• Πολιτική

    Μιλένα Αποστολάκη: Πιστεύουμε στην παραγωγή πλούτου και όχι στη διαχείριση της φτώχειας

    Μιλένα Αποστολάκη

    Μιλένα Αποστολάκη


    Η Μιλένα Αποστολάκη επέστρεψε στην πολιτική σε μια συγκυρία που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μια νέα αφετηρία.

    Εξελέγη βουλευτής στη Β’ Αθήνας φέτος  για πέμπτη φορά ( είχε εκλεγεί το 2000, το 2004, το 2007 και το 2009) σε μια εποχή που οι προσδοκίες για το ρόλο το κόμματός της μεγαλώνουν.

    Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ έδειξαν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της, και καθώς πλέον το ζητούμενο δεν είναι οι γενικές προθέσεις, αλλά οι ξεκάθαρες πολιτικές, η Μιλένα Αποστολάκη, απαντά στις ερωτήσεις του mononews.gr, για το πώς διαφοροποιείται το ΠΑΣΟΚ από τα άλλα κόμματα και για το ρόλο που καλείται να παίξει στο πολιτικό σύστημα που σήμερα διαμορφώνεται.

    Το ΠΑΣΟΚ ενισχύθηκε στις τελευταίες εκλογές και φιλοδοξεί να ενισχυθεί περισσότερο στις επόμενες. Πώς διαφοροποιείται από το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ;

    Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμιά σχέση με αυτά που πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα για τις κρατικοποιήσεις. Φάνηκε και στο debate η μεγάλη διαφορά των δύο κομμάτων για παράδειγμα στο θέμα της  ΔΕΗ, η οποία   με το μανατζμεντ και το 34% στο Δημόσιο είναι ήδη κρατική.

    Εμείς πιστεύουμε, ότι η λύση θα έρθει μέσα από την παραγωγή πλούτου και όχι από τη διαχείριση της φτώχειας. Αυτή είναι κομβική διαφορά της αντίληψης και του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με την αντίληψη και το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ. Η άποψη Κατρούγκαλου είναι άποψη ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Και η άποψη Φωτίου, ότι τα μεσαία στρώματα έχουν 5.000 ευρώ εισόδημα, επίσης είναι άποψη ΣΥΡΙΖΑ.  Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δημιουργήσει ένα νέο κύμα φτωχών, τραβάει τους ανθρώπους προς τα κάτω και μετά θέλει να διαχειριστεί τη φτώχεια τους ως προστάτης.

    Και από την άλλη η Νέα Δημοκρατία υπερασπίζεται τους ισχυρούς. Εμείς αντίθετα, είμαστε η παράταξη που έχει στόχο την παραγωγή πλούτου με στόχο να τον αναδιανείμει δίκαια, με κριτήρια δικαιοσύνης και ενισχύοντας τα μεσαία στρώματα των μη προνομιούχων, αυτών τους οποίους παραδοσιακά εξέφραζε και υποστήριξε με τις πολιτικές του το ΠΑΣΟΚ.

    Η προσέλκυση επενδύσεων με όρους και κανόνες, επενδύσεων παραγωγικών, είναι η δική μας πολιτική. Το να έρχονται funds που δανείζονται από τις ελληνικές τράπεζες για να αφελληνίσουν την ελληνική οικονομία δεν είναι ανάπτυξη. Ανάπτυξη είναι οι παραγωγικές επενδύσεις, που δημιουργούν θέσεις εργασίας, μοχλεύουν την οικονομία, δημιουργούν πλούτο και αυξάνουν το ΑΕΠ. Αυτές είναι οι επενδύσεις που εμείς θέλουμε να προσελκύσουμε μέσα από ένα επενδυτικό περιβάλλον, σταθερότητας, διαφάνειας και με έμφαση στην ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης. Ξέρετε πόσοι επενδυτές όταν αναζητούν τον Δείκτη εκτελεστότητας των δικαστικών αποφάσεων, εγκαταλείπουν τη χώρα;

    Σε αυτό η Νέα Δημοκρατία δεν έκανε τίποτα τα 4 χρόνια που πέρασαν.

    Οι πιο παραγωγικές επενδύσεις όμως, είναι οι επενδύσεις στη βιομηχανία που έχουν το μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή για τη χώρα, αλλά οι βιομήχανοι είναι ελίτ. Πώς θα πάρετε μέτρα για να ενισχύσετε το κεφάλαιο να επενδύσει στη βιομηχανία χωρίς ταυτόχρονα να υπερασπίζεστε την ελίτ;

    Παραπέμπει σε χρόνια παρελθόντος αυτή η προσέγγιση. Η παραγωγή πλούτου δεν μπορεί να μην υπακούει σε κανόνες. Πρέπει να ρυθμιστεί με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης ώστε να γίνει παράγοντας προόδου και προκοπής για τη χώρα.

    Το κεφάλαιο δεν είναι εχθρός. Δεν είμαστε σοβιέτ. Ούτε υπερασπιστές της κρατικοδίαιτης οικονομίας. Το κεφάλαιο δεν πρέπει να αφεθεί ασύδοτο αλλά να δραστηριοποιείται στη χώρα μας με κανόνες, με τάξη και με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Στον πλούτο πρέπει να υπάρξει μια δίκαιη φορολόγηση. Η φορολόγηση είναι ένα εργαλείο για την αναδιανομή του πλούτου.  Όπως βέβαια και η εκπαίδευση.

    Τη Νέα Δημοκρατία δεν την ενδιαφέρει η κοινωνική κινητικότητα. Εμείς θέλουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις με κανόνες, και με κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς το κράτος να απεκδύεται του ρυθμιστικού του ρόλου, αλλά να λειτουργεί σαν ένα Κράτος μιας σύγχρονης χώρας που θέτει και εφαρμόζει κανόνες υπέρ των πολιτών του και γι αυτό προσελκύει και επενδυτές.

    Ποιο είναι το όραμά σας με την επιστροφή σας στη σημερινή πολιτική συγκυρία;

    Το όραμά μου και ο μεγάλος στόχος που συνοδεύει την επιστροφή μου, είναι η μεγάλη επιστροφή του ΠΑΣΟΚ ως μεγάλη πλειοψηφική παράταξη. Το πρώτο βήμα έγινε την Κυριακή. Και δεν είναι αυτοσκοπός να μεγαλώσει το κόμμα για να έχει περισσότερη εξουσία, αλλά γιατί υπάρχει μεγάλη κοινωνική αναγκαιότητα.

    Έχουμε  ένα πολιτικό σύστημα που δεν έχει καμιά ισορροπία.  Είχαμε μια πολύ κακή κυβέρνηση και δεν υπήρξε μια αξιωματική αντιπολίτευση που να μπορεί, με τον τρόπο που παρεμβαίνει, με τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση, με τον προγραμματικό της λόγο, να γεννήσει στον κόσμο ελπίδα, να υποδεχτεί τη δυσαρέσκειά του και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη.

    Μια πλειοψηφία που δεν εκφράζεται από τη Νέα Δημοκρατία πρέπει να αισθανθεί ότι υπάρχει ένας πολιτικός χώρος που προσβλέπει σε μια κοινωνική επικράτηση. Το ΠΑΣΟΚ αυτή την ανάγκη έρχεται να καλύψει, απευθύνεται σε αυτούς τους ανθρώπους και θέλει να τους καλέσει να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Τους λέμε ελάτε στο σπίτι σας, στο ΠΑΣΟΚ, που κάποιοι προσπάθησαν στα χρόνια της χρεοκοπίας και της μεγάλης δοκιμασίας, να ακυρώσουν τη συνεισφορά του σε αυτόν τον τόπο και να το ταυτίσουν μόνο με δεινά.

    Όμως το ΠΑΣΟΚ σφράγισε αυτόν τον τόπο και μπήκε μπροστά στις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Το ΕΣΥ, το ΑΣΕΠ, τα ΚΕΠ, η Διαύγεια, το οικογενειακό δίκαιο, οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση, έχουν την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ και αυτή ήταν η σφραγίδα του. Και αυτό το  μεγάλο ΠΑΣΟΚ ανανεωμένο επιστρέφει. Και επιστρέφει για να απαντήσει στις σημερινές μεγάλες προκλήσεις.

    Ποια είναι τα ζητούμενα, ποιες είναι οι αλλαγές που θα θέλατε σήμερα;

    Δεν πρέπει να έχουμε ευνοιοκρατία και πελατοκρατεία. Δεν πρέπει να παρακολουθούμε τη μισή Ελλάδα, τους πολιτικούς αρχηγούς και τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν πρέπει να επιτιθέμεθα στις Ανεξάρτητες Αρχές όταν δε λένε αυτά που θα ήθελε η κυβερνητική προπαγάνδα. Δεν πρέπει να διαλύσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ. Θέλουμε να επαναφέρουμε το ΕΣΥ στο Δημόσιο, την προστασία της πρώτης κατοικίας και θα κάνουμε κάτι για το μεγάλο πρόβλημα της στέγης, με κοινωνικές κατοικίες.

    Αυτή τη στιγμή ένας νέος άνθρωπος πρέπει να φτάσει 40 χρονών για να φύγει από το σπίτι του. Δε συζητάμε για να κάνει οικογένεια…Ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός παίρνει κάτω από 800 ευρώ μισθό και όταν διορίζεται εκτός έδρας πρέπει να δώσει 350 ευρώ για ενοίκιο. Θα καταργήσουμε το νόμο Κατρούγκαλου. Και όταν συμβαίνει κάτι δε θα δίνουμε την ίδια επιδότηση σε όλους, όπως έγινε με την ενέργεια, που ένας που μένει σε 100 τ.μ πήρε την ίδια επιδότηση με κάποιον που μένει σε 800 τ.μ. στην Εκάλη.

    Θέλουμε να ξαναδώσουμε στήριξη στο Κοινωνικό Κράτος στο Κράτος πρόνοιας, γιατί μας ενδιαφέρει ένα κοινωνικό κράτος που σέβεται το κράτος δικαίου και τους Θεσμούς. Θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε το Κράτος με ένα τρόπο που θα έχει αντίκρυσμα στη ζωή των πολιτών. Ο πρωθυπουργός αναφερόταν στα επιτεύγματα του υπουργείου Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, και σε αυτή τη χώρα δύο τρένα κινιόντουσαν στην ίδια γραμμή επί 12 λεπτά, επειδή δεν έγινε τίποτα επί 4 χρόνια με μια αμαρτωλή σύμβαση, παρά τις προειδοποιήσεις των συνδικαλιστών που δεν τους άκουγαν επειδή δεν ήταν ημέτεροι. Και επειδή έγινε ένα ρουσφέτι, έγινε το λάθος που έφερε αυτή την καταστροφή.

    Αυτά όλα πρέπει να αλλάξουν.

    Ποιος θέλετε να είναι ο  δικός σας ρόλος στη σημερινή συγκυρία;

    Επιστρέφω  για να συμβάλω στο μεγάλωμα της παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ που έχει πολύ βαθιές ρίζες  βρίσκεται σε μια νέα αφετηρία και φιλοδοξώ  με τη δουλειά μου και την αφοσίωσή μου να συμβάλω ώστε  να συναντηθεί ξανά με πλατιά κοινωνικά στρώματα, τα οποία στο παρελθόν έχουμε εκφράσει.

    Αυτό το περιβόητο “ΠΑΣΟΚ ωραία χρόνια”, αντανακλά μια πραγματικότητα σε σχέση με βήματα προόδου και εκσυγχρονισμού που έγιναν στη χώρα. Με τη συνέπεια και τη σοβαρότητά μας φιλοδοξούμε να ξαναδώσουμε ελπίδα σε αυτόν τον κόσμο, να επιστρέψει στο σπίτι του στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, στο ΠΑΣΟΚ.

    Και να επιστρέψει το πολιτικό σύστημα σε ισορροπία γιατί  η πρόσφατη εκλογική καταγραφή δεν είναι θετική για τη λειτουργία της δημοκρατίας. Από τη μια, μια ηγεμονεύουσα παράταξη και απέναντι της έλλειμμα αξιόπιστης αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είδαμε πως λειτούργησε την τετραετία που πέρασε και τώρα κινδυνεύει να λειτουργήσει ακόμη χειρότερα. Επομένως, είναι  κοινωνική αναγκαιότητα το ΠΑΣΟΚ να επιστρέψει ως μεγάλη πλειοψηφική παράταξη.



    ΣΧΟΛΙΑ