• Ο Χατζηδάκης και η τράπεζα Πειραιώς, ο Παπασταύρου και το δημογραφικό, το “πραξικόπημα” Πολίτη και η αποχώρηση από το σχήμα των αναδόχων του Ελ.Βενιζέλος και η λίστα mononews100

    Και ενώ ετοιμαζόμαστε να μπούμε στην τελική ευθεία για την εισαγωγή του Ελ. Βενιζέλος ( Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. η ΔΑΑ) στο ΧΑ «έσκασε η βόμβα».

    image

    Ο Μητσοτάκης, η τράπεζα Πειραιώς και ο Μεγάλου

    Αγαπητοί αναγνώστες, την προηγούμενη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, ο WISEMAN σας ενημέρωσε ότι τουλάχιστον μέχρι εκείνη την στιγμή, ουδεμία  απόφαση είχε ληφθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το ακριβές ποσοστό που θα διατεθεί στο περίφημο placement της Τράπεζας Πειραιώς.

    Την ίδια ημέρα το πρακτορείο Reuters σε ένα κείμενο του επιβεβαίωσε τις πληροφορίες  του mononews.gr.

    Προς επίρρωσιν του κειμένου μας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Παρασκευή σε συνέντευξη του στο Bloomberg , επιβεβαίωσε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα πουλήσει ολόκληρο η μέρος του 27% των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην ΤΡΑΠΕΖΑ Πειραιώς.

    Πάντως ο ισχυρός τραπεζίτης , επικεφαλής της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο.

    Την προηγουμένη εβδομάδα βρέθηκε με την ομάδα του στο Λονδίνο, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα ταξιδέψει στην Νέα Υόρκη για το συνέδριο της JP MORGAN.

    Οι συζητήσεις με  ξένα «μεγάλα και μικρά σπίτια» είναι συνεχείς.

    Χατζηδάκης: Η τελική εισήγηση

    Οι εισηγήσεις προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ύψος του ποσοστού που θα πουληθεί στην Τράπεζα Πειραιώς, θα γίνουν από τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Επικράτειας Σταύρο  Παπασταύρου, ενώ ισχυρή άποψη έχουν σε όλα αυτά, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Ηλίας Ξηρουχάκης.

    Ειδικά ο τελευταίος φαίνεται να έχει αποκτήσει εξαιρετικές σχέσεις και με τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος εκτιμά τις ικανότητές του.

    Να σημειωθεί ότι το υπουργείο έχει σχεδόν καταλήξει στην απόφαση, για το ύψος του ποσοστού που θα διατεθεί, στο placement του Μαρτίου.

    Οι εισηγήσεις προς τον Έλληνα πρωθυπουργό θα γίνουν λίγο πριν  την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2023, δηλαδή πριν τις 20 Φεβρουαρίου.

    Παπασταύρου: Συναντήσεις για το δημογραφικό 

    Με φόντο την στήριξη της ελληνικής οικογένειας πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση Παπασταύρου-Ζαχαράκη με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής, αρμόδια για το Δημογραφικό, Dubravka Šuica.

    Μάλιστα, η Επίτροπος σε ανάρτηση της αργότερα στα social media χαρακτήρισε την συζήτηση ως «εξαιρετική» και αναφέρθηκε στη σημασία της αντιμετώπισης των ελληνικών και ευρωπαϊκών δημογραφικών ανησυχιών.

    Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους στο Μέγαρο Μαξίμου, μάλιστα, εξήρε και την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη να συστήσει το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κάτι που πρέπει να κάνουν και τα άλλα κράτη-μέλη.

    «Για την ελληνική Κυβέρνηση, η στήριξη, ανάπτυξη και προστασία της οικογένειας είναι και παραμένει κορυφαία πολιτική προτεραιότητα», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου.

    Κάτι που θα δούμε στην πράξη, αφού αναμένεται σύντομα η ανακοίνωση της εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού.

    ΤΑΙΠΕΔ: Το “πραξικόπημα” Πολίτη και η αποχώρηση από το σχήμα των αναδόχων του Ελ. Βενιζέλου

    Και ενώ ετοιμαζόμαστε να μπούμε στην τελική ευθεία για την εισαγωγή του Ελ. Βενιζέλος ( Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. η ΔΑΑ) στο ΧΑ «έσκασε η βόμβα».

    Την Παρασκευή το βράδυ οι  τέσσερεις συστημικές Τράπεζες, οι οποίες ενεργούν ως Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι  ενημερώθηκαν  έκπληκτες ότι ΕΤΑΙΡΕΙΑ  που μετέχει στο σχήμα, αποφάσισε να αποχωρήσει από το team των αναδόχων μεταφέροντας εν συνεχεία την πληροφορία στις Χρηματιστηριακές οι οποίες ενεργούν ως Κύριοι Ανάδοχοι.

    Όπως θα αντιλαμβάνεστε και εσείς η εκκωφαντική αποχώρηση μίας τόσο σημαντικής εταιρείας από  το «κορυφαίο» ίσως γεγονός της χρονιάς δεν είναι κάτι συνηθισμένο αλλά ούτε και αναμενόμενο.

    Κινητοποιήθηκα λοιπόν να μάθω τους λόγους της αποχώρησης διότι όπως αντιλαμβάνεστε σε αυτές τις περιπτώσεις μην περιμένετε να πληροφορηθείτε την αλήθεια από τις επίσημες ανακοινώσεις.

    Όπως έμαθα και σας το μεταφέρω, την Παρασκευή ο  επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης, εντελώς αιφνιδιαστικά, απέστειλε ένα “ψυχρό” email στους Έλληνες αναδόχους με το οποίο τους ανακοίνωσε την απόφαση του να μειωθούν οι προμήθειες που θα ελάμβαναν για τις υπηρεσίες τους.

    Άπαντες ενοχλήθηκαν σφόδρα, όταν έμαθαν ότι η μείωση αυτή των προμηθειών αφορούσε τους «πάντες πλην ενός». Ο ένας από όσους συμμετέχουν στο σχήμα των αναδόχων φέρεται να έχει εξαιρεθεί.

    Με άλλα λόγια, ένας εκ των αναδόχων θεώρησε εαυτόν «ριγμένο» και για αυτό πήρε την απόφαση να κατέβει από “το τραίνο” της αναδοχής του Ελευθέριος Βενιζέλος.

    Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Πολίτης φαίνεται να λειτούργησε τελείως «πραξικοπηματικά» και δεν είμαι σίγουρος ότι ενημέρωσε ούτε την κυβέρνηση αλλά και ούτε τη οικογένεια Κοπελούζου που είναι μέτοχοι στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Α.Ε. Ελευθέριος Βενιζέλος.

    Μετά το email που εστάλη σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, κάποιοι τηλεφώνησαν στον κ. Πολίτη σε μια ευγενική προσπάθεια να μάθουν  για ποιον λόγο που μειώθηκαν ο προμήθειες τους.

    Ο κ. Πολίτης, απάντησε κάτι σε στυλ «αυτή είναι απόφαση μου και σε όποιον αρέσει» και λέγεται ότι τους έκλεισε το τηλέφωνο σχεδόν απαξιωτικά.

    Η λέξη αστική ευγένεια μάλλον είναι άγνωστη για τον “βαρύ και ασήκωτο” Πολίτη.

    Να υπενθυμίσω ότι στο κομμάτι της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς  η  Alpha Bank, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η Τράπεζα Πειραιώς ενεργούν ως Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι, και οι Ambrosia Capital, ΑΧΙΑ, Euroxx και Παντελάκης Χρηματιστηριακή ενεργούν ως Κύριοι Ανάδοχοι.

    Οι ίδιοι  ενεργούν  και ως Συνδιαχειριστές (Co-Lead Managers) στη Θεσμική Προσφορά στο εξωτερικό.

    Όμως επειδή εκτός από αυτά που συμβαίνουν στο παρασκήνιο  την  εβδομάδα αυτή  χρηματιστηριακά το Ελ. Βενιζέλος θα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της επικαιρότητας να σας αναφέρω ότι  την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να εγκρίνει το Ενημερωτικό Δελτίο.

    Την επόμενη ημέρα την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου θα ακολουθήσει μία  δίωρη «πανηγυρική» παρουσίαση της εταιρείας και του ΙΡΟ σε θεσμικούς επενδυτές η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Ακροπόλεως.

    Το οξύμωρο είναι ότι στην πρόσκληση που έχει ήδη σταλεί  για την παρουσίαση, το λογότυπο της εταιρείας που αποχώρησε φιγουράρει μεταξύ των αναδόχων.

    Ο Χατζηδάκης και ο arrogant  του ΤΑΙΠΕΔ

    Το ΤΑΙΠΕΔ είναι ένας κρατικός οργανισμός που έχει στην κατοχή του εταιρείες του ελληνικού δημοσίου.

    Όμως εκεί κάτι «ύποπτο» συμβαίνει.

    Ένα στέλεχος που έχει διοριστεί, θεωρεί εαυτόν  αυτοκράτορα για να μην πω δικτάτορα.

    Ένα από τα πρόσωπα που ηγείται του ΤΑΙΠΕΔ με δήθεν διεθνή εμπειρία, προσελήφθη (φημολογείται ότι ήταν άνεργος τότε) για να κάνει συγκεκριμένη δουλειά.

    Δεν ξέρω εάν κάποιος ελέγχει τι γίνεται στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά νομίζω ότι τα πράγματα εκεί έχουν εκτροχιαστεί.

    Με αλαζονικό όσο και υπεροπτικό ύφος, νομίζει αυτός ο κύριος ότι διαχειρίζεται δικιά του περιουσία.

    Για αυτόν τον κύριο υπάρχουν πολλές καταγγελίες, οι οποίες μάλιστα έχουν αποσταλεί εκτός από τα media (και στο mononews) και στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Πούρα, ξέφρενα πάρτι σε ρυθμούς βλαχομπαρόκ εντός του ΤΑΙΠΕΔ, πολυτελή IX, περίεργες προσλήψεις, μυθικές απολαβές και υπερβολικά bonus.

    Νομίζω ότι ήλθε η ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης να ασχοληθούν πολύ σοβαρά με το φαινόμενο ΤΑΙΠΕΔ.

    Το Skyline και η Alpha Bank  

    Το αργότερο το τρίτο τρίμηνο θέλουν τα στελέχη της Alpha Bank να έχει ολοκληρωθεί  το project Skyline.

    Η θυγατρική της Alpha Bank έχει μεταβιβάσει 10 από τα 24 ακίνητά της στο επενδυτικό σχήμα που θα διαχειρίζεται τα 570 ακίνητα, αυτό των των Dimand – Premia – EBRD – Alpha Bank. Θυμίζουμε πως στη νέα εταιρεία η τράπεζα συμμετέχει με 35% και το 65% μοιράζονται οι δύο εταιρείες ακινήτων και η επενδυτική τράπεζα.

    Εκτός, πάντως, από τη συμμετοχή στη νέα εταιρεία, η Alpha Bank θα αποκομίζει έσοδα που θα προσεγγίζουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως την επόμενη πενταετία, αφού τη διαχείριση των ακινήτων (με σκοπό την πώλησή τους) έχει αναλάβει η Alpha Real Estate Services.

    Πρόκειται για την εισηγμένη Alpha Αστικά Ακίνητα, που μετονομάστηκε για να αλλάξει σελίδα και να δραστηριοποιηθεί αποκλειστικά με την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και εκμετάλλευσης.
    Παράλληλα επιδιώκει να αποτελέσει ένα νέο επενδυτικό καταφύγιο, αν και εφόσον αποκτήσει νέος μετόχους φυσικά, αφού το 94% του κεφαλαίου ελέγχει η τράπεζα.

    Πάντως, η Alpha Bank βγήκε κερδισμένη, αφού την Παρασκευή αποφασίστηκε επιστροφή κεφαλαίου 30,8 εκατομμυρίων.

     

    Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ «κάνει ταμείο» με 120 εκατ. ευρώ

    Περίπου 120 εκατ. Ευρώ αναμένεται να μπουν στα ταμεία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καθώς την περασμένη εβδομάδα είχαμε δύο εξελίξεις που ενισχύουν τη ρευστότητα της εισηγμένης και της δίνουν το «καύσιμο» για να προχωρήσει στην υλοποίηση του υψηλού της ανεκτέλεστου.

    Το πρώτο βήμα έγινε την περασμένη Πέμπτη όταν ανακοινώθηκε ότι ο Γιώργος Περιστέρης θα πουλήσει 6 εκατ. Μετοχές, δηλαδή το 5,8% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, σε διεθνή funds και θα έλαβε περίπου 80 εκατ. Ευρώ.

    Το δεύτερο βήμα αφορά τις πληρωμές έργων που υλοποιεί η κατασκευαστική για λογαριασμό του υπουργείου υποδομών, με την εισηγμένη να πληρώνεται 38 εκατ. Ευρώ για την κατασκευή του Τρίκαλα-Εγνατία του Ε65, το οποίο πλέον έχει φτάσει στο 41%.

    Με το ποσό αυτό η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναμένεται αυξήσει τους διαθέσιμους πόρους για να βάλει μπροστά τις μεγάλες επενδύσεις στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.

    Από αυτές ξεχωρίζει το καζίνο στο Ελληνικό, που θεμελιώθηκε στα τέλη του 2023, και τον οδικό άξονα της Εγνατίας Οδού, η οποία βρίσκεται σε τροχιά υπογραφών με μόνες εκκρεμότητες την υπογραφή της ΚΥΑ για την αύξηση των διοδίων και την πιστοποίηση των σηράγγων.

    Krikel, Intellexa,Hermes: Κλείνουν   

    Λουκέτο βάζουν προσεχώς οι ελληνικές εταιρείες που πρωταγωνίστησαν στο λεγόμενο Predatorgate και οι οποίες επικούρησαν την ΕΥΠ στο να παρακολουθεί υπουργούς, πολιτικούς, στρατιωτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, αλλά και απλούς πολίτες με το λογισμικό υποκλοπών Predator.

    Εκτός από την εταιρεία Krikel του Γιάννη Λαβράνου, η οποία πλέον είναι σε φάση αναστολής λειτουργείας και οι εταιρείες Intellexa και Hermes Technologies  οδεύουν προς κλείσιμο.

    Είναι ενδεικτικό πως η Σάρα Χαμού, η σύζυγος του Ταλ Ντίλιαν, του συνεταίρου του Φέλιξ Μπίτζιου στην Intellexa, παραιτήθηκε από τη θέση του συμβούλου- διαχειριστή  της Intellexa στις 19 Ιανουαρίου.

    Tην ίδια ημέρα, παραιτήθηκε από τη θέση του συμβούλου- διαχειριστή  της Hermes Technologies  (αδελφής εταιρείας της Intellexa) και ο Κύπριος Παναγιώτης Αντωνίου συνεργάτης της Χαμού και του Ντίλιαν.

    Ο χρόνος παραίτησης των Χαμού και Αντωνίου μόνον τυχαίος δεν είναι, καθώς πλέον ο κλοιός των εισαγγελικών Αρχών στενεύει γύρω από τις Krikel,Intellexa, Apollo Technologies, Hermes Technologies και Feroveno Limited.

    Μαθαίνουμε δε πως το επόμενο διάστημα θα είναι ακόμη πιο αποκαλυπτικό για τις δραστηριότητες των πρωταγωνιστών των υποκλοπών και των συνεργατών τους στον κρατικό μηχανισμό.

    Προσδεθείτε..

     

    Mεταγραφές  στην Μπερνίτσας

    Σε μία νέα προσθήκη στο δυναμικό της προχώρησε η δικηγορική εταιρεία «Μπερνίτσας», εντάσσοντας στην ομάδα της την Δρα Αναστασία Μαλλέρου ως Counsel.

    Με εμπειρία στους κλάδους του FinTech και των αναδυόμενων τεχνολογιών και δικαίου με έμφαση στο blockchain, η ένταξη της στην ομάδα Banking Finance & Capital Markets της «Μπερνίτσας» αναμένεται να ενισχύσει την ήδη ισχυρή παρουσία της δικηγορικής εταιρείας σε deals που αφορούν τράπεζες και κεφαλαιαγορές.

    Η κ. Μαλλέρου διαθέτει ένα πυκνό βιογραφικό: έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενική Σύμβουλος του συστήματος πληρωμών «ΔΙΑΣ», ενώ έχει εργαστεί και ως εμπειρογνώμονας στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

    Υπήρξε μέλος της νομικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πληρωμών της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας στις Βρυξέλλες, που συστάθηκε για να παρέχει συμβουλές σχετικά με τη δημιουργία του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε ευρώ (SEPA) και την εισαγωγή ενιαίων κανόνων για τις συναλλαγές πληρωμών σε ευρώ σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

    Ο διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Παναγιώτης Μπερνίτσας ανέφερε σχετικά: «Η Αναστασία χαίρει μεγάλης εκτίμησης χάρη στην εξειδίκευσή της στις νομικές πτυχές της τεχνολογικής καινοτομίας στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Με πάνω από δύο δεκαετίες εμπειρίας σε ιδιωτικά γραφεία και οργανισμούς του κλάδου, θα ενισχύσει περαιτέρω την προσφορά υπηρεσιών Tier 1 στον τομέα των τραπεζών, των χρηματοοικονομικών και των κεφαλαιαγορών».

    Ενθουσιασμένη για την ένταξη της στην «Μπερνίτσας» δήλωσε και η κ. Μαλλέρου: «Είμια ενθουσιασμένη που θα συνεργαστώ με τόσο ταλαντούχους συναδέλφους σε πρωτοποριακές συμφωνίες .

    Χρωματιστά τιμολόγια: οι συγκρίσεις και το συμφέρον του καταναλωτή…

    Ζήτημα μεγαλύτερο και από το Μεσανατολικό έγινε τελικά το όψιμο 8μηνο σταθερό τιμολόγιο της «Φυσικό Αέριο» ( διευθύνων σύμβουλος ο Γιάννης Μητρόπουλος) για το οποίο ο Θανάσης Δαγούμας και ο Δημήτρης Φουρλάρης της ΡΑΑΕΥ  εκτιμούν ότι «έχει πρόβλημα συγκρισιμότητας με τα συμβατικά -μπλε σταθερά τιμολόγια, 12μηνης διάρκειας» αν και είναι σαφώς φθηνότερο.

    Στη ΡΑΑΕΥ λένε πως το  προϊόν αυτό «αξιοποιεί μία εξαίρεση του  Κώδικα Προμήθειας, στον οποίο ναι μεν υπάρχει η δυνατότητα για σύναψη συμβολαίων με διάρκεια μικρότερου του ενός έτους, όμως υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όχι για την προσφορά ενός τιμολογίου σε όλους τους καταναλωτές ανεξαιρέτως» άρα, κατά την Αρχή είναι παράνομο.

    Πιο πολύ όμως και από την εμπορική πολιτική του Γιάννη Μητρόπουλου, ο Δαγούμας και η Ρυθμιστική Αρχή στέλνουν μήνυμα και προς τον ΥΠΕΝ Θόδωρο Σκυλακάκη ώστε  «οι πρακτικές αυτές να μην βρουν και άλλους μιμητές στις υπόλοιπες εταιρείες και η λιανική αγορά να μην επιστρέψει στην κατάσταση που βρισκόταν πριν από τον Αύγουστο του 2021 και την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων».

     

    Τίποτε δεν είναι γραμμένο στην πέτρα…

    Ο  ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης όμως, «καίγεται» για φθηνότερα τιμολόγια επειδή του προσάπτουν πολλά, ακόμη  και ‘άσπονδοι’ συνάδελφοί του στην κυβέρνηση.

    Για το λόγο αυτό, λέει δεξιά-αριστερά πως  οι χρωματικές σημάνσεις θα πρέπει να ερμηνεύονται προς το συμφέρον του καταναλωτή.

    «Τίποτα δεν είναι γραμμένο στην πέτρα», είπε χαρακτηριστικά πρόσφατα σε συνομιλητή του.

    Πάντως στο ΥΠΕΝ συμπληρώνουν πως  αν κριθεί πως ο Κώδικας χρειάζεται αναθεώρηση, με προβλέψεις που οδηγούν σε μείωση των τιμών για τον καταναλωτή, τότε η πρωτοβουλία αυτή θα προχωρήσει, ενώ το  ίδιο ισχύει και για το πλαίσιο που διέπει το χρωματικό διαχωρισμό των τιμολογίων.

    Με δύο λόγια, βλέποντας και κάνοντας…

    Τρέχει και δεν φτάνει τώρα για την Κρήτη ο Μανουσάκης του ΑΔΜΗΕ

    Δεν μπορώ  να μην ασχοληθώ και με το ‘γαϊτανάκι’ της Κρήτης που έφερε το νησί σε ενεργειακό αδιέξοδο. Τελικά όπως σας έχουμε γράψει τη λύση έδωσε ο Στάσσης με τη ΔΕΗ, με την εξαγορά και μεταφορά στην Κρήτη της μονάδας ΗΡΩΝ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του Περιστέρη.

    Λοιπόν έχουμε και λέμε: Δαγούμας και Φουρλάρης της ΡΑΑΕΥ «ανακαλύπτουν» πως το καλοκαίρι του 2024 η Μεγαλόνησος πάει για ενεργειακό έλλειμμα 200 Μεγαβάτ και το 2025 για 250.

    Το πρόβλημα θα έλυνε ο φίλος της στήλης και άσσος της πιρουέτας (Σ.Σ.: πάει, του κόλλησε αυτό το προσωνύμιο, έτσι τον αποκαλούν μέσα στο Διαχειριστή «ο Πιρουέτας»!) Μάνος Μανουσάκης με το καλώδιο Αττικής-Ηρακλείου Κρήτης.

    Αλλά, σύμφωνα με το Θανάση Δαγούμα της ΡΑΑΕΥ έπεσε τελείως έξω στο σχεδιασμό.

    Τη διαπίστωση αυτή συμμερίζεται απόλυτα και το ΥΠΕΝ όπου το δίδυμο Σκυλακάκη-Σδούκου λέει πολλά και διάφορα μέσω κύκλων, ασχέτως εάν φωτογραφίζονται «κάδρο» μαζί του στην Υπουργική Συνδιάσκεψη του CESEC, του φόρουμ για την ενεργειακή συνδεσιμότητα στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

    Υπάρχει και η αστική ευγένεια βλέπετε.

    Έτσι  εκλήθη ο  Στάσσης να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και το πέτυχε.

    Ο Μάνος Μανουσάκης χαρακτηρίστηκε «φάουλ» στη Μεσογείων όπου και η έδρα του ΥΠΕΝ, ενώ  ακούστηκε η -όχι και τόσο κολακευτική φράση- «Ο Μάνος φορτώθηκε πολλά από υπέρμετρο ναρκισσισμό και δεν τα έβγαλε πέρα τελικά!».

    Σκληρό…

     

    Ο …«φίλος» Μάνος και οι στατιστικές

    Ο κος Μανουσάκης που θίχτηκε, δεν άντεξε και απάντησε.

    Μίλησε για διείσδυση στο ενεργειακό μείγμα και μεταφορά καθαρής ενέργειας στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και για πολιτικές που ενισχύουν την ασφάλεια εφοδιασμού ολόκληρης της Γηραιάς Ηπείρου.

    Με άλλα λόγια ο κος Μάνος σώζει ολόκληρη Ευρώπη, αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι για την Κρήτη.

    Άσε που έβαλε κάτι παρατρεχάμενους να παραθέτουν στατιστικά στοιχεία για συνδέσεις Μαυροβουνίου-Ιταλίας (άσχετο), Γερμανίας – Νορβηγίας (εντελώς άσχετο) και Ηνωμένου Βασιλείου – Νορβηγίας (απείρως εντελώς άσχετο) ώστε  να δικαιολογήσει το ότι δεν μπορεί να συνδέσει την Αττική (Λίμνη Κουμουνδούρου στον Ασπρόπυργο) με τη Δαμάστα Ηρακλείου Κρήτης μέσα στις τακτές προθεσμίες.

    Θυμήθηκα κι εγώ στο Πανεπιστήμιο που ήμουν πρωτοετής και ο μακαρίτης πλέον, εξαίρετος καθηγητής μακροοικονομικής Θεόδωρος Γεωργακόπουλος (ο άνθρωπος που εισήγαγε τον ΦΠΑ στην Ελλάδα με υπουργό τον Αλέκο Παπαδόπουλο) έλεγε την ιστορική φράση: «μην ξεχνάτε αγαπητά μου παιδιά πως υπάρχουν τριών ειδών ψέματα. Τα ηθελημένα, τα αθέλητα και οι στατιστικές!».

    Αφιερωμένο λοιπόν…

    Πρόγραμμα εξωστρέφειας egg στη Ρουμανία

    Το πρόγραμμα εξωστρέφειας egg στη Ρουμανία, που θα λάβει μέρος στο Βουκουρέστι στις 22, 23 & 24 Ιανουαρίου 2024, αποτελεί τη 15η επιχειρηματική αποστολή που διοργανώνει το egg.

    Στο συγκεκριμένο ταξίδι συμμετέχουν 5 alumni εταιρείες του egg και συγκεκριμένα η Aidplex, Allcancode, EVPlus, Pleione Energy και η RealMINT.

    Στόχος του προγράμματος εξωστρέφειας είναι η εις βάθος κατανόηση της αγοράς της Ρουμανίας, η επαφή με άλλες εταιρίες και start-ups που εξειδικεύονται στους τομείς των egg εταιρειών αυτών καθώς και η πιθανή συνεργασία με το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό της Ρουμανίας. Το egg στοχεύει στη διασύνδεση των επιχειρηματιών με ώριμα startup οικοσυστήματα του εξωτερικού και εν δυνάμει πελάτες, συνεργάτες και επενδυτές διεθνώς.

    Συνολικά το Πρόγραμμα εξωστρέφειας egg έχει υποστηρίξει 77 εταιρείες, οι οποίες έχουν λάβει μέρος σε 14 επιχειρηματικά ταξίδια και σε 10 οικοσυστήματα καινοτομίας.

    HOPEgenesis: Συνέδριο για το δημογραφικό, προτάσεις και στοιχεία

    Δεν έπεφτε καρφίτσα στο επίσημο δείπνο, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου διεθνούς συνεδρίου, που διοργάνωσε η HOPEgenesis, σε συνεργασία με το Economist και με μεγάλο χορηγό τη Eurolife FFH.

    Πάνω από 500 οι επίτιμοι προσκεκλημένοι από τη χώρα μας και από το εξωτερικό (οι διοργανωτές έσπευδαν να προσθέσουν ροτόντες την τελευταία στιγμή), επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι.

    Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ, του ΓΕΣ κλπ.

    Εξαιρετική ήταν η ομιλία του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

    Ο μαιευτήρας – γυναικολόγος, ενδοσκοπικός χειρουργός αναπαραγωγής, πρόεδρος ΔΣ του Νοσοκομείου «ΜΗΤΕΡΑ», πρόεδρος της HOPEgenesis και αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, Στέφανος Χανδακάς, φαινόταν να τα έχει όλα υπό έλεγχο και δεχόταν με χαμόγελο τα συγχαρητήρια των παρευρισκόμενων για την άρτια οργάνωση ενός, ακόμη, συνεδρίου, που, μάλιστα, έβγαλε και ειδήσεις.

    Το θέμα, που συζητήθηκε, φλέγον.

    «Αντιμετωπίζοντας το δημογραφικό ως έκτακτη ανάγκη – Ο ρόλος της επιστήμης, των κυβερνήσεων, των πολιτών».

    Οι εξέχοντες ομιλητές εστίασαν στις οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις του δημογραφικού προβλήματος και ανέφεραν παραδείγματα αντιμετώπισης από το εξωτερικό.

    Ενδεικτικό του πώς μια εκδήλωση μπορεί να γεφυρώσει πολιτικές και όχι μόνο διαφορές, είναι το γεγονός πως συναντήθηκαν σε πολύ καλό κλίμα πολιτικοί διαφορετικών κομμάτων.

    Ενδεικτικά αναφέρω – καθότι το είδα με τα μάτια μου – την εγκάρδια συνομιλία της Υπουργού Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη με την Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου από το Κίνημα Αλλαγής.

    Και στα επόμενα…

    Mononews100: Σήμερα Δευτέρα, τα επιδραστικότερα πρόσωπα του 2023 στο mononews.gr

    Ήταν το 2019 όταν το mononews αποφάσισε να ξεκινήσει μια σύνθετη, υψηλών απαιτήσεων και συνάμα πρωτοποριακή δημοσιογραφική πρωτοβουλία για τα δεδομένα των ελληνικών digital media – αναδεικνύοντας τα 100 επιδραστικότερα πρόσωπα της χώρας.

    Μια κίνηση που αποκτά πλέον θεσμική υπόσταση, καθώς είναι η πέμπτη χρονιά δημοσιοποίησης της λίστας του Mononews100.

    Στην οποία συγκαταλέγονται όσοι άφησαν το δικό τους ξεχωριστό αποτύπωμα στη διάρκεια του 2023.

    Κινούμενοι σε ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων.

    Επιχειρηματίες, πολιτικοί παράγοντες, τραπεζίτες, εφοπλιστές, εκπρόσωποι της δικαιοσύνης, άνθρωποι του πολιτισμού, της επιστημονικής κοινότητας και του αθλητισμού, managers, διαχειριστές funds, στελέχη νομικών γραφείων που παρέχουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, όπως επίσης χρηματιστές και πρόσωπα που υλοποιούν καινοτόμες ιδέες σε διάφορους τομείς.

    Αποτελούμενη από 21 συντάκτες, η δημοσιογραφική ομάδα του mononews, αξιολόγησε μέσα από μια σειρά κριτηρίων τους 100 με τον ισχυρότερο βαθμό επιδραστικότητας.

    Κατέληξε επίσης σε ένα πλουραλισμό ισάξιων επιλογών, σε ό,τι αφορά τα κυρίαρχα πρόσωπα της περσινής χρονιάς.

    Φέτος, η λίστα του Mononews100, που δημοσιοποιείται σε λίγες ώρες (στις 13:00), απαρτίζεται σχεδόν κατά το ήμισυ από νέα πρόσωπα, σε σχέση με εκείνη της προηγούμενης χρονιάς, ενώ διευρυμένη είναι και η παρουσία των γυναικών.

    Παράλληλα στην επιπρόσθετη ενότητα του newcomers, αξιολογούνται πρόσωπα  που αναμένεται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάρκεια της νέας χρονιάς.

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.