• Η λίστα mononews100, o Μητσοτάκης και ο Μυτιληναίος, τι συμβαίνει με την Ιntesa Sanpaolo και την Πειραιώς, το ράλι των Mytilineos, Intralot, Intracom και τι θα πει ο Στάσσης στο Λονδίνο

    Η ηγετική τριάδα Ανδρέας Ανδρεάδης, Σταύρος Ανδρεάδης και Mathieu Guillemin της Sani/Ikos, αναλαμβάνει να εκμεταλλευτεί ένα από τα δημόσια «φιλέτα» που έμεναν επί χρόνια αναξιοποίητα

    image

    mononews100: Μητσοτάκης – Μυτιληναίος

    Ήταν το 2019 όταν το mononews αποφάσισε να ξεκινήσει μια σύνθετη, υψηλών απαιτήσεων και συνάμα πρωτοποριακή δημοσιογραφική πρωτοβουλία για τα ελληνικά digital media, αναδεικνύοντας τα 100 επιδραστικότερα πρόσωπα της χώρας.

    Κίνηση που αποκτά πλέον θεσμική υπόσταση, καθώς είναι η πέμπτη χρονιά που δημοσιεύεται η λίστα mononews100.

    Με όλους όσοι άφησαν το δικό τους ξεχωριστό αποτύπωμα στη διάρκεια του 2023.

    Κινούμενοι σε ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων.

    Επιχειρηματίες, πολιτικοί παράγοντες, τραπεζίτες, εφοπλιστές, εκπρόσωποι της δικαιοσύνης, άνθρωποι του πολιτισμού, της επιστημονικής κοινότητας και του αθλητισμού, managers, διαχειριστές funds, στελέχη νομικών γραφείων που παρέχουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, όπως επίσης χρηματιστές και πρόσωπα που υλοποιούν καινοτόμες ιδέες σε διάφορους τομείς.

    Αποτελούμενη από 21 συντάκτες, η δημοσιογραφική ομάδα του mononews αξιολόγησε μέσα από μια σειρά κριτηρίων τους 100 με τον ισχυρότερο βαθμό επιδραστικότητας.

    Κατέληξε επίσης σε ένα πλουραλισμό ισάξιων επιλογών σε ό,τι αφορά τα κυρίαρχα πρόσωπα της περσινής χρονιάς.

    Αρχής γενομένης από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που γράφει ιστορία στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και την οικονομική ανάπτυξή της.

    Στο ίδιο υψηλό επίπεδο στέκονται επίσης για τις επιδόσεις τους, με όρους επιχειρηματικής ανάπτυξης, σημαντικών deals και χρηματιστηριακών υπεραξιών, άλλα 8 σημαίνοντα ονόματα επιδραστικών προσώπων.

    O Ευάγγελος Μυτιληναίος και ακολουθούν οι Γιώργος Περιστέρης, Γιώργος Στάσσης, Βασίλης Ψάλτης, Αλέξανδρος Εξάρχου, Σωκράτης Κόκκαλης, καθώς οι εκπρόσωποι της εφοπλιστικής κοινότητας, Πέτρος Παππάς και Μαρία Αγγελικούση.

    Διαβάστε όλη τη λίστα εδώ

     

    Mytilineos VS ΟΠΑΠ

    Αγαπητοί αναγνώστες, χθες η ελληνική αγορά έδειξε ότι πραγματικά «λάμπει».

    Φυσικά, λάμπουν και DOW JONES και S&P 500 που σημείωσαν νέο ρεκόρ.

    Η μετοχή [ΜΥΤΙΛ] που πρωταγωνίστησε στην Αθήνα ήταν της Mytilineos.

    Στις 25 το πρωί η εταιρεία ανακοινώνει τα αποτέλεσμα της χρήσης του 2023 και όπως όλα δείχνουν θα παρουσιάσει EBITDA άνω του 1 δισ. και καθαρά κέρδη περίπου 600 εκατ. ευρώ.

    Τα εντυπωσιακά αυτά νούμερα επηρέασαν τη μετοχή, η οποία και χθες έκανε νέο ρεκόρ.

    Έκλεισε στα 39,30 ευρώ με κέρδη 2,50% και «απαιτητικό» όγκο συναλλαγών τις 220.000 μετοχές.

    Φυσικά, οι φανατικοί αναγνώστες του Wiseman δεν πρέπει να εξεπλάγησαν, καθώς έχουν ενημερωθεί εδώ και πολλές ημέρες για τα κέρδη της Mytilineos, αλλά και την πορεία της μετοχής προς τα 40 ευρώ και τα 44 ευρώ αργότερα.

    Η Mytilineos, η οποία πλέον πρέπει να λογίζεται ως πολυεθνική έχει κεφαλαιοποίηση 5,62 δισ. ευρώ και μόλις πριν λίγες ημέρες πέρασε τον ΟΤΕ σε αξία.

    Το εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι πλησιάζει ταχύτατα και την κεφαλαιοποίηση του ΟΠΑΠ.

    Η διαφορά τους πλέον είναι στα 320 εκατ. ευρώ, αφού ο ΟΠΑΠ έχει κεφαλαιοποίηση 5,94 δισ. ευρώ, δηλαδή ούτε καν 6%.

    Μάλιστα, σε χθεσινή της ανάλυση η Optima Bank εκτιμά για τη Mytilineos ότι η δραστηριότητα των ΑΠΕ θα συνεχίζει να εκπλήσσει και τη συμπεριλαμβάνει στις κορυφαίες επιλογές της για τη φετινή χρονιά.

    Η τιμή στόχος είναι τα 47 ευρώ ανά μετοχή (από 45,90 ευρώ ανά μετοχή προηγουμένως), και επαναλαμβάνει την αξιολόγηση αγοράς (Buy).

     

    Πειραιώς: Ράλι

    Χθες, όμως, και η Πειραιώς έκανε ράλι, ενδεικτικό της δυναμικής που αναπτύσσει η μετοχή ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 ενόψει του placement του ποσοστού που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

    Η μετοχή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ξεπέρασε ακόμα και τα επίπεδα των 3,52 ευρώ αλλά στην συνέχεια «έκλεισε» στα 3,45 με κέρδη 1,71%.

    Η επενδυτική κοινότητα δείχνει εμπιστοσύνη στη μετοχή πάρα το γεγονός ότι δεν είχε ξεκαθαρίσει τι ποσοστό θα πουλήσει το δημόσιο.

    Προφανώς δεν την πολυενδιαφέρει, καθώς είτε πουληθεί το 17% είτε λιγότερο είτε περισσότερο, της είναι αδιάφορο.

    Τουλάχιστον το ταμπλό αυτό δείχνει.

    Σημασία έχουν τα αποτελέσματα του 2023 που θα ανακοινώσει ο Χρήστος Μεγάλου στα τέλη του Φεβρουαρίου.

     

    Intralot – Intracom 

    Και πάμε τώρα στο δίδυμο του Σωκράτη Κόκκαλη.

    Στις Intralot και Intracom.

    Χθες πραγματικά οι δυο μετοχές έδωσαν ρεσιτάλ κερδών.

    Η Intralot ΙΝΛΟΤ 0% 1,13 έκλεισε στα 1,156 και έχει κεφαλαιοποίηση 700 εκατ. ευρώ.

    Εάν ξεπεράσει τα επίπεδα των 1,20 ευρώ τότε ανοίγει ο δρόμος για το 1,50.

    Η μετοχή της Intracom ΙΝΤΚΑ 2,02% 3,54 «φόρτσαρε» προς το τέλος της συνεδρίασης και έκλεισε στα 3,42 ευρώ με κέρδη 5%.

    Η κεφαλαιοποίησή της πλέον είναι στα 285 εκατ. ευρώ.

     

    Intrakat – Eurobank – TITAN

    Καλή εικόνα, όμως, είχε και η μετοχή ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05 της Intrakat.

    Αν και έκλεισε αμετάβλητη στα 5 ευρώ εν τούτοις στο τέλος βγήκαν αγοραστές σε αυτά τα επίπεδα.

    Στο auction έκλεισε με αγοραστές που ζητούσαν 20.000 μετοχές στα 5 ευρώ.

    Εκτός από την Intralot και τη Mytilineos, εξαιρετική εικόνα είχαν EUROBANK και TITAN, που έκλεισαν σε υψηλά 52 εβδομάδων.

     

    H THEON στο Euronext

    Όπως γνωρίζετε το IPO, δηλαδή η Αρχική Δημόσια Προσφορά, των μετοχών του Αεροδρομίου Αθηνών είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης και θα πραγματοποιηθεί στις 7 Φεβρουάριου.

    Όμως, τις ίδιες περίπου ημέρες που θα ξεκινήσει η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή των μετοχών του Διεθνούς Αεροδρομίου στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, αρχίζουν και οι δημόσιες εγγραφές για την εισαγωγή μιας Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας σε Χρηματιστήριο, της Theon Intl.

    Η Theon, η οποία σχεδιάζει και κατασκευάζει στην Ελλάδα συστήματα νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης για στρατιωτικές εφαρμογές, εκδίδει νέες μετοχές και τις εισάγει προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Euronext του Άμστερνταμ.

    To ποσό που επιδιώκει να αντλήσει είναι πέριξ των 200 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία θα έχει κεφαλαιοποίηση πέριξ των 600 εκατ. ευρώ.

    Τα τελικά νούμερα θα τα ξέρουμε στις αρχές του Φεβρουαρίου.

     

    Intesa Sanpaolo: «Ήλθε, είδε και απήλθε»

    Τελικά η Ιntesa Sanpaolo δεν θα συμμετάσχει στο placement της Τράπεζας Πειραιώς ως cornerstone investor.

    Aν θυμάστε, στις 29 Νοεμβρίου, το mononews σας είχε αποκαλύψει ότι η μεγαλύτερη Τράπεζα της Ιταλίας είχε εκφράσει καταρχήν το ενδιαφέρον της να αποκτήσει ένα σημαντικό πακέτο μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, από αυτές που πρόκειται να διαθέσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Τον ιταλικό όμιλο, είχε προσεγγίζει επενδυτική τράπεζα.

    Πράγματι οι δυο πλευρές, δηλαδή οι Ιταλοί και τα στελέχη της επενδυτικής τράπεζας εκκίνησαν να συνομιλούν.

    Οι συνομιλίες διήρκησαν σχεδόν 50 ημέρες.

    Οι Ιταλοί ήταν ιδιαίτερα απαιτητικοί και ζητούσαν συνεχώς πληροφορίες για τα νούμερα της Τράπεζας Πειραιώς.

    Ωστόσο, την προηγούμενη Δευτέρα, σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες, οι Ιταλοί γνωστοποίησαν, στην ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ που ήταν και ο μεσάζων, ότι τελικώς σε αυτή τη φάση δεν θα τους ενδιέφερε να αποκτήσουν μία στρατηγική θέση σε μία ακόμη τράπεζα της Ευρωζώνης.

    Βέβαια, η άρνηση της ιταλικής τράπεζας, δεν αλλάζει ούτε κατά κεραία τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου και κατ’ επέκταση του ΤΧΣ για την αρχιτεκτονική του placement, αλλά και του Ηλία Ξηρουχάκη, τις ικανότητες του οποίου έχει εκτιμήσει ιδιαιτέρως ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης.

    Όσον αφορά στο ποσοστό που θα διατεθεί, όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, το βασικό σενάριο προβλέπει ότι το ΤΧΣ δεν πρόκειται να διαθέσει το σύνολο των μετοχών που κατέχει στην Πειραιώς (27% περίπου), αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι (περίπου 20%).

    Το υπουργείο Οικονομικών και προσωπικά ο Κωστής Χατζηδάκης, έχει σχεδόν καταλήξει στην απόφαση για το ύψος του ποσοστού που θα διατεθεί στο placement του Μαρτίου.

    Οι εισηγήσεις προς τον Έλληνα πρωθυπουργό θα γίνουν λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2023, δηλαδή πριν τις 20 Φεβρουαρίου

    Οπότε, οι πάντες κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο οι σύμβουλοι όσο και τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς που έχουν αναλάβει να ενημερώσουν τους θεσμικούς επενδυτές στα διάφορα roadshows.

     

    Έρχονται κι άλλα πρόστιμα για κερδοσκοπία

    Σχεδόν 13 εκατ. ευρώ πρόστιμα για αθέμιτη κερδοφορία και πλασματικές εκπτώσεις «μοίρασε» το 2023 το υπουργείο Ανάπτυξης και έπεται συνέχεια.

    Ήδη, αναμένεται η κοινοποίηση προστίμου σε εταιρεία βρεφικού γάλακτος, το ύψος του οποίου εκτιμάται ότι θα είναι άνω των 600.000 ευρώ, ενώ όπως μαθαίνει ο Wiseman σύντομα θα πέσουν κι άλλες «καμπάνες» για αθέμιτες πρακτικές και σε άλλες εταιρείες, εκτός αγοράς βρεφικού γάλακτος.

    Τώρα τι έχει γίνει με τα πρόστιμα που έχουν πέσει;

    Την απάντηση την έδωσε χθες στη Βουλή ο Κώστας Σκρέκας δίνοντας και τα σχετικά στοιχεία: «Το 2023 διενεργήθηκαν 25.267 έλεγχοι, βρέθηκαν 1.865 παραβιάσεις, επιβλήθηκαν πρόστιμα 12.806.000 ευρώ και έχουν βεβαιωθεί ή εξοφληθεί 10.149.000 ευρώ, δηλαδή ποσοστό που ξεπερνάει το 80%».

    Μένει να φανεί πόσα έχουν μπει στα κρατικά ταμεία, αφού δεν έχουν βεβαιωθεί όλα τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς υπάρχει ένα περιθώριο δύο μηνών για να φανεί αν οι εταιρείες που έχουν κάνει τις παραβάσεις θα πληρώσουν τα πρόστιμα ή τελικά θα βεβαιωθούν στην εφορία προς είσπραξη.

     

    Πάνε πίσω τα Δικαστικά Μέγαρα στην Κρήτη

    Καθυστέρηση μαθαίνω ότι θα υπάρξει στον διαγωνισμό για το δικαστικό ΣΔΙΤ Κρήτης, το οποίο δημοπρατείται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου και την ανακατασκευή του Μεγάρου Ρεθύμνου, καθώς οι ενδιαφερόμενοι ζητούν περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν.

    Πρόκειται για ένα έργο 87 εκατ. ευρώ που προκηρύχθηκε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου και σπάει σε δύο μέρη.

    Κατά τη διάρκεια της Α’ Φάσης οι μεγάλοι κατασκευαστές θα υποβάλουν τους φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

    Στη συνέχεια, το υπουργείο θα περάσει τους φακέλους από «κόσκινο» και τα εναπομείναντα σχήματα θα καταθέσουν τις οικονομικές προσφορές τους.

    Η απόφαση του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα αφορά την Α’ Φάση του διαγωνισμού και μέσω αυτής δίνεται παράταση έως τις 12 Φεβρουαρίου για την υποβολή των αιτημάτων ενδιαφέροντος, ενώ ως αρχική ημερομηνία έχει οριστεί η 23η Ιανουαρίου, δηλαδή η σημερινή ημέρα.

    Σχετικά με τους πιθανούς μνηστήρες δεν είναι ακόμα γνωστό το ποιοι θα κατέβουν, αλλά από την εμπειρία που υπάρχει από τα ΣΔΙΤ για τη Βόρεια και την Κεντρική Ελλάδα είναι αρκετά πιθανό να υποβληθούν φάκελοι από τους μεγάλους εγχώριους κατασκευαστές, δηλαδή τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, Intrakat, Mytilineos και ΑΒΑΞ.

     

    Η αξιοποίηση 278 στρεμμάτων από τη Sani/Ikos και οι φυλακές

    Η ηγετική τριάδα Ανδρέας Ανδρεάδης, Σταύρος Ανδρεάδης και Mathieu Guillemin της Sani/Ikos, αναλαμβάνει να εκμεταλλευτεί ένα από τα δημόσια «φιλέτα» που έμεναν επί χρόνια αναξιοποίητα.

    Η έκταση των 278 στρεμμάτων, στην περιοχή Σάνη της Χαλκιδικής, πέρασε στα χέρια του ξενοδοχειακού ομίλου έναντι 8,6 εκατ. ευρώ και πλέον αναμένεται το σχέδιο για την αξιοποίησή του.

    Ο όμιλος ήταν και ο μοναδικός διεκδικητής του ακινήτου στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, γεγονός αναμενόμενο καθώς η έκταση βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το 5άστερο Sani Resort στη Χαλκιδική και θα μπορέσει να αποτελέσει ένα συνολικό Project στην παραλία Σάνη, το οποίο θα προσφέρει διακοπές υψηλών προδιαγραφών.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις προτάσεις που εξετάζονται για την αξιοποίηση της έκτασης είναι η δημιουργία τουριστικού συγκροτήματος, παραθεριστικές κατοικίες, spa, γήπεδο golf, αθλητικές εγκαταστάσεις.

    Όπως μας λένε, πάντως, από τη Χαλκιδική, ενδεχομένως να υπάρξουν εμπόδια σχετικά με περιβαλλοντικούς και αρχαιολογικούς περιορισμούς.

    Κι ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι επίσης ότι η έκταση είναι μέρος ενός μεγαλύτερου ακινήτου στο οποίο φιλοξενούνται και οι αγροτικές φυλακές της Κασσάνδρας.

    Πριν από τρία χρόνια, όπως μαθαίνει ο Wiseman, στο πλαίσιο της αξιοποίησης του ακινήτου που έβγαλε σε διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ, ασκήθηκαν πιέσεις για απομάκρυνση των αγροτικών φυλακών, μια προσπάθεια που δεν τελεσφόρησε.

    Να σημειωθεί ότι ο όμιλος Sani/Ikos, με Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Ανδρέα Ανδρεάδη, λειτουργεί 12 τουριστικά θέρετρα σε Ελλάδα και Ισπανία, που διαθέτουν πάνω από 3.450 δωμάτια.

     

    Αποχωρεί από τη Συγγρού η Εθνική Ασφαλιστική

    Με γρήγορους ρυθμούς φαίνεται πως κινείται η διοίκηση της Εθνική Ασφαλιστικής για την πώληση του κτηριακού συγκροτήματος επί της Λεωφόρου Συγγρού.

    Η απόφαση μοιάζει να είναι ειλημμένη καθώς, όπως μου λένε, στο ΔΣ που θα κληθεί στις αρχές του επόμενου μήνα το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς και μάλιστα θα αναθέσουν τη δουλειά σε 4 μεσιτικές εταιρείες, προκειμένου να τρέξουν την πώληση και να βρουν αγοραστή.

    Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη επί του θέματος, η διοίκηση της ασφαλιστικής έχει στα άμεσα σχέδιά της την πώληση του κτηρίου επί της Λεωφόρου Συγγρού και τη μετάβαση των εργαζομένων στα παλιά γραφεία στη Καραγεώργη Σερβίας.

    Όπως αναφέρουν πηγές, η απόφαση μετακίνησης, 17 χρόνια αφότου που μπήκε στα γραφεία η Εθνική Ασφαλιστική, αποτελεί και έναν τρόπο εκτίμησης της αξίας των ακινήτων.

    Παράλληλα θεωρείται ένα Plan Β ρευστότητας, σε περίπτωση που παρουσιαστούν δυσκολίες στο μέλλον.

    Σίγουρα το κτήριο στη Συγγρού θα πωληθεί… ακριβά, ωστόσο, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι αν δεν είναι ικανοποιητική η τιμή, στα πλάνα της διοίκησης υπάρχει και η πώληση των γραφείων στην Καραγεώργη Σερβίας.

     

    Σήμερα οι φάκελοι για τις άγονες γραμμές

    Σήμερα όλοι οι κάτοικοι των άγονων γραμμών έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και συγκεκριμένα στον υπερδραστήριο υφυπουργό του κ. Γιάννη Παππά.

    Όντας νησιώτης ο ίδιος, το ενδιαφέρον του για την κατάθεση των φακέλων από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες για την εξυπηρέτηση των κατοίκων αυτών των νησιών έχει ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

    Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται τόσο στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των απομακρυσμένων νησιών, όσο στα λεγόμενα μικρά νησιά – κουκίδες στο χάρτη του Αιγαίου.

    Τα μεγάλα νησιά έχουν συγκοινωνία χειμώνα, καλοκαίρι.

    Το ίδιο, όμως δεν συμβαίνει και με τα μικρά ξερονήσια.

    Για παράδειγμα, 20 μόνιμοι κάτοικοι της Νήσου Παλαιό Τρίκερι που το καλοκαίρι γίνονται χιλιάδες, περιμένουν από την Πολιτεία να κάνει σήμερα το χρέος της.

    Ας μην τρέφουμε, όμως, αυταπάτες.

    Ο Γιάννης Παππάς έχει καταφέρει να αυξήσει τον προϋπολογισμό για τις άγονες γραμμές (και για το νησάκι Τρίκερι), κάτι που αναγνωρίζεται απ’ όλους τους νησιώτες.

    Το θέμα είναι οι επιχειρηματίες να κάνουν το χρέος τους…

     

    Στάσσης: Μία πολύ δυναμική «ενεργειακή» εβδομάδα!

    Στο φουλ οι μηχανές των ενεργειακών επαφών και επενδύσεων αυτή την εβδομάδα!

    Σήμερα πραγματοποιείται στο Λονδίνο το Capital Markets Day της ΔΕΗ, όπου ο Γιώργος Στάσσης θα αναφέρει στους αναλυτές τα επόμενα βήματα μετεξέλιξης για την 4ετια 2024 – 2027.

    Τα κυριότερα τα έχετε ήδη διαβάσει στον Wiseman και στο mononews.gr και είναι η ανάδειξη της ΔΕΗ σε καθετοποιημένο πάροχο ενέργειας στην ΝΑ Ευρώπη με αρχή τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τα Σκόπια.

    Επίσης, ο στόχος της πράσινης ενέργειας ανεβαίνει στα 10.000 ΜW στο τέλος της 4ετίας μέσω  συμπράξεων (με Intrakat) και εξαγορών (Enel Romania).

    Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη είναι τα σχέδια για τους τομείς της ηλεκτροκίνησης, των τηλεπικοινωνιών με την οπτική ίνα, αλλά και για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου καναλιού λιανικών πωλήσεων, στα πρότυπα της γαλλικής EDF, αξιοποιώντας τα καταστήματα «Κωτσόβολος», ενώ ξεχωριστή θέση έχει το real estate με την πολύ αξιόλογη ακίνητη περιουσία του ομίλου.

    Για αυτό ακριβώς τον λόγο έγινε και ο εμπλουτισμός του καταστατικού της εταιρείας με αντικείμενα πέραν της παροχής ενέργειας, όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, οι τηλεπικοινωνίες, οι υπηρεσίες πληροφορικής, η επεξεργασία απορριμμάτων και τα έργα ΣΔΙΤ.

     

    Αλλά και η Mytilineos στο Λονδίνο για τα 10 χρόνια…

    Πάλι στη βρετανική πρωτεύουσα, σήμερα η Mytilineos έχει ειδική εκδήλωση για τη συμπλήρωση δέκα χρόνων παρουσίας του Ομίλου στο Ηνωμένο Βασίλειο με την παρουσία του Ευάγγελου Μυτιληναίου φυσικά.

    Μεθαύριο Πέμπτη όμως, στις  25 Ιανουαρίου, έχουμε στη Νέα Υόρκη το μεγάλο επενδυτικό συνέδριο που διοργανώνει η JP Morgan σε συνεργασία με τον όμιλο ΕΧΑΕ.

    Από τους «ενεργειακούς» θα έχουμε τους ομίλους ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 Intrakat ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05 Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 Helleniq Energy ΕΛΠΕ 1,33% 8,38 ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50 Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 3,15% 2,62 και Olympia Group – Sunlight.

    Όλο αυτό το σκηνικό θα φέρει, κατά πάσα βεβαιότητα και αν δεν συμβεί κάποιο «διαστημικό» διεθνές απρόοπτο, ξένους επενδυτές και φρέσκο χρήμα στην ελληνική αγορά.

     

    Χατζηδάκης – Ζαχαράκη: Πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια (με αύξηση του επιδόματος γέννησης)

    Λίγες ώρες πριν συνεδριάσει η ιεραρχία της Εκκλησίας (ήταν να γίνει σχεδόν παράλληλα με το Υπουργικό το οποίο αναβλήθηκε, λόγω ασθένειας του πρωθυπουργού) για τα ομόφυλα ζευγάρια, η κυβέρνηση αποφάσισε να ανακοινώσει νέα μέτρα για τις οικογένειες που αποκτούν παιδιά.

    Φαντάζει ως μια επιχείρηση «πατρίς – θρησκεία (να πέσουν οι τόνοι) – οικογένεια», στη σκιά των αντιδράσεων που έχει δημιουργήσει το επίμαχο νομοσχέδιο.

    Το μέτρο «κλείδωσε» το βράδυ πριν τις ανακοινώσεις, καθώς μέχρι και την τελευταία στιγμή υπήρχαν αλλαγές και προσθήκες, καθώς έπρεπε να σχεδιαστεί με βάση τον δημοσιονομικό χώρο (μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στις αρχές του έτους).

    Μάλιστα, πληροφορίες έλεγαν ότι δεν θα ανακοινωθούν μόνο οι αυξήσεις στο επίδομα, αλλά και άλλες παρεμβάσεις, ωστόσο μετατέθηκαν όπως μαθαίνω για τον ερχόμενο Μάρτιο.

    Αρμόδιες πηγές μου έλεγαν πάντως πως το μέτρο που ανακοινώθηκε δεν λύνει το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, αλλά είναι μια ενίσχυση των οικογενειών έναντι της ακρίβειας.

    Λογικό, καθώς η γέννηση ενός παιδιού κοστίζει πολλά περισσότερα από τα 2.400 ευρώ που θα λάβει ένα ζευγάρι για το πρώτο τους παιδί.

    Μαθαίνω επίσης, πως η πρωτοβουλία του μέτρου ξεκίνησε από το Μέγαρο Μαξίμου και η ιδέα – στη συνέχεια – ανατέθηκε στα αρμόδια Υπουργεία για να σχεδιάσουν τα «τεχνικά» σημεία, σε ένα μέτρο που κοστίζει στον προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ.

    Το δύσκολο έργο ανέλαβαν Κωστής Χατζηδάκης και Σοφία Ζαχαράκη.

     

    Ο βαθύπλουτος Μάνατζερ και η σύγχρονη Πριγκίπισσα

    Επειδή, όμως, η ζωή μας δεν είναι μόνο επενδύσεις, κέρδη και αριθμοί, ας ασχοληθούμε λίγο με τους ανθρώπους.

    Μιλάμε για ανθρώπους επιτυχημένους, πλούσιους, ωραίους και ευτυχείς, οι οποίοι τυχαίνει να είναι επώνυμοι και να ερωτεύονται!

    «Αν βρεις κάποιον που αγαπάς στη ζωή, κράτα τον σφιχτά και φρόντισέ τον» έλεγε και ξανάλεγε δημόσια η συγχωρεμένη πριγκίπισσα Diana, στην οποία είχαν προσδώσει το προσωνύμιο «Πριγκίπισσα του Λαού».

    Όχι τυχαία, καθώς κατάφερε να αγγίξει τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων με φράσεις και με έργα.

    Στην Ελλάδα δεν έχουμε Diana φυσικά, αλλά έχουμε ανθρώπους που συγκεντρώνουν όλα τα προσόντα μόνο που δεν είναι εστεμμένοι, αφού από το 1974 η χώρα μας δεν έχει Βασιλευομένη Δημοκρατία, κατόπιν δημοψηφίσματος.

    Άλλωστε, όπως είχε πει το 1955 ο (τότε ανατραπείς από τον Νάσερ και σήμερα μακαρίτης) βασιλιάς της Αιγύπτου Φαρούκ «Έτσι όπως πάμε, στο τέλος θα μείνουν να βασιλεύουν μόνο η Ελισάβετ (σ.σ. τότε βασίλισσα του Η.Β.) και οι τέσσερις ρηγάδες της τράπουλας!».

     

    Στην Ελβετία

    Στα καθ’ ημάς τώρα, το υπέροχο ζευγάρι που σας αποκαλύπτουμε σήμερα σε «παγκόσμια πρώτη» (σ.σ. και με περισσή… σεμνότητα), αποτελείται αφενός από έναν πολύ επιτυχημένο, πλούσιο και σφόδρα συγκρουσιακό μάνατζερ και αφετέρου από μια πεντάμορφη κυρία με υπέροχα μάτια.

    Ο επιτυχημένος και πλούσιος μάνατζερ, στη δουλειά του έχει τσακωθεί με τη… μισή Ελλάδα που λένε.

    Χαρακτηριστική φράση του «έχω άπειρα λεφτά και δεν φοβάμαι κανένα… (ακολουθεί λέξη που δεν γράφεται και πλέον δεν είναι καθόλου politically correct να την εκστομίζουμε) και εν συνεχεία άλλη χαρακτηριστική φράση «τους… αγαπώ, όμως όλους άμα λάχει!».

    Η πανέμορφη κυρία από την πλευρά της θα ήθελε να αισθάνεται σαν βασίλισσα ή έστω σαν πριγκίπισσα και ο αγαπημένος της κάνει τα πάντα για να νοιώθει έτσι η καλή του.

    Άλλωστε στις τρυφερές στιγμές τους, και μακριά από τις επιχειρηματικές του συγκρούσεις, την αποκαλεί «πριγκιποπούλα μου πανέμορφη!» και υποστηρίζει τη φράση του με πανάκριβα δώρα από χρυσό και λευκόχρυσο.

    Μου λένε πως στο 30ήμερο, μεταξύ 15 Δεκεμβρίου και 15 Ιανουαρίου, πέρασαν ένα μαγευτικό τριήμερο σε απόμερο και απομονωμένο σαλέ της Ελβετίας, δεν μπορώ να σας αποκαλύψω τις ακριβείς ημερομηνίες αν και τις γνωρίζω.

    Πάντως, ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς δεν έκαναν μαζί.

    Μην πάει ο νους σας ότι πήγαν σε Γκστάαντ, Κουρσεβέλ ή Σεν Μόριτζ.

     

    Όχι, «αυτά είναι για τους πολλούς», όπως λέει η… πριγκιποπούλα!

    Οι ερωτευμένοι πήγαν σε άλλο, ακόμη πιο ακριβό ελβετικό τοπίο, εντελώς μακριά από το αγριεμένο πλήθος, όπως ταιριάζει σε «γαλαζοαίματους του χρήματος και της ομορφιάς», αδιάφορο εάν είναι νυν ή τέως.

    Γιατί, όμως τόσες λίγες ημέρες μαζί στις γιορτές, αφού ο φουρτουνιασμένος έρωτάς τους έχει κάνει να αισθάνονται περίπου σαν βασιλιάδες ή σαν πρίγκιπες;

    Διότι απλούστατα αμφότεροι εκτός από πασίγνωστοι είναι και παντρεμένοι.

    Όχι μεταξύ τους φυσικά, τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα…

    Αν σας αρέσει η αφήγηση, επειδή έχει μέσα αληθινές ιστορίες που μοιάζουν με παραμύθια για «βασιλιάδες του χρήματος» και «πριγκίπισσες με πανέμορφα μάτια», τότε ο Wiseman θα εξακολουθήσει σε συνέχειες να σας παραθέτει τα κατορθώματα του πανέμορφου, «καυτού», πλην όμως παράνομου ζεύγους…

     

    Quiz

    Χθες, την ώρα που έπινα τον καφέ μου, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, που σερβίρει και υπέροχα βουτήματα από αμύγδαλο, είδα απέναντι μου επιφανή εφοπλιστή που φημίζεται για την πληροφόρηση που έχει.

    Αφού είπαμε τα τετριμμένα, ο εφοπλιστής δεν άντεξε και μου είπε το νέο hot της ημέρας:

    «Εκείνη είναι δημοσιογράφος και εκφωνεί δελτίο ειδήσεων.

    Εκείνος γνωστός επιχειρηματίας που διοργάνωσε μεγάλο και εντυπωσιακό πάρτι, μέσα στις γιορτές.

    Οι ψίθυροι επιμένουν….».

    Αφού τον κέρασα ένα από τα υπέροχα μπισκότα, τον αποχαιρέτησα.

    Εκείνος έφυγε με βήμα ταχύ γιατί είχε καθυστερήσει στο ραντεβού του…

    Εγώ χαμογέλασα πονηρά και «άρπαξα» άλλο ένα μπισκότο από το μεγάλο καλάθι που είχα μπροστά μου.

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.