• Τράπεζες

    Πειραιώς: Πιέζει για πώληση του 27% από το ΤΧΣ, προκρίνει «μοντέλο Εθνικής» για το placement

    Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


    Το μοντέλο που ακολουθήθηκε για την πώληση του 22% που κατείχε το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα προκρίνει η Πειραιώς.

    Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά τα τραπεζικά δεδομένα, η διοίκηση της Πειραιώς επιθυμεί να πωληθεί το σύνολο του 27% των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με την αξία του πωληθέντος ποσοστού να φτάνει το 1,1 δισ. ευρώ.

    «Ωστόσο, είναι πολιτική απόφαση για το ποσοστό που θα πωληθεί τελικά», ανέφεραν οι ίδιες πηγές της αγοράς, οι οποίες δεν τόνιζαν ότι η επιθυμία της Πειραιώς είναι να υπάρξει πλήρης αποχώρηση του Δημοσίου (μέσω του ΤΧΣ) από την τράπεζα.

    Παρά τις πιέσεις, πάντως, από την Πειραιώς για διάθεση του συνόλου του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ, δηλαδή του 27%, οι πληροφορίες του mononews αναφέρουν ότι η κυβερνητική απόφαση είναι να διατηρήσει το ελληνικό δημόσιο ένα ποσοστό της τάξης του 10% με 15%.

    Όπως τόνιζαν οι τραπεζικές πηγές, το μοντέλο της Εθνικής θα ήταν ιδανικό και στο συγκεκριμένο placement, εφόσον επελέγετο η πλήρης αποκρατικοποίηση.

    Δηλαδή πακέτο μετοχών αξίας 150 εκατ. ευρώ να δοθεί στην εσωτερική αγορά και οι υπόλοιπες μετοχές, αξίας 950 εκατ. ευρώ, να δοθεί μέσω βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό.

    Να αγοράσουν 10 funds

    Οι ίδιες πηγές τόνιζαν με έμφαση ότι 10 μεγάλα funds του εξωτερικού, που έχουν τοποθετηθεί στην ελληνική τραπεζική αγορά ή έχουν συμμετοχή στην Πειραιώς, θα μπορούσαν να μπουν στο placement δίνοντας 50 εκατ. ευρώ το καθένα, δηλαδή με ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ να ενισχύσουν το ποσοστό τους στην τράπεζα.

    Αναφέρθηκαν χαρακτηριστικά τα ονόματα της BlackRock, Fidelity, Nordress, Eaton Vance, SEI Investments Management Corp, Pictet, Fiera Capital κ.λπ.

    Πόλσον: «Success story η Πειραιώς»

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τη στήριξή του στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ειδικά στην Πειραιώς, όπου είναι ήδη μέτοχος, εξέφρασε ο επενδυτής, Τζον Πόλσον.

    Ο κ. Πόλσον χαρακτήρισε «success story» την Πειραιώς τονίζοντας: «Είμαι αγοραστής, η μετοχή έχει πολλά να δώσει ακόμη».

    Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το 2021 έγινε στο 1 ευρώ και σήμερα η τιμή της μετοχής είναι στα 3,3 ευρώ.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 23 Φεβρουαρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της Πειραιώς ώστε το placement να ολοκληρωθεί αρχές Μαρτίου

    Τα στελέχη της τράπεζας θα κάνουν μέσα στον Ιανουάριο συνεχείς παρουσιάσεις των οικονομικών δεδομένων της τράπεζας για να αναδείξουν τις δυνατότητές της, στους μεγάλους Ελληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές.

    Μέρισμα

    Αναφορικά με την μερισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η Πειραιώς, γνώστες του θέματος έλεγαν ότι στόχος της διοίκησης της τράπεζας είναι να έχει προ φόρων κέρδη 1 δις ευρώ ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια. Το μέρισμα επί των κερδών θα είναι στο 10%, που χαρακτηρίζεται συμβολικό αλλά ο στόχος της διοίκησης είναι να το φτάσει στο 25%.

    Η Πειραιώς, λένε οι ίδιες πηγές, θα δώσει μεγάλη έμφαση στo wealth management επειδή φέρνει σημαντικά κέρδη. Τονίστηκε χαρακτηριστικά ότι φέτος τα υπό διαχείριση κεφάλαια είχαν άνοδο 1 δισ. ευρώ, φτάνοντας στα 8 δισ. ευρώ  

    Τέλος, αναφορικά με την πολιτική μισθών στις τράπεζες, γνώστες της αγοράς έλεγαν ότι με δεδομένο πως Eurobank και Alpha έχουν απεμπλακεί πλήρως από το ΤΧΣ και είναι ελεύθερες να χαράσσουν την πολιτική αποδοχών, το ίδιο πρέπει να συμβεί και στην Πειραιώς.

    «Δεν μπορούμε να κρατήσουμε τους εργαζόμενους με παγωμένους μισθούς», έλεγαν οι ίδιες πηγές της αγοράς.

    Διαβάστε επίσης:

    Αποκλειστικό: Ενδιαφέρον της ιταλικής Intesa Sanpaolo για την Πειραιώς; Τι συζητούν οι τραπεζίτες στο Λονδίνο
    Τράπεζα Πειραιώς: Το β’ τρίμηνο του 2024 η πώληση – Τι είπε ο Μεγάλου στο ΤΧΣ
    Ποιες μετοχές θα πρωταγωνιστήσουν και το 2024 – Τι έδειξε το rebalancing και η έκρηξη τζίρου το Νοέμβριο



    ΣΧΟΛΙΑ