• Business

    Ανδρέας Σιάμισιης (Helleniq Energy): Στόχος το 1 δισ. EBITDA το 2023 – Τι θέλει για τη ΔΕΠΑ

    Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy

    Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy


    Η βελτίωση των περιθωρίων διύλισης της Helleniq Energy τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, δημιουργούν προσδοκίες για καλύτερες επιδόσεις στο δεύτερο εξάμηνο,  είπε ο Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα εξαμήνου. Στόχος, όπως είπε, είναι τα ετήσια EBITDA να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ.

    Στο επίκεντρο της στρατηγικής του ομίλου είναι η ανάπτυξη στις ΑΠΕ, σε τρεις αγορές πλέον, εκτός από την ελληνική στη Ρουμανία και την Κύπρο. Όπως εξήγησε η διοίκηση της εταιρείας η Ρουμανία είναι μια αγορά σε ανάπτυξη με μεγάλη προοπτική.

    Ο όμιλος έχει επιταχύνει την ανάπτυξή του στις ΑΠΕ και σχεδιάζει ετησίως επενδύσεις 300 εκ. ευρώ για να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς του.

    ΑΠΕ: Στόχος το 1 GW σε λειτουργία το 2025

    Δρομολογημένα είναι ήδη τα έργα που θα οδηγήσουν την εταιρεία σε εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ 1 GW το 2025, ενώ την περίοδο αυτή διαμορφώνεται το επιχειρηματικό σχέδιο που θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για τον στόχο του 2030.

    Ο σημερινός στόχος για 2 GW το 2030 πρόκειται να αναθεωρηθεί προς τα πάνω, καθώς ο όμιλος διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων 4 GW, ενώ προγραμματίζει και εξαγορές.

    Το CAPEX για τις ΑΠΕ ανέρχεται σε 250-300 εκ. για το 2023, και αντίστοιχο θα είναι και το 2024 χωρίς να υπολογίζονται ενδεχόμενες εξαγορές.

    Ήδη η εταιρεία ολοκλήρωσε σειρά συμφωνιών για εξαγορά Φ/Β πάρκων 406 MW, σε Ρουμανία, Κοζάνη και Κύπρο, αλλά και η είσοδος και στον τομέα της Αποθήκευσης Ενέργειας, με 3 έργα συνολικής ισχύος 100 ΜW.

    Ήδη διαθέτει ~680 MW ενεργητικού είτε σε λειτουργία είτε υπό κατασκευή / RTB.

    ΔΕΠΑ: Διαθέτουμε και το 35% αν βρεθεί στρατηγικός επενδυτής

    Σχετικά με τη ΔΕΠΑ, ο κ. Σιάμισιης επανέλαβε την πρόθεσή του να πουλήσει το ποσοστό 35% με το οποίο συμμετέχει ο όμιλος Helleniq Energy, αν βρεθεί στρατηγικός επενδυτής.

    Όπως είπε «Εμείς θέλουμε καθαρές λύσεις, και θα διαθέσουμε και το 35% αν βρεθεί στρατηγικός επενδυτής. Όμως, από όσο ξέρω ο διαγωνισμός δεν έχει φέρει αποτέλεσμα, όμως θα υποστηρίξουμε την όποια έκβαση όταν τα σχέδια προχωρήσουν».

    Όσον αφορά στην πορεία της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο δεύτερο εξάμηνο, σημείωσε, ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου είναι ευμετάβλητες και δεν υπάρχει ορατότητα.

    Επίσης, σημείωσε ότι οι επιδόσεις της εταιρείας επηρεάζονται από τις κυβερνητικές πολιτικές για την ενέργεια.

    Διαβάστε επίσης:

    Helleniq Energy: Στα 568 εκ. ευρώ τα συγκρίσιμα EBITDA το εξάμηνο

    Τι αποδοχές έχουν οι υπάλληλοι των τραπεζών – Σε ποιες εταιρείες οι εργαζόμενοι βρίσκονται στα μισθολογικά ρετιρέ

    ΕΛΤΟΝ: Αποχωρεί μετά από 34 χρόνια ο Στυλιανός Βασιλείου



    ΣΧΟΛΙΑ