει έναν στόλο 45 πλοίων και έχει δεσμευθεί σε μια μεγάλη επένδυση εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης του στόλου αυτού.

    Σε αυτό το πλαίσιο και το μνημόνιο συνεργασίας με την ΟΝΕΧ, διότι στόχος μας είναι η ανάπτυξη αυτή να επιστρέφει πολλαπλασιαστικά στην Ελλάδα και οι επενδύσεις να μείνουν στη χώρα μας.

    Οι Έλληνες εφοπλιστές οφείλουμε να επενδύσουμε και να στηρίξουμε την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία.

    Είναι μια ευκαιρία για τη χώρα».

     

    O Ρόκκας και η R ENERGY

    Την απόλυτη εμπιστοσύνη στις προοπτικές της R Energy, δείχνει το αφεντικό της εταιρείας Γιώργος Ρόκκας μετά την εξαγορά, ποσοστού 20%, το οποίο κατείχε η Lamda Development.

    Η R Energy Holding S.A. ανακοίνωσε ότι η G. Rokas Holdings S.M.S.A. –εταιρεία 100% συμφερόντων του Γεωργίου Μ. Ρόκα, ολοκλήρωσε τη συμφωνία αγοραπωλησίας με την LAMDA ENERGY INVESTMENTS S.M.S.A., – 100% θυγατρικής της LAMDA DEVELOPMENT S.A. (“LAMDA”), που αφορά στην εξαγορά:

    Ποσοστού 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, καθώς και του συνόλου των ομολογιών του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 10 εκατ. ευρώ, αντί συνολικού τιμήματος 21.6 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

    Η G. Rokas Holdings S.M.S.A. ξεκίνησε διαδικασία μετατροπής του εν λόγω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου των 10 εκατ. ευρώ σε μετοχές, ανεβάζοντας έτσι— με την ολοκλήρωσή της, το συνολικό ποσοστό της στην R Energy1 Holding S.A. πάνω από 70%.

    «Η επαναγορά του μεριδίου της LAMDA αποτελεί μία ισχυρή ‘ψήφο εμπιστοσύνης’ στην εστιασμένη υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και στις δυνατότητες συνεχούς ανάπτυξης της R Energy1 Holding» δήλωσε ο κ. Γεώργιος Μ. Ρόκας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας.

    «Έχοντας θεμελιώσει γερές βάσεις, προχωράμε μπροστά, προσηλωμένοι στην εδραίωση της R Energy1 Holding σε ηγετική θέση στην ελληνική βιομηχανία των ΑΠΕ, εξασφαλίζοντας συνεχή, κερδοφόρα και βιώσιμη ανάπτυξη.

    Η είσοδος της LAMDA στο μετοχικό κεφάλαιο της R Energy1 Holding αποτέλεσε ορόσημο προς αυτή την κατεύθυνση.»

     

    H επιτυχία της Εθνικής Τράπεζας στο SREP της ΕΚΤ

    O Wiseman τις τελευταίες ημέρες ασχολήθηκε με διάφορα «στενάχωρα» που συμβαίνουν πέριξ του κτιρίου Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας στην πλατεία Κοτζιά.

    Όμως, δεν αποσιωπά τις  καλές ειδήσεις, αρκεί βέβαια αυτές να υπάρχουν.

    Δεν θα μπορούσα λοιπόν να αναφερθώ στα αποτελέσματα της Εποπτικής του επισκόπησης και Διαδικασία Αξιολόγησης (SREP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τα οποία ανέδειξαν «νικήτρια» την Εθνική μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

    Και εξηγούμαι.

    Η ΕΤΕ είναι η μοναδική τράπεζα στην οποία η ΕΚΤ αποφάσισε να μειώσει κατά 0,25% (η 25 b.p) την πρόσθετο μαξιλάρι ασφαλείας για τα κεφάλαια της.

    Για να το απλουστεύσουμε η ΕΚΤ επιβάλλει μία πρόσθετη κεφαλαιακή επιβάρυνση – πλέον του ελάχιστου απαιτούμενου κεφαλαίου CET1 – ανάλογα με την κεφαλαιακή ευρωστία της και το απόθεμα ρευστότητας που διαθέτει.

    Μάλιστα, η ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει για τον ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, τον γνωστό CET1 από το 10,7% στο 11,1%.

    Ειδικά τώρα όσον αφορά στην Εθνική ΕΤΕ 1,85% 7,70 «το καπέλο» που μπαίνει στον δείκτη αυτό για το 2024 μειώνεται από το 3% στο 2,75%, για τις υπόλοιπες τράπεζες παραμένει σταθερό, για μεν την Εurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 στο 2,75%, για Alpha ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 και Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 στο 3%.

    Η ιδιαίτερα θετική αυτή εξέλιξη για την Εθνική σε μεγάλο βαθμό αντανακλά την επιτυχία της στα stress tests του 2023 που ανακοίνωσε ο SSM τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με τα οποία αναδείχθηκε ως η 5η καλύτερη τράπεζα ανάμεσα στις 120 μεγάλες συστημικές τράπεζες της Ευρώπης.

    Το κεφάλαιο αυτό που απελευθερώνεται μετά την πιο «χαλαρή αντιμετώπιση» του επόπτη, η διοίκηση της Εθνικής μπορεί να το χρησιμοποιήσει, όπως είχε αναφέρει σε προγενέστερο χρόνο ο CEO Παύλος Μυλωνάς, για επαναγορά μέρους των μετοχών της Τράπεζας προκειμένου με τον τρόπο αυτό να στηρίξει την μετοχή της.

     

    Γιατί Δημόσιο, Λαζαράκου και Alpha Bank δεν ζήτησαν άδεια από τον ΔΣΑ;

    Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και ο πρόεδρός του έχουν σοβαρό μερίδιο ευθύνης για αρκετά στραβά που συμβαίνουν γύρω από την Ευελπίδων, τούτο άλλωστε το αποδέχονται και το έχουν επισημάνει κατά καιρούς έγκριτοι και αξιοπρεπείς δικηγόροι.

    Για παράδειγμα η απάντηση σε αίτημα εξαίρεσης δικηγόρου για να μετάσχει σε δίκη μπορεί να έλθει τέσσερεις και πέντε μήνες μετά την υποβολή του, οπότε ζήσε Μάη μου…

    Στην περίπτωση τώρα της Folli ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δημήτρης Βερβεσός, όπως θα διαβάσετε στο ρεπορτάζ του mononews, «νίπτει τας χείρας του» επιρρίπτοντας την ευθύνη για  τη μη εκδίκαση της απόφασης στους συνήγορους υποστήριξης της κατηγορίας.

    Παρά την εντύπωση που δόθηκε μετά την κραυγή αγωνίας της προέδρου της Έδρας, (ότι δηλαδή ο ΔΣΑ δεν δίνει άδειες για να προχωρήσει η ακροαματική διαδικασία) ο πρόεδρος του ΔΣΑ δηλώνει ότι ουδέποτε του ζητήθηκε άδεια από τους συνηγόρους υποστήριξης της κατηγορίας να παραστούν στο ακροατήριο παρά την αποχή.

    Αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί του κ. Βερβεσού, τους οποίους δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω, τελικά οι μόνοι που πιέζουν να αποδοθεί η δικαιοσύνη για το σκάνδαλο της Folli Follie και της Αγίας Οικογένειας, είναι το mononews, δυο media ακόμα και κάποιοι μικροεπενδυτές που εξαπατήθηκαν.

    Να καταλάβω ότι η διαδικασία αυτή, μεταξύ άλλων, είναι κοστοβόρα για τους μικροεπενδυτές που εξαπατήθηκαν, όμως αδυνατώ να κατανοήσω τη στάση των υπολοίπων που είχαν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής στο δικαστήριο, όπως Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο ΕΦΚΑ, ο ΕΟΠΥY, η Alpha Bank, διάφορες εταιρείες διαχείρισης ανώνυμων κεφαλαίων, ο κινεζικός Όμιλος Fosun κ.λ.π.

    Επιμένω σε αυτό όχι μόνο για να αποδώσουμε τα του Καίσαρος, αλλά διότι κάπου πήρε χθες το μάτι σε μία έγκριτη στήλη ότι η κυρία Βασιλική Λαζαράκου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπέβαλε αίτημα εξαίρεσης από την αποχή των δικηγόρων στον ΔΣΑ, το οποίο ΜΑΛΙΣΤΑ απορρίφθηκε, προκειμένου να παραστούν νομικοί εκπρόσωποί της στο δικαστήριο.

     

    Δυνατό μέρισμα στη Louis Vuitton από τη θυγατρική στην Αθήνα

    Δεν ξέρω τι λέει η αντιπολίτευση (όχι η Αξιωματική) για το αν πάει καλά η οικονομία και για το επίπεδο ευημερίας της κοινωνίας, αλλά από την πληρότητα των χειμερινών προορισμών την περίοδο των εορτών, αλλά και τις πωλήσεις ειδών πολυτέλειας, φαίνεται ότι γενικώς κυκλοφορεί πολύ χρήμα στην αγορά.

    Πάρτε για παράδειγμα τη γνωστή φίρμα Louis Vuitton, η οποία διακρίνεται για την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της και τις απλησίαστες τιμές τους.

    Οι δουλειές της Louis Vuitton στην Ελλάδα με δύο λέξεις πάνε καλά.

    Όπως έχετε διαβάσει στο mononews, το 2022 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τη θυγατρική του διάσημου γαλλικού οίκου στην Ελλάδα.

    Υπερδιπλασίασε πωλήσεις και κέρδη από ένα μόνο κατάστημα στη Βουκουρεστίου και ένα εποχικό στη Μύκονο.

    H Louis Vuitton Ελλάς κατάφερε πέρυσι να αυξήσεις τις πωλήσεις της κατά 102% φτάνοντας στα 51,2 εκατ. ευρώ από 25,6 εκατ. ευρώ το 2021.

    Tα κέρδη προ τόκων και φόρων διαμορφώθηκαν στα 19,5 εκατ. ευρώ από 8,7 εκατ. ευρώ ενώ και τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν συγκριτικά με το 2021, καθώς έφτασαν στα 15,1 εκατ. ευρώ από 6,8 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη οικονομική χρήση.

    Και τώρα ήρθε η ώρα να αποδώσει στη μητρική το μερίδιο από τα κέρδη.

    Έτσι, λίγες ημέρες πριν το Διοικητικό Συμβούλιο της Louis Vuitton Ελλάς ΑΕ ενέκρινε τη διανομή προμερίσματος ύψους 10 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα των ιδιαίτερα θετικών αποτελεσμάτων του 2022.

    Να συμπληρώσουμε ότι εντός της περσινής χρονιάς το ΔΣ είχε εγκρίνει την καταβολή μερίσματος ύψους 2,6 εκατ. ευρώ.

     

    «Παιγνίδι» για τέσσερεις ο Φορέας Επαναμίσθωσης Ακινήτων

    Μπαίνει σιγά – σιγά το νερό στ΄αυλάκι για τη δημιουργία του Φορέα Απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων.

    Στις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να δημοσιευτεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ίδρυσή του, μετά τις νέες αλλαγές που εισήχθησαν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να γίνει η έργο πιο ελκυστικό.

    Με τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης, τα τέσσερα ταμεία που είχαν ήδη περάσει τον δεύτερο γύρο (Bains, Fortress, Christofferson και Cepal-Kaican) θα κληθούν να ξεκαθαρίσουν το ενδιαφέρον τους, με στόχο να ξεκλειδώσουν τη διαδικασία που περιλαμβάνεται στον πτωχευτικό νόμο και που αφορά την απόκτηση – για περίοδο 12 ετών – των ακινήτων ευάλωτων νοικοκυριών και την επαναμίσθωση τους, με ταυτόχρονο δικαίωμα επαναγοράς τους σε δεύτερο χρόνο.

    Μεταξύ άλλων, το νέο νομοσχέδιο επιτρέπει στον επενδυτή – και κατ’ επέκταση και στον δανειολήπτη – να αγοράσει το ακίνητο με έκπτωση 30% στην εμπορική του αξία.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 75% των δημοπρασιών καταλήγουν να είναι άκυρες στην πρώτη προσπάθεια πώλησης και συνήθως, πωλούνται στην τρίτη προσπάθεια με αυτόματη προσαρμογή στο 65% της αρχικής τιμής.

    Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αποφάσισε να ενσωματώσει τη μείωση αυτή στο λογαριασμό, διευκολύνοντας όχι μόνο τους δανειολήπτες, αλλά και τους επενδυτές.

     

    Με 300 εκατ. ευρώ ενισχύει τα έσοδα της Lamda το Καζίνο

    Έσοδα 300 εκατομμυρίων υπολογίζεται ότι θα εξασφαλίσει το έργο του καζίνο Ελληνικού στη Lamda, σε όλη την 30ετή διάρκεια. Το ποσό υπολογίζεται σε παρούσες αξίες ενώ η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του η οποία έχει προσδιοριστεί για το 2026.

    Το ποσό αυτό πρόκειται για rental income, και exit value, όπως αναφέρεται στην εταιρική παρουσίαση της Lamda.

    To Hard Rock Hotel & Casino Athens έκτασης 168.000 τ.μ. , για το οποίο οι εργασίες κατασκευής του ξεκινούν  μεθαύριο, Παρασκευή, θα ολοκληρωθεί το 2026 και αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 3.000 μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ πρόκειται για επένδυση 1,1 δισ. ευρώ.

    Πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά θέλουν το σχήμα της χρηματοδότησης εξασφαλισμένο, αν και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι σχετικό.

    Στην κοινοπραξία συμμετέχει κατά 49% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (που θα αναλάβει και την κατασκευή) και κατά 51% η Hard Rock, ενώ θυμίζουμε πως στο αρχικό σχήμα συμμετείχε αντί της τελευταίας, η επίσης αμερικανική Mohegan, η οποία υπαναχώρησε.

    Το Hard Rock θα είναι το πρώτο ολοκληρωμένο συγκρότημα καζίνο στην ηπειρωτική Ευρώπη, συνδυάζοντας ένα πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων με περισσότερα από 1.000 δωμάτια και σουίτες, συνολικής δυναμικότητας σχεδόν 3.500 κλινών, καζίνο συνολικής επιφάνειας σχεδόν 15.000 τ.μ., που θα διαθέτει 200 τραπέζια και 2.000 παιγνιομηχανές, εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο 23.000 τ.μ., θέατρο και συναυλιακό χώρο δυναμικότητας 3.000 ατόμων, χώρους ψυχαγωγίας, εστίασης και καταστήματα.

     

    Υπερ των μεταναστών ο Γιάννης Στουρνάρας

    Σήμερα στις 10 το πρωί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος χθες πήρε θέση υπέρ της ενσωμάτωσης των μεταναστών στο εργατικό δυναμικό της χώρας, θα περάσει την πόρτα του γραφείου του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα.

    Κάθε χρόνο λίγο πριν από τα Χριστούγεννα ο κ. Στουρνάρας συναντά τον κ. Τασούλα προκειμένου να του παραδώσει την ενδιάμεση έκθεση για τη Νομισματική Πολιτικής που συνέταξε η ΤτΕ.

    Θα έχουν ενδιαφέρον οι επισημάνσεις του κ. Στουρνάρα τόσο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2024 όσο και για την πορεία των επιτοκίων.

    Ο διοικητής της ΤτΕ αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη μείωσης του πληθωρισμού, και στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη ώστε να απελευθερωθεί η ΕΚΤ και να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων τη νέα χρονιά.

    Άλλωστε, πρόσφατα ο κ. Στουρνάρας είπε ότι ο πληθωρισμός πρέπει να μείνει σταθερά κάτω από 3%.

    Στην έκθεση θα υπάρχουν αναφορές για την ανάπτυξη με την ΤτΕ να εκτιμά ότι φέτος θα κινείται με ρυθμό 2,4% και το 2024 και 2025 θα είναι στο 2,5% από 3% που είχε προβλέψει αρχικά.

    Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι θέσεις της ΤτΕ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ειδικά μετά τις κατακλυσμιαίες εξελίξεις με το placement της Εθνικής, την είσοδο της UniCredit στην Alpha Bank αλλά και τους σχεδιασμούς της Πειραιώς για πώληση μέρους του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ.

    Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να επαινέσει τις ενέργειες που έχουν γίνει για την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος, τη μείωση των κόκκινων δανείων κλπ.

     

    Σιάμισιης: Μέσα στο 2024, φεύγουμε από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τι θα γίνει μετά…

    Στο πρώτο εξάμηνο του 2024 ή το αργότερο μέχρι το τέλος της χρονιάς που θα υποδεχτούμε οσονούπω, θέλει να πουλήσει το 35% που κατέχει στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy, Ανδρέας Σιάμισιης.

    Η απόφαση ελήφθη πρόσφατα αν και ο wiseman ήδη από τις 2 Σεπτεμβρίου σας το είχε γράψει με τίτλο: «Σιάμισιης: με 1 δις κέρδη το 2023, θέλουμε να εξαγοράσουμε πλήρως τη  ΔΕΠΑ Εμπορίας, αλλιώς του χρόνου θα πουλήσουμε το 35% που κατέχουμε» και το είχατε αποκλειστικό τότε μόνο εσείς, οι αναγνώστες του mononews.gr.

    Aπό τότε μέχρι σήμερα, συνέβη το ότι  ακυρώθηκε πριν από ένα μήνα ο διαγωνισμός για την πώληση της εταιρείας, άρα ο Σιάμισιης δεν μπορεί να κάνει bit  και να αγοράσει.

    Με τη ρευστή εικόνα στην αγορά ενέργειας και τις μεγάλες βοήθειες που έδωσε και δίνει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στο Δημόσιο για επιδοτήσεις, είναι πλέον πολύ δύσκολη η επαναπροκήρυξη μέσα στο 2024.

    Εξάλλου υπάρχει και η εκκρεμότητα με την ELFE (πρώην ΒΦΛ) συμφερόντων Λούα -Λούα (κατά κόσμο Λαυρέντη Λαυρεντιάδη) που χρωστάει κάπου 130 εκατομμύρια στη ΔΕΠΑ, αλλά με προσφυγές και κόντρα προσφυγές στη δικαιοσύνη αποφεύγει να πληρώσει.

    Άρα ο υποψήφιος αγοραστής δεν θα γνωρίζει τι έχει να αγοράσει εάν δεν λυθεί η εκκρεμότητα.

     

    Όχι στο γουέστερν-σπαγγέτι!

    Υπάρχει και άλλος ένας λόγος που είναι διστακτικοί όσοι θα αποφασίσουν αυτή τη μελλοντική αποκρατικοποίηση οψέποτε αποφασιστεί: οι μέχρι τώρα αποκρατικοποιήσεις στον τομέα του αερίου, κατέληξαν σε ιταλικά χέρια (ΕΝΙ, Italgas) και όλοι… μετανιώνουν για την ώρα και τη στιγμή!

    Οι Ιταλοί αδιαφορούν για τα περιουσιακά τους στοιχεία και ζητούν διαρκώς αυξήσεις σε όλα από το Δημόσιο, οι εν Ελλάδι συνεργάτες τους είναι -τουλάχιστον- προβληματισμένοι, τα στελέχη της Italgas είναι… ερωτευμένα (μεταφορικά και κυριολεκτικά) με τη νυχτερινή ζωή της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, συνεπώς ουδείς ασχολείται με την ανάπτυξη και τον καταναλωτή.

    Αντιθέτως, η ΔΕΠΑ Εμπορίας με τον Κώστα Ξιφαρά και η θυγατρική της ‘Φυσικό Αέριο’ με τον Γιάννη Μητρόπουλο, μια χαρά τα πάνε και συμβάλλουν στην στήριξη του κάθε νοικοκύρη καταναλωτή.

    «Συνεπώς τι θα πρόσφερε και σε ποιον μία βιαστική αποκρατικοποίηση με κίνδυνο να εμφανιστούν πάλι τα… σπαγγέτι και να μετατρέψουν τη ΔΕΠΑ σε γουέστερν-σπαγγέτι;» αναρωτιούνται όσοι είναι στα κέντρα λήψης αποφάσεων και γνωρίζουν.

    Στο «δαχτυλίδι» της Κηφισίας πάντως όπου και η έδρα της Helleniq Energy, ακούω πως ο Σιάμισιης λέει πως «η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει δραστηριότητες ανταγωνιστικές με τις δικές μας, όπως η συμμετοχή σε πρότζεκτ νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε Ελλάδα και εξωτερικό, είναι σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει ξεκαθάρισμα» άρα μέσα στο 2024 ο Σιάμισιης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα αποχωρήσει.

     

    …Με το ΤΑΙΠΕΔ πιθανότατο αγοραστή του 35%

    Τώρα ο wiseman που γνωρίζει τι ακριβώς γίνεται αναφορικά με το θέμα αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου το θέμα «κοιτάζει» ο ενεργειακός  σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Τσάφος, αλλά και στο ΥΠΟΙΚ και στο ΥΠΕΝ, σας πληροφορεί, για να το έχετε αποκλειστικό, ότι ο πιθανότατος αγοραστής του 35% είναι το ΤΑΙΠΕΔ.

    Κάποιος άλλος αγοραστής να προκύψει είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο.

    Λέμε ο πιθανότατος και όχι ο απόλυτα σίγουρος διότι «μηδένα προ του τέλους μακάριζε» που έλεγαν οι αρχαίοι οι οποίοι πολύ σοφά πρόσθεταν πως «η μόνη απόλυτη βεβαιότητα είναι ο θάνατος» κούφια η ώρα…

     

    Μοίρασε 2χίλιαρα και 3χίλιαρα o πρόεδρος της Βουλής, Κωσταντίνος Τασούλας

    Μεγάλη κινητικότητα παρατήρησα χθες πέριξ της Βουλής στην Πλατεία Συντάγματος.

    Κόσμος πολύς έβγαινε περιχαρής από τον Πύλη και κατευθύνονταν προς το κάτω μέρος της Πλατείας.

    Επειδή ανησύχησα ότι κάτι κακό συμβαίνει (και όπως έχετε ακουστά bad news good news)  επιχείρησα να πληροφορηθώ τι συμβαίνει.

    Όμως, μου είπε η πηγή μου, λοιπόν, το προεδρείο της Βουλής και ο ιδιαίτερα γαλαντόμος πρόεδρος, Κωσταντίνος  Τασούλας, αποφάσισε να κάνει έναν «μποναμά» στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

    Συγκεκριμένα, όποιος δημοσιογράφος είναι διαπιστευμένος στο κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ μπορούσε να πάει στο γνωστό πολυκατάστημα Πλαίσιο και να αγοράσει προϊόντα αξίας 2.000 ευρώ.

    Κινητά τηλέφωνα, λάπτοπ, εκτυπωτές και ό,τι άλλο θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ως «εργαλείο» για την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

    Η παροχή της Βουλής είχε να εμφανιστεί εδώ και μια τετραετία και όπως γίνεται σαφές, προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού στους δημοσιογράφους.

    Αφού δεν πληρώνουν για τον εξοπλισμό τους τα αφεντικά, ας πληρώνει η Βουλή.

    Βέβαια, για να πούμε και τη συνέχεια, η γαλαντομία του προέδρου Τασούλα κάλυψε και τους υπουργούς, υφυπουργούς και λοιπούς βουλευτές, οι οποίοι πήραν κουπόνι 3.000 ευρώ για ηλεκτρονικό εξοπλισμό από το ίδιο κατάστημα.

     

    QUIZ: O millionaire και η Σταχτοπούτα (ή αλλιώς ο fund manager και η δημοσιογράφος)

    Η Αθήνα είναι υπέροχη τα Χριστούγεννα και το κέντρο είναι πράγματι «διαμαντοφορεμένο» αυτές τις ημέρες.

    Κάνοντας μια βόλτα χθες το πρωί στο Κολωνάκι, κοντοστάθηκα στο περίφημο DRY.

    Περιμένοντας ένα σκέτο καπουτσίνο, πίσω μου ακριβώς δυο κυρίες μιλούσαν μεταξύ τους μεγαλοφώνως.

    Κοιτάζω τα πιάτα, στο τραπέζι τους, που φιλοξενούν κομμάτια από panettone με φράουλα.

    «Μετά τη Νέα Υόρκη που έγινε το οικονομικό συνέδριο της εταιρείας Capital Link του Νίκου και της Όλγας Μπορνόζη, το ζεύγος γύρισε στην Αθήνα, όπως άλλωστε ήταν φυσιολογικό.

    Όμως η παρουσία του Fund manager και της δημοσιογράφου στη μητρόπολη του καπιταλισμού (όπως άλλωστε το αποτύπωσε άριστα ο WISEMAN προ ημερών) ήταν αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών.

    Μαθαίνω ότι τις επόμενες ημέρες, κάποια media ετοιμάζουν ένα hot αφιέρωμα.

    Αφιέρωμα δυνατό με πολλά – πολλά στοιχεία.»

    Επειδή η κουβέντα που άκουσα από τις δυο κυρίες, φανατικές αναγνώστριες του WISEMAN, με ενδιέφερε, αποφάσισα να επικεντρωθώ «παριστάνοντας» ότι μιλάω στο τηλέφωνο.

    Για ποιο «ζεύγος» μιλούσαν άραγε;

    Η απορία μου ήταν δεδομένη.

    Οι δυο κυρίες συνέχισαν.

    «Η γνωστή δημοσιογράφος και τέως μπασκεμπολίστρια με ύψος 1,83 με τις διάσημες τσάντες Saint Laurent και Dior και τα ρολόγια ROLEX, είναι φουλ ερωτευμένη με γνωστό, ωραίο και fit, fund manager.

    Μάλιστα δεν την νοιάζει, όπως παραδέχεται εάν είναι παντρεμένος η πλούσιος (που είναι και τα δυο).

    Απλά επειδή την κάνει ευτυχισμένη, αυτή είναι μαζί του.

    Ο άνθρωπος αυτός της έχει δώσει ελπίδα».

    Μου έκανε πράγματι εντύπωση πως οι δυο κυρίες ξέρουν τόσο πολλά πράγματα για τη «θεά δημοσιογράφο» που εργάζεται σε τηλεοπτικό ιδιωτικό σταθμό και τον γνωστό fund manager.

    Όμως, αυτές συνέχισαν απτόητες:

    «Ξέρω ότι ανταλλάσσουν καθημερινά πολλά sms και μιλάνε συνέχεια στα τηλέφωνα.

    Αυτή συνηθίζει να του λέει:

    I told you, I don’t need everything, I need just enough to be happy.»

    Επειδή οι δυο κυρίες κατάλαβαν, ότι είχα ακούσει τον διάλογό τους, σταμάτησαν να μιλάνε.

    Εγώ τους έριξα μια κλεφτή ματιά, πήρα στο χέρι τον καπουτσίνο που περίμενα τόση ώρα και έφυγα βιαστικός.

    Θα περιμένω να διαβάσω τα αποκαλυπτικά αφιερώματα για τον millionaire και τη Σταχτοπούτα, που είπαν οι κυρίες.

    Με αγωνία.

    Oh, my God!!!

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.