• Τι λέει ο Πέτρος Παππάς για το big deal, τι θα κάνει ΤΩΡΑ ο Τσαμάζ, o Μπίτζιος και το Baglietto 33 μέτρων, οι πιρουέτες του Μανουσάκη, το νέο λουξ γραφείο του Γεωργακόπουλου με τα λεφτά των φτωχών και ένα hot quiz από τη Νέα Υόρκη

    Τελικά στη ζωή το σημαντικό δεν είναι να είσαι βασιλιάς αλλά να ζεις «σαν βασιλιάς»…

    image

    Σε καλό mood η αγορά

    Χθες η αγορά ήταν σχετικά καλή και ο γενικός δείκτης αναζητεί δυνάμεις να ξεφύγει πάνω από τις 1.300 μονάδες από τις 1.295 όπου έκλεισε χθες.

    Μια σειρά από μετοχές, όπως για παράδειγμα οι TITAN TITC 2,49% 28,80 Λάβιφαρμ ΛΑΒΙ 3,61% 0,86 Intrakat ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05 και Intracom ΙΝΤΚΑ 2,02% 3,54 σημείωσαν ρεκόρ 52 εβδομάδων.

    Εξαιρετική εικόνα και για την Αλουμύλ Μυλωνάς  ΑΛΜΥ 0% 2,80 όπου έσπασε το φράγμα των 3 ευρώ και έκλεισε στα 3,08 ευρώ με κέρδη 5,84%.

    Ο ΟΤΕ ΟΤΕ 0,84% 14,34 έκλεισε με οριακά κέρδη στα 13,14 ευρώ, και τώρα οι αγορές θα περιμένουν την ανάληψη των καθηκόντων του νέου CEO, Κώστα Νεμπή, το 2024.

     

    O Πέτρος Παππάς γίνεται ηγέτης στα Bulkers

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένος φαίνεται να είναι ο εφοπλιστής και CEO της STAR BULK (Nasdaq: SBLK) Πέτρος Παππάς, μετά τη συμφωνία που υπέγραψε με τη διοίκηση της Eagle Bulk Shipping (NYSE: EGLE) και την απορρόφηση της από την Star Bulk Carriers.

    Από τη συγχώνευση δημιουργείται μια εταιρεία – μαμούθ που θα αποτελείται από 169 φορτηγά πλοία με κεφαλαιοποίηση 2,1 δισ. δολαρίων.

    Θα είναι, δε, η μεγαλύτερη εισηγμένη ναυτιλιακή στα dry bulk στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

    Η κρίσιμη ημερομηνία του DEAL είναι η 11 Ιανουαρίου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποια άλλη πρόταση, από υπάρχοντα μέτοχο της Eagle Bulk (π.χ. Γιάννης Κούστας ή Πέτρος Παναγιωτίδης που κατέχουν περίπου 15% έκαστος).

    Σε αντίθετη περίπτωση το deal θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2024.

    Οι σχέσεις των δύο διοικήσεων δηλαδή της STAR BULK και της EAGLE ήταν παραδοσιακά καλές εδώ και πολλά χρόνια.

    Οι εταιρείες αποφάσισαν να συγχωνευθούν προκειμένου να δημιουργήσουν ένα κολοσσό στο χώρο των Bulk Carriers και κυρίως να αποφύγει η EAGLE κάποια επιθετική εξαγορά.

     

    Τσαμάζ: Τα επόμενα βήματα

    Η αποχώρηση Τσαμάζ από τον ΟΤΕ, που ανακοινώθηκε χθες, ήταν γνωστή στον WISEMAN εδώ και πολλούς μήνες.

    Λίγες ήμερες πριν την 25η Μαρτίου του 2023, τον είχα συναντήσει ένα Σάββατο βράδυ, κάπου έξω σε εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας, στην Brasserie Lorraine

    Μαζί του ήταν στενοί του συνεργάτες.

    Τον ρώτησα ευθέως εάν θα ανανεωθεί η θητεία του το 2024.

    Μου απάντησε ειλικρινά. «Δεν έχω ιδέα. Ακόμα δεν με έχουν ειδοποιήσει.»

    Κατάλαβα αμέσως.

    Λίγε εβδομάδες μετά έμαθα το όνομα του ανθρώπου που θα ήδη είχε αποφασιστεί από τα κεντρικά της DT (μητρική του ΟΤΕ) στην Γερμανία να γίνει CEO στον Οργανισμό.

    Του Κώστα Νεμπή.

    Πριν από περίπου 40 ημέρες συνάντησα εκ νέου τον Τσαμάζ, και τον ρώτησα τι θα κάνει μετά το καλοκαίρι του 2024, που θα φύγει από τον ΟΤΕ.

    Δεν μου έδωσε σαφή απάντηση.

    Κατάλαβα, όμως ότι αυτό που τον ενδιαφέρει, είναι να επενδύσει κάποια χρήματα σε ένα fund, έτσι ώστε να είναι και μέτοχος και να έχει λόγο στη διοίκηση.

    Όσο σκληρό και να είναι, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλές θέσεις ισάξιες ενός ανθρώπου με τις τεράστιες γνώσεις του ΤΣΑΜΑΖ.

    Ενός ανθρώπου που έχει διοικήσει έναν οργανισμό με χρηματιστηριακή αξία 5,6 δισ. ευρώ.

    Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Γερμανία ούτε Αγγλία.

     

    Μιχάλης Κεφαλογιάννης: Πρόεδρος στο ΕΛ-ΒΕΛ

    Ένας ταλαντούχος οικονομολόγος με μεγάλη εμπειρία στις επιχειρήσεις, αναλαμβάνει σε λίγους μήνες την προεδρία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος (ΑΙΑ).

    Ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης αμέσως μετά το την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της εταιρείας για την εισαγωγή της στο ελληνικό χρηματιστήριο (Μάρτιος 2024) θα αναλάβει την προεδρία, εγκαταλείποντας τη θέση του προέδρου του ΔΕΔΔΗΕ.

    Έως την ημέρα της εισαγωγής των μετοχών στο χρηματιστήριο, πρόεδρος θα παραμείνει ο Ριχάρδος Λαμπίρης, ο όποιος, είναι γεγονός ότι έκανε εξαιρετική δουλειά όσο καιρό ήταν στην θέση αυτή.

     

    Τα νέα δάνεια της PQH

    Η κοινοπραξία Bain – Fortress – Davidson Kempner είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ αυτών που προσήλθαν στοn διαγωνισμό της PQH, υποβάλλοντας μη δεσμευτική προσφορά για τα τρία χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων με την επωνυμία Alphabet που προωθεί προς πώληση ο ενιαίος ειδικός εκκαθαριστής.

    Μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι επίσης η Carval, η Bracebridge, που υπέβαλαν μεμονωμένες προσφορές για ένα ή δύο χαρτοφυλάκιο, καθώς και το επενδυτικό κεφάλαιο Ellington Financial.

    Τα τρία χαρτοφυλάκια, συνολικής λογιστικής αξίας 4,8 δισ. ευρώ, συγκροτούν το παλιό χαρτοφυλάκιο με την επωνυμία Αριάδνη που είχε βγει προς πώληση λίγο πριν τα τέλη του 2021, αλλά η διαδικασία απέβη άκαρπη.

    Μετά την αποτυχία του πρώτου διαγωνισμού η PQH προέκρινε το σπάσιμο του χαρτοφυλακίου σε τρία κομμάτια, δίνοντας τη δυνατότητα στους εν δυνάμει επενδυτές να υποβάλουν προσφορά είτε συνολικά για όλα τα χαρτοφυλάκια είτε μεμονωμένα για κάποιο από αυτά προκειμένου να διευκολύνει την διαδικασία πώλησης.

     

    O Μπίτζιος, το Baglietto 33 μέτρων και οι 5 καλλονές – Οι business του Λαβράνου

    Προ ημερών σας ενημερώσαμε πως η εταιρεία Krikel, του πρωταγωνιστή των υποκλοπών Γιάννη Λαβράνου, θα βάλει λουκέτο στο τέλος του μήνα.

    Ωστόσο, παρά το ότι ο Λαβράνος είναι πλέον ποικιλοτρόπως ελεγχόμενος από τη Δικαιοσύνη, δεν φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει τον χώρο των τηλεπικοινωνιακών και αμυντικών συστημάτων, από τον οποίο ευημέρησε λόγω των συμβολαίων του με την Ελληνική Αστυνομία.

    Δεδομένου ότι στην Ελλάδα είναι «persona non grata», ο Λαβράνος προχώρησε στη σύσταση εταιρείας στο Λονδίνο, η οποία έχει ως βασικό αντικείμενο το εμπόριο συστημάτων τηλεπικοινωνιών και κυβερνοασφάλειας.

    Όπως μας πληροφόρησαν, το όνομα της εταιρείας αυτής είναι Northlett Limited.

    Το ενδιαφέρον είναι πως η εν λόγω εταιρεία εμφανίζει στους σκοπούς της και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικών με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Αυτός άλλωστε είναι ένας τομέας που ο Φέλιξ Μπίτζιος, ο στενός συνεργάτης του Λαβράνου και έτερος πρωταγωνιστής των υποκλοπών, έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία τα τελευταία χρόνια.

    Πάντως, ο Λαβράνος φέρεται να έχει και άλλες επιχειρηματικές «ανησυχίες» που εκτείνονται στο χώρο του τουρισμού.

    Για τον λόγο αυτό συνέστησε πρόσφατα στο Λονδίνο και την εταιρεία Blue Yachts Ltd.

    Η εν λόγω εταιρεία παρέχει, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες ναύλωσης σκαφών αναψυχής.

    Διαθέτει ο Λαβράνος σκάφος ή σκάφη αναψυχής προς ενοικίαση;

    Κακές γλώσσες μας μετέφεραν πως τον Αύγουστο του 2022 ο Φέλιξ Μπίτζιος έκανε κρουαζιέρα στο Ιόνιο, συνοδευόμενος από πέντε Ιταλίδες καλλονές.

    Ο Μπίτζιος επέβαινε σε ένα πολυτελές γιοτ Baglietto 33 μέτρων.

    Και κατά τις ίδιες κακές γλώσσες το πολυήμερο ταξίδι του ήλθε σχεδόν τζάμπα, καθώς ούτε τα καύσιμα που έβαλε το σκάφος στην Κεφαλλονιά δεν πλήρωσε.

    Επειδή δεν υιοθετούμε τις κακεντρέχειες, αν ο κ. Μπίτζιος θελήσει να δώσει μια απάντηση για την κρουαζιέρα στο Ιόνιο, αλλά και για τις επιχειρηματικές του συμπράξεις με τον Γιάννη Λαβράνο, είμαστε στη διάθεσή του…

     

    Με τα λεφτά των φτωχών φτιάχνει πολυτελή γραφεία ο Γεωργακόπουλος

    Τελικά στη ζωή το σημαντικό δεν είναι να είσαι βασιλιάς αλλά να ζεις «σαν βασιλιάς».

    Τη βαθιά αυτή φιλοσοφία φαίνεται ότι έχει κάνει πράξη ζωής ακόμη και στον χώρο εργασίας ο επικεφαλής της Intrum, Γιώργος Γεωργακόπουλος.

    Εκτός από τα πολυτελή ΙΧ, τους μπράβους και τις βόλτες με κότερα (των φίλων του σε πρώτη φάση), μαθαίνω λοιπόν ο περι ου ο λόγος προχωρά αυτές τις ημέρες σε μία πλήρη ανακαίνιση του γραφείου του, μετατρέποντας το περίπου σε «σουίτα πολυτελείας».

    Τόσο η επίπλωση όσο και η διακόσμηση του χώρου αποπνέουν χλιδή και πλούτο, παρόλο που ο ίδιος ασχολείται με τα «τοξικά απόβλητα του τραπεζικού συστήματος» ήτοι με τα κόκκινα δάνεια.

    Βέβαια ο ίδιος δικαιούται για τον εαυτό του την πολυτέλεια να εργάζεται σε ένα περιβάλλον, το οποίο να αποπνέει ακριβή φινέτσα και θετική αύρα, μία που η εταιρεία τα πηγαίνει πολύ καλά ακόμη και αν για το πετύχει αυτό χρειάζεται να γίνει λίγο πιο πιεστική σε ταλαίπωρους δανειολήπτες.

    Υπάρχουν βέβαια και οι παράπλευρες απώλειες από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην Intrum, αλλά ποιος είπε ότι μία εταιρεία μπορεί να πάει μπροστά «με το σταυρό στο χέρι».

    Τέλος πάντων για να μην σας κουράζω το γραφείο του Γιώργου θα το ζήλευαν ακόμη και στελέχη της Goldman Sachs που δουλεύουν στην Wall Street, παρόλο που οι τελευταίοι ασχολούνται με την επένδυση του πλούτου και όχι με τη διαχείριση της μιζέριας δηλαδή με προβληματικά δάνεια.

    Η διαχείριση των φτωχών φέρνει λεφτά τελικά και πολλά bonus!!!

     

    Goldair στο Θριάσιο, κάντο όπως η Lamda

    Την τακτική της Lamda Development με τις απευθείας προσκλήσεις σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες θα ακολουθήσει η Goldair για την κατασκευή του Θριασίου Εμπορευματικού Κέντρου με την αξία της επένδυσης να διαμορφώνεται στα 200 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζει ο Wiseman, η Goldair θα καλέσει τις τρεις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες για να υποβάλουν τις προσφορές τους για την έκταση των 265.000 τ.μ που αναμένεται να γίνει το μεγαλύτερο logistics hub στη χώρα μας και ένα εκ των μεγαλύτερων στα Βαλκάνια.

    Τα «ραβασάκια» δε θα πάνε σε όλους του μεγάλους των κατασκευών, καθώς εκτός των παραληπτών αναμένεται να βρεθεί η Mytilineos.

    Αυτό συμβαίνει, καθώς η Mytilineos είχε αναλάβει τα έργα στο Θριάσιο μέσω της εξαγοράς της ΑΡΧΙΚΟΝ, αλλά λόγω της σημαντικής καθυστέρησης της εκκίνησης της παραχώρησης και του αυξημένου κατασκευαστικού κόστους, αποφάσισε να «ξεφορτωθεί» το έργο.

    Ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται να τρέξει εντός του Α’ Τριμήνου του 2024 και το Β΄ Τρίμηνο να έχει επιλεγεί ο ανάδοχος, καθώς στα τέλη του πρώτου εξαμήνου θα μπουν στο Θριάσιο οι πρώτες μπουλντόζες.

    Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός τετραετίας, άρα θα είναι έτοιμο στα μέσα του 2028.

    Ωστόσο, οι πρώτες αποθήκες αναμένεται να έχουν παραδοθεί στις αρχές του 2026.

     

    Ποιος θα πληρώσει το πρόστιμο της Κωτσόβολος;

    Την ώρα που ο όμιλος Currys, δημοσίευε τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου με εκρηκτική αύξηση κερδοφορίας για την εν Ελλάδι θυγατρική της, την Κωτσόβολος, «έπεφτε» και το πρόστιμο ύψους 2 εκατ. ευρώ  από το υπουργείο Ανάπτυξης  για παραπλανητικές εκπτώσεις.

    Η «τυχερή» ημέρα του Γιάννη Βασιλάκου, Αντιπροέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Dixons South East Europe, ο οποίος αντί να σχολιάζει τις επιδόσεις της Κωτσόβολος, και την ισχυρή κερδοφορία προσδίδει στον όμιλο Currys για άλλο ένα εξάμηνο πριν την ολοκλήρωση της εξαγοράς από τη ΔΕΗ, βρέθηκε αντιμέτωπος με τη δημοσιοποίηση του προστίμου.

    Το ποιος θα κληθεί να το καταβάλει είναι ένα θέμα, παρόλο που όπως είναι αυτονόητο η εταιρεία δεν το αποδέχεται για αυτό άλλωστε προσφεύγει στη δικαιοσύνη από την οποία και περιμένει ότι θα δικαιωθεί.

    Ανεξάρτητα από αυτό οι επιδόσεις του Κωτσόβολου στο εξάμηνο που έληξε στις 30 Οκτωβρίου 2023 είχε οριακή κάμψη πωλήσεων, στις 291 εκατ. στερλίνες έναντι 295 εκατ. στερλινών στο αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.

    Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα της περιόδου, οι πωλήσεις μειώθηκαν, ιδιαίτερα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο λόγω της επίδρασης των πυρκαγιών, αλλά το μικτό περιθώριο ανέκαμψε έντονα και το κόστος ήταν καλά ελεγχόμενο.

    Ως αποτέλεσμα η λειτουργική κερδοφορία της Κωτσόβολος αυξήθηκε κατά 300% και διαμορφώθηκε στα 3 εκατ. ευρώ από 1 εκατ. στερλίνες ενώ το προσαρμοσμένο EBIT στο 4 εκατ. στερλίνες.

    Μάλιστα αν δει κανείς τα στοιχεία του ομίλου σε ό,τι αφορά το μη προσαρμοσμένο EBIT, οι επιδόσεις της Κωτσόβολος αναλογούν στο 37% του ομίλου.

     

    Στάσσης (ΔΕΗ) σε Μανουσάκη (ΑΔΜΗΕ): Μην ανακατεύεστε στην αποθήκευση ενέργειας…

    Είναι γνωστό ότι ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ είναι μάνατζερ δυναμικός (και κατά γενική ομολογία επιτυχημένος) αλλά όχι κατ’ ανάγκη συγκρουσιακός, εκτός αν υπάρχει πραγματική ανάγκη.

    Με αυτή την έννοια θεωρώ σημαντική, αλλά και… σημαδιακή την επιστολή που έστειλε ο Στάσσης στον Θανάση Δαγούμα της Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΑΕΥ) και αφορά στον θαμώνα της στήλης, τον πολυπράγμονα Μανούσο Μανουσάκη του ΑΔΜΗΕ.

    Τι λέει με μία κουβέντα η επιστολή; Ότι ο «άρχοντας της πιρουέτας» κ. Μάνος, πρέπει να πάψει να ανακατεύεται σε όλα τα θέματα ανεξαιρέτως!

    Είπαμε, ακόμη και οι κορυφαίοι στον πλανήτη  χορευτές του κλασικού μπαλέτου, από τις πολλές πιρουέτες μπορούν να ζαλιστούν και να πέσουν…

     

    …και το πάθημα του μεγάλου Πολιούνιν

    Το έπαθε ακόμη και ο ίδιος ο Sergei Polunin, ο Ουκρανός μεγαλύτερος χορευτής της σημερινής εποχής που αποφάσισε να αφήσει το 2012 το British Royal Ballet ακριβώς επειδή δοκίμασε πενταπλή πιρουέτα και δεν του βγήκε!

    Πολλώ δε μάλλον ο Μάνος Μανουσάκης, που δεν τον λες και Πολιούνιν ακριβώς.

    Για να επανέλθουμε στα δικά μας, αναφορικά με τις διεθνείς διασυνδέσεις της Ελλάδας με Ιταλία και Αλβανία, ο Γιώργος Στάσης και η ΔΕΗ υπογραμμίζουν σε επιστολή  προς το Θανάση Δαγούμα και τη ΡΑΑΕΥ ότι «ο Διαχειριστής ΑΔΜΗΕ χρειάζεται να δώσει αποκλειστικά έμφαση στα έργα που συμβάλουν στην κάλυψη των αναγκών του συστήματος και αποδεδειγμένα μεγιστοποιούν το κοινωνικό όφελος».

    Συνεπώς η  ΔΕΗ εκφράζει την ξεκάθαρη αντίθεσή της στην συμπερίληψη των πιλοτικών έργων αποθήκευσης στο δεκαετές του ΑΔΜΗΕ, υποστηρίζοντας, επιπλέον, ότι δεν τεκμαίρεται επαρκώς ο πιλοτικός τους χαρακτήρας.

    «Τα έργα αυτά δεν είναι απαραίτητα κατασκευαστικά, αλλά αφορούν τη βασική αρμοδιότητα του διαχειριστή ως λειτουργού του συστήματος και της αγοράς», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

    Ο Στάσσης  εστιάζει στις περιπτώσεις Ιταλίας και Αλβανίας και θεωρεί δεδομένη την υψηλή σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων για την αποτελεσματική λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος, επισημαίνοντας ότι η ενίσχυση και αναβάθμιση των δύο καλωδίων αποτελεί προϋπόθεση τόσο για την σύγκλιση των τιμών μεταξύ των χωρών όσο και για την διάνοιξη ενεργειακών διαδρόμων προς την Κεντρική Ευρώπη.

    «Επιπλέον, η διασφάλιση και η επαύξηση της δυναμικότητας της διασύνδεσης της Ιταλίας, κατέχει σημαίνον ρόλο λόγω της μεγάλης ρευστότητας της ιταλικής αγοράς», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή.

    Ο Γιώργος Στάσσης και η  Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού τονίζουν  ότι θα πρέπει εξασφαλίζεται από τον διαχειριστή και να ελέγχεται από την Ρυθμιστική Αρχή ότι υπάρχει μεγιστοποίηση της υπολογιζόμενης δυναμικότητας των διεθνών διασυνδέσεων και ότι η δυναμικότητα αυτή δεν περιορίζεται από άλλους λόγους εσωτερικής συμφόρησης.

    Τί έκανε ο Θανάσης Δαγούμας όταν διάβασε την επιστολή;

    Μαθαίνω ότι συμφώνησε σιωπηρά και ψιθύρισε πως «κάποιοι πρέπει να μείνουν στα κυβικά τους».

    Ακόμη και αν νομίζουν πως είναι ειδικοί στις πιρουέτες, θα πρόσθετα εγώ ως φιλότεχνος wiseman, που είδε το πάθημα του Πολιούνιν…

     

    Έρχεται  η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα και μέχρι το Μάρτιον θα «πέσει το χρήμα»…

    Το αργότερο σε ένα μήνα θα ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα, όπως μαθαίνουμε από τον ΥΠΕΝ, Θεόδωρο  Σκυλακάκη.

    Η πληρωμή της έκτακτης ενίσχυσης που θα κυμαίνεται από 50 έως 480 ευρώ θα δοθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

    Η «αλυσίδα» θα είναι κράτος – προμηθευτής – καταναλωτής, δηλαδή η επιδότηση θα πιστώνεται στον λογαριασμό του ρεύματος και πρακτικά θα μεταφράζεται σε έκπτωση στο λογαριασμό που θα φτάνει στα χέρια του καταναλωτή.

    Συνεπώς  η επιδότηση θα δίνεται στους προμηθευτές για να συμψηφιστεί με την οφειλή του καταναλωτή.

    Δικαίωμα ενίσχυσης θα έχουν οι άγαμοι με εισόδημα έως 16.000 ευρώ και οι έγγαμοι έως 24.000 ευρώ, το οποίο θα αυξάνεται με 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, για τις οικογένειες με παιδιά.

    Επίσης, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

    Οριζόντιες επιδοτήσεις;

    Είπαμε τις ξεχνάμε πλέον.

     

    AEGEAN: Σε vertigo ο αναλυτής της WOOD

    Φίλοι αναγνώστες, όσοι έχετε καλή μνήμη θα θυμάστε τα ευτράπελα που έγραφε η BNP PARIBAS για τη Mytilineos.

    Τη σκυτάλη μετά πήρε ο αναλυτής της Goldman Sachs για την ΠΕΙΡΑΙΩΣ και τώρα αυτός όμως που τους έχει ξεπεράσει όλους είναι ο αναλυτής της Wood κ. Jakub Caithaml με το πρόσφατό του report για την Aegean.

    Προσέξτε τώρα φίλοι αναγνώστες, ο αναλυτής της Wood δίνει τιμή στόχο για την Aegean τα 12.50€.

    Το απίστευτο όμως είναι ότι ενώ ο αναλυτής περιμένει για το 2023 η Aegean να βγάλει κέρδη 170 εκ. ευρώ, εκτιμάει ότι το 2024 η Aegean θα βγάλει κέρδη 122 εκ. ευρώ και το 2025 118 εκ. ευρώ.

    Εντάξει, μιλάμε ότι ο αναλυτής αυτός πρέπει να βρίσκεται σε απόλυτο VERTIGO.

    Βλέπει πτώση της κερδοφορίας κατά 30%. Τώρα τι να πούμε για τον κύριο αυτόν;

    Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κύριος αυτός έχει πάρει πτυχίο οικονομικών από το Charles University στην Πράγα.

    Για να ξέρετε, σύμφωνα με την παγκόσμια λίστα της QS για τα πανεπιστήμια, με εξειδίκευση στα Social Sciences & Management, δηλαδή πανεπιστήμια που παρέχουν πτυχία οικονομικών και χρηματοοικονομικών, το Charles University της Πράγας βρίσκεται στη θέση Νο 258.

    Για να γνωρίζετε, 1ο είναι το Harvard, 5ο το LSE και 10ο το Columbia.

    Φαίνεται στο Charles University έμαθε καλύτερα να προβλέπει το μέλλον της Aegean.

    Του έδειξαν πολύ δυνατό τρόπο σκέψης για να βλέπει τα κέρδη να πέφτουν κατά 30% και το 2024 και το 2025.

    Φυσικό είναι λοιπόν όταν οι πελάτες της Wood βλέπουν τέτοιο καταποντισμό κερδών και το 2024 και το 2025 σου λένε τι παλτό είναι αυτή η Aegean, πούλα να σωθούμε.

    Για  αυτό βλέπετε κάθε μέρα να την πυροβολούν την Aegean στα τερματικά.

    Ο Wiseman, όμως φίλοι αναγνώστες συντάσσεται πλήρως με τον κ. Ευτύχιο Βασιλάκη, ο οποίος έμπρακτα δείχνει το πόσο πιστεύει στο μέλλον της εταιρείας του αγοράζοντας το 8% της Aegean από το Ελληνικό Κράτος με 11.43€.

    Ο αναλυτής της Wood λέει πουλήστε, ο κ. Ευτύχιος Βασιλάκης αγοράζει.

    Για να δούμε, ποιος θα δικαιωθεί;

    Φίλοι αναγνώστες, το απίστευτο όμως είναι ότι επί σχεδόν καθημερινής βάσεως στο call auction γίνεται ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΗ υποτιμητική κερδοσκοπία.

    Οι υπάλληλοι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απορούμε πως δεν το βλέπουν.

    Για να καταλάβετε, οι υποτιμητές το κάνουν απροκάλυπτα.

    Ενώ όλη την ημέρα η μετοχή έχει κάνει χαμηλό τα 11.58€, στο call auction περνιέται εντολή πώλησης 675 μετοχών στο -8.76% και 6174 μετοχών στο -5.33%.

    Αυτό το σκηνικό τον τελευταίο καιρό γίνεται σχεδόν κάθε μέρα.

    Για να δούμε, θα κάνει επιτέλους τίποτα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς;

    Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ευτύχιος Βασιλάκης αγοράζει στο 11.43€ το 8% της Aegean και ο αναλυτής της Wood μας λέει πουλήστε να σωθείτε.

    Place your bets please.

    Βασιλάκης ή αναλυτής της Wood.

     

    QUIZ: O γοητευτικός fund manager, η παρουσιάστρια και η Νέα Υόρκη

    Προ ολίγων ωρών αποφάσισα να πιω έναν εσπρέσο στο κέντρο της Αθήνας, στο Athénée.

    Είδα όμως ένα φίλο μου που ήταν στις αρχές της εβδομάδας στην Νέα Υόρκη σε γνωστό συνέδριο.

    Ζητώντας να μου μεταφέρει όλα τα hot νέα μου είπε το εξής πολύ καλό.

    «Σίγουρα ξέρεις ποιον γοητευτικό Έλληνα έχουν χαρακτηρίσει “γκουρού των επενδύσεων”.

    Αν και με μια δουλειά που έκανε τώρα τελευταία, φαίνεται ότι την πάτησε.

    Αλλά αυτά θα τα πούμε άλλη φορά.

    Ο fund manager λοιπόν, της ιστορίας μας βρέθηκε, στο συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη, δίπλα σε ισχυρούς επιχειρηματικούς και τραπεζικούς παίκτες, υπουργούς κ.λ.π.

    Λάτρης του μπάσκετ τα τελευταία χρόνια, συχνά – πυκνά τον βλέπουμε στα παιχνίδια του αγαπημένου του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα.

    Δεν ξέρουμε αν στη Νέα Υόρκη πήγε για να παρακολουθήσει και τους New York Knicks ή ο «έρωτάς» του περιορίζεται στους εγχώριους αγώνες.

    Όμως τελείως τυχαία, τις ίδιες ημέρες ημέρες, στη μητρόπολη του καπιταλισμού, αλλά και ιδιαιτέρως «ερωτική» αμερικανική μεγαλούπολη βρέθηκε και μια πανέμορφη πρώην αθλήτρια και νυν δημοσιογράφος με μπασκετικές καταβολές που κάνει χιλιάδες οπαδούς να παραληρούν όταν εμφανίζεται στα ελληνικά γήπεδα.

    Στο οικονομικό συνέδριο δεν πήγε, μιας και τα ενδιαφέροντά της είναι αποκλειστικώς μπασκετικά και από το 1.81 ύψος που έχει βλέπει… αφ’ υψηλού τις βαρετές συζητήσεις για τα επιχειρηματικά δρώμενα.

    Η ίδια εμφανίστηκε, πάντως ντυμένη, με την τελευταία λέξη της μόδας και δυο τσάντες μια DIOR και μια Saint Laurent που συνολικά κοστίζουν περίπου 6.000 ευρώ.

    Αντίστοιχα και τα ρούχα και τα κοσμήματα.

    Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι μια Ελληνίδα δημοσιογράφος έχει μισθό CEO πολυεθνικής, για να μπορεί να αγοράζει τόσο ακριβά ρούχα, τσάντες κ.λ.π.

    Με την πηγή μου χαμογελάσαμε πονηρά.

    Ήπιαμε έναν ακόμα εσπρέσο και φύγαμε σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.