• Business

    Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Αναθεωρημένος στόχος για 1,2 δισ. ετήσια EBITDA και επιτάχυνση ΑΠΕ


    Την ανοδική πορεία της ΔΕΗ επιβεβαιώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της εταιρείας, και ο νέος αναθεωρημένος στόχος για τα ετήσια EBITDA ανεβαίνει στα 1,2 δισ. ευρώ για το 2023.

    Αυτό είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εισηγμένης κ. Γιώργος Στάσσης, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους 70 αναλυτές, για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Κατά την τηλεδιάσκεψη οι αναλυτές   έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη στρατηγική της εταιρείας για γρήγορη ανάπτυξη στις ΑΠΕ και το ρυθμό υλοποίησης του σχεδιασμού της.

    Επίσης, η διοίκηση της εταιρείας, επιβεβαίωσε το στόχο για την επιστροφή στη διανομή μερισμάτων, αρχής γενομένης από το 2024 με βάση την κερδοφορία της τρέχουσας χρήσης.

     Στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μετά την επίτευξη του στόχου των 600MW που αφορά έργα στην Ελλάδα, είτε σε λειτουργία είτε κατασκευασμένα, ξεκίνησε η κατασκευή του μεγάλου Φωτοβολταϊκού πάρκου 550MW στην Πτολεμαϊδα, έχοντας σήμερα έργα συνολικής ισχύος 1 GW υπό κατασκευή. Πρόκειται για συνολική ισχύ 1,6 GW, η οποία αντιστοιχεί περίπου στο 30% του στόχου των 5GW που είχε θέσει η εταιρεία για το 2026. Επίσης, τονίστηκε ότι έχει εξασφαλιστεί η αδειοδότηση για το 80% του στόχου των 5GW για το 2026.

    Ερωτηθείς για την καλή πορεία που παρουσίασε η ΔΕΗ στο πρώτο τρίμηνο, εξήγησε ότι η αυξημένη λειτουργική κερδοφορία στο α’ τρίμηνο 2023, προήλθε τόσο από τη μείωση  των λειτουργικών δαπανών, και κυρίως των δαπανών για αγορές ενέργειας, φυσικό αέριο και εκπομπές CO2. Συγκεκριμένα, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκαν σε €280,5 εκατ., αυξημένα κατά €110,5 εκατ. (65%) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

    Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη €73,3 εκατ. έναντι ζημιών €30,3 εκατ. το α’ τρίμηνο 2022. Τα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε κέρδη €51,1 εκατ. έναντι ζημιών €185,7 εκατ. το α’ τρίμηνο 2022.

    Το καθαρό χρέος στις 31.03.2023 ήταν €2.030,4 εκατ., αυξημένο κατά €642,3 εκατ. σε σχέση με την 31.12.2022 (€1.388,1 εκατ.), λόγω της επίπτωσης από το αρνητικό κεφάλαιο κίνησης στο α΄ τρίμηνο του 2023 το οποίο κατά βάση επηρεάστηκε από την πληρωμή για τα δικαιώματα εκπομπών CO2 για τη συμμόρφωση του έτους 2022, η οποία γίνεται κάθε χρόνο μέχρι το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους.

    Γιώργος Στάσσης για ΔΕΗ: Αναθεωρημένη στρατηγική τον Σεπτέμβριο

    Σχετικά με την εξαγορά στη Ρουμανία, ο Πρόεδρος της εταιρείας επανέλαβε ότι πρόκειται να ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο του 2023 και τότε θα προχωρήσει στην παρουσίαση της αναθεωρημένης στρατηγικής ανάπτυξης της ΔΕΗ.

    Σχετικά με τις προτεραιότητες της εταιρείας ο κ. Γιώργος Στάσσης τόνισε: «Συνεχίζουμε να επενδύουμε στη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών μας, προσφέροντας ένα ευρύτερο σύνολο λύσεων, τόσο σε φυσικό όσο και σε ψηφιακό επίπεδο, προκειμένου να κάνουμε τη ΔΕΗ τον καλύτερο προορισμό για υπηρεσίες που σχετίζονται με την ενέργεια. Σε αυτή την κατεύθυνση, εξακολουθούμε να αναπτύσσουμε το δίκτυο καταστημάτων μας σε όλη τη χώρα, συνεχίζουμε να εισάγουμε περισσότερα εργαλεία για να βοηθήσουμε τους πελάτες μας στην εξόφληση των λογαριασμών τους, εξελίσσοντας όμως παράλληλα και τις ψηφιακές μας υπηρεσίες όπως είναι η νέα πλατφόρμα myDEI, η χρήση e-contract για νέες πωλήσεις, καθώς και το e-SelfMetering που γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς,  γεγονός που πιστοποιεί ότι ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό πραγματικότητα.

    Για το σύνολο του έτους, αναμένουμε να υπερβούμε τον αρχικό στόχο που είχαμε θέσει για επαναλαμβανόμενο EBITDA ύψους €1,1 δισ και να προσεγγίσουμε τα €1,2 δισ. Η ΔΕΗ, μετά από ένα έτος γεμάτο προκλήσεις συνεχίζει αποφασιστικά την υλοποίηση του πλάνου μετασχηματισμού της με επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με απώτερο στόχο την μετατροπή της σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

    Διαβάστε επίσης

    ΔΕΗ: Στο 6,97% αυξήθηκε το ποσοστό της Helikon

    ΔΕΗ: Στα 51,1 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο πρώτο τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ