• Οικονομία

    Ο Κωστής Χατζηδάκης έλυσε τον γόρδιο δεσμό των εκκρεμών συντάξεων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Κωστής Χατζηδάκης , Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

    Κωστής Χατζηδάκης , Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Μια από τις κυριότερες παρεμβάσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη είναι αναμφισβήτητα η δραστική μείωση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιότησης και η καταβολή συντάξεων και αναδρομικών σε ασφαλισμένους που βρίσκονταν σε αναμονή ακόμη και για επτά χρόνια. Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι υπάλληλοι, ήταν ένα προσωπικό στοίχημα, το οποίο κατάφερε να κερδίσει, με το σωστό επιτελείο δίπλα του, παρά τα εμπόδια και τις αντιδράσεις για την εισαγωγή δικηγόρων και λογιστών από τον ιδιωτικό τομέα.

    Η λειτουργία του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι πανθομολογούμενο, ότι άλλαξε ριζικά, καθώς πλέον απέκτησε γραμμή άμεσης εξυπηρέτησης των πολιτών το 1555, το οποίο έχει δεχθεί πάνω 5 εκατ. κλήσεις, δίνοντας απαντήσεις σε ασφαλισμένους που καθημερινά κατέκλυζαν τα γκισέ του φορέα.

    Όσον αφορά τον κόσμο της εργασίας, ενεργοποιήθηκε η σταδιακή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας για τον έλεγχο του ωραρίου απασχόλησης, «ένα πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ το οποίο, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η Νέα Δημοκρατία έκανε πραγματικότητα», όπως τονίζει ο κ. Χατζηδάκης.

    Παράλληλα, την τελευταία τετραετία η ανεργία μειώθηκε από το 17,5% το καλοκαίρι του 2019 στο 10,09% με αποτέλεσμα τη δημιουργία 300.000 επιπλέον θέσεις εργασίας και αύξηση των μέσων μηνιαίων αποδοχών κατά 12,4% στα 1170 ευρώ μεταξύ 2019-2022.

    Επτά συν μια παρεμβάσεις

    1. Επίλυση προβλήματος εκκρεμών συντάξεων

    Το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ έλυσαν το πρόβλημα των εκκρεμών αιτήσεων κύριας ασφάλισης. Από τον Ιανουάριο του 2021 σε διάστημα μόλις 28 μηνών, εκδόθηκαν 590.000 κύριες συντάξεις, ενώ πλέον εκδίδονται μεσοσταθμικά εντός δυο μηνών, πιο γρήγορα από ό,τι στη Γερμανία και τη Γαλλία!

    Ταυτόχρονα, έχει ήδη εκδοθεί πάνω από το 80% των 83.000 εκκρεμών επικουρικών συντάξεων με το υπόλοιπο στοκ να αναμένεται να εκδοθεί μέσα στο καλοκαίρι. Ενώ, εξίσου θετική είναι η εικόνα στα εκκρεμή εφάπαξ, τα οποία έχουν εκκαθαριστεί σε ποσοστό 70%. Όλα αυτά πέτυχαν με την εισαγωγή λύσεων κοινής λογικής (3.000 σύγχρονοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, προκαταβολή σύνταξης, πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές, συντάξεις fast track, ηλεκτρονικός Πύργος Ελέγχου).

    Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι την επόμενη τετραετία, σύμφωνα  με τον κ. Χατζηδάκη, να ενισχυθεί περαιτέρω ο ψηφιακός και ευρύτερος εκσυγχρονισμός του ΕΦΚΑ με την ενοποίηση των 88 βάσεων δεδομένων, την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των πολιτών, τη  διασύνδεση του ΕΦΚΑ με την ΕΡΓΑΝΗ, την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των νέων Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών (τόσο από τον Δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα).

    1. Τηλεφωνική γραμμή 1555

    «Με τη ντροπή των κατεβασμένων τηλεφώνων του ΕΦΚΑ, εμείς δεν συμβιβαστήκαμε. Και αποφασίσαμε να δώσουμε ένα τέλος, με το 1555», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας. Μέχρι σήμερα έχουν απαντηθεί πλέον πάνω από 5 εκατ. κλήσεις, με το 99% των υποθέσεων να έχει διεκπεραιωθεί. Το Δημόσιο όχι μόνο απαντά, αλλά και καλεί μόνο του σε μερικές μέρες τον πολίτη, όταν η απάντηση χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία. Σύμφωνα με έρευνα, 8 στους 10 δηλώνουν ικανοποιημένοι από την εξυπηρέτηση που έλαβαν.

    1. Προστασία της εργασίας

    Με τη ψήφιση νομοσχεδίου για την προστασία της εργασίας ενεργοποιήθηκε και εφαρμόζεται σταδιακά η ψηφιακή κάρτα εργασίας, οι νέες, μεγαλύτερες γονικές άδειες (δηλαδή, την άδεια πατρότητας, την προστασία του νέου πατέρα από απόλυση για 6 μήνες, την πληρωμένη γονική άδεια 2 μηνών και για τους 2 γονείς, επέκταση της άδειας μητρότητας από τους 6 στους 9 μήνες και στον ιδιωτικό τομέα), το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην τηλεργασία, τα νέα δικαιώματα για τους αυτοαπασχολούμενους σε delivery και courier (και την υποχρέωση να τους εξασφαλίζουν οι εταιρείες τις στολές και τον εξοπλισμό τους), τα νέα μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, τα μέτρα κατά της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία, άρθρο 55 του νόμου το οποίο κατοχυρώνει και πάλι το 8ωρο.

    1. Ψηφιακή κάρτα Εργασίας

    Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται σταδιακά στους χώρους εργασίας και σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη «Είναι ένα ακόμη εργαλείο με το οποίο καταρρίπτουμε τους μύθους της Αριστεράς». Εφαρμόζεται ήδη στις τράπεζες, στα σουπερμάρκετ (με πάνω από 250 εργαζομένους), στις ασφαλιστικές εταιρείες, στις εταιρείες σεκιούριτι, σε αρκετές ΔΕΚΟ καλύπτοντας 170.000 εργαζομένους. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας «Είναι η καλύτερη εγγύηση για το σεβασμό του ωραρίου και τη πληρωμή των υπερωριών των εργαζομένων -και αυτό είναι κάτι που μου το λένε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Ταυτόχρονα, η Ψηφιακή Κάρτα είναι ένα αντικειμενικό σύστημα που καταπολεμά τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων. Στόχος μας για τη νέα τετραετία είναι η Ψηφιακή Κάρτα, χωρίς καθυστερήσεις, να καλύψει όλους τους εργαζομένους, ξεκινώντας από τη βιομηχανία, τον τουρισμό, την εστίαση. Η Ψηφιακή Κάρτα είναι μία επανάσταση στην αγορά εργασίας και ένα «καρφί» στις ανοησίες των δημαγωγών! Γι’ αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με την επέκτασή της!».

    1. Μείωση της ανεργίας και δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας, αύξηση μισθών

    Η ανεργία μειώθηκε από το 17,5% το καλοκαίρι του 2019 στο 10,09% χάρη στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης και την εργασιακή και ασφαλιστική πολιτική του Υπουργείου Εργασίας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία 300.000 επιπλέον θέσεις εργασίας και αύξηση των μέσων μηνιαίων αποδοχών κατά 12,4% στα 1170 ευρώ μεταξύ 2019-2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία έχει καταγραφεί ιστορικό ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο 2023 στο ισοζύγιο της απασχόλησης. Δηλαδή οι προσλήψεις ήταν πολύ περισσότερες από τις αποχωρήσεις, από οποιαδήποτε άλλη περίοδο. Επίσης, χάρη στη δυναμική της οικονομίας αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 20% (πάνω από τον πληθωρισμό) από τα 650 ευρώ στα 780 ευρώ.

    1. Πρόγραμμα «Σπίτι Μου» για νέους

    1442 νέοι και νέα ζευγάρια είχαν ήδη εγκεκριμένο δάνειο και είχαν βρει το ακίνητο που θα αγοράσουν. Μέσα σε λίγες μέρες από την έναρξη υποβολής των αιτήσεων όχι μόνο έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του ένας πολύ μεγάλος αριθμός νέων, αλλά ήδη έχει λάβει έγκριση για το σχετικό δάνειο ένα ποσοστό που ισοδυναμεί με το 30% των δυνητικά δικαιούχων. Λόγω αυτής της πολύ καλής εξέλιξης του προγράμματος, το υπουργείο Εργασίας θα διπλασιάσει του διαθέσιμους πόρους, ώστε να διπλασιαστούν και ωφελούμενοι. Ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ότι η στεγαστική πολιτική θα είναι κεντρική επιδίωξη μιας νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας την επόμενη τετραετία. Απόδειξη γι’ αυτό είναι και η δέσμευση του Πρωθυπουργού για τη σύσταση ενός νέου Υπουργείου Στέγασης και Κοινωνικής Πολιτικής!

    1. Ατομικοί κουμπαράδες για υψηλότερες επικουρικές συντάξεις των νέων

    Είναι ένα σύστημα για τη νέα γενιά, βασισμένο στην πολιτική των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με κ. Χατζηδάκη. Όλοι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας και, προαιρετικά, οι εργαζόμενοι μέχρι 35 ετών  εντάσσονται στο νέο σύστημα των «ατομικών κουμπαράδων».  Με το νέο σύστημα οι νέοι αποκτούν τον έλεγχο πάνω στην επικουρική τους σύνταξη και μπορούν να ενημερώνονται με ένα κλικ για το πώς εξελίσσονται οι αποταμιεύσεις τους και για το κέρδος από τις αποδόσεις των επενδύσεών τους. Ήδη έχουν εγγραφεί στο νέο ταμείο περισσότεροι από 172.000 νέες και νέοι. Στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι άτομα που έπιασαν για πρώτη δουλειά. Και αυτό είναι μια απόδειξη της δυναμικής της Ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα από την 1η Ιανουαρίου 2023 έχουν δικαίωμα να ενταχθούν στο νέο σύστημα νέοι κάτω των 36 ετών. Η διαδικασία είναι εύκολη και απλή και γίνεται ηλεκτρονικά.

    1. Πολιτική για τους ανάπηρους

    Υιοθετήθηκαν νέα εργαλεία περιορισμού της ταλαιπωρίας των ατόμων με αναπηρία. Μεταξύ άλλων θεσπίστηκαν τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ και ενεργοποιήθηκε η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας. Καταργήθηκε η υποχρεωτική επανεξέταση από ΚΕΠΑ για μη αναστρέψιμες ασθένειες και ενεργοποιήθηκε ο καινοτόμος θεσμός του Προσωπικού Βοηθού. Πλέον υπάρχουν ενιαίοι κανόνες για τη λήψη αναπηρικής σύνταξης. Παράλληλα, με τα ηλεκτρονικά ραντεβού σε ΕΦΚΑ και ΚΕΠΑ περιορίστηκε η ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρία.

     Διαβάστε επίσης

    Appodixi: Διαθέσιμη η νέα έκδοση της εφαρμογής

    ΔΥΠΑ: Εκπαιδευτικό επίδομα 1.000 ευρώ σε πάνω από 61.000 ανέργους



    ΣΧΟΛΙΑ