• Τράπεζες

    Intesa Sanpaolo: Γιατί είπαν «όχι» οι Ιταλοί στην πρόταση να γίνουν cornerstone investor στην Τράπεζα Πειραιώς

    Carlo Messina, CEO San Paolo - Χρήστος Μεγάλου, CEO Τρ. Πειραιώς

    Carlo Messina, CEO San Paolo – Χρήστος Μεγάλου, CEO Τρ. Πειραιώς


    Τον περασμένο Νοέμβριο μεγάλη επενδυτική τράπεζα προσέγγισε τουλάχιστον δύο από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς ομίλους, προτείνοντάς τους να γίνουν cornerstone investor στο placement της Τράπεζας Πειραιώς.

    Η μία ήταν η ιταλική Intesa Sanpaolo, που είναι ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρώπη και 27η στον κόσμο. Η προσέγγιση και η πρόταση έγινε την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου και οι Ιταλοί ζήτησαν να δουν τα στοιχεία της Πειραιώς.

    Ζήτησαν επίσης, ένα μήνα προθεσμία για να δώσουν την απάντηση τους.

    Να σημειωθεί ότι το mononews.gr είχε αναφερθεί σ΄αυτό το ενδιαφέρον των Ιταλών για την Πειραιώς.

    Από τον Νοέμβριο οι επαφές ανάμεσα στην επενδυτική τράπεζα και τον κορυφαίο τραπεζικό όμιλο της γείτονος, ήταν συνεχείς, και μάλιστα λόγω των Χριστουγέννων ζήτησαν και μικρή παράταση, όπως και έγινε.

    Τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews ήρθε η απάντηση της Intesa Sanpaolo ότι δεν επιθυμεί να έχει ρόλο cornerstone investor.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απάντησή της σημείωνε πως η Πειραιώς είναι «εξαιρετική τράπεζα», ωστόσο για δικούς της λόγους δεν επιθυμεί τη συγκεκριμένη στιγμή να αποκτήσει μεγάλη θέση σε τράπεζα της ευρωζώνης.

    Οι Ιταλοί είχαν θετική άποψη για την ελληνική τράπεζα, όμως, στην παρούσα φάση δεν ήθελαν να καταθέσουν μια πρόταση για απόκτηση ποσοστού της Πειραιώς.

    Πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, να γίνει cornerstone investor στην Τράπεζα Πειραιώς έγινε και στην ισπανική τράπεζα Santander, ωστόσο, το mononews.gr δεν γνωρίζει ποια είναι η απάντηση των Ισπανών στην πρόταση της επενδυτικής τράπεζας.

    Η Πειραιώς στη Νέα Υόρκη

    Μπορεί η είσοδος cornerstone investor να μην έχει θετική κατάληξη, προς το παρόν, όμως, η Πειραιώς, με αφορμή το επικείμενο placement, παραμένει εξαιρετικά ελκυστική.

    Ο CEO της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου μαζί με την ομάδα του – τον CFO Θοδωρή Γναρδέλλη, τη γενική διευθύντρια Επιχειρηματικού Σχεδιασμού, Χρυσάνθη Μπερμπάτη και τον επικεφαλής του IR Ξενοφώντα Δαμαλά-, ξεκινούν σήμερα στη Νέα Υόρκη διήμερο road show, έπειτα από τις επιτυχημένες επαφές τους στο Λονδίνο.

    Θα έχουν  διαδοχικές συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές και θα παρουσιάσουν τα οικονομικά στοιχεία και τις προοπτικές της τράπεζας, ενόψει του placement το οποίο θα ξεκινήσει στα τέλη Φεβρουαρίου.

    Η Τράπεζα Πειραιώς θα ανακοινώσει τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα στις 23 Φεβρουαρίου και ευθύς θα ξεκινήσει η διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Σύμφωνα με πηγή της Πειραιώς: «Η κυβερνηση θα αποφασίσει αν θα διατεθεί το σύνολο των μετοχών (27%) που κατέχει το ΤΧΣ ή μικρότερο ποσοστό, ωστόσο εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια».

    Οι πληροφορίες –προς το παρόν– αναφέρουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει το δημόσιο ένα μέρος της συμμετοχής του στην τράπεζα.

    Άλλωστε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το φόρουμ του Νταβός την περασμένη Παρασκευή δήλωσε στο Blomberg πως: «Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη εάν το ελληνικό κράτος θα πουλήσει μέρος ή το σύνολο του μεριδίου του. Θα έχουμε νέα σύντομα».

    Να σημειωθεί ότι η Πειραιώς πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα τριήμερο road show όπου πραγματοποιήθηκαν επαφές με 25 θεσμικούς επενδυτές, ανάμεσα τους οι: Fidelity, Black Rock, Nordress, Wellington κ.α.

    Οι προυσιάσεις έδειξαν ότι το κλίμα είναι εξαιρετικά θετικό για την τράπεζα και εν γένει για όλα τα ελληνικά assets, καθώς η ελληνική οικονομία εμφανίζει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τις ευρωπαϊκές.

    Στις παρουσιάσεις τονίζεται η ισχυρή θέση της Τράπεζας Πειραιώς στην αγορά, η οποία στο τέλος του 2023 έχει εξομαλυμένη απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 14%, πέτυχε καθαρή πιστωτική επέκταση 1,6 δισ. ευρώ, περιόρισε στο 5% τον δείκτη των «κόκκινων» δανείων και έχει κεφαλαιακούς δείκτες στο 13% (CET1) και 17,5% (CAD).

    Και επισημαίνεται πως: Η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει ισχυρή πλεονάζουσα ρευστότητα με  δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 242%. Σε ότι αφορά τις χορηγήσεις, το μερίδιο της στις νέες εκταμιεύσεις δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης διαμορφώνεται στο 40%.

    Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023 η Πειραιώς είχε το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων (με 29,4 δισ. ευρώ εξυπηρετούμενα δάνεια) και καταθέσεων  (με 58,7 δισ. ευρώ), πρωταγωνιστει στο κομμάτι διαχείρισης περιουσίας με 8,5 δις ευρώ υπό διαχείριση κεφάλαια όπως και  σε θέματα ESG και βιώσιμων χρηματοδοτήσεων.

    Διαβάστε επίσης:

    Αποκλειστικό: Ενδιαφέρον της ιταλικής Intesa Sanpaolo για την Πειραιώς; Τι συζητούν οι τραπεζίτες στο Λονδίνο

    Carlo Messina (Intesa Sanpaolo): Ποιος είναι ο κορυφαίος τραπεζίτης που «φλερτάρει» με την Ελλάδα

    Πειραιώς: Ποιοι ρώτησαν στο Λονδίνο για το placement, νέες επαφές Μεγάλου στη Νέα Υόρκη 



    ΣΧΟΛΙΑ