• Winners & Losers

    7 Ιουνίου 2023


    Το mononews.gr παρουσιάζει κάθε μήνα το προφίλ των Winners & Losers. Των κερδισμένων και των χαμένων του μήνα που πέρασε: από την πολιτική, την επιχειρηματική και τη δημοσιογραφική σκηνή.

    Έτσι για τον μήνα Μάιο του 2023, μήνα εκλογών μεταξύ άλλων, η ομάδα του mononews.gr θεωρεί ότι οι κερδισμένοι και χαμένοι του μήνα είναι οι εξής:

    Κερδισμένοι

    Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, Εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος της ΝΔ

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ

    Ευτύχης Βασιλάκης, Πρόεδρος της Aegean Airlines

    Νίκος Ανδρουλάκης, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

    Κωστής Χατζηδάκης, Υποψήφιος Βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών και Απερχόμενος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

    Άδωνις Γεωργιάδης, Υποψήφιος Βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών, Απερχόμενος Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

    Μιλένα Αποστολάκη, Υποψήφια Βουλευτής στον Βόρειο Τομέα Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ

    Σοφία Ζαχαράκη, Υποψήφια Βουλευτής στην Ανατολική Αττική με τη ΝΔ

    Χάρης Βαφειάς, Εφοπλιστής

    Χαμένοι

    Αλέξης Τσίπρας, Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

    Δημήτρης Αβραμόπουλος, Υποψήφιος Βουλευτής στην Ηλεία με τη ΝΔ

    Σταύρος Τάκη, CEO του Ομίλου Σφακιανάκης

    Θορ Τάλσεθ, CEO της Avramar

    ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ

    ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΕΦΕΤΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ

    Επιχείρηση «νομιμότητα και τάξη» στη Μύκονο – Η αθέατη πλευρά του Έλληνα «Ντι Πιέτρο»

    Ξεχωριστή προσωπικότητα ο εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, ο αποκαλούμενος και Έλληνας «Ντι Πιέτρο» εξαιτίας της άκαμπτης στάσης του απέναντι στους παρανομούντες επιχειρηματίες της Μυκόνου. Όπως και ο Ιταλός συνάδελφός του, που έγινε ο πιο δημοφιλής από τους δικαστικούς στην περιβόητη επιχείρηση «Καθαρά χέρια», κυρίως από την αποφασιστική και ξεκάθαρη στάση του απέναντι στη διαφθορά, έτσι και ο αυτός χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης.

    Όσοι τον γνωρίζουν προσωπικά κάνουν λόγο για έναν παθιασμένο με την εφαρμογή του νόμου δικαστικό που δεν υπολογίζει τίποτα και κανέναν, έστω κι αν γίνεται αντιπαθής αρκετές φορές ακόμη και σε συναδέλφους του.

    Ο εισαγγελέας Εφετών όμως έχει και μια αθέατη πλευρά, που λίγοι γνωρίζουν. Καταρχάς, είναι μανιώδης συλλέκτης συλλογής vintage παιχνιδιών τα οποία εκθέτει σε γνωστό wine bar της Σύρου. Η συλλογή του εκτίθεται στο κοινό τις ημέρες των Χριστουγέννων.

    Επιπλέον γνωρίζει πολύ καλά την τουρκική γλώσσα και μάλιστα στον Εσπερινό της Ανάστασης έχει ψάλλει και διαβάσει το αναστάσιμο μήνυμα και στις δυο γλώσσες. Έχει παρελάσει και ως Εθνοφύλακας, την 25η Μαρτίου, στη Σύρο, φορώντας μάλιστα βαρύ οπλισμό.

    Το πιο απίστευτο πάντως είναι ότι ο εισαγγελέας Εφετών δεν διαμένει σε κάποιο σπίτι, αλλά σε ένα «τρεχαντήρι», το οποίο είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Σύρου. Με το ίδιο πλεούμενο μετακινήθηκε στη Μύκονο μετά από εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, για να εποπτεύσει την αποκαλούμενη επιχείρηση «νομιμότητα και τάξη» στη Μύκονο, μετά τις σφοδρές καταγγελίες για μεγάλες εστίες έκνομης δράσης στο νησί.

    ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΔ

    Ο αδιαφιλονίκητος θριαμβευτής των εκλογών της 21ης Μαΐου, Κυριάκος Μητσοτάκης, δικαιώθηκε απολύτως για τη στρατηγική επιλογή του να προτάξει τον ρεαλισμό και την αλήθεια ως δομικά συστατικά ενός θετικού προγραμματικού αφηγήματος για το μέλλον της χώρας, απέναντι στον λαϊκισμό και τον διχαστικό λόγο από το παρελθόν που εξέπεμψε ο κ. Τσίπρας, με τις γενικόλογες αναφορές σε μια «μαύρη» Ελλάδα που απλώς δεν υπάρχει, καθώς και στα θεσμικά αδιέξοδα, στις παρυφές των ειωθότων του κοινοβουλευτισμού, που βρέθηκαν στη ρητορική προθήκη του κ. Ανδρουλάκη, με κορωνίδα το «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ διέψευσε τους πάντες, κατακερματίζοντας ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των δημοσκόπων, αλλά και τη στρατηγική των πολιτικών αντιπάλων του, όπως αναγκάστηκε να ομολογήσει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «στρατηγικό εγκλωβισμό της απλής αναλογικής».

    Οι αιτιάσεις περί της «χειρότερης κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης», τα βαρύγδουπα περί ενός «αποτυχημένου πρωθυπουργού», που πρυτάνευαν στον αντιπολιτευτικό οίστρο καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας, μέσα από την ιστορική λαϊκή ετυμηγορία της 21ης Μαΐου, κατακρημνίστηκαν στον πολιτικό Καιάδα.

    Ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας αποκαταστήσει την κανονικότητα, με την οικονομία επί των ημερών του -και παρά τους ισχυρούς εξωτερικούς και εσωτερικούς κραδασμούς- να πετυχαίνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, κατάφερε να μιλήσει στην κοινωνία. Η οποία υιοθέτησε τις βασικές υποσχέσεις του για μια παραγωγική, κοινωνική, πράσινη και ψηφιακή, δίκαιη και ισχυρή Ελλάδα. Με αποτέλεσμα ο χάρτης να βαφτεί «μπλε», η ΝΔ να αυξήσει τον απόλυτο αριθμό ψήφων σε σχέση με τον προηγούμενο θρίαμβο του 2019, και μάλιστα, με διαφορά στις λεγόμενες «λαϊκές» συνοικίες και στη νεολαία- ακόμα και στα Σφακιά του κ. Πολάκη.

    Παρά τις αστοχίες του επιτελικού Κράτους και τη δυστοκία σύγκρουσης με συνεχιζόμενες παθογένειες, όπως αυτές που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών, ο πρόεδρος της ΝΔ κατάφερε να πείσει ότι μπορεί να συνεχίσει και να βελτιώσει περαιτέρω μια διακυβέρνηση που εκπέμπει εμπιστοσύνη δια του αποτελέσματος και του πραγματισμού.

    Το στοίχημα της ισχυρής αυτοδυναμίας που θα ενισχύσει τις πιθανότητες για επιτάχυνση των επιπλέον αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, σε πρώτη φάση, βρίσκεται στα χέρια των πολιτών, στις 25 Ιουνίου.

    ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ CEO MYTILINEOS

    Μεγάλες επενδύσεις στο εξωτερικό, όλο και πιο ψηλά ο πήχης

    Αποφασισμένος να οδηγεί την εταιρεία Mytilineos όλο και πιο ψηλά σε μεγέθη και αποτιμήσεις ο Πρόεδρος του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, παρουσίασε το επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο του δυναμικού ομίλου και τις μεγάλες προοπτικές του στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση, αλλά και τις σκέψεις του για το ενδεχόμενο αλλαγής έδρας και διαπραγμάτευσης και σε άλλο Χρηματιστήριο.

    Προέβλεψε EBITDA πάνω από 1 δισ. ευρώ το 2023 και είπε ότι αυτό θα είναι το κάτω όριο για τα επίπεδα για του ομίλου στα επόμενα χρόνια. Και επέμεινε ότι η εταιρεία πρέπει να έχει την αποτίμηση που της αξίζει. Ήδη η εταιρεία κινείται σε άλλα επίπεδα, δραστηριότητας και μεγεθών, κάτι που αποδείχθηκε με τη μεγάλη εξαγορά που πραγματοποίησε στον Καναδά ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

    Η Mytilineos ηγείται ενός φιλόδοξου έργου για την κατασκευή πέντε έργων ηλιακής ενέργειας στην Αλμπέρτα, τα οποία αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικά στα τέλη του 2026 και θα παράγουν αρκετή ενέργεια για 200.000 σπίτια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του Καναδά και συνάμα για τη μεγαλύτερη επένδυση ελληνικής εταιρείας στη χώρα αυτή.

    Κλειδί για τη μεγάλη αποτίμηση που αντιστοιχεί στην εταιρεία είναι τα πράσινα έργα που παράγουν τα υψηλού πολλαπλασιαστή πράσινη EBITDA. Η εταιρεία έχει μια πολύπλευρη δραστηριότητα στα πράσινα έργα και έχει έσοδα από έργα ΑΠΕ που κατασκευάζει και πουλάει, και έργα που διατηρεί με αποτέλεσμα να ενισχύει συνεχώς την πράσινη δραστηριότητά της φέτος η εταιρεία να αναμένει για φέτος πράσινα EBITDA πάνω από 250 εκατ. ευρώ.

    Ακόμη, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι η εταιρεία εξετάζει την κατασκευή ενός εργοστασίου αλουμινίου στον Καναδά ή τις ΗΠΑ, όπου η βιομηχανική ενέργεια είναι πολύ φθηνότερη από ό,τι στην Ευρώπη.

    Η μεγάλη δυναμική της εταιρείας, η απόδοσή της και οι προοπτικές της, ανοίγουν τη συζήτηση για αλλαγή έδρας και εισαγωγή σε ξένο Χρηματιστήριο, που για τον κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο, συνδέεται με το στόχο προσέλκυσης επενδυτών που θα αποδώσουν στην εταιρεία την αποτίμηση που της αντιστοιχεί. Η τελική απόφασή του σχετίζεται με την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Η σημασία της είναι κεντρική για τη Mytilineos αφού από αυτό εξαρτάται, αν θα γίνει πόλος έλξης διεθνών επενδυτών, που ενώ θέλουν να μπουν μαζικά στη μετοχή, δεν μπορούν να μπουν επειδή η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που είναι αναδυόμενη αγορά.

    Για τις οριστικές αποφάσεις για αλλαγή έδρας αλλά και για dual listing σε ξένο Χρηματιστήριο ταυτόχρονα με το ελληνικό ο κ. Μυτιληναίος παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα κάνει στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές στις 27/7/2023 μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου. «Εκτός αν έχουμε τρεις εκλογές, οπότε θα τα ξαναπούμε τέλος του χρόνου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΣΣΗΣ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ CEO ΔΕΗ

    Υλοποιώντας με συνέπεια το επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗ, ο Γιώργος Στάσσης απέδειξε τι σημαίνει επαγγελματικό management στο τιμόνι της ΔΕΗ και πέτυχε του στόχους της θητείας του, τόσο όσον αφορά τα θεμελιώδη μεγέθη όσο και τις στρατηγικές κατευθύνσεις της.

    Η ΔΕΗ, μετά από ένα έτος γεμάτο προκλήσεις, συνεχίζει αποφασιστικά την υλοποίηση του πλάνου μετασχηματισμού της με επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με απώτερο στόχο τη μετατροπή της σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Όπως δήλωσε ο ίδιος στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τριμήνου, στόχος του είναι να καταστεί η ΔΕΗ κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Το φθινόπωρο αναμένεται η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά της Enel Ρουμανίας, το deal που έκλεισε την άνοιξη και αλλάζει τα δεδομένα για τη ΔΕΗ, και σύντομα θα παρουσιάσει τους νέους επιχειρηματικούς στόχους για την αξιοποίηση της νέας εξαγοράς με στόχο την ανάδειξη της ΔΕΗ σε περιφερειακό πόλο στη ΝΑ Ευρώπη. Και η μεγάλη ανάπτυξη αυτή γίνεται από μια εταιρεία με υγιή ισολογισμό και αξιοπιστία, που πετυχαίνει και ξεπερνάει τους στόχους της.

    Ήδη ο Πρόεδρος της εταιρείας, αναθεώρησε κατά 100 εκατ. ευρώ τον ετήσιο στόχο για τα EBITDA για το σύνολο του έτους και όπως είπε αναμένει η εταιρεία να προσεγγίσει τα EBITDA 1,2 δισ. ευρώ.

    Τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, της εταιρείας, επιβεβαιώνουν την πορεία ανάπτυξης στην οποία έχει εισέλθει η ΔΕΗ και ξεδιπλώνεται σε μια σειρά από δράσεις με ένα επενδυτικό πρόγραμμα με διπλασιασμό των διαθέσιμων πόρων (€195,5 εκατ. από €102 εκατ.) σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2022 στις δραστηριότητες του Δικτύου Διανομής, στα έργα ΑΠΕ και τη νέα μονάδα Φυσικού Αερίου.

    Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ του κ. Γιώργου Στάσση είναι έτοιμη να διανείμει μέρισμα για το 2024, ενώ προχωρεί ταχύτατα το πλάνο ανάπτυξης νέων ΑΠΕ.

    Αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ έχει «πράσινη» παραγωγή της τάξης των 376 MW και έχει υπό κατασκευή έργα 970 MW. Ήδη λειτούργησε το φωτοβολταϊκό πάρκο 50MW στη Μεγαλόπολη, ενώ ολοκληρώθηκε η κατασκευή του μεγάλου Φ/Β στην Πτολεμαΐδα ισχύος 200 MW, καθώς και το αιολικό των 27 MW στο Μουζάκι Καρδίτσας.

    Υπό κατασκευή βρίσκονται το φωτοβολταϊκό πάρκο των 550 MW στην Πτολεμαΐδα, καθώς και ένα ακόμα Φ/Β 159 MW και ένα αιολικό 39,5MW επίσης στην Πτολεμαΐδα, αλλά και το φωτοβολταϊκό των 210 MW στο Αμύνταιο. Πρόκειται για έργα που αναμένεται να ολοκληρωθούν και να τεθούν σταδιακά σε λειτουργία το 2023-2024.

    ΕΥΤΥΧΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ AEGEAN AIRLINES

    Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου των επιχειρηματιών που ξεχώρισαν μέσα στον Μάιο βρέθηκε ο Ευτύχης Βασιλάκης, πρόεδρος και βασικός μέτοχος της εισηγμένης Aegean Airlines.

    Τα οικονομικά αποτελέσματα της περσινής χρήσης είχαν ήδη καταδείξει ότι η αεροπορική εταιρεία επιχειρεί την ολική της επαναφορά, μπαίνοντας σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης. Με τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που επέφερε η πανδημία να μένουν πίσω της.

    Οι θετικές προσδοκίες ισχυροποιήθηκαν, μέσα από τα ακόμη πιο στιβαρά μεγέθη που έδειξε η εταιρεία στο πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς. Τα οποία και δημοσιοποιήθηκαν στα μέσα Μαΐου. Διαμορφώνοντας έτσι, ιδανικές συνθήκες και για τη χρηματιστηριακή απογείωση της Aegean, που ήρθε σαν συνέχεια των υψηλών επιχειρηματικών της πτήσεων.

    Στις 21 συνεδριάσεις που έλαβαν χώρα τον Μάιο, η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου ενισχύθηκε κατά 28,4%, αφού από τα 7,78 ευρώ ανέβηκε στα ιστορικά υψηλά των 9,99 ευρώ. Ενώ η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ανήλθε στα 900,8 εκατ. ευρώ.

    Λαμβάνοντας ως αφετηρία το ξεκίνημα του 2023, η μετοχή έχει κάνει ένα θεαματικό, ανοδικό άλμα της τάξεως του 88,8%.

    Μόλις πρόσφατα, η NBG Securities (Εθνική χρηματιστηριακή) αναβάθμισε την τιμή-στόχο της μετοχής στα 13 ευρώ. Επισημαίνοντας ότι η Aegean «είναι ο καλύτερος τρόπος πονταρίσματος στην άνθηση του ελληνικού τουρισμού».

    Στο κατά κανόνα εποχικά ασθενέστερο πρώτο τρίμηνο του έτους, η αεροπορική εταιρεία είχε 90% άνοδο πωλήσεων από πέρσι και 33% σε σχέση με το προ-πανδημίας α’ 3μηνο του 2019. Ακόμη, τα εφετινά μεγέθη τριμήνου συνδυάστηκαν με ένα κερδοφόρο λειτουργικό αποτέλεσμα (Ebitda) 19,3 εκατ. ευρώ, αλλά και με ισχυρές ταμειακές ροές 138,6 εκατ. ευρώ. Ως απόρροια των πολύ βελτιωμένων προ-πωλήσεων για τη θερινή περίοδο. Την ίδια στιγμή και μετά από πληρωμή δανείων 68,5 εκατ. ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα ανέβηκαν στα 591,1 εκατ. ευρώ.

    Σε σημαντικό βαθμό το ορμητικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την εταιρεία συμφερόντων του Ευτύχη Βασιλάκη, που έχει ως μετοχικούς συνοδοιπόρους και άλλα ηχηρά επιχειρηματικά ονόματα (αδελφοί Λασκαρίδη, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Αναστάσης Δαυίδ, Χρήστος Ιωάννου) κεντρίζεται από την αναπτυξιακή δυναμική της Aegean. Αυτήν άλλωστε αγοράζουν τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια (κυρίως ξένα, αλλά και εγχώρια).

    Τα 1,184 ευρώ, περσινά καθαρά κέρδη ανά μετοχή, αντιστοιχούν σε ένα τρέχον P/E 8,4. Με τον δείκτη της συγκεκριμένης αποτίμησης να υποχωρεί στο 6,9 αν τα εκτιμώμενα καθαρά κέρδη της εφετινής χρονιάς κινηθούν ανοδικά προς την περιοχή των 130 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση αυτή η ελληνική εταιρεία, ενσωματώνει μια ελκυστικότερη αποτίμηση έναντι των άλλων ευρωπαϊκών, αεροπορικών εταιρειών.

    Πέραν τούτων σημαντική εξέλιξη αφορά το γεγονός ότι από τις 3 Ιουλίου αρχίζει να μετράει αντίστροφα η κλεψύδρα του χρόνου για την αποπληρωμή των δικαιωμάτων του Δημοσίου. Η οποία αφορά την παροχή κρατικής ενίσχυσης 120 εκατ. ευρώ, για τις επιπτώσεις της πανδημίας.

    Έναντι αυτής της παροχής έχουν παραχωρηθεί στο Δημόσιο δικαιώματα απόκτησης μετοχών (Warrants). Από τη στιγμή που το Δημόσιο θα δηλώσει πρόθεση να κινήσει τις διαδικασίες (που τυπικά έχουν ημερομηνία λήξης στις 3 Ιουλίου του 2026) η Aegean έχει το δικό της δικαίωμα να εξαγοράσει τα Warrants που αντιστοιχούν σε 10.369.217 μετοχές της εταιρείας. Σε τιμή που δεν είναι η τρέχουσα, αλλά η μεσοσταθμική των τελευταίων 60 συνεδριάσεων, από την οποία αφαιρούνται 3,2 ευρώ, τα οποία συνιστούν το δικαίωμα άσκησης. Όσο ανεβαίνει η μετοχή τόσο αυξάνεται και το κόστος αποπληρωμής, που υπολογιζόταν στα τέλη Μαΐου στα 52,3 εκατ. ευρώ.

    ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, παρά την κριτική που μπορεί να ασκήσει κανείς στη συνολική στρατηγική του, κατάφερε μια αδιαμφισβήτητη νίκη στις εκλογές της 21ης Μαΐου, αυξάνοντας τα ποσοστά του κόμματος σχεδόν κατά 40% έναντι του 2019.

    Η δεύτερη θέση του ΠΑΣΟΚ σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες, αλλά και η ελάχιστη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ σε άλλες τόσες, ταυτόχρονα με τους ισχυρούς κραδασμούς που προκαλεί η σοκαριστική εκλογική και πολιτική κατακρήμνιση του κ. Τσίπρα -πολλώ δε μάλλον στην περίπτωση που αυτή επιβεβαιωθεί ή και διευρυνθεί στις προσεχείς εκλογές- επαναφέρουν το ζήτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της επόμενης μέρας. Με την τάση αντιστροφής της πορείας του ΠΑΣΟΚ προς τα πολιτικά «τάρταρα», να δείχνει ότι αποκτά για πρώτη φορά δυναμική.

    Αν και η απάντηση στο ερώτημα αν το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την κυβερνητική εναλλακτική, επί της ουσίας, μοιάζει ακόμα να εκκρεμεί, ο Νίκος Ανδρουλάκης, δια του εκλογικού αποτελέσματος, δείχνει ότι έκλεισε τη συζήτηση για το «μικρό ΠΑΣΟΚ», πολιτικό αποσυνάγωγο των κοινοβουλευτικών και κοινωνικών συσχετισμών. Και τώρα, εγγράφει υποθήκες για πρωταγωνιστική συμμετοχή στις διαφαινόμενες καταλυτικές αλλαγές στο χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς, που με τη σειρά τους θα συνδιαμορφώσουν τη συνολική νέα πολιτική γεωγραφία μετά από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

    Εφεξής, το διακύβευμα για τον κ. Ανδρουλάκη δεν είναι μόνο πως θα κατορθώσει να συνεχίσει την άλωση των «πασοκογενών» ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα και από τη σκληρή γραμμή εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά, αλλά πως δεν θα συνεχίσει να υστερεί εκλογικά και πολιτικά εξαιτίας των διαρροών κεντρώων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι απορρίπτουν το αφήγημα για τον «αρχιερέα της συγκάλυψης των υποκλοπών».

    Το μεγαλύτερο στοίχημα για τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη, είναι πως θα πείσει τους πολίτες, όχι ότι μπορεί να αποτελέσει μια ακόμα εκδοχή του αποτυχημένου μοντέλου της «αντιπολίτευσης διαμαρτυρίας», αλλά μια αξιόπιστη επιλογή κυβερνητικής ευθύνης.

    Και σε αυτό το επίπεδο, τα στερεότυπα του παρελθόντος και οι αντιδεξιές «κορώνες», όπως πιστοποίησαν και οι εκλογές, διόλου ενδιαφέρουν την κοινωνία, καθόλου δεν σχετίζονται με την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.

    ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

    ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ

    Η εύκολη πρωτιά του Κωστή Χατζηδάκη στον Βόρειο Τομέα με 71.600 σταυρούς, αλλά και τα υψηλά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας στις «λεγόμενες» λαϊκές περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής, όπως το Κερατσίνι, τη Δραπετσώνα, τους Αγίους Αναργύρους και τη Νέα Ιωνία, επιβεβαιώνουν με τον πλέον πιο εμφατικό τρόπο τη μεγάλη δημοφιλία που απολαμβάνει ο πρώην υπουργός και κυρίως το σημαντικό έργο που επιτέλεσε με την απονομή εκατοντάδων χιλιάδων συντάξεων που βρίσκονταν «στο ψυγείο» για χρόνια.

    Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη «ο κόσμος είδε ότι από τη μια υπήρχε μια ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη μια κοινωνική πολιτική στην πράξη της Νέας Δημοκρατίας».

    Στον υπουργό Εργασίας και στις προσωπικές του επιλογές πιστώνεται η δραστική μείωση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιότησης και η καταβολή συντάξεων και αναδρομικών σε ασφαλισμένους που βρίσκονταν σε αναμονή έως και επτά χρόνια. Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι υπάλληλοι, ήταν ένα στοίχημα, το οποίο κατάφερε να κερδίσει, με το σωστό επιτελείο δίπλα του, παρά τα εμπόδια και τις αντιδράσεις για την εισαγωγή δικηγόρων και λογιστών από τον ιδιωτικό τομέα.

    Η λειτουργία του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι πανθομολογούμενο, ότι άλλαξε ριζικά, καθώς πλέον απέκτησε γραμμή άμεσης εξυπηρέτησης των πολιτών το 1555, το οποίο έχει δεχθεί πάνω 5 εκατ. κλήσεις, δίνοντας απαντήσεις σε ασφαλισμένους που καθημερινά κατέκλυζαν τα γκισέ του φορέα.

    Για τον κόσμο της εργασίας, ενεργοποιήθηκε η σταδιακή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας για τον έλεγχο του ωραρίου απασχόλησης, ένα πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ το οποίο, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η Νέα Δημοκρατία και ο Κωστής Χατζηδάκης έκαναν πραγματικότητα.

    Παράλληλα, την τελευταία τετραετία η ανεργία μειώθηκε από το 17,5% το καλοκαίρι του 2019 στο 10,09% με αποτέλεσμα τη δημιουργία 300.000 επιπλέον θέσεις εργασίας και την αύξηση των μέσων μηνιαίων αποδοχών κατά 12,4% στα 1170 ευρώ μεταξύ 2019-2022.

    ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

    ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ

    Ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει κάθε λόγο να είναι κάτι παραπάνω από ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου. O εκλογικός θρίαμβος της Νέας Δημοκρατίας, με μία νίκη που ξεπέρασε τις προσδοκίες, η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η δική του προσωπική νίκη με περισσότερους από 64.000 ψηφοφόρους να του δίνουν τη δεύτερη θέση στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών είναι υπεραρκετοί λόγοι για να συμπεριληφθεί στη λίστα των winners.

    Ωστόσο, ο επί τέσσερα χρόνια υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πέτυχε άλλη μια σημαντική νίκη τον περασμένο μήνα, βάζοντας γκολ στο παρά ένα της λήξης του παιχνιδιού.

    Ο λόγος για το μείζον πολιτικό θέμα που προέκυψε τρεις μόλις ημέρες πριν την προσφυγή στις κάλπες όταν ο Γιώργος Κατρούγκαλος έβαλε στο τραπέζι την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ καλεσμένος σε τηλεοπτικό πάνελ είχε την ατυχία να βρεθεί απέναντι στον χειμαρρώδη και έμπειρο Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος αριστοτεχνικά δια της εκρηκτικής μαιευτικής μεθόδου οδήγησε τον κ. Κατρούγκαλο στην περίφημη αποδοχή της πρόθεσης για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέμα που προκάλεσε πολιτική θύελλα οδηγώντας στην παραίτηση Κατρούγκαλου και ψαλιδίζοντας ακόμη περισσότερο το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων.

    Τα επιτεύγματα για τα οποία δηλώνει περήφανος επί της δικής του θητείας στο υπουργείο Ανάπτυξης ο κ. Γεωργιάδης είναι πολλά. Από το ρεκόρ ξένων επενδύσεων μέχρι το άλμα στις εξαγωγές και από την επαναλειτουργία των ναυπηγείων μέχρι το καλάθι του νοικοκυριού για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Μετρήσιμα αποτελέσματα, που περιέγραψε ο ίδιος κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου στην υπηρεσιακή υπουργό Ελένη Λουρή:

    «Στη διάρκεια της τετραετίας οι συνολικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 45% και ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 13,7% από 10,7%. Το 2022 οι συνολικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) ανήλθαν στα 26,71 δις ευρώ, αυξημένες συγκριτικά με το 2018 κατά 32,47%.

    Παραλάβαμε τρία ναυπηγεία κλειστά και παραδίδουμε τρία ναυπηγεία ανοιχτά, για πρώτη φορά στην Ελλάδα επί της θητείας μας ήρθαν παγκόσμιοι κολοσσοί, όπως η Amazon, η Microsoft, η Google, η Pfizer, η Cisco, η Deloitte, η Chubb, η Meta (Facebook), η Digital Realty, η Goldman Sachs και η JP Morgan. Έχουμε εγκρίνει στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων 42 επενδύσεις ύψους 9 δις ευρώ και υπό αξιολόγηση έχουμε αφήσει άλλα 40 επενδυτικά σχέδια ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Στο ΕΣΠΑ η Ελλάδα από την 19η θέση παραδίδεται στην 1η θέση σε συνολική απορρόφηση ΕΣΠΑ ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 66,3%».

    ΜΙΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

    ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ

    Δυναμική επιστροφή στην πολιτική πραγματοποίησε η κυρία Μιλένα Αποστολάκη, που συγκέντρωσε τους περισσότερους σταυρούς στο ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια της Β’ Αθήνας και είναι από τους πλέον δημοφιλείς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ έδειξαν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της και εξελέγη βουλευτής στον Βόρειο Τομέα Αθηνών φέτος για πέμπτη φορά φέτος (είχε εκλεγεί το 2000, το 2004, το 2007 και το 2009) σε μια εποχή που οι προσδοκίες για το ρόλο το κόμματός της μεγαλώνουν.

    Το όραμά της και ο μεγάλος στόχος που συνοδεύει την επιστροφή της, όπως είπε στο mononews.gr, είναι η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ ως μεγάλη πλειοψηφική παράταξη. Το πρώτο βήμα έγινε, αλλά, όπως εξηγεί, δεν είναι αυτοσκοπός να μεγαλώσει το κόμμα για να έχει περισσότερη εξουσία, αλλά γιατί υπάρχει μεγάλη κοινωνική αναγκαιότητα.

    Απορρίπτοντας την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ «να υποκαταστήσει», όπως λέει, «τη δημοκρατική παράταξη», αλλά και το «επιτελικό κράτος των παρακολουθήσεων των Τεμπών», θεωρεί πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να σταθεί υπεύθυνα απέναντι σε ό,τι αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες, με όρους και κόκκινες γραμμές, αλλά ότι δεν μπορεί να συναινέσει απλώς σε πολιτικές που «μας γυρίζουν πίσω».

    Όπως λέει, υπάρχει μια πλειοψηφία που δεν εκφράζεται από τη Νέα Δημοκρατία πρέπει να αισθανθεί ότι υπάρχει ένας πολιτικός χώρος που προσβλέπει σε μια κοινωνική επικράτηση. Το ΠΑΣΟΚ αυτή την ανάγκη έρχεται να καλύψει, απευθύνεται σε αυτούς τους ανθρώπους και θέλει να τους καλέσει να επιστρέψουν «στο σπίτι τους».

    Η Μιλένα Αποστολάκη διετέλεσε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Γεννημένη στην Αθήνα, φοίτησε στο Αρσάκειο Ψυχικού και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η πρώην υφυπουργός και πρώην βουλευτής έχει εργαστεί στη Νομική Υπηρεσία της Ολυμπιακής Αεροπορίας, έχει δουλέψει σε δικηγορικό γραφείο στην Ουάσινγκτον αλλά και σε άλλα πόστα. Βουλευτής στη Β΄Αθηνών εξελέγη στις εκλογές του 2000, 2004, 2007 και 2009, ενώ το 2001 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα βγήκε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου.

    Η Μιλένα Αποστολάκη παραιτήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ την 1η Νοεμβρίου 2011 μετά τη διαφωνία της στην πρόθεση της κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κρίση χρέους.

    ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

    ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ

    Η Σοφία Ζαχαράκη έκανε τη μεγάλη έκπληξη στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου. Εξελέγη πρώτη με την πρώτη, λαμβάνοντας 52.689 σταυρούς στην Ανατολική Αττική.

    Πολλοί τη χαρακτηρίζουν το ανερχόμενο αστέρι της Νέας Δημοκρατίας και τα σενάρια για το πού θα την τοποθετήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, δίνουν και παίρνουν.

    Νέα γυναίκα, μορφωμένη, με όρεξη για δουλειά, φιλοδοξία και πείσμα, η κ. Ζαχαράκη άφησε τη θέση της ως καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας για το Υπουργείο Ανάπτυξης.

    Εργάστηκε ως σύμβουλος του τότε Υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, τον οποίο ανέκαθεν θαύμαζε και με τον οποίο πλέον είναι οικογένεια, καθώς τον έχει παντρέψει και του έχει βαπτίσει τον μονάκριβο γιο του Γιάννη.

    Στη συνέχεια πήγε στην Αμερική με υποτροφία. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στο πρόγραμμα IVLP (International Visitor Leadership Program) ως υπότροφος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, με θέμα τον ρόλο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην ανασυγκρότηση Οικονομιών.

    Το 2016 ανέλαβε διευθύντρια της γραμματείας προγράμματος της ΝΔ και μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης της εμπιστεύτηκε αρχικά τον ρόλο της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου και στη συνέχεια, το 2019, της εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

    Εργάστηκε για το Υπουργείο Παιδείας στο τμήμα Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς. Αργότερα βρέθηκε στο Υπουργείο Τουρισμούς ως Υφυπουργός.

    «Όταν πέρυσι μου πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να κατέβω στην Ανατολική Αττική, δεν είχα ιδέα τι σημαίνει πολιτικό γραφείο. Το χτίσαμε σιγά – σιγά, με την πολύτιμη βοήθεια εθελοντών, συνεργατών και φίλων, που έδωσαν πολύ από τον χρόνο τους. Είμαι ευγνώμων», έχει δηλώσει στο mononews.

    ΧΑΡΗΣ ΒΑΦΕΙΑΣ

    ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ

    Ελεύθερη από δανειακά βάρη είναι πλέον η ναυτιλιακή του εφοπλιστή Χάρη Βαφειά, Imperial Petroleum καθώς εντός του Μαΐου προχώρησε στην πρόωρη αποπληρωμή του τελευταίου εκ των δανείων της.

    Συγκεκριμένα, εξόφλησε το υπόλοιπο των 16 εκατ. δολαρίων του δανείου που είχε λάβει από την Alpha Bank τον περασμένο Σεπτέμβριο με εξασφάλιση δύο τάνκερ του στόλου της.

    Είχαν προηγηθεί οι αποπληρωμές 23,2 εκατ. δολαρίων στην DNB Bank και 30 εκατ. δολαρίων στην Εθνική Τράπεζα, με αποτέλεσμα ο στόλος των 12 πλοίων της εταιρείας να μην έχει πλέον επιβαρύνσεις.

    Με τις κινήσεις αυτές η ναυτιλιακή εξοικονομεί περίπου 15,3 εκατ. δολάρια ετησίως από αποπληρωμές δόσεων και χρηματοοικονομικά έξοδα.

    Την ίδια ώρα, και οι δύο εισηγμένες ναυτιλιακές του Χάρη Βαφειά – ενώ δρομολογεί και τη δημιουργία μίας τρίτης – εμφάνισαν εντυπωσιακή αύξηση κερδών το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τον ίδιο να εκφράζει την ικανοποίηση του επισημαίνοντας ότι οι στρατηγικές του αποδίδουν.

    Η StealthGas κατέγραψε τα υψηλότερα τριμηνιαία κέρδη των τελευταίων τουλάχιστον 10 ετών, εκμεταλλευόμενη τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς LPG carriers που δραστηριοποιείται.

    Τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε 16,8 εκατ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του έτους έναντι 7,6 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα έσοδα ανήλθαν στα 38 εκατ. δολάρια από 35,87 εκατ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2022.

    Κέρδη-ρεκόρ, ύψους 35,7 εκατ. δολαρίων εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο του έτους η Imperial Petroleum με μοχλό την αύξηση του στόλου της κατά οκτώ πλοία και τα ισχυρά ναύλα της αγοράς.

    Τα έσοδα της το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2023 ανήλθαν τα 65,4 εκατ. δολάρια αυξημένα κατά 60,3 εκατ. δολάρια σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία δημιουργήθηκε ως spin-off της StealthGas στα τέλη του 2021 με τέσσερα μόλις πλοία και υπερδιπλασίασε τον στόλο της φτάνοντας πλέον στα 12 πλοία.

    ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά κοινή ομολογία, είναι ο μεγάλος χαμένος των εκλογών της 21ης Μαΐου. Και στην περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί και στην κάλπη της 25ης Ιουνίου, ή ακόμα χειρότερα, δικαιωθούν όλοι όσοι μιλούν για ένα «πτωτικό σπιράλ χωρίς τέλος», ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με μια πολιτικά υπαρξιακή κρίση, καθώς πέρα από το εκλογικό του αφήγημα, πιθανολογείται ότι εκ των πραγμάτων, για πρώτη φορά, θα τεθεί εν αμφιβόλω και η ίδια η παρουσία του στην ηγεσία του κόμματος και της κεντροαριστεράς.

    Η κριτική που του ασκείται, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, αφορά τις επιλογές του, όχι μόνο κατά την προεκλογική περίοδο, με την παρουσίαση «μιας Ελλάδας που απλά δεν υπήρχε», αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας, με την ολοκληρωτική άρνηση συναινέσεων, ακόμα και επί των εθνικών θεμάτων.

    Οι αιτιάσεις για τις ευθύνες… της απλής αναλογικής για το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και αυτές που κατά τη γνώμη του, πηγάζουν από τη στάση που κράτησαν οι υπόλοιπες «προοδευτικές δυνάμεις», στις οποίες ο ίδιος έτεινε χείρα συνεργασίας, με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, κι εκείνες την απέρριπταν, κοιτάζοντας «το δικό τους χωράφι», όπως υποστηρίζει, προδήλως μπορούν να αποτελέσουν τους «αποδιοπομπαίους τράγους», αλλά σε καμία περίπτωση ένα πειστικό αφήγημα-απάντηση στο «τις πταίει;».
    Το ακόμα χειρότερο είναι ότι ο κ. Τσίπρας, στη λογική του πάντα «φταίνε όλοι οι άλλοι», στοχοποιεί ακόμα και τους ίδιους τους πολίτες.

    «Την ανωριμότητα του πολιτικού συστήματος να αποδεχθεί την απλή αναλογική ακολούθησε σε μεγάλο ποσοστό και η πλειοψηφία των πολιτών που φαίνεται ότι επιθυμεί κυβερνήσεις αυτοδυναμίας και όχι κυβερνήσεις συνεργασίας», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του.

    Άρα, ανώριμο το πολιτικό σύστημα, ανώριμοι και οι πολίτες.

    Το να μην μπορεί ή να μην θέλει ο συγκεκριμένος πολιτικός ηγέτης να διακρίνει το καταφανές, ότι δηλαδή το εκλογικό σώμα τον καταψήφισε όχι μόνο ως υποψήφιο κυβερνήτη, -δεύτερη συνεχόμενη φορά μετά από το 2019- αλλά και ως αξιωματική αντιπολίτευση, είναι πρόβλημα που ξεπερνά τον ίδιο και τις πιθανές ψευδαισθήσεις του.
    Τείνει να μετατραπεί σε πρόβλημα δημοκρατίας.

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

    ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ

    Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συγκαταλέγεται στους μεγάλους ηττημένους των εκλογών της 21ης Μαΐου.

    Η τρίτη θέση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην εκλογική περιφέρεια της Ηλείας, με λιγότερες από 10.000 ψήφους – όταν ο πρώτος υπερέβη τις 13.000 – αποτελεί ένα πολιτικό ορόσημο στην πορεία του άλλοτε πρώτου – και με διαφορά – βουλευτή στην Α’ Αθηνών, πρώτου πολίτη στον Δήμο Αθηναίων, πρώτου -και τελευταίου- αρχηγού στο Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών (το κόμμα με την ολιγόμηνη ζωή το οποίο ίδρυσε), πρώτου ως πολιτικός προϊστάμενος της Υγείας, του Τουρισμού, της Εθνικής Άμυνας, πρώτου ως επίτροπος της Ελλάδας αρμόδιος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια.

    Τώρα, με απόφαση του απόλυτου κριτή στη δημοκρατία, του πολίτη-ψηφοφόρου, αυτοί που θα δώσουν κοινοβουλευτική «ώθηση στην Ηλεία, προς όφελος του τόπου και των κατοίκων, με τη μέγιστη αναβάθμιση του Νομού και ενίσχυση του brand name του», όπως έλεγε ένα προεκλογικό σύνθημα του κ. Αβραμόπουλου, θα είναι πρώτα ο κ. Ανδρέας Νικολακάπουλος, μετά η κα. Διονυσία- Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και ακολούθως ο ίδιος, εφόσον η ΝΔ εξασφαλίσει και τις τρεις έδρες της 21ης Μαΐου.

    Το μέχρι πρότινος αψεγάδιαστο προφίλ του φαίνεται να επηρέασαν και οι ευρύτεροι «ψίθυροι» στις Βρυξέλλες, με αφορμή την τιμητική συμμετοχή του -έναντι αμοιβής 60 χιλιάδων ευρώ για ένα χρόνο, όπως παραδέχθηκε- στη ΜΚΟ «Fight Impunity» του Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος με τη σειρά του βρέθηκε στο επίκεντρο του Qatargate.

    Ο πρώην υπουργός, παρά το δυσμενέστατο για τον ίδιο προσωπικά εκλογικό αποτέλεσμα, εξακολουθεί να αποτελεί μια προσωπικότητα με διεθνές κύρος και ακτινοβολία, όπως απέδειξε και η πρόσκληση που του απηύθυνε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να παραστεί στην ορκωμοσία του ως επίσημος προσκεκλημένος.

    Ωστόσο, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, την επόμενη μέρα, πιθανότατα, θα χαρακτηριστούν εκ νέου, από εντάσεις που δύσκολα μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνο οι «γυαλισμένες εθιμοτυπίες» στις οποίες ειδικεύεται ο κ. Αβραμόπουλος.

    ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΑΚΗ

    Προέδρος και CEO Σφακιανάκης

    Σε… κακό φεγγάρι θα πρέπει να βρίσκεται τον τελευταίο καιρό ο κυπριακής καταγωγής επιχειρηματίας, Σταύρος Τάκη. Βασικός μέτοχος, έπειτα από μια ενδοοικογενειακή διαπάλη, του υπερδανεισμένου Ομίλου εταιρειών εμπορίας αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών «Σφακιανάκης». Όπου ο ίδιος κατέχει τις νευραλγικές θέσεις Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου.

    Τον περασμένο Νοέμβριο και μετά από μια «καθεστωτικής απόχρωσης» θητεία 13 ετών, παραιτήθηκε από τη θέση Προέδρου που διατηρούσε στο φημισμένο, βρετανικό σχολείο των Βορείων Προαστίων (με τα ακριβά δίδακτρα) St. Catherine’s.

    Στις αρχές Μαΐου, μια… άλλη «κεραμίδα» φάνηκε να βρίσκει στο κεφάλι τον Σταύρο Τάκη. Αυτή τουλάχιστον ήταν η εκπεμπόμενη αίσθηση από την αποφασιστική κίνηση της Alpha Bank να προχωρήσει στην πώληση των αμφίβολης εξυπηρέτησης δανείων της «Σφακιανάκης». Κίνηση που ουσιαστικά ήρθε να σηματοδοτήσει το… τέλος ανοχής για το επί σειρά ετών «κλωθογύρισμα» των δανειακών υποχρεώσεων.

    Μέλος ενός τραπεζικού κονσόρτσιουμ που είχε χρηματοδοτήσει ομολογιακό δάνειο τρέχουσας οφειλής περίπου 290 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank πούλησε το δικό της μεγαλύτερο μερίδιο, ύψους 170 εκατ. ευρώ, στη Fortress. Βάζοντας με τον τρόπο αυτό ένα stop στο «ντόμινο» των ατελέσφορων αναχρηματοδοτήσεων της «Σφακιανάκης», που διαρκεί 14 χρόνια.

    Αρχής γενομένης από το 2009, τρεις φορές οι πιστώτριες τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Αttica Bank) προσέφεραν τα ισάριθμα, χρηματοδοτικά… σωσίβιά τους, πλην όμως αυτά αποδείχθηκαν τρύπια. Με την πιεζόμενη οικονομικά εταιρεία να μην μπορεί να ανταποκριθεί στο εκάστοτε πλάνο των απαιτήσεων.

    Η Alpha Bank είχε κατατάξει τις οφειλές της «Σφακιανάκης» στα προβληματικά δάνεια. Ενώ η εκποίηση εκτιμάται ότι έγινε με «κούρεμα» του 70% της υπολειπόμενης αξίας τους. Ενδεικτικό του υψηλότατου βαθμού επισφάλειας που θεωρείται ότι ενέχει η εξυπηρέτησή του.

    Ειδικά μάλιστα, όταν με βάση τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία της χρήσης του 2021 η «Σφακιανάκης» ως Όμιλος είχε αρνητική καθαρή θέση 59,3 εκατ. ευρώ. Ενώ το ανοδικό περιβάλλον των επιτοκίων ήρθε να κάνει ακόμη πιο πιεστικό το κόστος του δανεισμού.

    Πλέον και μετά από την εξαγορά από τη Fortress, η doValue διακρατεί δάνεια της «Σφακιανάκης» αξίας 60 εκατ. ευρώ, από 30 εκατ. ευρώ έχουν η Εθνική και η Πειραιώς, ενώ μια εξαιρετική μικρή συμμετοχή είναι αυτή της Attica Bank.

    Όπως όλα δείχνουν η Fortress έχει μπροστά της δύο επιλογές: Η πρώτη είναι να ζητήσει και από τους άλλους πιστωτές να εξαγοράσει τα δάνεια με σημαντική έκπτωση επί της αξίας τους. Προκειμένου στη συνέχεια να συνδράμει και η ίδια κεφαλαιακά έτσι ώστε η «Σφακιανάκης» να μπορέσει να επιστρέψει στην κανονικότητα. Με επιχειρηματικούς αλλά και χρηματοοικονομικούς όρους.

    Εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η Fortress θα κλιμακώσει την πίεση προς την εταιρεία του Σταύρου Τάκη. Και με «όπλο» της ρήτρες του ομολογιακού ενδέχεται να φτάσει μέχρι την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, προκειμένου να εξασφαλίσει τις πιστωτικές απαιτήσεις. Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις δωρεάν γεύματα δεν υπάρχουν…

    ΘΟΡ ΤΑΛΣΕΘ

    CEO AVRAMAR

    Με εμπειρία περισσότερα από 20 χρόνια στη διεθνή βιομηχανία θαλασσινών και υδατοκαλλιέργειας ως επενδυτής και ανώτερο στέλεχος και τραπεζίτης με επίκεντρο τον κλάδο, ο Θορ Τάλσεθ επικεφαλής της Avramar από τον Μάιο του 2022, μάλλον τα έκανε… θάλασσα.

    Ο «εθνικός πρωταθλητής» στις ιχθυοκαλλιέργειες, που θα προέκυπτε μετά την εξαγορά πριν τέσσερα περίπου χρόνια από την Andromeda Seafood των Σελόντα και Νηρεύς, με τη συμμετοχή των funds Amerra και Mubadala δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

    Αντίθετα η εταιρεία βρίσκεται εν μέσω τρικυμίας με ανοιχτά μέτωπα και θηριώδη δανεισμό που κληροδότησε από τις εξαγορασθείσες εταιρείες, με πιεσμένη ταμειακή ρευστότητα και πλέον αντιμέτωπη με τις πιστώτριες τράπεζες που δεν είναι διατεθειμένες να χάσουν ούτε ένα ευρώ.

    Το πρόβλημα προέκυψε όταν η εταιρεία τον Μάιο προσέφυγε στις τράπεζες στις αρχές Μαΐου ζητώντας δάνειο 15 εκατ. ευρώ για να καλύψει γενικές ανάγκες της εταιρείας.

    Χωρίς να διευκρινίζει ούτε ποιες είναι οι ανάγκες, όταν μάλιστα τον περασμένο Νοέμβριο είχε χρηματοδοτηθεί με 30 εκατ. ευρώ με εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και χωρίς να συζητά σε πρώτη φάση το ενδεχόμενο οι επενδυτές να βάλουν χρήματα στην εταιρεία.

    Όσο για το business plan της εταιρείας, αυτό… έπεσε στα βράχια. Κατατέθηκε νέο business plan και οι διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες συνεχίζονται, ήδη εντός του μήνα έχει προγραμματιστεί due diligence και συνάντηση με τον βασικό μέτοχο και η αγωνία είναι να μη «σκάσουν» στα χέρια τους τα 350 εκατ. ευρώ που έχουν ως εγγύηση τα ψάρια αλλά και να μην «στραγγαλιστεί» διότι ενδεχόμενη κατάρρευσή της εκτιμάται ότι θα φέρει αναταράξεις στο σύνολο του κλάδου της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας και των εμπλεκόμενων κλάδων, από προμηθευτές έως μεταφορικές εταιρείες.

    The Usual Suspects

    The people below could make any list of influencers, anytime, which is why we've given them their own.