Pioneers

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΞΑΡΧΟΥ

Μέτοχος και CEO της Intrakat, μέτοχος της Thrivest Holdings

Ο βασικός κανόνας της επιχειρηματικής στρατηγικής του Αλέξανδρου Εξάρχου είναι αφοπλιστικά ξεκάθαρος: «Αν δεν κάνεις κάτι μεγάλο, τότε ας μην κάνεις τίποτα»…

Έμπειρος και αποτελεσματικός manager, με 25 χρόνια επαγγελματικής σταδιοδρομίας στον ευρύτερο τομέα των κατασκευών, γνωρίζει άριστα την «τέχνη» του επιχειρείν. Όντας ένας οξυδερκής τεχνοκράτης, που έχει τη δυνατότητα να παράγει ασίγαστα… ρεαλιστικές ιδέες και υπεραξίες.

Είναι εξόχως χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το 2023 η μετοχή της Intrakat ενισχύθηκε θεαματικά κατά 213%. Με τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας να διαμορφώνεται στα τέλη της χρονιάς σε 733,6 εκατ. ευρώ. Έχοντας υλοποιήσει με επιτυχία και την κεφαλαιακή αύξηση των 100 εκατ. ευρώ.

Ιθύνων νους και με σημαίνοντα ρόλο στο κοινό σχήμα που πλαισιώνεται από τους εφοπλιστές Μπάκο και Καϋμενάκη, ο Αλέξανδρος Εξάρχου τάραξε και πέρσι τα νερά. Κάνοντας ολοένα και πιο ευδιάκριτο το «κάτι μεγάλο» που κτίζεται σε τράπεζες και κατασκευές. Ενώ διακριτή είναι η ενίσχυση της παρουσίας του στα media.

Η είσοδος στο μετοχικό σχήμα της Attica Bank, σε συνδυασμό με τον διευρυμένο έλεγχο της Παγκρήτιας, ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα στη χώρα. Σχέδιο που φέρει την υπογραφή του Αλέξανδρου Εξάρχου.

Επίσης, ξεχωριστό όσο και πολύπλευρο ενδιαφέρον συνιστά και η πρόσφατη στρατηγική συμφωνία της Intrakat με τη ΔΕΗ για από κοινού επενδύσεις στις ΑΠΕ, η αξία των οποίων υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ. Και είναι η μεγαλύτερη του είδους για το 2023.

Στη ΔΕΗ θα μεταβιβαστούν 6 έργα ΑΠΕ, ενώ παράλληλα εκείνη θα αποκτήσει το 49% σε εταιρείες της Intrakat που αναπτύσσουν έργα ισχύος 1,6 GW.

Από την άλλη πλευρά, η εξαγορά της Άκτωρ (που ήταν ένα deal αξίας 214 εκατ. ευρώ) ήρθε να ισχυροποιήσει το επιχειρηματικό αποτύπωμα του επιχειρηματικού Ομίλου της Intrakat. Καθώς θα διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων 5 δισ. ευρώ, με τον κύκλο εργασιών να ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Στα των εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα το σχήμα της Thrivest ενίσχυσε τη θέση του στην Παγκρήτια, φτάνοντας να κατέχει το 43,63%, με τοποθετήσεις 89 εκατ. ευρώ.

Στην Attica Bank και μέσω της αύξησης κεφαλαίου έχει αποκτηθεί το 9,5% με καταβολή 63,7 εκατ. ευρώ και τρέχουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία μίας ενιαίας τραπεζικής οντότητας. Στην οποία, μετά από νέα κεφαλαιακή εισφορά, τα ηνία ελέγχου θα περάσουν στην Thrivest.

H στήριξη του πρωθυπουργού (από το βήμα της ΔΕΘ) στη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα της χώρας είναι, όπως τόνισε ο Αλέξανδρος Εξάρχου«εξαιρετικά σημαντική για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Καθώς θα δημιουργήσει νέες προοπτικές στην ενίσχυση κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που σήμερα με δυσκολία αποκτούν πρόσβαση χρηματοδότησης».

Πέραν τούτων, οι περσινές κινήσεις του Αλέξανδρου Εξάρχου εμπλούτισαν και το χαρτοφυλάκιο των media. Καθώς η εξαγορά του site iefimerida ήρθε να προστεθεί στον έλεγχο των καναλιών Action24 και Attica TV, όπως και του flash.gr.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα